X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kiedy pierwsze USG?
Odpowiedz

Kiedy pierwsze USG?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2013, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam z USG:
    dzidzia ma 1cm i 1 mm
    i bije serduszko
    7 tyg 2 dni
    data porodu 19.10 -> lece poprawić w liście ciężarówek ;)

jatoja25, lisiaczek, pasia27, Rub45 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla wszystkich po pierwszym USG znalazłam coś takiego:

Serduszko dziecka rozpoczyna swoją pracę z częstotliwością podobną do tętna matki czyli ok. 80-85 uderzeń na minutę. Poczynając od 6 tygodnia ciąży tętno dziecka będzie się zwiększać średnio o 3,3 uderzenia dziennie przez kolejny miesiąc.

Poniżej prezentujemy przybliżone tętno w kolejnych tygodniach, zakładając tętno początkowe na poziomie 80 uderzeń na minutę:
    - Tydzień 5 rozpoczyna się na poziomie 80 a kończy na 103
    - Tydzień 6 rozpoczyna się na poziomie 103 a kończy na 126
    - Tydzień 7 rozpoczyna się na poziomie 126 a kończy na 149
    - Tydzień 8 rozpoczyna się na poziomie 149 a kończy na 172
    W 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę.

Tętno dziecka będzie się teraz stopniowo zmniejszać do osiągnięcia stabilnego poziomu pomiędzy 120 a 160 uderzeń na minutę w 12 tygodniu.

• jatoja25 Znajoma

Wysłany: 4 marca 2013, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w USG w pierwszym dniu 7 tyg (czyli skończone 6tyg) było 107/min. Wg usg wychodziło 5tc i 6dni (ale owulkę miałam 3 dni później, więc ok) .
    To nie za wolno?

x5bt1gt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2013, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idąc śladem tego co wkleiłam:

Serduszko Twojej fasolki bije idealnie.

Ja dzis byłam na początku 8tc i biło 148/min. I teraz pytanie jak ten, kto to opisał liczył tygodnie - wg USG, czy wg powszechnego naliczania, ze jak 5tc 2dni = 6tc. Ja swoim przykładem nie pomogę bo w zasadzie łapę się do przedziału i 7tc i 8tc

Ważne jest tez to jak będzie biło na następnym USG. Kiedy masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2013, 21:28

• lisiaczek Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2013, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzy lee - cudownie! gratuluję :)

Suzy Lee lubi tę wiadomość

mhsvj44j84z97xk3.png
    961lqps6kios555h.png
  • lisiaczek Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2013, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygląda na to, że u mnie może nie być tak różowo... wczoraj zaobserwowałam lekkie plamienie i dzisiaj niestety powtórka z rozrywki :( Także na wieczór zapowiada się przyspieszona wizyta u gina - na szczęście dostałam się i zobaczymy co powie. Mam nadzieję, że będzie ok...

mhsvj44j84z97xk3.png
    961lqps6kios555h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od pierwszego dnia, kiedy sie dowiedzialam, poprosiłam o luteine. U mnie w rodzinie mnóstwo poronien, na 7 ciąż mamy, jestem ich jedynym dzieckiem. Wiec jak powiesz o licznych poronieniach w twojej rodzinie powinna Ci przepisać chociaz luteine... lub duphaston.

• anilorak Autorytet

Wysłany: 5 marca 2013, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 20:06

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2013, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lisiaczek trzymam kciuki bo na pewno wszystko bedzie ok.lekarka pewnie ci da duphastona na lepsze zagniezdzenie sie zadrodka.duzo z nas to mialo takze glowa do gory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2013, 10:09

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    " w 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę."
    Więc ja powinnam zmieścić Cię w tym przedziadle idąc za równy tydzień - będę w 8tyd+1dz. Oby się sprawdziło, bo siedze jak na szpilkach i modle się żeby ten tydzień jak najszybciej zleciał.
    Lisiaczek będzię dobrze ;) ! Trzymamy wszystkie za Ciebie i maleństwo kciuki :*

• lisiaczek Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2013, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy :) Staram się nie denerwować, bo to na pewno nie pomoże. Wiem też, że nie ja pierwsza mam jakieś tam przeboje, ale mimo wszystko jest ciężko...

mhsvj44j84z97xk3.png
    961lqps6kios555h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak serce bije w 9 tygodniu w okolicach 140 to tez jest ok. U nas chyba najniższe tętni to było 134 i to jest ok. Najwyższe na początku oscylowało w okolicach 190.
    Poza tym, to tylko my do swoich prywatnych potrzeb liczymy tak, ze jak jest 8t2d to dla nas to 9 tydzień. Dla lekarza liczą sie tygodnie skończone więc bedziemy dla niego w 8 tygodniu. Tak samo jak z naszym wiekiem.
    Jak mamy 20 lat i 2 miesiące to nie mówimy ze jesteśmy w 21 roku zycia tylko mówimy, że mamy 20 lat :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem, ale w szpitalu wpiszą Ci 21 ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:

Ze mam 21 lat? Nieprawda :)
    teraz mam 32 i 9 m-cy a rocznikowo 33 i wszyscy piszą na skierowaniach i w dokumentacji do szpitala też jest, że mam 32 chociaż jakby sie dokładniej przyjrzeć to do 33 zdecydowanie mi bliżej :)
    W karcie ciąży tak samo, ostatnio jak byłam w 37t2d to lekarka wpisała 37.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo, mi się wydawało, że jestem np. w 26 tyg, a to był 25t3d i lekarka wpisała 25..

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yoku wrote:
    Suzy Lee wrote:

Ze mam 21 lat? Nieprawda :)
    teraz mam 32 i 9 m-cy a rocznikowo 33 i wszyscy piszą na skierowaniach i w dokumentacji do szpitala też jest, że mam 32 chociaż jakby sie dokładniej przyjrzeć to do 33 zdecydowanie mi bliżej :)
    W karcie ciąży tak samo, ostatnio jak byłam w 37t2d to lekarka wpisała 37.

a mi w każdym szpitalu jakim byłam niezależnie od miasta w pierwszej ciąży, mimo wieku 22 z hakiem, wszędzie pisali że pacjentka lat 23 i tak mam na karcie wypisowej ze Św. Zofii też. Szpitale mi tłumaczyły, że piszą rocznikowy wiek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widocznie zależy od szpitala a pewnie bardziej od osoby sporzadzajacej dokumentację. Ostatnio jak byłam w szpitalu w lutym 2012 miałam 31 i 8 m-cy rocznikowo 32 bo jestem z czerwca i też mi wpisali na wypisie "31-letnia pacjentka".

• asiank Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2013, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zależy od osoby sporządzającej dokumentację. Ja rodziłam córcie na kilka dni przed swoimi 29 urodzinami. Pani wpisała, że urodziłam w wieku 28 lat. Powiedziała, że nie ma się co postarzać. :)

eiktrjjgehcrgla0.png Mój Aniołek 17.07.2012 (8tc)
  • jatoja25 Znajoma

Wysłany: 5 marca 2013, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Idąc śladem tego co wkleiłam:

Serduszko Twojej fasolki bije idealnie.

Ja dzis byłam na początku 8tc i biło 148/min. I teraz pytanie jak ten, kto to opisał liczył tygodnie - wg USG, czy wg powszechnego naliczania, ze jak 5tc 2dni = 6tc. Ja swoim przykładem nie pomogę bo w zasadzie łapę się do przedziału i 7tc i 8tc

Ważne jest tez to jak będzie biło na następnym USG. Kiedy masz?

Jutro chyba. Mam wizytę, mam nadzieję, że zrobi mi usg.
    Dziś kończę 8 tydzień, jutro startujemy z dziewiątym i mam nadzieję, że będzie pięknie biło :)

Lisiaczek trzymam za Was kciuki :* Musi być dobrze!

x5bt1gt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    31lat i 1tydzien to już 32 lata. Pełnoletność nie określa się kiedy zaczyna się 18lat tylko kiedy jest "ukończone 18 lat". Więc to tylko i wyłącznie zależy od osoby wpisującej dane.

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ