Kiedy pierwsze USG?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnysla.s wrote:No ja będę dokładnie 8tyd1dz Mam nadzieje dziewczyny Strasznie się stresuje tym. Ale będę mieć w końcu zakładaną karte ciąży więc to "badanie" nie powinno mnie ominąć
I jak USG?? :)Na kiedy Ci wskazali termin porodu wg USG?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2013, 13:58
-
nick nieaktualnySuzy Lee wrote:sla.s wrote:No ja będę dokładnie 8tyd1dz Mam nadzieje dziewczyny Strasznie się stresuje tym. Ale będę mieć w końcu zakładaną karte ciąży więc to "badanie" nie powinno mnie ominąć
I jak USG?? :)Na kiedy Ci wskazali termin porodu wg USG?
Suzy totalna porażka Mimo potocznego "początku 9 tygodnia" maleństwo ma ok 6-7 tygodni. Powiedzili, że dopiero na następnej wizycie, czyli 26go założą mi karte ciąży. USG miałam robione wszytsko niby rozwija się prawidłowo ale nic więcej.. Wszystkie wyniki (krew,mocz) mam bardzo dobre, dodatkowo dostałam skierowanie na badania prenatalne, które mam umówione na 10 kwietnia. I znów 2 tygodnie czekania na kolejną wizytę
edit# Co do terminu mam ustalony na 21.X.13r. Czyli dokladnie tak jak wg dokładnych obliczeń.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2013, 20:22
-
no i po usg:) super przeżycie podziwiać jak taka mała istotka o długości paru centymetrów macha rączkami:)maluszek nadal tam jest, serduszko bije i małe pokazuje jakie jest sprytne;) w poniedziałek ide na dokładniejsze już usg, bo te prenatalne i w lepszej jakości obejrzę maluszka:)wyniki w normie, ale mamusia przytyła 2,6kg i musi się wziąć za siebie;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2013, 13:03
Suzy Lee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysla.s wrote:Suzy Lee wrote:sla.s wrote:No ja będę dokładnie 8tyd1dz Mam nadzieje dziewczyny Strasznie się stresuje tym. Ale będę mieć w końcu zakładaną karte ciąży więc to "badanie" nie powinno mnie ominąć
I jak USG?? :)Na kiedy Ci wskazali termin porodu wg USG?
Suzy totalna porażka Mimo potocznego "początku 9 tygodnia" maleństwo ma ok 6-7 tygodni. Powiedzili, że dopiero na następnej wizycie, czyli 26go założą mi karte ciąży. USG miałam robione wszytsko niby rozwija się prawidłowo ale nic więcej.. Wszystkie wyniki (krew,mocz) mam bardzo dobre, dodatkowo dostałam skierowanie na badania prenatalne, które mam umówione na 10 kwietnia. I znów 2 tygodnie czekania na kolejną wizytę
edit# Co do terminu mam ustalony na 21.X.13r. Czyli dokladnie tak jak wg dokładnych obliczeń.
A nie przsuneła Ci sie owulacja? Serduszko jeszcze nie biło? Skoro wyszlo, że płód jest młodszy, to skąd ta sama data porodu? Obliczali z daty ostatniej miesiaczki pewnie, a nie na podstawie USG... Trzymaj się! -
nick nieaktualnyNo date wstępnie obliczała na podstawie ostatniej @. Ale no jakby nie patrzeć tak samo jest na kalkulatorze.
"Jesteś w 9 tygodniu ciąży
(8 tyg. i 5 dni)
Miesiąc: 2
Trymestr: 1
Wiek płodu: 6 tydzień"
A ona sugeruje się wiekiem płodu. No nic.. Nie wiem w ogóle czemu tak a nie inaczej.. Suzy jak wyglądały u Ciebie peirwsze wizyty i co widziałaś?
Ja na pierwszej wizycie dostałam tabletki dopochwowe z powodu upławów od nadżerki, miałam robione USG dopochwowe i było widać pęcherzyk "w wieku" 4 tygodni. (Byłam na samym początku 7 tygodnia wg ovu), następną wizytę miałam 12go czyli na początu 9 tygodnia i pęcherzyk miał ok. 6 tygodni. Karty ciąży nie chciała mi zakładać "żeby nie zapeszać". Omówiła mi tylko wszystkie wyniki badań i powiedziała, że na następnej wizycie za 2 tygodnie założymy, bo zakładają dopiero kiedy maleństwo osiąga 8 tydzień. Nie rozumiem tej logiki, nie wiem czego mam się spodziewać i czy wszystko co robią jest w porządku czy może ja jako niedoświadczona nie nalegam.. Sama już nie wiem o co chodzi w tym wszystkim i dlaczego tak. -
nick nieaktualny
-
sla.s, ja jeszcze nie miałam usg, ale według owu moja owulacja była 1 lutego, choc ja uwazam ze raczej 31 stycznia-czyli tak jak Twoja:)
Termin mam na 24 pazdziernika.
Ostatnia moja miesiaczka to 17 stycznia.
Owu wyznaczyl mi dzis 8 tydz i 2 dzien ciąży.
Usg bede miała 9 kwietnia. -
Witam dziewczyny . udało sie test pokazał 2 kreseczki. Teraz przerażenie miesza mi sie ze szczęściem.
Wychodzi dziś, że to 4 tydzień i 7 dni, moje pytanie do was dziewczyny kiedy 1 wizyta u lekarza wg was najlepiej?
Dlaczego pytam,
To moja 3 ciąża, pierwsze 2 poroniłam (12tc i 9tc) - wiem jak to głupio zabrzmi ale zostałam zakrzyczana przez starsze pokolenie żeby do lekarza sie nie śpieszyć im później tym lepiej -chodzi tu np o 8tc -czyli tak w 2 miesiącu pod koniec
bo jak tłumaczyli może mi takie badanie zaszkodzić biorąc pod uwagę moje dotychczasowe ciąże.
Zawsze ufałam lekarzom i sądze że gdyby badanie usg było szkodliwe to by go nie robili ale chciałaby zapytać was o opinie.
Na razie nikomu nic nie mówiłam i nie mam sie z kim swoimi obawami podzielić helpWiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2013, 12:58
-
andziol wrote:Witam dziewczyny . udało sie test pokazał 2 kreseczki. Teraz przerażenie miesza mi sie ze szczęściem.
Wychodzi dziś, że to 4 tydzień i 7 dni, moje pytanie do was dziewczyny kiedy 1 wizyta u lekarza wg was najlepiej?
Dlaczego pytam,
To moja 3 ciąża, pierwsze 2 poroniłam (12tc i 9tc) - wiem jak to głupio zabrzmi ale zostałam zakrzyczana przez starsze pokolenie żeby do lekarza sie nie śpieszyć im później tym lepiej -chodzi tu np o 8tc -czyli tak w 2 miesiącu pod koniec
bo jak tłumaczyli może mi takie badanie zaszkodzić biorąc pod uwagę moje dotychczasowe ciąże.
Zawsze ufałam lekarzom i sądze że gdyby badanie usg było szkodliwe to by go nie robili ale chciałaby zapytać was o opinie.
Na razie nikomu nic nie mówiłam i nie mam sie z kim swoimi obawami podzielić help
Ja bym na twoim miejscu poszła już żeby wszystko było pod kontrolą Głowa do góry musi być dobrze. -
Moim zdaniem jeśli nie krwawisz ani nic takiego to poczekaj do tego 7 tyg żeby było widać serduszko. Teraz chyba lekarz nic ci nie przypisze tylko każe poczekać aż będzie widać czy to na pewno żywa ciąża. A koło 7 tyg powinno już być wszystko wiadomo
-
nick nieaktualny
-
Andziol zgadzam sie z sla.s zeby isc jak najszybciej bo najprawdopodobniej dostaniesz progesteron na podtrzymanie,lepsze przyczepienie sie zarodka.Ja tez po poronieniu dostalam odrazu tabletki
Gliwa do gory i nie sluchaj straszyzny oni troche inaczej na to patrza i to ty stracilas dzidziusie dwa razy a nie inni.Ktos kto tego nie przezyl nie zrozumie naszych obaw
Trzymaj sie cieplo!! -
andziol to staraj sie duuuzo odpoczywac i przede wszystkim nie dzwigac.powiem ci ze ja poszlam od razu jak sie dowiedzialam no gdzies 5-6 tydz i bylo ok,a tydzien po wizycie dostalam plamienia i lekarz przepisal duphaston 3x1 i lezenie w domu albo w szpitalu..zawzielam sie,to moj pierwszy dzidziul,lezalam tabletki bralam i udalo sie jest wszystko ok.na twoim miejscu po dwoch poronieniach poszlabym od razu po tabletki do lekarza zeby czuc sie spokojniej..
-
czesc
Wczoraj byłam na pierwszym USG w 5tyg.4dc. Było widać tylko pęcherzyk, sprzęt był słaby, ale trochę się przejmuje, że nie było widać zarodka. Gin. powiedziała że widzi zarys ciałka żółtego i żeby przyjść za 2 tygodnie. Czy mam się już przejmować czy jeszcze nie? -
Agaciaz - ja mogę swoim przykładem potwierdzić, że to zupełnie normalne na pierwszej wizycie byłam w 5t2d i też było widać tylko pęcherzyk. A sprzęt był raczej dobrej jakości.
Wczoraj (7t1d) widziałam już zarodek i bijące serduszko.
Też się stresowałam przez te dwa tygodnie, ale jak widać niepotrzebnie Więc tak jak pisze Kleopatra - trzeba po prostu cierpliwie czekać