WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kiedy pierwsze USG?
Odpowiedz

Kiedy pierwsze USG?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2013, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam z USG:
    dzidzia ma 1cm i 1 mm
    i bije serduszko
    7 tyg 2 dni
    data porodu 19.10 -> lece poprawić w liście ciężarówek ;)

jatoja25, lisiaczek, pasia27, Rub45 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla wszystkich po pierwszym USG znalazłam coś takiego:

Serduszko dziecka rozpoczyna swoją pracę z częstotliwością podobną do tętna matki czyli ok. 80-85 uderzeń na minutę. Poczynając od 6 tygodnia ciąży tętno dziecka będzie się zwiększać średnio o 3,3 uderzenia dziennie przez kolejny miesiąc.

Poniżej prezentujemy przybliżone tętno w kolejnych tygodniach, zakładając tętno początkowe na poziomie 80 uderzeń na minutę:
    - Tydzień 5 rozpoczyna się na poziomie 80 a kończy na 103
    - Tydzień 6 rozpoczyna się na poziomie 103 a kończy na 126
    - Tydzień 7 rozpoczyna się na poziomie 126 a kończy na 149
    - Tydzień 8 rozpoczyna się na poziomie 149 a kończy na 172
    W 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę.

Tętno dziecka będzie się teraz stopniowo zmniejszać do osiągnięcia stabilnego poziomu pomiędzy 120 a 160 uderzeń na minutę w 12 tygodniu.

• jatoja25 Znajoma

Wysłany: 4 marca 2013, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w USG w pierwszym dniu 7 tyg (czyli skończone 6tyg) było 107/min. Wg usg wychodziło 5tc i 6dni (ale owulkę miałam 3 dni później, więc ok) .
    To nie za wolno?

x5bt1gt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2013, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idąc śladem tego co wkleiłam:

Serduszko Twojej fasolki bije idealnie.

Ja dzis byłam na początku 8tc i biło 148/min. I teraz pytanie jak ten, kto to opisał liczył tygodnie - wg USG, czy wg powszechnego naliczania, ze jak 5tc 2dni = 6tc. Ja swoim przykładem nie pomogę bo w zasadzie łapę się do przedziału i 7tc i 8tc

Ważne jest tez to jak będzie biło na następnym USG. Kiedy masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2013, 21:28

• lisiaczek Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2013, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzy lee - cudownie! gratuluję :)

Suzy Lee lubi tę wiadomość

mhsvj44j84z97xk3.png
    961lqps6kios555h.png
  • lisiaczek Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2013, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygląda na to, że u mnie może nie być tak różowo... wczoraj zaobserwowałam lekkie plamienie i dzisiaj niestety powtórka z rozrywki :( Także na wieczór zapowiada się przyspieszona wizyta u gina - na szczęście dostałam się i zobaczymy co powie. Mam nadzieję, że będzie ok...

mhsvj44j84z97xk3.png
    961lqps6kios555h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od pierwszego dnia, kiedy sie dowiedzialam, poprosiłam o luteine. U mnie w rodzinie mnóstwo poronien, na 7 ciąż mamy, jestem ich jedynym dzieckiem. Wiec jak powiesz o licznych poronieniach w twojej rodzinie powinna Ci przepisać chociaz luteine... lub duphaston.

• anilorak Autorytet

Wysłany: 5 marca 2013, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 20:06

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2013, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lisiaczek trzymam kciuki bo na pewno wszystko bedzie ok.lekarka pewnie ci da duphastona na lepsze zagniezdzenie sie zadrodka.duzo z nas to mialo takze glowa do gory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2013, 10:09

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    " w 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę."
    Więc ja powinnam zmieścić Cię w tym przedziadle idąc za równy tydzień - będę w 8tyd+1dz. Oby się sprawdziło, bo siedze jak na szpilkach i modle się żeby ten tydzień jak najszybciej zleciał.
    Lisiaczek będzię dobrze ;) ! Trzymamy wszystkie za Ciebie i maleństwo kciuki :*

• lisiaczek Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2013, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy :) Staram się nie denerwować, bo to na pewno nie pomoże. Wiem też, że nie ja pierwsza mam jakieś tam przeboje, ale mimo wszystko jest ciężko...

mhsvj44j84z97xk3.png
    961lqps6kios555h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak serce bije w 9 tygodniu w okolicach 140 to tez jest ok. U nas chyba najniższe tętni to było 134 i to jest ok. Najwyższe na początku oscylowało w okolicach 190.
    Poza tym, to tylko my do swoich prywatnych potrzeb liczymy tak, ze jak jest 8t2d to dla nas to 9 tydzień. Dla lekarza liczą sie tygodnie skończone więc bedziemy dla niego w 8 tygodniu. Tak samo jak z naszym wiekiem.
    Jak mamy 20 lat i 2 miesiące to nie mówimy ze jesteśmy w 21 roku zycia tylko mówimy, że mamy 20 lat :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem, ale w szpitalu wpiszą Ci 21 ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:

Ze mam 21 lat? Nieprawda :)
    teraz mam 32 i 9 m-cy a rocznikowo 33 i wszyscy piszą na skierowaniach i w dokumentacji do szpitala też jest, że mam 32 chociaż jakby sie dokładniej przyjrzeć to do 33 zdecydowanie mi bliżej :)
    W karcie ciąży tak samo, ostatnio jak byłam w 37t2d to lekarka wpisała 37.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo, mi się wydawało, że jestem np. w 26 tyg, a to był 25t3d i lekarka wpisała 25..

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yoku wrote:
    Suzy Lee wrote:

Ze mam 21 lat? Nieprawda :)
    teraz mam 32 i 9 m-cy a rocznikowo 33 i wszyscy piszą na skierowaniach i w dokumentacji do szpitala też jest, że mam 32 chociaż jakby sie dokładniej przyjrzeć to do 33 zdecydowanie mi bliżej :)
    W karcie ciąży tak samo, ostatnio jak byłam w 37t2d to lekarka wpisała 37.

a mi w każdym szpitalu jakim byłam niezależnie od miasta w pierwszej ciąży, mimo wieku 22 z hakiem, wszędzie pisali że pacjentka lat 23 i tak mam na karcie wypisowej ze Św. Zofii też. Szpitale mi tłumaczyły, że piszą rocznikowy wiek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widocznie zależy od szpitala a pewnie bardziej od osoby sporzadzajacej dokumentację. Ostatnio jak byłam w szpitalu w lutym 2012 miałam 31 i 8 m-cy rocznikowo 32 bo jestem z czerwca i też mi wpisali na wypisie "31-letnia pacjentka".

• asiank Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2013, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zależy od osoby sporządzającej dokumentację. Ja rodziłam córcie na kilka dni przed swoimi 29 urodzinami. Pani wpisała, że urodziłam w wieku 28 lat. Powiedziała, że nie ma się co postarzać. :)

eiktrjjgehcrgla0.png Mój Aniołek 17.07.2012 (8tc)
  • jatoja25 Znajoma

Wysłany: 5 marca 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Idąc śladem tego co wkleiłam:

Serduszko Twojej fasolki bije idealnie.

Ja dzis byłam na początku 8tc i biło 148/min. I teraz pytanie jak ten, kto to opisał liczył tygodnie - wg USG, czy wg powszechnego naliczania, ze jak 5tc 2dni = 6tc. Ja swoim przykładem nie pomogę bo w zasadzie łapę się do przedziału i 7tc i 8tc

Ważne jest tez to jak będzie biło na następnym USG. Kiedy masz?

Jutro chyba. Mam wizytę, mam nadzieję, że zrobi mi usg.
    Dziś kończę 8 tydzień, jutro startujemy z dziewiątym i mam nadzieję, że będzie pięknie biło :)

Lisiaczek trzymam za Was kciuki :* Musi być dobrze!

x5bt1gt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    31lat i 1tydzien to już 32 lata. Pełnoletność nie określa się kiedy zaczyna się 18lat tylko kiedy jest "ukończone 18 lat". Więc to tylko i wyłącznie zależy od osoby wpisującej dane.

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ