X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świadomie truć swoje dziecko, tragedia :( my z moim mężem jesteśmy całkowitymi przeciwnikami palenia, może dlatego tak bardzo, ze nasi rodzice palą i jedni i drudzy, choć moi obiecali, ze rzucą palenie jak się mały urodzi, ale nie wierze w to za bardzo, bo poród tuż tuż, a dymek dalej leci .
    Nie dopuszczę do dziecka żadnej babci ani dziadka przesiąkniętych dymem papierosowym, nie ma szans żeby mi ktoś brał noworodka na ręce, a przed chwilą kopcił peta, to jest dla mnie nie do przejścia, ja dym papierosowy wyczuje z daleka 🤯

Dziewczyny powiem wam, ze rzuca mi się na psyche to wszystko, ostatnio to swędzenie skory i już miałam w głowie cholestaze, dziś pojawiło mi się trochę zielonych upałów, wystraszyłam się nie na żarty, zaraz napisałam do lekarki, ale odpisała, ze normalne, swoją drogą ma mnie babka chyba dosyć, ale to in vitro zrobiło chyba ze mnie takiego wrażliwca, wizytę mam we wtorek, wieczorami płacze do męża, dziś się wymęczyłam, miałam mega mdłości, już ledwo chodzę tak słabo się czuje, nawet ta piękna pogoda nie pomaga… 🤯 oby się to tylko jakaś depresja poporodową nie skończyło.

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Nie dopuszczę do dziecka żadnej babci ani dziadka przesiąkniętych dymem papierosowym, nie ma szans żeby mi ktoś brał noworodka na ręce, a przed chwilą kopcił peta, to jest dla mnie nie do przejścia, ja dym papierosowy wyczuje z daleka 🤯 .

To samo mężowi powiedziałam. Ma myć ręcę i zęby po każdym paleniu i przed każdym wzięciem Ingi. Może go zniechęcę do palenia całkowicie 🙂

Gmagda lubi tę wiadomość

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoja ciąża Gmagda, to 1 do 1 jak moja. Ja raz wylądowałam na ip bo miałam zielone upławy w 37tc, myślałam, że mi się wody sączą i, że są zielone, a zielone wody to było widmo, które nie pozwalało mi spać na ostatniej prostej.
    Zrobili mi wtedy test na wody i wyszło ok, puścili do domu. Po tygodniu wróciłam z podejrzeniem pęknięcia pęcherza i już mnie zatrzymali.

Ale do rzeczy, zielone upławy na tym etapie (tak mi tłumaczył mój lekarz i osoby na ip) są normalne. A zielone są dlatego, że tak wygląda stara krew ze sluzem, która się mogła wydostać i sobie bardzo długo wędrowała. Długa wędrówka właśnie oznacza kolor zielony. Zauważ czy nie pojawia Ci się takie coś po większym wysiłku: bieganie po schodach na przykład. Wtedy nacisk jest większy I więcej się tego może wydostawac. U mnie tak było.

Ciężko teraz dostać wkładki do domowego badania wód płodowych, ale ja ratowałam się po prostu paskami ph, badałam się po 2 razy dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2022, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od dawna mam takie mokre upławy, ale biorę luteinę dopochwowo to tez kwestia tego, bo wody płodowe zawsze w normie.
    Lekarka mówiła ze jakbym miała podejrzenie sączenia się wód to, ze mam założyć wkładkę i się poruszać, bo może dziecko zatykać główką i jak będzie mokre to znaczy, ze wody, a jak suche to wydzielina po prostu.

Nie wiem jak takie ,, sączenie się ” ma się do pozytywnego testu na GBS, bo mówiła, ze jak odejdą wody to odrazu do szpitala, a jak się sączą i nie jestem w stanie tego rozpoznać, a GBS jest pozytywny to ja nie wiem :/

• lindalia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Ja od dawna mam takie mokre upławy, ale biorę luteinę dopochwowo to tez kwestia tego, bo wody płodowe zawsze w normie.
    Lekarka mówiła ze jakbym miała podejrzenie sączenia się wód to, ze mam założyć wkładkę i się poruszać, bo może dziecko zatykać główką i jak będzie mokre to znaczy, ze wody, a jak suche to wydzielina po prostu.

Nie wiem jak takie ,, sączenie się ” ma się do pozytywnego testu na GBS, bo mówiła, ze jak odejdą wody to odrazu do szpitala, a jak się sączą i nie jestem w stanie tego rozpoznać, a GBS jest pozytywny to ja nie wiem :/
    A no tak się ma, że jak masz gbs pozytywny i odejdą wody, to szybko może dojść do zakażenia dziecka bakteria GBS. Dziecko jest nisko, nie ma juz ochrony z pecherza płodowego i Twoja flora przechodzi do dziecka. Dlatego jeśli zauważysz sączenie, albo wypłynięcie wód, to jak najszybciej do szpitala żeby zdążyli włączyć antybiotyk.
    A jak zauważysz zielone wody plodowe, to do szpitala jeszcze szybciej, ale to pewnie wiesz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    A no tak się ma, że jak masz gbs pozytywny i odejdą wody, to szybko może dojść do zakażenia dziecka bakteria GBS. Dziecko jest nisko, nie ma juz ochrony z pecherza płodowego i Twoja flora przechodzi do dziecka. Dlatego jeśli zauważysz sączenie, albo wypłynięcie wód, to jak najszybciej do szpitala żeby zdążyli włączyć antybiotyk.
    A jak zauważysz zielone wody plodowe, to do szpitala jeszcze szybciej, ale to pewnie wiesz.

Nie strasz mnie 🤯 zawsze pod górkę…
    Tyle mi lekarka mówiła, że jak odejdą wody to przy pozytywnym GBS do szpitala odrazu mam jechać, a z tego co czytam to antybiotyk należy podać minimum 4h przed zakończeniem porodu, będę dopytywać ją we wtorek na wizycie.
    Masakra zemną, oby młodemu się nie spieszyło do dnia CC.

• lindalia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Nie strasz mnie 🤯 zawsze pod górkę…
    Tyle mi lekarka mówiła, że jak odejdą wody to przy pozytywnym GBS do szpitala odrazu mam jechać, a z tego co czytam to antybiotyk należy podać minimum 4h przed zakończeniem porodu, będę dopytywać ją we wtorek na wizycie.
    Masakra zemną, oby młodemu się nie spieszyło do dnia CC.
    Nie pisze żeby straszyć, ale lepiej być świadomym i wiedzieć co robić w takiej sytuacji. W razie czego po porodzie przy pozytywnym gbs dziecku też dają antybiotyk, więc ochrona jest zapewniona. Tylko w Polsce sie tak na to zwraca uwagę, w Wielkiej Brytanii, czy w Szwecji gbsa się w ogóle nie bada.
    Masz planowe cc przed terminem, więc tego się trzymamy. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Nie pisze żeby straszyć, ale lepiej być świadomym i wiedzieć co robić w takiej sytuacji. W razie czego po porodzie przy pozytywnym gbs dziecku też dają antybiotyk, więc ochrona jest zapewniona. Tylko w Polsce sie tak na to zwraca uwagę, w Wielkiej Brytanii, czy w Szwecji gbsa się w ogóle nie bada.
    Masz planowe cc przed terminem, więc tego się trzymamy. :)

No zobaczymy co powie lekarka we wtorek 😀 bo ostatnio mówiła, że nie wie czy nie urodzę przed terminem CC , ale prawda jest taka, ze u tych co się zazwyczaj zapowiada wcześniejszy poród to jeszcze przenoszą 😀zapytam ją tez o te papierki lakmusowe czy ewentualnie tym sobie sprawdzać, chciałabym spokojnie dotrwać do tego terminu. 3 tygodnie… co to jest w porównaniu do tego co już minęło …

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    No zobaczymy co powie lekarka we wtorek 😀 bo ostatnio mówiła, że nie wie czy nie urodzę przed terminem CC

Mój lekarz też mi wczoraj mówił, że pewnie spotkamy na sali operacyjnej pod koniec grudnia.

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Mój lekarz też mi wczoraj mówił, że pewnie spotkamy na sali operacyjnej pod koniec grudnia.

I na jakiej podstawie Ci to stwierdził ?
    Moja mówiła, ze widzi po łożysku, to nie wiem czy się starzeje już mocniej czy jak, ja tam mogę zacząć rodzic wcześniej, ale chciałabym żeby się zaczęło od skurczy, bo boje się, ze nie wyłapie sączenia się tych wód, niby dała mi ostatnio sposób na sprawdzenie, a trafia się dzień gdzie mam sporo upławów, a i tez taki gdzie ich jest mniej, najwyżej będę jeździć na IP jak mi się będzie wydawać, ze jest więcej tego .

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2022, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    I na jakiej podstawie Ci to stwierdził ?
    Moja mówiła, ze widzi po łożysku, to nie wiem czy się starzeje już mocniej czy jak, ja tam mogę zacząć rodzic wcześniej, ale chciałabym żeby się zaczęło od skurczy, bo boje się, ze nie wyłapie sączenia się tych wód, niby dała mi ostatnio sposób na sprawdzenie, a trafia się dzień gdzie mam sporo upławów, a i tez taki gdzie ich jest mniej, najwyżej będę jeździć na IP jak mi się będzie wydawać, ze jest więcej tego .

A ja nie mam pojęcia na jakiej podstawie, skoro szyjka bez zmian, zamknięta, łożysko i przepływy dobre. Nic się nie odkleja, nic się nie dzieje. Tylko ciągle mówił, że główka jest blisko szyjki.

Ja tak czytam o tych waszych upławach i sączeniach i zielonych wodach. Nie miałam pojęcia, że jeszcze takie niespodzianki przede mną 😵‍💫.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    A ja nie mam pojęcia na jakiej podstawie, skoro szyjka bez zmian, zamknięta, łożysko i przepływy dobre. Nic się nie odkleja, nic się nie dzieje. Tylko ciągle mówił, że główka jest blisko szyjki.

Ja tak czytam o tych waszych upławach i sączeniach i zielonych wodach. Nie miałam pojęcia, że jeszcze takie niespodzianki przede mną 😵‍💫.

Hahaha to dla Ciebie lepiej, ze się teraz dowiadujesz, potem zapytasz na grupie i będziesz wszystko wiedzieć 😀🙉
    Ja jestem ciekawa co będzie u mnie na wizycie we wtorek, dwa tygodnie temu wszystko w normie też, szyjka sie skraca, ale powolutku bo 2,4, dalej zamknięta, przepływy były prawidłowe, młody przywalił wagą, bo 500g w dwa tygodnie 😀
    Dla mnie teraz nawet te dwa tygodnie to jak wieczność czekać, nawet nie wiem czy to moja ostatnia wizyta u lekarza, ja to bym najchętniej poszła jeszcze za tydzień i przed terminem cc tez, albo na jakieś ktg, choć lekarka mi mówiła, ze ona mi nie zleca ktg, bo w fizjologicznej ciąży taka jak jest w moim przypadku to ktg dopiero w terminie spodziewanego porodu, ze nie ma po co 🙈

• lindalia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Hahaha to dla Ciebie lepiej, ze się teraz dowiadujesz, potem zapytasz na grupie i będziesz wszystko wiedzieć 😀🙉
    Ja jestem ciekawa co będzie u mnie na wizycie we wtorek, dwa tygodnie temu wszystko w normie też, szyjka sie skraca, ale powolutku bo 2,4, dalej zamknięta, przepływy były prawidłowe, młody przywalił wagą, bo 500g w dwa tygodnie 😀
    Dla mnie teraz nawet te dwa tygodnie to jak wieczność czekać, nawet nie wiem czy to moja ostatnia wizyta u lekarza, ja to bym najchętniej poszła jeszcze za tydzień i przed terminem cc tez, albo na jakieś ktg, choć lekarka mi mówiła, ze ona mi nie zleca ktg, bo w fizjologicznej ciąży taka jak jest w moim przypadku to ktg dopiero w terminie spodziewanego porodu, ze nie ma po co 🙈
    Szkoda, że nie robią u Was ktg wcześniej, tylko w okolicach porodu dopiero, czasem są skurcze których nie czuć, a na zapisie się pojawiają, wtedy znaczy, że macica już ćwiczy. Na etapie 37 tygodnia, zapisy miałam już 2 razy w tygodniu. 🤷‍♀️
    Ja tez mocno schizowałam po 37 tygodniu, tyle dzieje się w organizmie : skurcze, upławy, bóle, dziecko się dużo rusza, mało rusza... myślałam, że będę też matką panikarą, ale chyba nastresowałam się dosyć w ciąży, bo mam ogrom spokoju do mojego dziecka i wszelkich dolegliwości z nim związanych. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Szkoda, że nie robią u Was ktg wcześniej, tylko w okolicach porodu dopiero, czasem są skurcze których nie czuć, a na zapisie się pojawiają, wtedy znaczy, że macica już ćwiczy. Na etapie 37 tygodnia, zapisy miałam już 2 razy w tygodniu. 🤷‍♀️
    Ja tez mocno schizowałam po 37 tygodniu, tyle dzieje się w organizmie : skurcze, upławy, bóle, dziecko się dużo rusza, mało rusza... myślałam, że będę też matką panikarą, ale chyba nastresowałam się dosyć w ciąży, bo mam ogrom spokoju do mojego dziecka i wszelkich dolegliwości z nim związanych. :)

Lekarka mówiła, ze ktg mogę sobie zrobić jeżeli chce, wystarczy, ze się umówię u położnych w gabinecie, ale ona nie widzi potrzeby, bo jeżeli wszystko jest w porządku, ciąża fizjologiczna, to ktg zaleca się dopiero w terminie spodziewanego porodu, jutro mam wizytę to będę z nią gadać, cieszę się, ze mam CC i wyznaczony termin, bo jakbym miała czekać na poród, który by się opóźniał to bym zwariowała, bo nie znasz dnia ani godziny, a ja się teraz jeszcze tak kiepsko czuje, ze tylko odliczam… 😩

• Krysia23 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biopsja i punkcja w czwartek 😊
    Ja bym już tak bardzo chciała być po 🙄 nie mogę się doczekać, a równocześnie tak bardzo się boje

Gmagda, Ananasova lubią tę wiadomość

23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
    15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
    27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
    7tc - 💔❤️‍🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
    20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️

🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
    5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
    8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
    11t4d - 5,5cm 🍋‍🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 20.03 - II pren. 🤞🏻🤞🏻

preg.png

Czeka na nas jeden maluszek 😺
  • Aga10 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia23 wrote:
    Biopsja i punkcja w czwartek 😊
    Ja bym już tak bardzo chciała być po 🙄 nie mogę się doczekać, a równocześnie tak bardzo się boje

Mam tak samo Krysia. Tez juz bym chciala miec to za soba. W dodatku czuje juz jajniki na koncowce, coraz gorszy bol. U mnie punkcja w srode o 10:00.

• Krysia23 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też przy każdym ruchu je czuje, na początku mnie to cieszyło jak pierwszy raz zakół, jeszcze przed USG, to byłam zadowolona że coś się dzieje 😁 ale teraz mam dość 🙈
    A będziesz miała świeży transfer Aga10? U mnie będzie odroczony.

23.06.22 - Diagnoza - Azoospermia
    15.11.22 - ❄️❄️❄️❄️
    27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
    7tc - 💔❤️‍🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
    20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
    6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️

🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
    5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
    8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
    11t4d - 5,5cm 🍋‍🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 20.03 - II pren. 🤞🏻🤞🏻

preg.png

Czeka na nas jeden maluszek 😺
  • Aga10 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysia23 wrote:
    Ja też przy każdym ruchu je czuje, na początku mnie to cieszyło jak pierwszy raz zakół, jeszcze przed USG, to byłam zadowolona że coś się dzieje 😁 ale teraz mam dość 🙈
    A będziesz miała świeży transfer Aga10? U mnie będzie odroczony.

Tak raczej świeży, nic mi nie mówili o odroczonym

• Aga10 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oznaczyłam wczoraj estradiol: 2140, prog: 5,4. Ile to może być dojrzałych? Punkcja jutro rano.

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga10 wrote:
    Dziewczyny oznaczyłam wczoraj estradiol: 2140, prog: 5,4. Ile to może być dojrzałych? Punkcja jutro rano.

W teorii na każdą dojrzałą komórkę przypada 200. Więc około 10 powinno być.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
‹‹ 592 593 594 595 596 ››
Zgłoś post