Termin cesarki.
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny.
Mam pytanie do tych które MIAŁY lub będą MIEĆ cesarskie cięcie
Na kiedy Wasz ginekolog ustalał termin?
Ciąża donoszona jest w 37 tc. Można urodzić 2 tygodnie przed lub po ( ale w przypadku cc to nie wchodzi w grę,wiadomo )
Ja mam ustalony termin na 39 tc. Zaczynam trochę panikować bo co jak mały będzie chciał wyjść wcześniej? Niby jestem już wpisana do szpitala (resztę formalności mam się dowiedzieć za tydzień bo mam wizytę ) i jakby się zaczęło jednak wcześniej to przyjeżdżam i mnie przyjmują na cc ale po pierwsze:
-boję się,że będę mieć rozwarcie i co wtedy?
- boję się też o wolne miejsca, w sensie takim,że będę mieć wykupioną osobną sale i swoją położną na tą konkretną datę planowanej cesarki.Co jak przyjadę do szpitala tydzień przed ?
-no i boję się,że nie trafię na dyżur mojej ginekolog,która ma robić mi cięcie. Ufam jej,znam ją i chciałabym żeby to ona była przy mnie...
Boże zaczynam już panikować i rozkminiać każdą możliwą opcje Byłabym spokojniejsza gdyby termin cesarki był 38 tygodnia ciąży... Muszę porozmawiać z moją ginekolog ale nie wiem czy można to zmienić...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 01:16
-
To idiotyzm planować cesarkę na konkretny dzień. Planowe cięcie cesarskie powinno być wykonane po rozpoczęciu akcji porodowej, rozwarcie nie jest przeciwskazaniem . Tak jest bezpieczniej dla dziecka i matki i takie postępowanie zaleca Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Niestety to zalecenie jest w Polsce nagminne ignorowane przez lekarzy umawiających w prywatnych gabinetach pacjentki do cięć na swój oddział, w godzinach swoich dyżurów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 22:41
AqusiQ lubi tę wiadomość
-
To nie jest zależne ode mnie. Ja po prostu wolę być przygotowana na każdą możliwą opcję.
Lepiej i bardziej merytorycznie będzie jeżeli nie będziesz wypowiadała się na temat sytuacji której szczegółów nie znasz. Jeżeli masz tak rozległa wiedzę, to na początku powinnaś się zapytać o wszystkie szczegóły - dopiero później ferować zalecenia i wyroki.
Zadałam konkretne pytania więc proszę się wypowiadać na temat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 10:57
nitta32 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnybialy_bez wrote:To idiotyzm planować cesarkę na konkretny dzień. Planowe cięcie cesarskie powinno być wykonane po rozpoczęciu akcji porodowej, rozwarcie nie jest przeciwskazaniem . Tak jest bezpieczniej dla dziecka i matki i takie postępowanie zaleca Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Niestety to zalecenie jest w Polsce nagminne ignorowane przez lekarzy umawiających w prywatnych gabinetach pacjentki do cięć na swój oddział, w godzinach swoich dyżurów.
Skąd Ty możesz wiedzieć co jest bezpieczniejsze??!!
Znawca się od porodów znalazł!!
Martika87, Ruth lubią tę wiadomość
-
Hej. Ja mam normalny termin porodu na 30 czerwca. Jednak 2 dni temu trafilam do dzpitala z bolami krocza takimi, ze nie bylam w stanie przejsc kilka krokow. Okazalo sie, ze rozchodzi mi sie juz zaawansowanie spojenie lonowe i ordynator podjal decyzje o cesarce, ktora ustali na tydzien przed.
Jednoczesnie zagraza mi przedwczesny porod u moge wyladowac pod nozem wczesniej. Nawiazujac Martika87 do Twoich watpliwosciz to moj ginekolog (a jednoczesnie wlasnie ordynator) mowil ze spokojnie nawet juz bym mogla urodzic jezeli bol bedzie nie do zniesienia i utrudnial funkcjonowanie, wiec wydaje mi sie ze powinnas porozmawiac z lekarzen o swoich watpliwosciach. Ja mialam te same pytania o sale, mojego lekarza itp. W szpitalu powiedzieli mi, ze jezeli teafie wczesniej to rzeczywiscie moze byc tak ze sala bedzie zajeta. Ze moze nie byc mojego lekarza, niestety jak Cie wezmie wczesniej to juz loteria ale na pewno dobrze sie Toba zajma, wiec nie martw sie, odpoczywaj i zbieraj silydddodiii lubi tę wiadomość
-
No właśnie o to chodzi,że nawet przy planowanej cesarce nie wiadomo co się wydarzy
Ja wykupuję sale i położną na 22 lipca i będziemy płacić 1000 zł,więc gdybym trafiła wcześniej a byłoby zajęte to bym się ostro wkurzyła
No nic,w środę idę do mojej gin i powiem jej co mnie martwi. Może znajdzie na to jakąś radę
Dzięki za odpowiedź
-
nick nieaktualnyMartika87 wrote:No właśnie o to chodzi,że nawet przy planowanej cesarce nie wiadomo co się wydarzy
Ja wykupuję sale i położną na 22 lipca i będziemy płacić 1000 zł,więc gdybym trafiła wcześniej a byłoby zajęte to bym się ostro wkurzyła
No nic,w środę idę do mojej gin i powiem jej co mnie martwi. Może znajdzie na to jakąś radę
Dzięki za odpowiedź
no wlasnie - ciekawe co w przypadku jak sie zaplaci za cesarke na dany termin, a akcja porodowa zacznie sie wczesniej niz ustalono ze szpitalem? Kasa cala przepada? -
U mnie cesarka była w dokładnym,wyznaczonym dniu.
Do szpitala pojechałam dzień przed. Nie można było wcześniej wykupić sali rodzinnej. Wpisałam się na listę oczekujących dopiero przy przyjmowaniu na oddział. Z położnej zrezygnowałam bo bez tego była tam świetna pomoc.
Cesarkę miałam po 8 rano a o 16 dowiedziałam się,że jest dla nas sala.
Warunki mega!!!
Rodziłam w Warszawie w szpitalu św. Zofii.
Sala rodzinna kosztuje 500 zł za dobę,ale jest tatuś przy mnie no i maleństwo Spokojna,intymna atmosfera. Położne bardzo,bardzo miłe i opiekuńcze. Komfort niesamowity. Na prawdę polecamAnna255, aszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja tez miałam skierowanie. Ale za sale rodzinne zawsze trzeba płacić. Co innego gdybym leżała na ogólnej to wiadomo , że za free
aszka wrote:Martika i super, ja tez mam planowana cc. Tyle, ze w innym szpitalu bo tez Warszawa. Ja będe miec skierowanie wiec za darmo niby
-
Ja miałam cc w 39 tc. Bałam się , że nie donoszę do tego terminu bo miałam bardzo częste skurcze BH. Ale udało się dotrzymać terminu :)bez wspomagaczy
agi88 wrote:mój lekarz mówi mi że będę mięc cesarkę 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu
-
nick nieaktualnyMartika87 wrote:Ja tez miałam skierowanie. Ale za sale rodzinne zawsze trzeba płacić. Co innego gdybym leżała na ogólnej to wiadomo , że za free
-
nick nieaktualny
-
Ja jestem obecnie na końcówce 33 tygodnia, lekarz ostatnio na usg też powiedział mi że mała jest ułożona pośladkowo i jeśli się już nie obróci to będziemy ciąć. Termin mam na 24 grudnia według om i powiedział że cc będzie ok 10 dni przed terminem;)
aszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny