Kiedy pierwsze USG?
-
WIADOMOŚĆ
-
mam pytanie bo testu nie chce jeszcze robić bo zawsze jak kupuje to przychodzi @. Dziś mija 31 dnień, zero objawów świadczących o przychodzącej @ zawsze przed okresem mam lekkie plamienie dwa dni...i nic ... Okres mam regularny 28-29 dni, który trwa 5 dni jednakże ostatnio miałam krótszy 3 dni i skąpe. Ponadto miałam robione USG dopochwowe 35dc (w 13 dniu była owulacja) czy USG wykazałaby ciąże...bo jeśli nie, to winię stres których ostatnio miałam sporo...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2013, 15:22
-
nick nieaktualnyJeśli minął termin @, to ja bym zrobiła jednak test, inaczej nikt nie jest Ci w stanie na pewno powiedzieć nic konkretnego - bo powodów braku @ może być kilka. A USG po 12 dniach od owulacji raczej chyba ciąży nie pokaże.. Nawet w 5-6 tc czasem jeszcze nic nie widać..
-
ja mialam pierwsze usg na poczatku 5tc..nie dosc ze nic nie bylo widac pani nas nastraszyla ze juz powinno byc widac..ze to ciaza pozamaciczna i tysiac innych bzdur ..kolejne usg zrobilam 2 dnia pozniej i byl juz pecherzyk.teraz czekam z nastepnym az czas bedzie wlasciwy..nie bede sie spieszychttps://www.maluchy.pl/li-70315.png
Moj Maly Aniolek [*] 8tc 18.02.15
-
pasia27 wrote:Dokladnie.tak 2-3tyg po terminie spodziewanej @oczywiscie jezeli nie ma jakis plamien albo niepokojacych boli brzucha..
Wiesz, dziś o 2.00 obudził mnie straszny ból brzucha, brzuch był jak balon napompowany i twardy, w ciągu kilkunastu minut gazy, dwa razy zaliczyłam wc i jakoś minęło. Narazie jest ok -
Tinka gazy w ciazy tez sa w miare normalne,ja pilam na moj wydety brzuch koper wloski troche pomoglo ale swoje musialam odczekac po 14 tyg bylo juz troche lepiej
Tutaj jest artykul na ten temat :
"Kobiety w ciąży często uskarżają się na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Przyczyną ich występowania są zmiany hormonalne, zwłaszcza poziomu progesteronu, który podtrzymuje ciążę, przy okazji powodując zwiotczenie mięśni gładkich, spowolnienie niektórych funkcji organizmu i w konsekwencji wzdęcia, gazy i uczucie ociężałości.
Zmiany hormonalne powodując zwolnienie ruchów robaczkowych jelit, przyczyniają się również, do częstych w czasie ciąży zaparć.
Jak sobie z tym radzić?
- Unikaj spożywania potraw ciężkostrawnych, które wzmagają wydzielanie gazów jelitowych (kapusta, fasola, potrawy typu fast-food, napoje gazowane).
- Zamień białe pieczywo na razowe.
- Spożywaj produkty bogate w błonnik, który pobudza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom (owoce i warzywa).
- Na przekąskę zjadaj orzechy, migdały i suszone warzywa.
- Między posiłkami spożywaj jogurty, które dzięki naturalnej florze bakteryjnej wpłyną korzystnie na procesy trawienia.
- Wypijaj 1,5-2 itrów płynów dziennie.
- Bądź aktywna, spaceruj i gimnastykuj się. Pobudzisz perystaltykę jelit i unikniesz zaparć, które mogą prowadzić do pojawienia się hemoroidów"
mam nadzieje ze pomoglam -
Tinka85 wrote:pasia27 wrote:Dokladnie.tak 2-3tyg po terminie spodziewanej @oczywiscie jezeli nie ma jakis plamien albo niepokojacych boli brzucha..
Wiesz, dziś o 2.00 obudził mnie straszny ból brzucha, brzuch był jak balon napompowany i twardy, w ciągu kilkunastu minut gazy, dwa razy zaliczyłam wc i jakoś minęło. Narazie jest ok
skoro to rzeczywiscie gazy lub zatwardzenie to niestety ale ja to mam do obecnego dnia ale zawsze niestety mialam ten problem.
za to pije zamiast kawy zwyklej to kawe INKE z mlekiem i jest w miare ok.jest nawet inka z blonnikiem he ktory pomaga na jelitka.albo siemi lniane takie gotowane wieczorkiem ,odstane przez noc i rano wypijam albo .....pol szklaneczki odgazowanej pepsi ktora nie tylko uspokajala moje mdlosci ale teraz pomaga na trawienie.hehe