X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Wysokie TSH przy FT3 i FT4 w normie
Odpowiedz

Wysokie TSH przy FT3 i FT4 w normie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Caroline Ekspertka

Wysłany: 30 września 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie!!!

Odkąd jestem w ciąży moje TSH szaleje. Na początku było ok 3 więc brałam euthyrox 25. Po 3 tygodniach wynik nie polepszył się znacznie (TSH 2,6)wiec zwiększyłam dawkę do 37,5. Po 2 tygodniach TSH spadło do 0,55, więc ostawiłam na 2 tyg leki i dziś moje TSh wynosi 3,4. Dodam że FT3 i FT$ są w normie - blisko górnej granicy . Boję się strasznie że moje wyniki mogą zaszkodzić dziecku, że TSH za szybko zmienia sie w stosunku do dawki leku. Ktoś miał podobne doświadczenia w tym temacie?

34bw6vgct4x5p7xj.png

f2wlanli70ba512s.png

05.2013 [*]
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jesteś pod kontrolą endokrynologa? Nie rozumiem dlaczego odstawiłaś euthyrox jak tsh osiągnęło wreszcie ładny poziom?

• Kajka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To normalne, że TSH w ciąży skacze, bo zachodzą związki między poziomem TSH a bHCG. U mnie przed ciążą było 2, na samym początku ciąży 2,26, po 3 tygodniach 0,75 i po 2 tygodniach 1,6, I to wszystko na stałej dawce euthyroxu 25, którą biorę od roku. Po konsultacji z lekarzem mam zwiększyć dawkę dopiero, gdyby TSH przekroczyło 2,5. Dodam, że FT4 zazwyczaj mam w połowie normy.

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Caroline Ekspertka

Wysłany: 30 września 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi, przestałam brać euthyrox bo bałam się że TSH wpadnie mi w nadczynność - rok temu tak miałam, i mimo zaprzestania brania euthyroxu nadal TSH spadało i to dużo poniżej normy Ogólnie moja tarczyca jest dziwna i jak to lekarz stwierdził - mam bardzo wredny przebieg niedoczynności. Dzisiaj z nerwów zapisałam się do endokrynologa na cito i mnie trochę uspokoił. Powiedział że najważniejsze że mam jeszcze FT4 na poziomie niezłym, więc będzie dobrze. Ogólnie mi endo kazał FT4 trzymać na poziomie górnej granicy normy a nawet ciut może przekroczyć - powiedział że taki poziom jest optymalny w czasie ciąży

34bw6vgct4x5p7xj.png

f2wlanli70ba512s.png

05.2013 [*]
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 4 października 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam jakiegoś dziwnego endo. Jestem na początku drugiego trymestru. W pierwszym miałam niedoczynność, dostałam letrox 50, później 50 i 75(2x w tygodniu), w drugim trymestrze wpadłam w nadczynność- bardzo niskie tsh przy wysokim ft4. Endo uznała, że ft4 się nie przejmować, a tsh zbadać za 4 tygodnie i kazała wrócić do starej dawki letroxu czyli 7 razy w tyg. 50 letrox. Ja się trzęsę bo czytam fora internetowe, a ta się każe nie przejmować. I weź tu człowieku teraz się nie denerwuj.

• Caroline Ekspertka

Wysłany: 5 października 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no czyli mi się wydaje że twoja lekarka dobrze powiedziała, skoro masz wysokie ft4 to bardzo dobrze, a jak tsh jest az takie niskie to można trochę przystopować leki i się unormuje

Eowina lubi tę wiadomość

34bw6vgct4x5p7xj.png

f2wlanli70ba512s.png

05.2013 [*]
  • izka05 Znajoma

Wysłany: 5 października 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was co do mojego tsh od 2 lat nie mogłam zajsc z ciąże i to własnie przez tsh chociaz miałam 3.0 to brałam przez dłuzszy czas 100 i spadło do 1.3 ale zanim spadło to po drodze były 3 poronienia dlatego jestem przy dawce 50 i ciagle mam kontrolowane ten poziom dlatego kurcze troche ryzykowne nagle przstawac brać euthyrox pozdrawiam

3e36f31d86.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 6 października 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izka05 jeśli jesteś pod stałą opieką endokrynologa i on Ci każe brać hormon to bierz. W ciąży lepsza jest nadczynność niż niedoczynność, jak mówi moja ginekolog. Ja mam teraz nadczynność (a miałam niedoczynność) i endo dalej każe brać Letrox, z tym że wg starej dawki. Takich leków nie można tak po prostu odstawić, poza tym dawki ich dla konkretnego pacjenta czasem dobiera się latami.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ