Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Przedwczesne skracanie szyjki macicy
Odpowiedz

Przedwczesne skracanie szyjki macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2018, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja miałam problem z szyjką, miałam nie donosić do 30t, dziecko miało być wcześniakiem.
    Ostatecznie urodziłam 4dni po terminie :-), pessara ostatecznie mi nie założyli, tylko dostałam domięśniowo progesteron.
    Więc nie panikuj, niektóre dziewczyny całą ciążę mają szyjkę ledwo 2cm i starcza, najważniejsze to żeby gwałtownie się nie skracała.
    No i każdy pomiar jest obarczony błędem, na jednym sprzęcie wyjdzie 45mm, na drugim 43... Różne techniki mierzenia szyjki też dają różne wyniki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2018, 16:12

qb3cp07w5ku95ses.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek dzięki za podzielenie sie :)

• Ania0306 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po kolejnym mierzeniu szyjki. I mierzona w odcinkach ma 46mm a mierzona w lini prostej 37mm. :)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
    iv09jw4z1f5kql8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem juz po badaniach połówkowych. Czyjka prawie 5 cm wszystko zamknięte. Cieszę sie ze u ciebie tez w porzadku!!

Ania0306 lubi tę wiadomość

• julka_kulka Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super <3

km5sgu9r4z5eztia.png

Czekamy na Ciebie <3
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjka 38mm to jest szyja A nie szyjka, u mnie z synem od 20 tc było 10 mm z wew. rozwarciem na 15mm. Ciążę donosiłam. W tej zaczęła się skracać już w 16 tc, miała tylko 17 mm i wew rozwarcie w kształcie leją 15 na 10 mm. Założyli mi szew ratujący. Mam nadzieję że dotrwam do końca albo choć do 30 tc. Więc dziewczyny nie jest z wami tak źle. ;) :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2018, 19:17

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera trzymam kciuki, żebyś dotrwała i szew trzymał. U mnie okazało się, że to były błędy pomiaru szyjka cały czas około 5 cm

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ