Pępek?
-
WIADOMOŚĆ
-
A mi pępek wychodzi powoli na wierzch (19tc), zawsze miałam wklęsły. Mam nadzieję, że on nie wyjdzie tak zupełnie na wierzch, bo go lubiłam
A, i kreskę mam, ale to z poprzedniej ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2014, 20:48
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
nick nieaktualny
-
Mój pępek był zawsze moją małą dumą. Wyglądał jak porstopadła kreseczka, teraz w 24tc o ups... trochę się zrobił okrągły, płytszy, ale mam nadzieję, że nie wyskoczy na zewnątrz...
Co do ciemnej linii na brzuszkach to jest to Linea nigra (łac. "czarna linia").
Z tego co wiem problem dotyczy kobiet o ciemnej karnacji, pojawia się około 7 m-ca, ale znika po porodzie.
Pozdrawiam -
Czy ja wiem, czy dotyczy kobiet o ciemnej karnacji chyba roznie:
Ja widze od poczatku ciazy, staje sie coraz bardziej wyrazna, moja cera jest dosc jasna.
Kresa czarna
Kresa czarna (linea negra) to brązowa linia pośrodku brzucha przebiegająca naturalnie u kobiet ciężarnych od wyrostka mieczykowatego mostka do spojenia łonowego. Kresa czarna zastępuje w ciąży fizjologiczną kresę białą (linea alba) w wyniku odkładania się w tym miejscu zwiększonej ilości barwnika - melaniny. Kresa biała to silne pasmo ścięgniste utworzone przez splecione ze sobą włókna rozcięgien mięśnia poprzecznego i mięśni skośnych brzucha obu stron. Kresa czarna tworząca ciemną kreskę wzdłuż brzucha znika po urodzeniu dziecka, aczkolwiek jej blednięcie może trwać długo, około 10-12 miesięcy po porodzie.
Linia na brzuchu w ciąży, inaczej kresa czarna, to naturalne przebarwienie skórne kobiet. Spowodowane jest ono działaniem hormonów ciążowych oraz malanotropiny. Kresa czarna znika wraz z ciążą, choć nie od razu. Może utrzymywać się jeszcze kilka miesięcy po urodzeniu dziecka.
-
A u mnie kreska jest od kilku dobrych tygodni choć jest jeszcze bardzo cieniutka, początkowo biegła do pępka, od jakiś dwóch tygodni już jest nad pępkiem tak kilka centymetrów więc się chyba wydłuża
Pępek wklęsły, może płytszy ale odrobinę
Co do staników też sobie Alles mama zamówiłam ostatnio dokładnie ten
http://www.lovemum.pl/products/biustonosz-alles-mama-letizia
polecam, świetny -
Mandalena wrote:
Co do ciemnej linii na brzuszkach to jest to Linea nigra (łac. "czarna linia").
Z tego co wiem problem dotyczy kobiet o ciemnej karnacji, pojawia się około 7 m-ca, ale znika po porodzie.
Pozdrawiam
A czy to jest w ogóle problem? Obyśmy miały tylko takie w ciąży, ja tego tak w ogóle nie postrzegam. Linię zauważyłam bardzo wcześnie, jeszcze w I trymestrze, a teraz podeszła już bardzo wysoko, aż pod piersi, tak, że przecina mnie od łona do cycków "na pół" . Śmiejemy się z tego z mężem. Poza tym ta linia przecież znika po porodzie, w przeciwieństwie do rozstępów na przykład, więc mi w ogóle nie robiło różnicy, czy ją mam, czy nie .
A, i nie mam ciemnej karnacji, jestem jasną blondynką o zielonych oczach, a linia ciemna, wyraźna i długaśna, więc tutaj nie ma reguły. -
Paula_29 wrote:A u mnie kreska jest od kilku dobrych tygodni choć jest jeszcze bardzo cieniutka, początkowo biegła do pępka, od jakiś dwóch tygodni już jest nad pępkiem tak kilka centymetrów więc się chyba wydłuża
Pępek wklęsły, może płytszy ale odrobinę
Co do staników też sobie Alles mama zamówiłam ostatnio dokładnie ten
http://www.lovemum.pl/products/biustonosz-alles-mama-letizia
polecam, świetny
Paula, a jak z rozmiarem tego stanika? Bo ja ostatnio chciałam sobie kupić normalnie w sklepie (nie przez internet) i poprostu każdy który w miarę pasował miał inny rozmiar
Też chciałam kupić sobie te z Alles, bo widziałam, ze dużo dziewczyn z forum je kupuje- nawet dokładnie ten sam model, ale właśnie tej rozmiarówki się obawiam.. -
BiB ja kupiłam obwód więcej i miskę większą niż przed ciążą.
Przymierzałam wcześniej stanik Dalii w takim samym rozmiarze i był dobry więc wzięłam ten, bo ogólnie Dalia i Alles mają dość podobna rozmiarówkę. Ale masz rację, zdarza się, że staniki nawet jednej firmy różnią się miedzy sobą bo może być uszyty choćby z innego materiału obwód i już się inaczej rozciąga.
Jak masz czas to przymierz sobie gdzieś w sklepie a później zamów, a jak nie to na tej stronie co podałam wcześniej masz możliwość do 10 dni bezpłatnej wymiany
Mi akurat spasował, następny chce kupić ten
http://sklep.alles.pl/produkt,mama-caffe-latte-u,404.html
widziałam na żywo i podoba mi się bardzo
tylko zastanawiam się czy za miesiąc, dwa jeszcze mi się piersi nie powiększą i nie kupić o miskę więcej