X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Jakie witaminy prenatalne ?
Odpowiedz

Jakie witaminy prenatalne ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta36 wrote:
    Powiedziała że są rekomendowane przez ginekologów , więc jak najbardziej ok.

W świetle nowych wymagań również?

Faelwen90 lubi tę wiadomość

age.png
  • magdast Nowa

Wysłany: 29 kwietnia 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Dziewczyny, może głupie pytanie, ale jestem w 8 tygodniu pierwszej ciąży, nie ogłaszam tego jeszcze i nie mam z kim porównać doświadczeń 🙈 czy te witaminy dla kobiet w ciąży wybierałyście same w aptece/internecie czy też pokazywałyście ich składy lekarzowi? Wcześniej widziałam, że jedna dziewczyna pisała, że ginekolog sprawdzała skład Aliness, a jak to u Was wyglądało?

Moje wątpliwości wynikają z tego, że czytałam, że takie podstawy w ciąży to foliany, jod, dha, cholina, magnez i wielu lekarzy/dietetyków przestrzega przed samodzielnym wyborem zwłaszcza w ciąży, bo zestawy witamin i suplementy nie zawsze są wartościowe i mogą zaszkodzić. Ginekolog, u którego byłam (prywatnie) na pytanie o witaminy stwierdził tylko "można przyjmować", a jak powiedziałam, że biorę już foliany i jod to nawet nie spojrzał jakie to produkty. No i teraz nie wiem, czy się czepiam i niepotrzebnie schizuję, bo to pierwsza ciąża itd czy może też same szukacie :)

• Waflut Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdast wrote:
    Cześć,

Dziewczyny, może głupie pytanie, ale jestem w 8 tygodniu pierwszej ciąży, nie ogłaszam tego jeszcze i nie mam z kim porównać doświadczeń 🙈 czy te witaminy dla kobiet w ciąży wybierałyście same w aptece/internecie czy też pokazywałyście ich składy lekarzowi? Wcześniej widziałam, że jedna dziewczyna pisała, że ginekolog sprawdzała skład Aliness, a jak to u Was wyglądało?

Moje wątpliwości wynikają z tego, że czytałam, że takie podstawy w ciąży to foliany, jod, dha, cholina, magnez i wielu lekarzy/dietetyków przestrzega przed samodzielnym wyborem zwłaszcza w ciąży, bo zestawy witamin i suplementy nie zawsze są wartościowe i mogą zaszkodzić. Ginekolog, u którego byłam (prywatnie) na pytanie o witaminy stwierdził tylko "można przyjmować", a jak powiedziałam, że biorę już foliany i jod to nawet nie spojrzał jakie to produkty. No i teraz nie wiem, czy się czepiam i niepotrzebnie schizuję, bo to pierwsza ciąża itd czy może też same szukacie :)

Mi lekarz sam zalecił pregna start, potem pregna plus od 2 trymestru i tego się trzymam. Wychodzi właśnie teraz nowa formuła z folianami zamiast kwasu foliowego, także jak najbardziej są zgodne z nowymi zaleceniami :)

age.png
  • magdast Nowa

Wysłany: 29 kwietnia 2024, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, czyli zalecił :( przez to, że mój nic nie powiedział czuję taki niedosyt, chyba specjalnie umówię się do jeszcze jakiegoś

• Waflut Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2024, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdast wrote:
    Ech, czyli zalecił :( przez to, że mój nic nie powiedział czuję taki niedosyt, chyba specjalnie umówię się do jeszcze jakiegoś
    Mój kazał brać kwas foliowy już w czasie planowania, więc tymbardziej dziwi mnie, że na początku ciąży Ci nic nie powiedział o witaminach :( ja bym chyba poszukała innego lekarza, skoro do takich rzeczy już podchodzi olewawczo

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę od Health Labsa LittleMe na I trymestr i tez od nich Omega Prenatal (tam jest też witamina D), czasem wpadnie cytrynian magnezu Solgara, ale to akurat biorę w kratkę . Nie są to tanie suplementy (choć akurat kupowałam na promce), ale są gruntownie przebadane, mają dobrą wchlanialnosc. Korzystałam z suplementów od nich przed ciążą (m.in. Kolagen, witamina D, Maślan Sodu) i zawsze byłam bardzo zadowolona, a różnica była zauważalna. Mam SIBO i usuniętą tarczycę, więc trochę się tego w życiu nałykałam i naprawdę czuję jakość

pp2018, Patabr lubią tę wiadomość

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2024, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i moja ginekolog sprawdziła składy, bo przyniosłam jej opakowania i przyklepała, że wporzo :)

age.png
  • magdast Nowa

Wysłany: 2 maja 2024, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u innego ginekologa, który polecił mi MamaDHA premium +, ale pytałam o ten suplement z Aliness i powiedział, że jest super. A właśnie wolałabym ten z Aliness, bo nie ma syntetycznej formy kwasu foliowego, a mamadha ma. Ja też wchodzę w ciążę z chorobą przewlekłą i dlatego temat suplementacji, choć to temat rzeka, to jest wg mnie bardzo ważny, nawet jak trzeba trochę więcej zapłacić.

• Karolka89 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2024, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    Mi zaraz 7tydz będzie leciał :) ja biorę od 1,5 msca PregnaStart ale właśnie kończę i zaczynam od weekendu PrenatalUNO plus witaminy B,C,D,E , magnez i kwas foliowy.

Miłego dzionka :) <3

👩🏽 Ja 35 lat
    Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
    Od Tego momentu starania .
    05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
    % endometriozy.
    07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
    AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31

👦Mąż 37lat
    zdrów jak 🐟
    Plemniczki żywe-pracusie ✔️

( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
    Zaczynamy :
    - 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)

02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
    04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
    06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
    08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
    🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY <3
    preg.png
    22.12.2024r Urodziła się Nasza córka Klementynka <3
  • malinka1 Nowa

Wysłany: 12 lutego, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś szuka dobrej witaminy D, to https://bioceriq.pl/produkt/witamina-d-bioceriq/ jest świetnym wyborem. Wysoka jakość, dobrze przyswajalna forma i wygodne dawkowanie. Polecam!

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ