niedoczynność tarczycy - wizyty u lekarza
-
Cześć dziewczyny, chciałam zapytać czy orientujecie się jak to jest z tarczycą w ciąży, a dokładniej z jej kontrolą u lekarza. Czy trzeba osobno chodzić do endokrynologa (zapewne prywatnie bo terminy na nfz są nieosiągalne chyba w przypadku ciąży) czy może wasz gin ustawiał wam dawkę leków ? Będę wdzięczna o jakiekolwiek informacje.
Jestem również ciekawa czy orientujecie się czy można chodzić do różnych gin podczas ciąży na nfz. -
ja chodzilam na NFZ , mimo ze najblizsze terminy sa np za 2 lata . W przypadku ciazy nie powinnas miec problemow z dostaniem sie do Endokrynologa pod tym wzgledem bylam uprzywilejowana i odrazu znaleziono szybki termin - tylko musisz zaznaczyc ze jestes ciezarna - najlepiej dostac skierowanie od gina ,tak samo mialam z diabetologiem , wszystko na cito.
-
Mam niedoczynność tarczycy i oprócz ginekologa regularnie odwiedzam także endokrynologa. Niestety zmuszona jestem chodzić prywatnie ale to naprawdę świetny lekarz więc nie szkoda pieniędzy Oszczędzam jednak na badaniach ponieważ ciążę prowadzę prywatnie a po skierowania chodzę do przychodni NFZTadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
zawsze można spróbować znaleźć lekarza z 2 specjalizacjami -jest to możliwe, ale raczej tylko prywatnie i ciężko się dostać. ja od początku ciąży chodzę osobno do ginekologa i endokrynologa, ale to w ramach luxmedu więc z terminami nie było większego problemu. ze względu na przeprowadzkę mam gorszy dostęp do placówek luxmedu, a i endokrynolog w okolicy jest tylko prywatnie, dlatego też zaczęłam chodzić do internisty (lekarza domowego) i to on daje mi skierowanie na badanie tsh i ustala dawki leku. wizyty kontrolne oczywiście co m-c.
jeżeli chodzi o skierowanie na ft4, to na początku ciąży miałam robione przy każdej wizycie, ale na nfz to już zależy od lekarza - mój nie widzi potrzeby i bazuje na tsh, jednak przy następnych badaniach zrobię sobie ft4 w ramach własnego budżetu. -