Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy DNA plemnika badanie
Odpowiedz

DNA plemnika badanie

Oceń ten wątek:
  • ASIA. Nowa

Wysłany: 11 grudnia 2025, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juna wrote:
    Spieszę donieść, że fragmentacja męża spadła do 5% (!!!). Suplementy dają radę! Jeśli jeszcze ktoś twierdzi, że nie da się poprawić to jest w błędzie :) moim zdaniem muszą to być jednak osobne witaminy a nie gotowy zestaw.

Jakie witaminy Pani mąż brał i jakie dawki jesteśmy w podobnej sytuacji. Fragmentacja dna 67% 😭😭😭😭

• Illuminati Znajoma

Wysłany: 11 grudnia 2025, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juna wrote:
    Wrzucam co mąż brał:
    Cynk 30mg
    Selen 200ug
    D3 6000j (brał razem z K2)
    Wit.C 1000
    Wit.E 400iu
    Koenzym q10 200mg
    L-karnityna plus 1800mg
    Zapisane miał kwas foliowy 5mg i b12 10ug ale miałam w domu b-right Jarrow (metylowany kompleks witamin z grupy B ), które mi nie przypasowały (mam mutacje) wiec brał to.
    Poza tym więcej się ruszał i brał zimny prysznic na jądra.

wiem więcej
  • Paro1995 Koleżanka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Mam pytanie odnośnie tego badania
    6 msc temu mąż robił i wynik wyszedł 38%

Później okazało się że mam stan zapalny endometrium dostałam antybiotyk razem z mężem Tarivid

Jakoś prawie 2,5 msc po leczeniu powtórzyliśmy badanie ponieważ szliśmy do lekarza
    Tym razem wynik wyszedł 60%!!!

Lekarz powiedział że nie jest to wina antybiotyku jednak mam trochę wątpliwości

Co o tym myślicie ? Czy ktoś miał podobnie. ?

• Illuminati Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy od antybiotyku. Tarivid zawiera ofloksacynę, która powoduje wzrost ilości wolnych rodników w najądrzach więc teoretycznie może zwiększyć fragmentację zwłaszcza w połączeniu z gorącymi kąpielami.

wiem więcej
  • Jupiter Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Potrzebuję świeżego spojrzenia na sprawę z Waszego (jak widać po postach niemałego) doświadczenia :)
    Sytuacja u nas jak w stopce, mąż ma wysokie DFI spowodowane najprawdopodobniej ŻPN IIIst.
    Reszta parametrów w normie lub w granicach normy. W ciągu ponad pół roku suplementacji udało się 4krotnie zwiększyć ilość plemników/ml, poprawić koncentrację, ruch, przeleczyć bakterie.
    Zostaje to DFI, w tym momencie na poziomie 39%. Analizując Wasze wpisy skupiliśmy się tym razem na osobnych suplach, w większych dawkach, chłodzeniu jąder, większej dawce ruchu.

I teraz tak:
    -Androlog - urolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca operację na ŻPN, z tym że nie da się zagwarantować poprawy.
    -Ginekolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca skorzystanie z jednej próby IVF (bez wcześniejszego IUI) jeśli nie nie powiedzie wtedy ewentualnie opka.
    -Planuje to skonsultować w klinice w której do IUI używają metody selekcji pod DNA czy mają jakieś pomysły na nas.
    -Planuje to skonsultować z endokrynologiem- andrologiem.

Jakie są Wasze doświadczenia i zdanie Waszych lekarzy dotyczące operacji ŻPN jeśli wyraźnie nieprawidłowy jest tylko ten jeden (kluczowy) parametr?
    Czy jeśli DFI jest sprawdzane różnymi metodami to faktycznie widzicie różnice w wynikach?
    Wiecie może gdzie metoda TUNEL/Scsa przeprowadzane jest to badanie w Krakowie? Podobno jest najdokładniejsze.
    Moja gin twierdzi, że IVF jest mniej ingerencyjne niż operacja żylaków…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 11:32

Ona:32
    AMH: 1.4-> 2.2 ; KIR Bx;
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Nadwrażliwość pokarmowa IgG, Hipoglikemia
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 33
    Morfo: 2% -> 4%-> 3%
    MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

CB 💔 12.2025
    🔜przygotowanie do IUI:
    konsultacja immuno ✅
    konsultacja endo ➖
    badania🩸 ✅
  • Guziczkowa Nowa

Wysłany: 7 lutego, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Cześć! Potrzebuję świeżego spojrzenia na sprawę z Waszego (jak widać po postach niemałego) doświadczenia :)
    Sytuacja u nas jak w stopce, mąż ma wysokie DFI spowodowane najprawdopodobniej ŻPN IIIst.
    Reszta parametrów w normie lub w granicach normy. W ciągu ponad pół roku suplementacji udało się 4krotnie zwiększyć ilość plemników/ml, poprawić koncentrację, ruch, przeleczyć bakterie.
    Zostaje to DFI, w tym momencie na poziomie 39%. Analizując Wasze wpisy skupiliśmy się tym razem na osobnych suplach, w większych dawkach, chłodzeniu jąder, większej dawce ruchu.

I teraz tak:
    -Androlog - urolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca operację na ŻPN, z tym że nie da się zagwarantować poprawy.
    -Ginekolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca skorzystanie z jednej próby IVF (bez wcześniejszego IUI) jeśli nie nie powiedzie wtedy ewentualnie opka.
    -Planuje to skonsultować w klinice w której do IUI używają metody selekcji pod DNA czy mają jakieś pomysły na nas.
    -Planuje to skonsultować z endokrynologiem- andrologiem.

Jakie są Wasze doświadczenia i zdanie Waszych lekarzy dotyczące operacji ŻPN jeśli wyraźnie nieprawidłowy jest tylko ten jeden (kluczowy) parametr?
    Czy jeśli DFI jest sprawdzane różnymi metodami to faktycznie widzicie różnice w wynikach?
    Wiecie może gdzie metoda TUNEL/Scsa przeprowadzane jest to badanie w Krakowie? Podobno jest najdokładniejsze.
    Moja gin twierdzi, że IVF jest mniej ingerencyjne niż operacja żylaków…

Cześć, badanie fragmentacji DNA metodą SCSA możecie zrobić w Parens w Krakowie.
    Powiesz proszę coś więcej o tej selekcji plemników do IUI pod kątem fragmentacji? Jaka to metoda i jaka klinika ją oferuje?

Jupiter lubi tę wiadomość

• Jupiter Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guziczkowa wrote:
    Cześć, badanie fragmentacji DNA metodą SCSA możecie zrobić w Parens w Krakowie.
    Powiesz proszę coś więcej o tej selekcji plemników do IUI pod kątem fragmentacji? Jaka to metoda i jaka klinika ją oferuje?
    To jest metoda Fertile chip/ Zymot.
    Robia to w Artvimed.

Ona:32
    AMH: 1.4-> 2.2 ; KIR Bx;
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Nadwrażliwość pokarmowa IgG, Hipoglikemia
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 33
    Morfo: 2% -> 4%-> 3%
    MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

CB 💔 12.2025
    🔜przygotowanie do IUI:
    konsultacja immuno ✅
    konsultacja endo ➖
    badania🩸 ✅
‹‹ 35 36 37 38 39
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ