Nadciśnienie indukowane ciążą
-
Urodziłam w 34tc - po narodzinach stan ciężki ale teraz wszystko jest dobrze. Miałam CC na cito z powodu całkowitego odklejenia się łożyska - przez nadciśnienie.
Jednak Kochana ja miałam stan przedrzucawkowy - nadciśnienie w okolicach 180/115, obrzęki - niewidoczne (woda rozkładała mi się po całym ciele, tyłam 3 kg na tydzień) oraz dzień przed rozwiązaniem dużo białka w moczu. Zaczęło się tak naprawdę w okolicach 28tc, wcześniej miałam tylko łagodne nadciśnienie - 145/95. Nie znaczy to, że Ciebie to spotka więc myśl pozytywnie!
Brałam Dopegyt - tylko to jest w miarę bezpieczne 2x1 od 22tc. Na końcówce dostawałam max dawkę dobową - 4x2. Miałam wrażenie, że na mnie ten lek nie działa... No i magnez w tabletkach i kroplówce ale to lipa jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 23:07
-
Grunt, że teraz już wszystko dobrze! A ciśnienie unormowalo Ci sie po porodzie?
Staram sie myśleć pozytywnie, bo inaczej bym zwariowała. Ale dobrze dowiedzieć się jak to wygląda u innych dziewczyn i być już przygotowaną na każdą ewentualność.
Mimo tak dużej dawki dopegytu miałaś tak wysokie ciśnienie? Ja aktualnie biore 3x1 tabl.(16 tc!) i póki co, działają. Zobaczymy co będzie dalej. Pewnie spędziłaś też sporo czasu na patologii ciąży, co?
Dzięki za informacje i nadzieję, że będzie ok Dużo zdrówka dla Was! -
Ja miałam problem z nadciśnieniem w pierwszej ciąży.. A wraz z nadciśnieniem miałam mega opuchnięte stopy. Kilka razy dziennie miałam mierzone ciśnienie + tabletki (izoptin). W 34 tc byłam hospitalizowana z tego powodu, gdyż zagrażała mi rzucawka. Dzieciątko urodziło się w 41t5d ciąży. Długo po porodzie miałam opuchnięte stopy. W drugiej ciąży nie miałam problemów z ciśnieniem, teraz jestem w 21t4d III ciąży i mam tylko cukrzyce tII wykrytą tuż po drugiej ciąży.
-
Ja nadciśnienie mam nadal, musiałam przestać karmić bo trzeba było zacząć brać normalne tabletki (po porodzie miałam do ok 150/100 na dopegycie a od 3 miesiąca po porodzie coraz większe)a wszystkie są niedozwolone w ciąży i podczas karmienia
-
Kiniaminia a po dopegycie jakie masz ciśnienie? U mnie dochodzi momentami do 135/88, czyli nadal wysoko, stad tabletki prawdopodobnie 3x1 bedę musiała brać. I najgorsze jest to co będzie dalej...
Kamyk 1989 - dzięki za nadzieję, że może być mimo wszystko dobrze
-
Mnie w pierwszej ciąży nadciśnienie dopadło w okolicach 20. tygodnia - rozpoczynałam od Dopegytu 2x1 tabl, ale z każdym kolejnym miesiącem ciśnienie było coraz wyższe i z tego też powodu w 37 tc wylądowałam w szpitalu na patologii (150/100 mimo przyjmowania lekarstw). W szpitalu trochę mi to ciśnienie unormowali, ale w 38 tc miałam indukowany poród. Urodziłam sn, Synek bez żadnych komplikacji W obecnej ciąży jestem na Dopegycie 2x1 tabl już od pierwszej wizyty (ciśnienia miałam graniczne w okolicach 135-140/85-90). Póki co ciśnienie po proszkach ładnie się unormowało. Nie martw się na zapas, jesteś pod kontrolą, więc na pewno będzie ok
-
Budujące Cieszę się, że wszystko się tak pięknie skończyło ! oswoiłam się troszkę z myślą o ewentualnych trudnościach w końcowych tygodniach, więc już aż tak nie panikuję. Szczególnie, że przy 3x1 dopegytu jak na ten moment dość ładnie się wszystko normuje.
Pozdrawiam!
-
Ja również miałam nadciśnienie ale u mnie na końcówce wyszło.. rekordowo wysokie było 180/110 ale ja mimo to czułam się dobrze w szpitalu jak by się unormowało nie wiem z. Czym to bylo zwiazane bo kontrlujac w domu na roznych aparatach bylo ponad norme a w szpitalu ksiazkowo , ale to już chyba był czas bo na drugi dzien po przyjeciu urodziłam, wody były zielone a bylam 5 dni przed terminem na szczęście wszystko skończyło się dobrze.
Sprawdzałam kilka razy ciśnienie i zazwyczaj jest w granicach 130-140 / 90 ale czasami jest i niższe, spróbuję pomierzyć przez kilka dni o stałych porach i zobaczymy ;/
Jak się czujecie już po porodzie z takim ciśnieniem, ja czuje się ok nie widze różnicy, chyba powinnam czuć się jakoś źle ?
Mi położna mówiła że jest jakiś 1 lek który można brać przy kp, ale wiem ze nie jest ona specjalista w tym temacie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 23:07
-