X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kiedy pierwsze USG?
Odpowiedz

Kiedy pierwsze USG?

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar23 wrote:
    Znaczy ten ginekolog na pewno nie wyda zaświadczenia nawet w późniejszym etapie ciąży. Byłam zszokowana, ze nawet nie powiedział mi, który to tydzień i ile ma milimetrów. Wizyta wyglądała strasznie i się zastanawiam czy iść do innego ginekologa za tydzień, czy odczekać te dwa tygodnie i iść jeszcze raz do tego samego. W poniedziałek odbieram wyniki bety, mam nadzieje, ze będzie wszystko w porządku. Według kalendarza, pokazuje mi, ze to 6 tydzień i już myślałam, ze usłyszę serduszko.

Nie mam pojęcia o co chodzi z tym USG - po prawej widać czarny owalny kształt, ale czy to jest to? Nawet nie zmierzył tego pęcherzyka, brakuje wymiaru GS na wydruku. Zaświadczenie o ciąży wydaje się chyba po odnotowaniu echa serca zarodka. Wcześniej nikt Ci nie wystawi zaświadczenia, ani karty ciąży..

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • MadziaMaja Nowa

Wysłany: 20 kwietnia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stalo sie jestem po usg, wszystko ok serduszko bije, 7 mm dzidziusia :) specjalnie odczekalam i poszlam na pierwsze usg w skonczonym 7 tc. W pierwszej ciazy wybralam sie na nie tydz wczesniej i nastapila konsternacja bo byl sam pecherzyk. Wiec polecam poczekac nieco dluzej zeby sie nie stresowac :)

Imagination lubi tę wiadomość

• Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja np dostalam zaświadczenie o ciąży i l4 w 4t6d gdy było widać tylko pecherzyk. Także każdy lekarz inaczej

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Anita_croix Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, mam nadzieję, że w dobrym temacie zadam pytanie.
    Jestem nowa, ale tylko na belly, bo od wielu lat podczytuję ovu, choć nigdy nie miałam odwagi dołączyć do grona..
    Po wielu latach starań,leczenia i zabiegów, zaszłam naturalnie w ciążę. Ostatni okres 12.03, mam długie cykle (ok 35 dni), więc ciężko przewidzieć owulację. Nie mniej jednak martwi mnie, że na sobotniej wizycie nie było widać serca. Był pęcherzyk 9 mm z pęcherzykiem żółtkowym, ale serca nie. Dodam, że moja beta 14.04 wynosiła 578, a 16.04 1281. Lekarka powiedziała, że może być za wcześnie, jakie są wasze odczucia/doświadczenia, przy jakiej wielkości pęcherzyka ciążowego pojawia się serce?

Wysyłam dużo ciepła wszystkim, które tak ja ja czekają na ten piękny ton serca..

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita_croix wrote:
    Jestem nowa, ale tylko na belly, bo od wielu lat podczytuję ovu, choć nigdy nie miałam odwagi dołączyć do grona..
    Po wielu latach starań,leczenia i zabiegów, zaszłam naturalnie w ciążę. Ostatni okres 12.03, mam długie cykle (ok 35 dni), więc ciężko przewidzieć owulację. Nie mniej jednak martwi mnie, że na sobotniej wizycie nie było widać serca. Był pęcherzyk 9 mm z pęcherzykiem żółtkowym, ale serca nie. Dodam, że moja beta 14.04 wynosiła 578, a 16.04 1281. Lekarka powiedziała, że może być za wcześnie, jakie są wasze odczucia/doświadczenia, przy jakiej wielkości pęcherzyka ciążowego pojawia się serce?

Wysyłam dużo ciepła wszystkim, które tak ja ja czekają na ten piękny ton serca..

Eee... z tego co piszesz to lekarz uwidocznił na USG pęcherzyk płodowy i pęcherzyk żółtkowy. A co z zarodkiem? Jeśli nie widać jeszcze zarodka (a założę się, że nie widać ;) ) to jak chcesz zobaczyć serce tegoż zarodka? :)

Poszłabym na USG za dwa tygodnie i już wszystko będzie widać, bo teraz ciąża jest zbyt młoda :)

Kiedyś był taki wątek pt. "przy jakiej becie widać serduszko?" i średnio wyszło, że przy ok. 17tyś :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • kiciakicikici Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita_croix wrote:

Ja byłam na wizycie 6 kwietnia na USG pęcherzyk jest.. ale ciąża młodsza niż wynika z miesiączki :( 5tydz5 ( usg 4tyg 1 )+ ciałko żółte w lewym jajniku GS 0,36cm
    kolejna wizyta 7 maja + codziennie rano i wieczorem Duphaston oraz Femibion x 1.
    Modlę się, żeby było wszystko okej..
    Kochane jestem z Wami ! Niech Nasze serduszka zaczynają bić! Tak bardzo pragnę,żeby wszytsko poszło dobrze !

..................................
    16.06.2016 - starania się - czas start
    22.03.2017 - 2 kreski na teście
    10.04.2017 - poronienie
    24.10.2017 - od cykle na Duphaston

01.03.2018 - HSG szpital w Toruniu

23.02.-27.02 - miesiączka
    23.03 - test negatywny
    30.03 - test poztywny
    03.04 - BetaHCG - 581
    05.04 - BetaHCG - 1184
    06.04 - GS 0,35cm

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira - dzięki za odpowiedź, 17 tysięcy! :) Masakra. Ileż to czekania. Teraz powinnam mieć ledwo ok 10 tysięcy, więc rzeczywiście przesadziłam. :) No nic, trzeba się uzbroić w cierpliwość, mam nadzieję, że niedługo będę mogła się tu zadomowić :)

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita_croix wrote:
    Leira - dzięki za odpowiedź, 17 tysięcy! :) Masakra. Ileż to czekania. Teraz powinnam mieć ledwo ok 10 tysięcy, więc rzeczywiście przesadziłam. :) No nic, trzeba się uzbroić w cierpliwość, mam nadzieję, że niedługo będę mogła się tu zadomowić :)

Cierpliwość to błogosławieństwo dla kobiety w ciąży - teraz to wiem :)

Anita_croix lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś beta 16148, już niedługo <3

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mam dylemat, może pomożecie.
    Zdarzyło mi się że owulacja przesunęła się aż o 3 tygodnie (35dc).
    Już 3 testy ciążowe wyszły pozytywnie, jutro idę na betę.
    Teraz zastanawiam się kiedy umówić się do lekarza.
    Mam już wcześniej umówioną wizytę na 16.08.
    Licząc na podstawie owulacji to będzie 7tydzień+2dzień ciąży, ale jakby patrzeć na datę ostatniej @ to już będzie ponad 10 tydzień.
    Nie za późno ze względów formalnych?
    Z drugiej strony wcześniej to nawet serduszka może jeszcze nie być widać bo wiem kiedy doszło do zapłodnienia i nie ma sensu liczyć od daty @.
    Jak lekarze do tego podchodzą?

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będziesz miała wynik bety to tam przy normach są widełki w którym tygodniu ciąży jesteś. Myślę, że to będzie najlepszy wskaźnik kiedy do lekarza.

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie masz rację.
    Mam nadzieję że wtedy nie będzie za późno, bo nie ma już wcześniejszych terminów żeby przesunąć.
    Najwyżej będę coś kombinować.

A lekarze jak datę przyjmują? Kurczowo się trzymają tej od ostatniej @ czy jednak różne zmienne mają znaczenie?

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej trzymają się bardzo miesiączki. Nawet w szpitalu tym się kierują. Jeśli chodzi o kwestie formalne becikowego to od 10 tc powinnaś być pod opieką ginekologa :)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, czyli wychodzi na to że byłabym teraz na początku 8 tygodnia ciąży jakby liczyć od dnia miesiączki, a wiem że owulację miałam 15 dni temu, bo się przesunęła o 3 tygodnie.
    Ale to skomplikowane...

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    No właśnie, czyli wychodzi na to że byłabym teraz na początku 8 tygodnia ciąży jakby liczyć od dnia miesiączki, a wiem że owulację miałam 15 dni temu, bo się przesunęła o 3 tygodnie.
    Ale to skomplikowane...

Ja miałam owulację w 45dc i lekarz w karcie ciąży zmienił mi datę miesiączki o miesiąc (!), żeby wszystko grało i żebym nie musiała za każdym razem wszystkim lekarzom tłumaczyć o co chodzi, że moja ciąża jest o 4 tygodnie za młoda względem OM.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2018, 10:26

• B_002 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Ja miałam owulację w 45dc i lekarz w karcie ciąży zmienił mi datę miesiączki o miesiąc (!), żeby wszystko grało i żebym nie musiała za każdym razem wszystkim lekarzom tłumaczyć o co chodzi, że moja ciąża jest o 4 tygodnie za młoda względem OM.

O! dobrze wiedzieć :) to pewnie jak będę na pierwszym USG i wyjdzie rzeczywisty wiek ciąży to poproszę żeby te daty odpowiednio poprawić. Dzięki za informacje.

Ja to się nie spodziewałam że uda się zajść w ciąże z tak późnej owulacji, ale widzę że są takie przypadki.

gg64zbmhxvebnkcj.png
‹‹ 7 8 9 10 11
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ