Torba do szpitala
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja przy pierwszym porodzie nawet książkę spakowałam ;p
Później się okazało, że na czytanie nie ma ani sił, ani czasu.
Mi przydały się jeszcze nożyczki do paznokci dla malucha, ale to zawsze mąż może dowieźć- jak się okazało zaraz po porodzie trzeba było je obciąć, bo raniły buzię (odpuśćcie sobie niedrapki- dziecko musi poznawać swoją skórę przez dotyk!)
coś nawilżającego do skóry malucha. Najlepiej jakąś emulsję. Oliwki są super, ale po kąpieli- w szpitalu praktyczniejsze kremy, maści, emulsje.
To co mi się mega przydało to silikonowe nakładki do karmienia. Po pierwszej dobie karmienia sutki sikały mi krwią. Nakładki pozwoliły im się zagoić, a młody nie łykał krwi.
Dla dziecka w moim przypadku strzałem w 10 były ubranka w rozmiarze 62. W mniejsze smok by nie wlazł.
Przyda się smoczek. W razie potrzeby również swoja butelka.
Zamiast biustonoszy do karmienia polecam zwykłe elastyczne topy sportowe- super się sprawdzają i są mega wygodne. Biustonosze do karmienia zostawcie sobie na wyjścia.
-
Ja spakowałam siebie i dziecko tak ostatecznie w 37tc. Dostałam listę ze szpitala w którym rodzę i do niej się zastosowałam. Gdy mi czegoś więcej trzeba będzie to mąż dowiezie. Jedyne co wzięłam a czego nie było na liście to silikonowe nakładki na piersi bo mi wszystkie znajome radziły zabrać i smoczek dla malucha.
-
Leira wrote:Smoczek dla noworodka?
A po co?
Ja wgl chciałam spakować z 2 torby ale poszłam do szkoły rodzenia i jak sie dowiedziałm co trzeba do naszego szpitala a co mają się okazało że jedna w zupełności wystarczy :p
U nas dają ciuszki, rożek, podkłady poporodowe, podkłady na łóżko.
Więc warto sie dowiedzieć w szpitalu oczywiście.
Poleciła wziąć nakładki silikonowe na piersi, maść. Ręczniki tylko ciemne, kapcie gumowe nie żadne puchate :p
No i jak ktoś chce żeby maluszka wykąpać to kosmetyki. My kąpać będziemy dopiero w domu więc juz miejsce odchodzi
Pampersy, kremik do pupy, chusteczki.
Dla mnie koszule, szlafrok, majtki siateczkowe, kosmetyki do mycia, gumka do włosów. Woda, sztućce. Przekąski do porodu dla siebie i męża.
My sie bedziemy pakować w okolicach 35 tc.
04.2013 - Początek starań (5cs z clo )
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
Leira wrote:Smoczek dla noworodka?
A po co?
-
Kaj wrote:Przydaje się. Nasz pierworodny przechodził jeszcze szerszą diagnostykę, ze względu na problemy z nerkami i np przy badaniach bardzo przydatny był smoczek- młody się uspokajał i można było spokojnie badać.
A lekarze nic nie mówili, że takiemu maluchowi smoczek? karmiłaś później naturalnie? -
julka_kulka wrote:A lekarze nic nie mówili, że takiemu maluchowi smoczek? karmiłaś później naturalnie?
-
Na szkole rodzenia położna tłumaczyła, że czasem dzieci mają bardzo mocny odruch ssania. Nie są głodne tylko muszą ssać. W takich sytuacjach warto na chwilę dać smoczek.
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
kasiaczeek wrote:Na szkole rodzenia położna tłumaczyła, że czasem dzieci mają bardzo mocny odruch ssania. Nie są głodne tylko muszą ssać. W takich sytuacjach warto na chwilę dać smoczek.
Mój tak miał, ale objawiało się to tym, że ciumkał przez sen, po prostu. Takie maluchy nie myślą o smoczkach - jak mają pełny brzuszek to od razu usypiająZielona87 lubi tę wiadomość
-
Polecam butelke filtrującą. Przekąski, co prawda nie mogę narzekać na jedzenie, ale jednak się przydały.
W moim szpitalu żadnych swoich ubranek, pieluszek czy rozkow nie używamy, tylko szpitalne.
Mi się smoczek przydał.
Jeśli pomimo to chcesz mieć własne akcesoria, zerknij sobie na stronę Szumisie, skompletujesz tam dobrej jakości wyprawkę dla maluszka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 12:20
-