Oliwka na rozstępy
-
WIADOMOŚĆ
-
Oliwka to raczej średni pomysł, na zasadzie lepszy rydz niż nic. Zazwyczaj składa się w przeważaącej części z olejów mineralnych, które się nie wchłaniają, a tylko tworzą okluzję na powierzchni skóry. Najczęściej stosowana na niemowlęcą pupę, ma zabezpieczać delikatną skórę dziecka przed kontaktem z moczem i kupką. Najbardziej optymalną biodostępność mają oleje roślinne: olejek ze słodkich migdałów, olej kokosowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek i in. Naturalna skarbnica wit. A,E i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Smarować możecie się już od początku ciąży, ale jeśli mówimy już o masowaniu brzuszka to po zakończeniu 3-go miesiąca. Jest na rynku wiele gotowych preparatów, ale możecie również tworzyć własne mieszanki. Pamiętajmy, że ciąży często towarzyszy wzrost kortyzolu (co jest jak najbardziej fizjologiczne), który sprzyja tworzeniu rozstępów.
Honey lubi tę wiadomość
Tym razem udało się!!!
Gabriel ur.16.11.16 56 cm. 4240 g.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa dostałam próbkę Bio Oil-strasznie mi się nie podobał zapach...Może tylko mi... I czytałam tez,ze dziewczynom wychodziły rozstępy,ale pewnie na każdego co innego działa...
Szkoda,ze nie ma czegos,co w 100% zapobiega rozstępom...ja sie ich tak boję.. Jak widziałam zdjęcia dużych ciążowych brzuszków z takimi rozstępami,to aż się popłakałam Cos okropnego....to jest cos,przez co nie będziemy mogly spojrzeć w lustro...przez co będziemy się wstydzić...Ehhh...az strach o tym myśleć.. -
nick nieaktualnyA co myślicie o tym wynalazku?
http://www.detal.nacomi.pl/pl/p/Balsam-z-olejem-ze-slodkich-migdalow-wanilia-100-i-200g/155
skład krótki i konkretny, masło nie jest drogie.
Miałam próbkę tego i w sumie zaryzykowałam i kupiłam dużą wersję. Zapach nie jest duszący, ani mdły, bo jak wanilii nie toleruję, tak tutaj znoszę dobrze jej zapach. -
Z czystym sumieniem mogę polecić kremy Bielenda z Rossmana. Ładnie pachną, szybko się wchłaniają i po ciąży nie mam żadnych rozstępów. Jedynie nie polecam nawilżającego z tej samej serii. Jest w większym opakowaniu, bardzo długo się wchłaniał i miał gorszy zapach od tych na biust, uda i pośladki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 14:31
-
nick nieaktualnyWlasnie ja chcialam cos z krotkim skladem, bo naczytalam sie na srokao.pl o tych balsamach dla mam i bylam w szoku. Jakies toksyczne substancje laduja do kosmetykow, ktore moga szkodzic. Przestraszylam sie i tak szukalam czegos, co bedzie zapobiegac rozstepom i bedzie mialo ten olejek migdalowy w skladzie.
Do tej pory mialam Palmersa, ale tez sie kurcze okazalo, ze ma jakis jeden toksyczny skladnik ;/ -
nick nieaktualny
-
dmuchawiec wrote:Jeśli chodzi o nawilżenie to olejek ze słodkich migdałów, olejek makadamia, jest bardzo dobry.
Olejek z macadamia polecam po porodzie, żeby skóra szybciej doszła do siebie:)
-