Pieprzyk w ciąży
-
nick nieaktualnyDziewczyny byłam na kontrolnej wizyty u dermatologa, pani powiedziała, że jeden pieprzyk na brzuchu nadaje się po porodzie do wycięcia (nieregularny kształt, nierówna brązowa barwa, jest dość spory 7-8 mm). Wraz ze wzrostem brzucha, pieprzyk oczywiście się naciąga. Mam go od 3 lat jak nie dłużej.
Pani stwierdziła, że nawet jak pieprzyk będzie bolał, swędział, krwawił to i tak nie robi się z tym nic w trakcie ciąży.
I jestem w kropce. Czy to prawda, że nic się z tymi znamionami nie robi? Któraś z Was miała? Boję się, że w trakcie ciąży z tego pieprzyka zrobi się jakieś raczyskoWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 09:45
-
Hej,
ja też mam zmianę do usunięcia i póki co wszyscy lekarze (dermatolog i chirurdzy) mówili, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do usunięcia zmiany. Zwłaszcza że w trakcie ciąży zwiększa się pigmentacja i przyspiesza ogólnie metabolizm, a więc i podejrzliwe zmiany szybciej rosną. Znieczulenie miejscowe jest bezpieczne i stosowane dokładnie takie samo jak podczas porodu na kroczu, więc nie ma czym się martwić, jedyne co może pójść gorzej to gojenie rany- kwestie oceny parametrów krzepnięcia krwi i ryzyko, że zrobi się brzydsza blizna. Wszystko zależy od umiejscowienia zmiany i Twoich wyników badań- moim zdaniem idź do chirurga na konsultację i on Ci doradzicykle 32d, atopik, lekka niedoczynność tarczycy
-
nick nieaktualny
-