X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr niedoczynność tarczycy - wizyty u lekarza
Odpowiedz

niedoczynność tarczycy - wizyty u lekarza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lena002 Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, chciałam zapytać czy orientujecie się jak to jest z tarczycą w ciąży, a dokładniej z jej kontrolą u lekarza. Czy trzeba osobno chodzić do endokrynologa (zapewne prywatnie bo terminy na nfz są nieosiągalne chyba w przypadku ciąży) czy może wasz gin ustawiał wam dawkę leków ? Będę wdzięczna o jakiekolwiek informacje.

Jestem również ciekawa czy orientujecie się czy można chodzić do różnych gin podczas ciąży na nfz.

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzilam na NFZ , mimo ze najblizsze terminy sa np za 2 lata . W przypadku ciazy nie powinnas miec problemow z dostaniem sie do Endokrynologa pod tym wzgledem bylam uprzywilejowana i odrazu znaleziono szybki termin - tylko musisz zaznaczyc ze jestes ciezarna - najlepiej dostac skierowanie od gina ,tak samo mialam z diabetologiem , wszystko na cito.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam niedoczynność tarczycy i oprócz ginekologa regularnie odwiedzam także endokrynologa. Niestety zmuszona jestem chodzić prywatnie ale to naprawdę świetny lekarz więc nie szkoda pieniędzy ;) Oszczędzam jednak na badaniach ponieważ ciążę prowadzę prywatnie a po skierowania chodzę do przychodni NFZ :)

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • Lena002 Koleżanka

Wysłany: 21 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w przychodni przepisuje Ci również ft4?

• grosz_ek Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze można spróbować znaleźć lekarza z 2 specjalizacjami -jest to możliwe, ale raczej tylko prywatnie i ciężko się dostać. ja od początku ciąży chodzę osobno do ginekologa i endokrynologa, ale to w ramach luxmedu więc z terminami nie było większego problemu. ze względu na przeprowadzkę mam gorszy dostęp do placówek luxmedu, a i endokrynolog w okolicy jest tylko prywatnie, dlatego też zaczęłam chodzić do internisty (lekarza domowego) i to on daje mi skierowanie na badanie tsh i ustala dawki leku. wizyty kontrolne oczywiście co m-c.
    jeżeli chodzi o skierowanie na ft4, to na początku ciąży miałam robione przy każdej wizycie, ale na nfz to już zależy od lekarza - mój nie widzi potrzeby i bazuje na tsh, jednak przy następnych badaniach zrobię sobie ft4 w ramach własnego budżetu.

1usai09kkfvyzb21.png
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie. Badania endokrynologiczne robię prywatnie.

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ