X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Pieprzyk w ciąży
Odpowiedz

Pieprzyk w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam na kontrolnej wizyty u dermatologa, pani powiedziała, że jeden pieprzyk na brzuchu nadaje się po porodzie do wycięcia (nieregularny kształt, nierówna brązowa barwa, jest dość spory 7-8 mm). Wraz ze wzrostem brzucha, pieprzyk oczywiście się naciąga. Mam go od 3 lat jak nie dłużej.

Pani stwierdziła, że nawet jak pieprzyk będzie bolał, swędział, krwawił to i tak nie robi się z tym nic w trakcie ciąży.
    I jestem w kropce. Czy to prawda, że nic się z tymi znamionami nie robi? Któraś z Was miała? Boję się, że w trakcie ciąży z tego pieprzyka zrobi się jakieś raczysko :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 09:45

• missdiss Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

ja też mam zmianę do usunięcia i póki co wszyscy lekarze (dermatolog i chirurdzy) mówili, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do usunięcia zmiany. Zwłaszcza że w trakcie ciąży zwiększa się pigmentacja i przyspiesza ogólnie metabolizm, a więc i podejrzliwe zmiany szybciej rosną. Znieczulenie miejscowe jest bezpieczne i stosowane dokładnie takie samo jak podczas porodu na kroczu, więc nie ma czym się martwić, jedyne co może pójść gorzej to gojenie rany- kwestie oceny parametrów krzepnięcia krwi i ryzyko, że zrobi się brzydsza blizna. Wszystko zależy od umiejscowienia zmiany i Twoich wyników badań- moim zdaniem idź do chirurga na konsultację i on Ci doradzi :)

cykle 32d, atopik, lekka niedoczynność tarczycy

0d1yskjoed1yxen7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię, już jestem umówiona na wizytę u chirurga 10.02. Niech zerknie swoim okiem ;)

Dziękuję i pozdrawiam :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ