Kiedy pierwsze USG?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDla wszystkich po pierwszym USG znalazłam coś takiego:
Serduszko dziecka rozpoczyna swoją pracę z częstotliwością podobną do tętna matki czyli ok. 80-85 uderzeń na minutę. Poczynając od 6 tygodnia ciąży tętno dziecka będzie się zwiększać średnio o 3,3 uderzenia dziennie przez kolejny miesiąc.
Poniżej prezentujemy przybliżone tętno w kolejnych tygodniach, zakładając tętno początkowe na poziomie 80 uderzeń na minutę:
- Tydzień 5 rozpoczyna się na poziomie 80 a kończy na 103
- Tydzień 6 rozpoczyna się na poziomie 103 a kończy na 126
- Tydzień 7 rozpoczyna się na poziomie 126 a kończy na 149
- Tydzień 8 rozpoczyna się na poziomie 149 a kończy na 172
W 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę.
Tętno dziecka będzie się teraz stopniowo zmniejszać do osiągnięcia stabilnego poziomu pomiędzy 120 a 160 uderzeń na minutę w 12 tygodniu. -
nick nieaktualnyIdąc śladem tego co wkleiłam:
Serduszko Twojej fasolki bije idealnie.
Ja dzis byłam na początku 8tc i biło 148/min. I teraz pytanie jak ten, kto to opisał liczył tygodnie - wg USG, czy wg powszechnego naliczania, ze jak 5tc 2dni = 6tc. Ja swoim przykładem nie pomogę bo w zasadzie łapę się do przedziału i 7tc i 8tc
Ważne jest tez to jak będzie biło na następnym USG. Kiedy masz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2013, 21:28
-
Wygląda na to, że u mnie może nie być tak różowo... wczoraj zaobserwowałam lekkie plamienie i dzisiaj niestety powtórka z rozrywki Także na wieczór zapowiada się przyspieszona wizyta u gina - na szczęście dostałam się i zobaczymy co powie. Mam nadzieję, że będzie ok...
-
nick nieaktualnyJa od pierwszego dnia, kiedy sie dowiedzialam, poprosiłam o luteine. U mnie w rodzinie mnóstwo poronien, na 7 ciąż mamy, jestem ich jedynym dzieckiem. Wiec jak powiesz o licznych poronieniach w twojej rodzinie powinna Ci przepisać chociaz luteine... lub duphaston.
-
nick nieaktualny" w 9 tygodniu tętno przeciętnie oscyluje w granicach 155 do 195 uderzeń na minutę."
Więc ja powinnam zmieścić Cię w tym przedziadle idąc za równy tydzień - będę w 8tyd+1dz. Oby się sprawdziło, bo siedze jak na szpilkach i modle się żeby ten tydzień jak najszybciej zleciał.
Lisiaczek będzię dobrze ! Trzymamy wszystkie za Ciebie i maleństwo kciuki :* -
nick nieaktualnyJak serce bije w 9 tygodniu w okolicach 140 to tez jest ok. U nas chyba najniższe tętni to było 134 i to jest ok. Najwyższe na początku oscylowało w okolicach 190.
Poza tym, to tylko my do swoich prywatnych potrzeb liczymy tak, ze jak jest 8t2d to dla nas to 9 tydzień. Dla lekarza liczą sie tygodnie skończone więc bedziemy dla niego w 8 tygodniu. Tak samo jak z naszym wiekiem.
Jak mamy 20 lat i 2 miesiące to nie mówimy ze jesteśmy w 21 roku zycia tylko mówimy, że mamy 20 lat -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySuzy Lee wrote:Owszem, ale w szpitalu wpiszą Ci 21
Ze mam 21 lat? Nieprawda
teraz mam 32 i 9 m-cy a rocznikowo 33 i wszyscy piszą na skierowaniach i w dokumentacji do szpitala też jest, że mam 32 chociaż jakby sie dokładniej przyjrzeć to do 33 zdecydowanie mi bliżej
W karcie ciąży tak samo, ostatnio jak byłam w 37t2d to lekarka wpisała 37. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyyoku wrote:Suzy Lee wrote:Owszem, ale w szpitalu wpiszą Ci 21
Ze mam 21 lat? Nieprawda
teraz mam 32 i 9 m-cy a rocznikowo 33 i wszyscy piszą na skierowaniach i w dokumentacji do szpitala też jest, że mam 32 chociaż jakby sie dokładniej przyjrzeć to do 33 zdecydowanie mi bliżej
W karcie ciąży tak samo, ostatnio jak byłam w 37t2d to lekarka wpisała 37.
a mi w każdym szpitalu jakim byłam niezależnie od miasta w pierwszej ciąży, mimo wieku 22 z hakiem, wszędzie pisali że pacjentka lat 23 i tak mam na karcie wypisowej ze Św. Zofii też. Szpitale mi tłumaczyły, że piszą rocznikowy wiek. -
nick nieaktualny
-
To chyba zależy od osoby sporządzającej dokumentację. Ja rodziłam córcie na kilka dni przed swoimi 29 urodzinami. Pani wpisała, że urodziłam w wieku 28 lat. Powiedziała, że nie ma się co postarzać.
Suzy Lee lubi tę wiadomość
-
Suzy Lee wrote:Idąc śladem tego co wkleiłam:
Serduszko Twojej fasolki bije idealnie.
Ja dzis byłam na początku 8tc i biło 148/min. I teraz pytanie jak ten, kto to opisał liczył tygodnie - wg USG, czy wg powszechnego naliczania, ze jak 5tc 2dni = 6tc. Ja swoim przykładem nie pomogę bo w zasadzie łapę się do przedziału i 7tc i 8tc
Ważne jest tez to jak będzie biło na następnym USG. Kiedy masz?
Jutro chyba. Mam wizytę, mam nadzieję, że zrobi mi usg.
Dziś kończę 8 tydzień, jutro startujemy z dziewiątym i mam nadzieję, że będzie pięknie biło
Lisiaczek trzymam za Was kciuki :* Musi być dobrze!Suzy Lee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny