TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaj dziękuję za odpowiedz. Aż mi lepiej.
mysza1975 jak robiłam 3 miesiace temu FT4 to miałam super. chyba sie przejde zrobic kolejne badanie bo trzy miechy to dawno.
Robiłam również anty TG i miałam wynik 727,5 a granica najwyższa to 115. Najpierw chodziłam prywatnie do endo to kazała mi profilaktycznie połykac tabletki, a 4 dni pozniej poszłam do innej endo i mi powiedziała, że mam je odłożyć i nie brac bo szkoda sie faszerować i dzidziusia mam tylko tsh kontrolowac.i jak bedzie cos nie tak to mi da tabletki. mówiła mi tylko, że w kazdej chwili moja tarczyca moze nie nadążyć z produkcją hormonów w ciązy. i jak nagle wynik mi wyszedł inny niż zwykle to sie strasznie wystraszyłam i jeszcze do tego Pani w okienku mi powiedziała, że niskie (wiedziała, że jestem cięzarna). Jeszcze zeby tego było mało to mi przesuneli wizyte o ponad 2 tyg wiec sie tak wystraszyłam, że szkoda gadac. ale dziękuje wam dziewczyny za pomoc. buziakiKasieńka89 -
julaa85 wrote:Kaj- tak powiedziałam jej, troszkę mnie zaskoczyła bo przed ciążą a dokładniej w marcu robiłam tsh i wynik prawidłowy 1,74 a teraz taki spadek.
gosiunia lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja jestem w 6 tygodniu i tez mam niedoczynnosc tarczycy, jak wy martwie sie przez to. Dzisiaj mialam piewszy test krwi po zajsciu i zobacze w przyszlym togodniu co sie zmienilo. Przed zajsciem udalo mi sie zbic do 2.9 i przy takim poziomie zaszlam. Mam tylko nadzieje, ze nawet przy malych przekroczeniach wszystko bedzie dobrze...
-
Dziewczyny pomóżcie mi jeżeli się na tym znacie... Jestem bardzo przewrażliwiona nt tej ciązy ponieważ poprzednią straciłam. mam problem bo nie wiem czy moja beta dobrze przyrasta. spójrzcie proszę i się wypowiedzcie co sądzicie
16.06 wynik 1090
18.06 wynik 2473
20.06 wynik 4443
23.06 wynik 8423
a dodatkowo wyszłedł mi wynik THS 5,710 .... proszę powiedzcie co o tych wynikach sądzicie... -
Beta ok, tsh stanowczo za wysokie, umow sie jak najszybciej do lekarza endokrynologa przepisze Ci euthyrox, ja mam tsh 2,6 a przed ciaza bylo ok, mimo to dostalam euthyrox poniewZ to bedzie bezpieczniejsze dla ciazy w razie ewentualnych wiekszych wahan bedzie zbijal tsh i utrzymywal w normie, Twoje jest zdecydowanie juz za wysokie jak na poczatek , czyli tarczyca gorzej zaczyna pracowac przez ciaze i trzeba ja wspomoc... Tak mi to lekarz tlumaczyl... Pozdrawiam
kasia_1988 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to bardzo wysokie. Ja właśnie dziś odebrałam wyniki TSH - 2,67 i mimo iż nie wiem jeszcze czy jestem w ciąży (bo jeśli jestem to dopiero 3tc) ale własnie zamartwiam się tym, że pewnie nici z tej ciąży przez TSH i niski poziom progesteronu (10,5 w 8dpo)...
ehh
Idź jak najszybciej do ginekologa. Tak myślę. -
Cześć dziewczyny a czy TSH 2,7 też muszę skontaktować z endo? Nigdy się nie leczyłam na tarczycę zawsze moje TSH oscylowało w okolicy 2,5 a norma dla kobiet w ciąży jest do 2,5 właśnie.. a ja mam więcej o 0,2.. nie wiele, ale jednak.2014 córka z IUI
Starania o drugie dzieciątko
2018 - dwie nieudane IUI
2019 - dwie nieudane IUI
09.2019 - ICSI - hiperstymulacja - 17 komórek pobranych. 6 zapłodnionych. 5 mrozaczków.
31.10.2019 criotransfer 😥
Kolejne 3 crio nieudan
10.2020 Histeroskopia wykazała rozległe isthmocele w bliznie po cc😔
11.2020 start 2 procedura❄❄❄❄
7.11.2020 ET 2 dn. zarodek 😔 -
Hej ja mam 5,3 biorę codziennie euthyrox 50 i do żadnego endo nie mogę się dostać mimo że skierowanie cito lek przepisała mi moja ogólna euthyrox 25 i powiedziała żebym brała dwie tabletki czyli 50, od stycznia miałam 8,4 spadło mi do 5,3 mam nadzieje że dzidziusiowi nic nie będzie wizyte u gina mam 24 jak się nigdzie nie dostane do endo może on mi pomoże
-
Dziewczyny, pisalam juz kilka razy ale powtorze, Badajcie tez FT4. To jest badanie, ktore okresla poziom hormonu tarczycy. TSH to hormon przysadki mozgowej, ktora pobudza lub hamuje prace tarczycy. Jezeli TSH rosnie to oznacza, ze przysadka daja znak tarczycy to produkcji wiekszej ilosci hormonu, ale zeby sprawdzic czy tarczyca podjela prace nalezy zbadac FT4 i ewentualnie FT3.
Eff lubi tę wiadomość
-
Jakie normy ft4 stosują wasi lekarze w ciazy? Pisałam wcześniej w tym wątku, ze tsh mam w granicach 2.5 ale ft 4 w środku normy wiec Endo nie wprowadzała mi leków. W 18 tc tsh mi skoczyło do 2.9 a ft4 spadło z 1.3 do 1.09 ng/ dl przy normie 0.93-1.7. Endo zapisała mi euthyrox 50. Czuje sie po nim super, ale wczoraj po 3 tyg brania leku sprawdziłam ft4 i praktycznie sie nie zmieniło. No i nie wiem co teraz... Czy dostanę większa dawkę leku? Niezbyt mi sie to uśmiecha, bo te moje ft4 nie jest takie tragiczne... Tylko czemu ten euthyrox nie podziałał skoro czuje sie lepiej?
-
lithe123 wrote:Jakie normy ft4 stosują wasi lekarze w ciazy? Pisałam wcześniej w tym wątku, ze tsh mam w granicach 2.5 ale ft 4 w środku normy wiec Endo nie wprowadzała mi leków. W 18 tc tsh mi skoczyło do 2.9 a ft4 spadło z 1.3 do 1.09 ng/ dl przy normie 0.93-1.7. Endo zapisała mi euthyrox 50. Czuje sie po nim super, ale wczoraj po 3 tyg brania leku sprawdziłam ft4 i praktycznie sie nie zmieniło. No i nie wiem co teraz... Czy dostanę większa dawkę leku? Niezbyt mi sie to uśmiecha, bo te moje ft4 nie jest takie tragiczne... Tylko czemu ten euthyrox nie podziałał skoro czuje sie lepiej?
W ciąży ft4 powinno być w górnej granicy normy, mogło ono nie wzrosnąć przy tej dawce, bo zapotrzebowanie na hormon tarczycy też wzrosło. W końcu teraz ma do zaopatrzenia Ciebie i Twoje maleństwo. -
mysza1975 wrote:W ciąży ft4 powinno być w górnej granicy normy, mogło ono nie wzrosnąć przy tej dawce, bo zapotrzebowanie na hormon tarczycy też wzrosło. W końcu teraz ma do zaopatrzenia Ciebie i Twoje maleństwo.
Jedyne co mi ulżyło to ze antyTg i antyTpo wyszło ok.