X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy DNA plemnika badanie
Odpowiedz

DNA plemnika badanie

Oceń ten wątek:
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiami wrote:
    Właśnie się umawiamy, i to też jest uzależnione od tego czy bakterii nie będzie bo się okazało między czasie że jakieś bakterie wyszły po wymazie z szyjki macicy, aktualnie żonka kończy antybiotyk
    I po niedzieli ponownie robimy wymaz, bo do histeroskopii wynik musi być ujemny. Już jesteśmy umówieni na przyszły tydzień w invikcie na wizytę konsultacyjną przed zabiegową i wtedy ustalany będzie termin, zabieg również będzie w invikcie na NFZ. Trochę się ucieszyłem szczerze mówiąc bo teraz wiemy co mogło stać na przeszkodzie, ale też duża zasługa pani doktor która zleciła to badanie co ważne w pierwszej fazie cyklu kiedy ten polip jest ładnie odsłonięty i go widać, wiem że nie zawsze lekarze są go w stanie wykryć.

W takim razie życzę powodzenia! I miejmy nadzieję, że niedługo do nas napiszesz, że cel został osiągnięty :)

Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas fragmentacja 28%, ale słabo wyszły badania hormonalne, niski poziom FSH. Jutro wizyta u lekarza, ale podejrzewam hipogonatyzm hipogonatropowy, czyli przysadka nie produkuje wystarczającej ilości tego hormonu.
    Czy ktoś z Was spotkał się ze słabą fragmentacją przy problemach hormonalnych???

I IUI udana ❤️
  • ewa. Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett13 wrote:
    U nas fragmentacja 28%, ale słabo wyszły badania hormonalne, niski poziom FSH. Jutro wizyta u lekarza, ale podejrzewam hipogonatyzm hipogonatropowy, czyli przysadka nie produkuje wystarczającej ilości tego hormonu.
    Czy ktoś z Was spotkał się ze słabą fragmentacją przy problemach hormonalnych???
    Anett, my mamy odwrotny problem - hormony w normie, a fragmentacja w ciągu ostatniego roku od 27 do 51%
    Co powiedział lekarz?

wff220mmxw24vda2.png
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz powiedział, że wszystko ok, niski poziom FSH nie ma wpływu na fragmentację, wlał w nasze serca mnóstwo nadziei.
    Kazał brać PROFERTIL, zastosować zdrowszy styl życia, w miarę możliwości, basen i luźne gacie.
    Po 3 miesiącach, jak się uda prosił przyjść i powiedzieć, że się udało bo jego zdaniem tak będzie kwestia 2%-3% i powinno się udać, bo ogólne badania bardzo dobre, jeśli nie to inseminacja :)
    Chociaż dziewczyna na innym forum, mi odpisała że u nich przy fragmentacji 25% i 3 in vitro i nic, ale wszystkie pozostałe wyniki też mają poniżej normy, więc może o to chodzi.
    Nie wiesz czemu tak ogromne pogorszenie wyniku?

I IUI udana ❤️
  • ewa. Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego chyba nikt nie wie, włącznie z lekarzami :) Fragmentacja pogorszyła się mimo suplementacji (próbowaliśmy fertilman plus, profertil, clo) i zdrowszego trybu życia. Na ten moment dbamy o zdrowie i nieprzegrzewanie, ale odstawiliśmy wszystkie suplementy. U nas jeszcze bardzo szwankuje ruchliwość i morfologia.
    Myślę że jeśli macie pozostałe wyniki w normie , warto wprowadzić trochę pozytywnych zmian i najważniejsze być dobrej myśli :) ostatecznie , potrzebny jest jeden zdrowy plemnik :)

wff220mmxw24vda2.png
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa jak to będzie u nas, po tej suplementacji...robiliście powtórkę badań po jakim czasie? A jakie macie parametry ruchliwości i morfologii?
    Myślę, że lekarz dlatego dał nam tyle nadziei, przez to że suplement musi podkręcić jeden plemnik :) gorzej gdyby właśnie coś z pozostałymi parametrami szwankowało...
    Ile czasu się staracie? :)

I IUI udana ❤️
  • ewa. Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania powtarzaliśmy co około 3 miesiące , kazdorazowo po zmianie suplementu/leku. Ruchliwość ok 10-20 % ze spadkami nawet do 4%, Morfologia ok 2%. Staramy się ok. 1,5 roku. A wy ?:)

wff220mmxw24vda2.png
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My prawie 2 lata, rok bez spiny, od lutego zaczęliśmy diagnostykę :)
    Rozważacie inseminację?

I IUI udana ❤️
  • ewa. Przyjaciółka

Wysłany: 17 czerwca 2018, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze względu na moją niską rezerwę jajnikową, za radą lekarzy odpuściliśmy inseminację i podeszliśmy do ivf. Niestety pierwsze podejście się nie powiodło. Przygotowujemy się do drugiego :)

wff220mmxw24vda2.png
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale zarodki się nie rozwinęły? Czy nie doszło do zagnieżdżenia?
    A jak masz rezerwę?
    Trzymam mocno kciuki za kolejne podejście :)

I IUI udana ❤️
  • ewa. Przyjaciółka

Wysłany: 17 czerwca 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Były 3 zarodki, 2 się nie rozwinęły a 1 był transferowany ale się nie zagnieździł.
    Moja rezerwa to 0,7 w wieku 28 lat.
    Dziękuje, Wam też życzę wszystkiego dobrego :)

wff220mmxw24vda2.png
  • Monini Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny :) Mój M w badaniu DNA miał ponad 37% pofragmentowanego DNA... Słaby wynik niestety, w celu poprawy przyjmuje Profertil i witaminę C. Myślicie, że może pomóc? Czy możecie podpowiedzieć co znaczą wg klasyfikacji: brak halo, małe halo, średnie, duże, zdegradowane. Jak je interpretowac?

w4sqgywl7vqiucx5.png
    Starania od 05.2018
    Słabe nasienie męża
    Modlitwa o cud
    10.2018 powtórka badań M.
  • ewa. Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Monini, profertil to chyba najczęściej zalecany suplement przy podwyższonej fragmentacji, z jakim my się spotkaliśmy plus oczywiście zdrowy tryb życia. Niestety trzeba poczekać 3 miesiące zanim będzie wiadomo czy kuracja przynosi efekt. Halo to taka otoczka którą mają wokół główki prawidłowe plemniki. Suma plemników z dużym i średnim halo to są plemniki prawidłowe, pozostałe to zdefragmentowane,

wff220mmxw24vda2.png
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Monii my też dostaliśmy zalecenia na Profertil, u nas fragmentacja DNA 28%. Nam lekarz w klinice powiedział, że niewiele nas dzieli od upragnionej ciąży, ponieważ pozostałe parametry bardzo wysokie, a jak u Was z pozostałymi parametrami :)

I IUI udana ❤️
  • Monini Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi :) Będę trzymać kciuki, żeby się Wam udało naturalnie. Długo się staracie?
    U nas niestety ruchliwość i ilość też była nieco gorsza, ale nie mam teraz wyników, więc nie jestem w stanie przytoczyć liczb. W tym miesiącu będziemy powtarzać badania. Mam nadzieję, że wyniki się poprawiły, bo jeśli nie to będziemy musieli podchodzić do inseminacji.

w4sqgywl7vqiucx5.png
    Starania od 05.2018
    Słabe nasienie męża
    Modlitwa o cud
  • anett13 Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staramy się od 2 lat, od pół roku zaczęliśmy badania, od miesiąca wiemy o fragmentacji. Czyli jesteście w takiej sytuacji jak my, mamy czekać przez 3 miesiące i jak nie zaskoczy to inseminacja. Z jednej strony chciałabym już inseminację, z drugiej strony boję się, bo jednak szanse powodzenia nie są duże.Ale będziecie powtarzać ogólne badanie nasienia czy fragmentację też?

I IUI udana ❤️
  • Monini Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcemy zrobić wszystko, chociaż z tą fragmentacja jeszcze się zastanawiamy, bo jednak jest trochę kosztowna. Sądzę jednak, że skoro doktor zlecił to badanie to bez wyników nie ma sensu do niego iść, bo później i tak trzeba będzie umówić kolejna wizytę po ponownym zbadaniu.
    Staramy się dopiero 3 miesiąc, więc jeszcze nie tracę nadziei.

w4sqgywl7vqiucx5.png
    Starania od 05.2018
    Słabe nasienie męża
    Modlitwa o cud
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laski.
    Mam pytanko, czy jeżeli w chwili obecnej parametry nasienia M mieszczą się w normie wg WHO 2010 (+ morf 4%), to czy wg Was jest sens robić to DNA plemnika?
    Zastanawiam się jeszcze nad wiązaniem hialuronianem.

Zastanawiam się tylko, czy jest sens? Proszę o opinie :D

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • Anecia666 Koleżanka

Wysłany: 8 lipca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jest promocja w Invimedzie jak coś na rozszerzone badanie nasienia :) z 360zł na 240. w tym konsultacja androloga ;)

2016:
    Starania naturalne.
    Badanie nasienia męża - Azospermia ;/
    Działamy.
    2017
    Przygotowanie do ivf w Invimedzie
    2022 Wracamy do gry!
  • juna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga27.30 wrote:
    Hej Laski.
    Mam pytanko, czy jeżeli w chwili obecnej parametry nasienia M mieszczą się w normie wg WHO 2010 (+ morf 4%), to czy wg Was jest sens robić to DNA plemnika?
    Zastanawiam się jeszcze nad wiązaniem hialuronianem.

Zastanawiam się tylko, czy jest sens? Proszę o opinie :D

Dobre parametry nasienia nie wykluczają problemów z fragmentacją. Mój mąż ma wszystkie wyniki ponad normę (poza morfologią, ale przy takiej ilości plemników i tak to nie ma znaczenia) a fragmentacja wyszła słabo.

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ