Malowanie farbami akrylowymi w ciąży
-
Witam, mam pytanie odnośnie tego czy malowanie może zagrażać dziecku? Z testu dowiedziałam się że jestem w ciąży, moja praca polega na malowaniu przedmiotów farbami akrylowymi, czy któraś z was była w takiej sytuacji? Jest to początek ciąży więc nie chciałabym zaszkodzić dziecku.Kocren
-
Kocren wrote:Witam, mam pytanie odnośnie tego czy malowanie może zagrażać dziecku? Z testu dowiedziałam się że jestem w ciąży, moja praca polega na malowaniu przedmiotów farbami akrylowymi, czy któraś z was była w takiej sytuacji? Jest to początek ciąży więc nie chciałabym zaszkodzić dziecku.
Podobno nie zagraża (przynajmniej takie informacje można znaleźć w necie).
Ja malowałam hobbystycznie farbami akrylowymi, a póki co przebieg ciąży jest (odpukać!) OK
Nie wiem jak z malowaniem w formie pracy - codziennie po 8 godzin, czy to ma wpływ? Ja malowałam ok 3-5h, ale nieregularnie, raczej jak naszła mnie ochota
EDIT: A co na to Twój lekarz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 07:33
-
Jeśli na farbach nie masz żadnych oznaczeń o ich toksyczności to raczej nic nie powinno zaszkodzić, zwłaszcza jeśli nie wyczuwasz w nich jakiegoś intensywnego chemicznego zapachu. Ja codziennie maluję farbami olejnymi, nie śmierdzą w żaden sposób, nie mają oznaczeń więc zakładam, że są ok. Zamieniłam tylko terpentynę na olej lniany (terpentyna jest dosyć mocno toksyczna).
-