Niski łożysko help
-
WIADOMOŚĆ
-
Patabr wrote:Hejka! Cieszę się, że trafiłam na ten wątek.
Jesteście już trochę dalej niż ja, więc może podpowiecie mi:
Dzisiaj miałam pierwsze prenatalne, 13+2 i niestety lozysko całkowicie nachodzi na szyjkę.
Czy wy macie takie doświadczenia, że wam to wyszło na pierwszych prenatalnych i do kolejnych się podniosło? Czy rzeczywiście leżenie pomaga?
Czy jak miałyście krwawienie to szpital od razu Czy zalecenie czekania?
Będę wdzięczna za wasze historiePatabr lubi tę wiadomość
-
Juanita41 wrote:Po skończonym 16 tygodniu moje łożysko całkowicie zakrywalo ujscie (czyli było centralnie przodujace), jeśli chodzi o zalecenia to miałam zakaz dzwigania, zakaz współżycia (w tym orgazmow) zakaz lotów samolotem i ograniczyc nieco moje dlugie spacery. Miałam w wolnych chwilach polegiwać ale nie lezec caly dzień, w domu normalnie gotowalam, pralam itp...Stosowalam się do zalecen, ale jakies 3 tyg później rano wystąpiło u mnie niewielkie krwawienie, pojechałam na ostry dyżur przerazona ze to przez łożysko i wtedy okazało się że łożysko już sie podnioslo i jest 2.5 cm nad ujsciem. Przyczyny krwawienia nie znaleziono, ale na usg połówkowych lekarz potwierdzil, że łożysko jest juz w bezpiecznej odległości. U Ciebie tez jest jeszcze wczesny etap, macica intensywnie rośnie, wiec jest bardzo duża szansa że lozysko się podniesie. Gdyby pojawilo się plamienie/krwawienie to najlepiej pojechac na IP i sprawdzić czy wszystko ok.
Hej,
Dzięki, że się podzieliłaś! Ta wiadomość mnie napawa optymizmem, a i nie brzmi tak strasznie kontynuacja - czyli nie trzeba non stop leżeć i gnić, wiadomo każda inna, ale zalecenia pewnie podobne.
Super, że Ci się podniosło, a czy to 2,5 jest już traktowane jako okej?norma? Czy jeszcze trzeba "powalczyć" o nie?31 lat
Przedwczesne wygasanie czynności jajników
AMH 0,8
FSH średnio 26-28
Klinika Bocian
ET 07.2024 ciąża biochemiczna
FET 09.2024 ciąża biochemiczna
FET 25.11.2024 4.1.1
5 dpt pozytywny test
7 dpt beta 110
9 dpt beta 280
11 dpt beta 850
14 dpt beta 3950
20 dpt zarodek 6mm i serduszko
10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
13w2d (04.02) prenatalne
18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop) -
Patabr wrote:Hej,
Dzięki, że się podzieliłaś! Ta wiadomość mnie napawa optymizmem, a i nie brzmi tak strasznie kontynuacja - czyli nie trzeba non stop leżeć i gnić, wiadomo każda inna, ale zalecenia pewnie podobne.
Super, że Ci się podniosło, a czy to 2,5 jest już traktowane jako okej?norma? Czy jeszcze trzeba "powalczyć" o nie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 08:42
Patabr lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny z niskimi łożyskami: juz tu niedawno pisałam, na 2 prenatalnych miałam łożysko 1 cm od szyjki na tylnej ścianie, strasznie spanikowałam, potem się stopniowo zaczynało podnosić, 2 cm, 3, teraz jestem na samej końcówce i łożysko jest w dnie macicy 🤡. Także spokojnie, w zdecydowanej większości takie nisko schodzące się podnoszą z biegiem ciąży ❤️
Patabr, eeemakarena, Meggi5991, Juanita41, zolima26 lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Dzięki Bluebell, pocieszyłaś mnie
Ja niedawno trafiłam na Izbę Przyjęć po krwawieniu - wtedy było spowodowane parciem przy wypróżnianiu, przeraziłam się, bo wyglądało jak miesiączka. Sprawdzałam, było z pochwy. Powtórzyło się na drugi dzień w takiej samej sytuacji; zwiększyłam błonnik w diecie i płyny i teraz na razie jest spokój. Martwię się jednak bardzo, bo na kilku USG (11 kwietnia, później 14 maja na połówkowym, a teraz 24 maja na IP) wyszło, że cały czas łożysko jest około 1 cm od szyjki, na tylnej ścianie. Lekarz prowadzący zakazał mi dźwigania czegokolwiek, zabronił seksu przez miesiąc, jakichkolwiek ćwiczeń (na szkole rodzenia mam być tylko słuchaczem). Na szczęście nie kazał leżeć, tylko spokojny tryb życia i spacery. EchMam nadzieję, że łożysko jednak pójdzie w górę.
Nie boję się ew. cc, tylko ten zakaz seksu najbardziej mnie dołujezwłaszcza że do września jeszcze tyyyyyle czasu, a w połogu to wiadomo, trzeba będzie się zagoić...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja, 18:18
-
Też mam nisko łożysko. Były plamienia po współżyciu ostatnio. 13 tydzień teraz. Lekarka mówiła, że się może jeszcze podnieść, pappa jest niska ale poza tym ok, więc może rzeczywiście robi się jakaś dysfunkcja łożyska. Mówi, by zacząć Acard 150 mg ale mogę poczekać jeszcze tydzień od tamtego plamienia. Mam wysokie libido i zastanawiam się, czy przy niskim łożysku sam orgazm bez penetracji też jest problemem. A jak się zdarzy we śnie?
-
Z tego co czytałam to niestety tak, oksytocyna przg orgazmie może wywołać skurczeja: 1991, on: 1988
ciężki czynnik męski (TZI 1,34
starania od 2020 r.
Invicta Gdańsk
2024-08-27 I IVF: BL 4.1.1. (beta 6dpt 3,5 mIU/ml, 10dpt 5,9)
2024-11-12 II IVF: BL 4.2.2. + Assistant Hatching (6dpt 2,4, 10 dpt 31 mIU/ml, 18 dpt 10 mIU/ml.....)
diagnostyka immunologiczna, histeroskopia - OK
receptywność: "endometrium morfologicznie wieloogniskowo młodsze" -> wlew z osocza
2025-03-15 III IVF: BL 5.1.1.
7 dpt 67,8, 12dpt 471 mlU/ml, 17dpt 3851 mlU/ml, pęcherzyk 5,7 mm; 25dpt 42516 mlU/ml, jest
6+1: CRL 0,45 cm, 9+4: CRL 3,32 cm
26 maja prenatalne (12+4) - niskie ryzyka, CRL 6,84 cm, tp wg USG 29/30.11.2025; łożysko na przedniej ścianie
21 lipca połówkowe -