Gronkowiec zlocisty w wyniku gbs
-
Jestem w 35 tyg. ciazy. Przy odbiorze wyniku gbs wyszedł mi gronkowiec zlocisty wzrost obfity i candida wzrost obfity. Lekarz od razu przepisal receptę na gynazol i zinnat antybiotyk. boję się czy moje maleństwo nie zarazilo się tym paskudztwem.
-
SSunny' wrote:Mam mieć cesarke tak czy tak. Tak jest z gbs. Ale czy z gronkowca też? mój lekarz nie był zbyt rozmowny na ten temat. Przeraża mnie to se nie wiem ile z tym chodzę i ze maluch może być już zarazony. wyobrażam sobie najgorsze.
Nie panikuj, teraz Maluch jest chroniony przez błony płodowe i czop śluzowy. Jeśli do tej pory nic się nie stało, to do czasu rozwiązania też nie powinno. Pytanie jak miałaś pobierany wymaz na gbs. Może być tak, że niechcący lekarz smyrnął wymazówką po Twojej skórze, w pachwinie, a Ty możesz być nosicielką gronkowca złocistego (S.aureus). Spokojnie, teraz tylko Twój spokój najważniejszySSunny', Milenka~11 lubią tę wiadomość
-
Ja miałam GBS, prawdopodobnie "złapany" w szpitalu. Podali mi leki przed porodem. Chodzi o to, że niebezpiecznie jest właśnie w czasie porodu, że może się zarazić dziecko. Póki jest w brzuchu jest ok. Rodziłam SN, nie jest to wskazanie do cesarki.
-
Lekarz ze względu na twardniejący brzuch i upławy zrobił wymaz z szyjki. Okazało się, że siedzi we mnie tzw paciorkowiec bezmleczności. Co się naczytałam to moje na szczęście gin mnie uspokoił, że synkowi nic nie jest a ja po prostu przy porodzie dostanę antybiotyk. Chociaż wolałabym mieć to badanie wykonane dopiero w 35tc i nie wiedzieć wcześniej
-