Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Niski łożysko help
Odpowiedz

Niski łożysko help

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Iza333 Znajoma

Wysłany: 6 czerwca, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie :( na połówkowych okazało się, że łożysko jest bardzo nisko na tylnej ścianie zakrywa praktycznie ujście szyjki. Moja dr kazała mi się oszczędzać przyjść za 2 tyg. po tym czasie okazało się, że łożysko nie drgnęło kazała mi teraz leżeć dwa tygodnie … obecnie jestem w 23 tyg… powiedzcie mi, czy jest szansa że znów za 2 tyg się coś ruszy czy czeka mnie leżenie już do końca ciąży? :(

• Tyśka36 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz jakie plamienia albo bóle ,ja też mam nisko ale u mnie dopiero 14 tydzień zobaczymy czy się podniesie

• Iza333 Znajoma

Wysłany: 7 czerwca, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyśka36 wrote:
    A masz jakie plamienia albo bóle ,ja też mam nisko ale u mnie dopiero 14 tydzień zobaczymy czy się podniesie

Plamienia nie mam, wtedy szpital. Ale bóle i napinanie brzucha są. Mam brać magnez…

• Aune Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam nisko i na tylnej ścianie, ale też 14 tydzień dopiero i lekarz mówił, że powinno się podnieść z czasem im większe będzie dziecko i łożysko.

👩34+🧔40 +🐈‍⬛
    endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
    antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024

⏸️31.03.2024
    04.04.2024 beta HCG 980

🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
    🩺 7.05 crl 2.47
    🩺 27.05
    🏥 USG prenatalne 3.06
    crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
    🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
    Połówkowe 30.07 i 12.08
    🩺 26.08 💙🐻 800 gram
    🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
    🩺23.09 szyjka 4.1cm
    🩺 14.10 💙🐻2300 g
    🩺 7.11 💙🐻 3400 g
    🩺 18.11 kontrola wyników, w normie
    🩺 2.12

preg.png
  • Iza333 Znajoma

Wysłany: 7 czerwca, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę to ja jestem prawie 10 tygodni później i nic :/

• Vjuszka Znajoma

Wysłany: 9 czerwca, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam łożysko na tylnej ścianie macicy, jak lekarz was bada na fotelu ginekologicznym też was trochę zaboli jak wkłada ten wziernik? To oznacza, że jest nisko łożysko?

• Iza333 Znajoma

Wysłany: 9 czerwca, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vjuszka wrote:
    Dziewczyny mam łożysko na tylnej ścianie macicy, jak lekarz was bada na fotelu ginekologicznym też was trochę zaboli jak wkłada ten wziernik? To oznacza, że jest nisko łożysko?
    Mnie każde dotknięcie boli, ale ja już tak mam i raczej to nie od nisko położonego łozyska

• Marta.R. Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza333 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie :( na połówkowych okazało się, że łożysko jest bardzo nisko na tylnej ścianie zakrywa praktycznie ujście szyjki. Moja dr kazała mi się oszczędzać przyjść za 2 tyg. po tym czasie okazało się, że łożysko nie drgnęło kazała mi teraz leżeć dwa tygodnie … obecnie jestem w 23 tyg… powiedzcie mi, czy jest szansa że znów za 2 tyg się coś ruszy czy czeka mnie leżenie już do końca ciąży? :(
    Raczej takie zostanie już, łożysko przodujące jest diagnozowane na połówkowych. Spokojnie, lekarz podpowie co robić , z reguły oszczędny tryb życia ale nie leżenie! Mogą być częstsze wizyty u lekarza i z pewnością cesarka. Ale da się do końca ciąży dojść 🙂

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
    preg.png
  • Iza333 Znajoma

Wysłany: 10 czerwca, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Raczej takie zostanie już, łożysko przodujące jest diagnozowane na połówkowych. Spokojnie, lekarz podpowie co robić , z reguły oszczędny tryb życia ale nie leżenie! Mogą być częstsze wizyty u lekarza i z pewnością cesarka. Ale da się do końca ciąży dojść 🙂
    Kurcze, właśnie kazała mi leżeć… leżę już 3
    Tydzień :/ niedługo dostanę jakiegoś fioła jak dłużej to potrwa… cały czas liczę, że za tydzień na wizycie to łożysko chociaż drgnie

• Nati12131 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja miałam łożysko przodujące nisko ułożone, lepiej sobie darować i leżeć dużo wypoczywać i nie dźwigać. Urodziłam córkę w 25 tygodniu ciąży, kilka dni temu. Lepiej się przemęczyć poleżeć niż później płakać jak ja i się obwiniać, niestety u mnie był też krwiak przez łożysko, dostałam krwotoku. Córcia ma się dobrze, nawet sama oddycha ale mimo to mam wyrzuty sumienia i jestem zła na siebie. Życzę Wam powodzenia.

• Tyśka36 Ekspertka

Wysłany: 20 lipca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza333 wrote:
    Kurcze, właśnie kazała mi leżeć… leżę już 3
    Tydzień :/ niedługo dostanę jakiegoś fioła jak dłużej to potrwa… cały czas liczę, że za tydzień na wizycie to łożysko chociaż drgnie
    Hej jak się czujesz ?możemy popisać na priv

Aune lubi tę wiadomość

• bluebell Ekspertka

Wysłany: 4 października, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odświeżam wątek, jak tam łożyska ? :) ja się dowiedziałam że mam nisko na tylnej ścianie, 1cm od d szyjki. Zalecono oszczędny tryb życia, dla spokoju leżę jak najwięcej ale obawy są straszne :(

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek

👨🏻 32
    Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
    Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok

💊 supramen, maca, wit C, omega 3

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 5 października, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluebell wrote:
    Odświeżam wątek, jak tam łożyska ? :) ja się dowiedziałam że mam nisko na tylnej ścianie, 1cm od d szyjki. Zalecono oszczędny tryb życia, dla spokoju leżę jak najwięcej ale obawy są straszne :(
    Hey,
    Dołączam do wątku, jestem w 16 tyg i narazie powiedziała mi lekarka ze mam też nisko łożysko, trochę przesunęło się od szyjki od ostatniej wizycie ale dalej jestem pod obserwacją. Wizyty co 2 tygodnie no i mam lekkie krwawienia/ plamienia tak co tydzień …. Jestem od 2 msc już na zwolnieniu, głównie leżę. Plamienia są już mniejsze niż były ale nic nie dźwigam, nawet staram się za dużo nie siadać by nie uciskać macicy.

Mi powiedziała że mam tylko odpoczywać, spacery mas 10min nie więcej, żeby nie męczyć, wyjazdy samochodem odpadają tak samo, jakiekolwiek wakacje też… teraz wszystko musi odpoczywać.
    A z mała wszystko ok? A jak u ciebie?

• bluebell Ekspertka

Wysłany: 6 października, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NovaS wrote:
    Hey,
    Dołączam do wątku, jestem w 16 tyg i narazie powiedziała mi lekarka ze mam też nisko łożysko, trochę przesunęło się od szyjki od ostatniej wizycie ale dalej jestem pod obserwacją. Wizyty co 2 tygodnie no i mam lekkie krwawienia/ plamienia tak co tydzień …. Jestem od 2 msc już na zwolnieniu, głównie leżę. Plamienia są już mniejsze niż były ale nic nie dźwigam, nawet staram się za dużo nie siadać by nie uciskać macicy.

Mi powiedziała że mam tylko odpoczywać, spacery mas 10min nie więcej, żeby nie męczyć, wyjazdy samochodem odpadają tak samo, jakiekolwiek wakacje też… teraz wszystko musi odpoczywać.
    A z mała wszystko ok? A jak u ciebie?

U mnie na szczęście zero plamien, wizytę mam 15.10 i liczę, że łożysko już będzie wyżej :(

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek

👨🏻 32
    Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
    Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok

💊 supramen, maca, wit C, omega 3

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 7 października, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 17.10 daj znać po wizycie!!

• IzzPaw Znajoma

Wysłany: 8 października, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w 13 tygodniu łożysko zachodziło na szyjkę odrobinę, powiedział że jeszcze nie kwalifikuje się to pod przodujące łożysko, ale trzeba obserwować, że prawdopodobnie z powiększeniem macicy łożysko się przesunie. Powiedział mi zebym nie leżała plackiem, ale się nie przemęczała. 😉 kolejna wizyte mam po 5 tygodniach, mam nadzieję że się wysztko tam poprzesuwa 😁

NovaS lubi tę wiadomość

Starania ponad 5 lat.
    Ona: '90 hashimoto, brak jajowodów
    On: '93 słabe parametry nasienia

11.2022r. rezonans - wodniak jajowodu
    01.2023r. laparoskopia - plastyka jajowodów
    08.2023r pierwsza wizyta w klinice
    wszystkie badania. wodniaki na obu jajowodach, słabe wyniki nasienia (morfologia 0%), reszta badań ok.
    01.2024r. punkcja, mamy 3 pięciodniowe śnieżynki.
    ❄️ ❄️ ❄️ (4AA, 3BB, 3BB)
    04.2024r. laparoskopia - wycięcie jajowodów
    06.2024r. przygotowania do transferu - odroczony, słabe endometrium
    07.2024r. przygotowania do transferu

12.07.2024r. Transfer (4AA)
    9 dpt - dwie kreski na teście
    10 dpt - 338 beta
    13 dpt - 1377 beta
    17 dpt - 6523,3 beta
    20 dpt - 17534,2 beta
    21 dpt - ❤
    8+0 - 17mm ❤ 🙏
    10+2 - 4,1cm, 161bm ❤ (z usg wychodzi 11tydz)
    12+2 - 6cm, prenatalne OK, nifty nieskie ryzyka, chłopak ❤💙
    17+1 - rośnie!
    20+2 - pierwsze ruchy, wiercisz się :D
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 1 listopada, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey I jak tam u was sytuacja?

Wczoraj na wizycie 19+5, dowiedziałam że ze trochę się przesunęło ale na jej oko to będzie przodujące łożysko i żebym prawdopodobnie nastawiała się na cesarkę. Następna wizyta za 2 tyg. jak tam u was?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ