Jakie witaminy prenatalne ?
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć,
Dziewczyny, może głupie pytanie, ale jestem w 8 tygodniu pierwszej ciąży, nie ogłaszam tego jeszcze i nie mam z kim porównać doświadczeń 🙈 czy te witaminy dla kobiet w ciąży wybierałyście same w aptece/internecie czy też pokazywałyście ich składy lekarzowi? Wcześniej widziałam, że jedna dziewczyna pisała, że ginekolog sprawdzała skład Aliness, a jak to u Was wyglądało?
Moje wątpliwości wynikają z tego, że czytałam, że takie podstawy w ciąży to foliany, jod, dha, cholina, magnez i wielu lekarzy/dietetyków przestrzega przed samodzielnym wyborem zwłaszcza w ciąży, bo zestawy witamin i suplementy nie zawsze są wartościowe i mogą zaszkodzić. Ginekolog, u którego byłam (prywatnie) na pytanie o witaminy stwierdził tylko "można przyjmować", a jak powiedziałam, że biorę już foliany i jod to nawet nie spojrzał jakie to produkty. No i teraz nie wiem, czy się czepiam i niepotrzebnie schizuję, bo to pierwsza ciąża itd czy może też same szukacie -
magdast wrote:Cześć,
Dziewczyny, może głupie pytanie, ale jestem w 8 tygodniu pierwszej ciąży, nie ogłaszam tego jeszcze i nie mam z kim porównać doświadczeń 🙈 czy te witaminy dla kobiet w ciąży wybierałyście same w aptece/internecie czy też pokazywałyście ich składy lekarzowi? Wcześniej widziałam, że jedna dziewczyna pisała, że ginekolog sprawdzała skład Aliness, a jak to u Was wyglądało?
Moje wątpliwości wynikają z tego, że czytałam, że takie podstawy w ciąży to foliany, jod, dha, cholina, magnez i wielu lekarzy/dietetyków przestrzega przed samodzielnym wyborem zwłaszcza w ciąży, bo zestawy witamin i suplementy nie zawsze są wartościowe i mogą zaszkodzić. Ginekolog, u którego byłam (prywatnie) na pytanie o witaminy stwierdził tylko "można przyjmować", a jak powiedziałam, że biorę już foliany i jod to nawet nie spojrzał jakie to produkty. No i teraz nie wiem, czy się czepiam i niepotrzebnie schizuję, bo to pierwsza ciąża itd czy może też same szukacie
Mi lekarz sam zalecił pregna start, potem pregna plus od 2 trymestru i tego się trzymam. Wychodzi właśnie teraz nowa formuła z folianami zamiast kwasu foliowego, także jak najbardziej są zgodne z nowymi zaleceniami -
magdast wrote:Ech, czyli zalecił
przez to, że mój nic nie powiedział czuję taki niedosyt, chyba specjalnie umówię się do jeszcze jakiegoś
ja bym chyba poszukała innego lekarza, skoro do takich rzeczy już podchodzi olewawczo
-
Ja biorę od Health Labsa LittleMe na I trymestr i tez od nich Omega Prenatal (tam jest też witamina D), czasem wpadnie cytrynian magnezu Solgara, ale to akurat biorę w kratkę . Nie są to tanie suplementy (choć akurat kupowałam na promce), ale są gruntownie przebadane, mają dobrą wchlanialnosc. Korzystałam z suplementów od nich przed ciążą (m.in. Kolagen, witamina D, Maślan Sodu) i zawsze byłam bardzo zadowolona, a różnica była zauważalna. Mam SIBO i usuniętą tarczycę, więc trochę się tego w życiu nałykałam i naprawdę czuję jakość
pp2018, Patabr lubią tę wiadomość
-
Byłam u innego ginekologa, który polecił mi MamaDHA premium +, ale pytałam o ten suplement z Aliness i powiedział, że jest super. A właśnie wolałabym ten z Aliness, bo nie ma syntetycznej formy kwasu foliowego, a mamadha ma. Ja też wchodzę w ciążę z chorobą przewlekłą i dlatego temat suplementacji, choć to temat rzeka, to jest wg mnie bardzo ważny, nawet jak trzeba trochę więcej zapłacić.
-
Hejka,
Mi zaraz 7tydz będzie leciałja biorę od 1,5 msca PregnaStart ale właśnie kończę i zaczynam od weekendu PrenatalUNO plus witaminy B,C,D,E , magnez i kwas foliowy.
Miłego dzionka
👩🏽 Ja 35 lat
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
22.12.2024r Urodziła się Nasza córka Klementynka -