X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Pieprzyk w ciąży
Odpowiedz

Pieprzyk w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam na kontrolnej wizyty u dermatologa, pani powiedziała, że jeden pieprzyk na brzuchu nadaje się po porodzie do wycięcia (nieregularny kształt, nierówna brązowa barwa, jest dość spory 7-8 mm). Wraz ze wzrostem brzucha, pieprzyk oczywiście się naciąga. Mam go od 3 lat jak nie dłużej.

Pani stwierdziła, że nawet jak pieprzyk będzie bolał, swędział, krwawił to i tak nie robi się z tym nic w trakcie ciąży.
    I jestem w kropce. Czy to prawda, że nic się z tymi znamionami nie robi? Któraś z Was miała? Boję się, że w trakcie ciąży z tego pieprzyka zrobi się jakieś raczysko :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 09:45

• missdiss Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

ja też mam zmianę do usunięcia i póki co wszyscy lekarze (dermatolog i chirurdzy) mówili, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do usunięcia zmiany. Zwłaszcza że w trakcie ciąży zwiększa się pigmentacja i przyspiesza ogólnie metabolizm, a więc i podejrzliwe zmiany szybciej rosną. Znieczulenie miejscowe jest bezpieczne i stosowane dokładnie takie samo jak podczas porodu na kroczu, więc nie ma czym się martwić, jedyne co może pójść gorzej to gojenie rany- kwestie oceny parametrów krzepnięcia krwi i ryzyko, że zrobi się brzydsza blizna. Wszystko zależy od umiejscowienia zmiany i Twoich wyników badań- moim zdaniem idź do chirurga na konsultację i on Ci doradzi :)

cykle 32d, atopik, lekka niedoczynność tarczycy

0d1yskjoed1yxen7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię, już jestem umówiona na wizytę u chirurga 10.02. Niech zerknie swoim okiem ;)

Dziękuję i pozdrawiam :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ