DNA plemnika badanie
-
WIADOMOŚĆ
-
Firest wrote:Hej Dziewczyny, małe odświeżenie tematu DFI. Chciałam podzielić się moją obserwacją, może da to jakąś dodatkową motywację do działania i walki 👍
U nas fragmentacja po 4 miesiącach już intensywnej suplementacji była bliska 40%. Suplementacja wynikała z ogólnych fatalnych parametrów, ale nie wiem jaki był wyjściowy wynik DFI - na pewno dużo słabszy… Po kolejnych 4 miesiącach mamy poprawę DFI o 20%! To wciąż nie ideał, ale jestem zmotywowana efektami ciężkiej pracy i zachęcam wszystkich do podjęcia trudu leczenia🫶 Teraz lekarze często od razu kwalifikują na IVF z wysoką fragmentacją, wmawiają parze, że nie ma sensu się męczyć z wielomiesięcznym leczeniem dietą i antyoksydantami w XXI wieku skoro na topie jest metoda znacznie skuteczniejsza🫢
Piszę to jako pewien postulat🔈 Nie załamywać się, wziąć się w garść, poświęcić codziennie ten czas zamiast jakiejś rozrywki na przyrządzanie zdrowych posiłków i pilnowanie tej tony tabsów! ☺️💪 Powodzenia Kochani! 🫶
Kurczę, super efekty! Jak udało się tak poprawić ilość? Co dokładnie suplementuje l?👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Hej 🙂 Faktycznie mocno przyłożyliśmy się do tego merytorycznie i finansowo. Lekarze od niepłodności demotywowali. Androlog dał kilka rad do suplementacji, ale bez przekonania. Cały więc plan działania to wynik naszej własnej analizy tematu z różnych źródeł, a po poprawieniu wyników lekarz sam wziął od nas to jako referencję😊
Po porównaniu składów dostępnych produktów, jako wiodące suplementy wybraliśmy Fertilman plus i Prosperm pro. Dodatkowo porcja dzienna: astaksantyna z mikroalg 12 mg, resweratrol standaryzowany 99% 500 mg, omega-3 z małych ryb (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), saw palmetto 1000 mg, ashwaganda 1200 mg, NAC 600 mg (pomimo glutationu w głównych suplach), korzeń maca 1000 mg. Dodatkowo do wypicia mocny napar wygotowany z żeń-szenia syberyjskiego i owoców buzdyganka nadziemnego.
Jednak najważniejsze jest żywienie. Dieta była oparta na codziennych sałatkach z różnych liści i warzyw, zawsze polanych zimnymi świeżymi olejami zamawianymi z tłoczarni (lniany jako podstawa + jeden dodatkowy np. z pestek dyni, czarnuszki, orzecha włoskiego, wiesiołka, ogórecznika). Obiady do pracy w tym okresie robiliśmy sami wieczorami na dwa kolejne dni. Zawsze z chudym mięsem lub tłustą ryba morską (np. z dzikim łososiem, makrelą). Raczej pieczone i duszone, a dużo rzadziej smażone, by uniknąć tłuszczy trans. Bardzo dużo dań opartych na przecierach pomidorowych + niemal codziennie sok pomidorowy i często suszone pomidory. Przez te miesiące zjedliśmy też kilogramy orzechów brazylijskich, włoskich, laskowych, migdałów, pestek dyni i nasion słonecznika. Codziennie na kanapki kiełki warzyw (np. brokułu, rzodkiewki, słonecznika, jarmużu). Na chleb też zimny olej zamiast masła lub majonez zrobiony samodzielnie z dobrego nierafinowanego oleju rzepakowego (5min roboty i jest cały słoik;-). Co ważne, prawie całkowicie zrezygnowaliśmy ze sklepowej przetworzonej wędliny, kiełbas, parówek, kabanosów itp - piekliśmy sobie kawał surowego mięsa w piekarniku i używaliśmy to przez kilka dni na kanapki (np. filet indyka, wołowina). Do picia dużo wody, trochę soków wytłaczanych cytrusowych, wspomniany sok pomidorowy, zielona i biała herbata liściasta. Żadnych napojów gazowanych, słodkich, sztucznych itp.
No nie było oczywiście tak non stop restrykcyjnie😉☺️ Słodycze były sporadycznie, trochę alkoholu okołoweekendowo. Jakoś raz na miesiąc kebab czy inny Mac, by nie zwariować😉 Czasem pizza🍕
Polecam i trzymam kciuki za poprawę u Was, ale przede wszystkim życzę dużo wiary, samozaparcia i cierpliwości bo to się przydaje 🫶👍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja, 00:03
Pustynia lubi tę wiadomość
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
• kariotyp✔️ ASA✔️ AMH 4,7✔️
• naturalne owu✔️ endometrium✔️
• TSH, FSH, LH, E2 5dc 33 pg/ml, E2 peak 222 pg/ml, Prog 4dpo 12ng/ml✔️
• sonoHSG – oba jajowody niedrożne❌😢
• sHSG+lipiodol - oba jajowody udrożnione✔️🤗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Kariotyp✔️ AZF✔️ CFTR✔️ ASA✔️ USG (brak żpn)✔️
• Hormony✔️
• Parametry wyjściowe i po suplach+diecie:
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Różni👨⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱 -
Hej, mam pytanie do dziewczyn, których mężowie/partnerzy są/byli nałogowymi palaczami tj. >10 papierosów dziennie przez około 10 lat. Jaka wam wyszła fragmentacja dna ? I czy udało się ją ewentualnie poprawić?👫 29&33
2019 🤱
01.25 💔 (8 tydz.) 2cs.
04.25 cb 💔 3cs. -
Cześć Dziewczyny, mam do Was pytanie jako do bardziej doświadczonych w tych tematach. Czy Waszym zdaniem jest sens robić badanie fragmentacji DNA przy i tak średnich badaniach nasienia? Co ten wynik mógłby dać? Lekarz stwierdził że wyniki nasienia nie są takie złe ale martwi go ilość martwych plemników, nie zlecił USG jąder tylko właśnie DFI i mam wrażenie że to badanie i tak raczej wyjdzie kiepsko, a jednocześnie nie da żadnych konkretnych informacji.
Co Wy o tym myślicie i czy da się z tego badania coś więcej dowiedzieć?👩🏻98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'
👩🏻 •PCOS (?)•
AMH -7,24
TESTOSTERON - 1,38 🔺
ANDROSTENDION -1,87 🔺
DHEAS - 467 🔺
LH - 6,72
FSH - 7,27
LH:FSH 0.92 ✅
🧔🏻♂️
05.25r
Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻
Ruch postępowy - 15.76% 🔻
Plemniki żywe - 33% 🔻
Plemniki prawidłowej budowy - 4% ✅
DFI - 11.06.
7cs -
Magnes wrote:Hej, mam pytanie do dziewczyn, których mężowie/partnerzy są/byli nałogowymi palaczami tj. >10 papierosów dziennie przez około 10 lat. Jaka wam wyszła fragmentacja dna ? I czy udało się ją ewentualnie poprawić?
za pierwszym razem 25%-tydzień po covidzie i dwutygodniowej gorączce i papierosie przed badaniem (pozwoliłam na Jego naturalne warunki😀-żeby chłop sam się przekonał, że to szkodzi.
Drugi raz fragmentacja po suplementacji, ograniczeniu palenia 10 procent:)))-dumny był z tego wyniku
Generalnie stara się ograniczać. Niedawno miał do mnie pretensje, że Go kiedyś bardziej z fajkami nie docisnelam (także jak będę mieć dziecko to drugie będzie dziecko teściowej;)). -
Alaria wrote:Cześć Dziewczyny, mam do Was pytanie jako do bardziej doświadczonych w tych tematach. Czy Waszym zdaniem jest sens robić badanie fragmentacji DNA przy i tak średnich badaniach nasienia? Co ten wynik mógłby dać? Lekarz stwierdził że wyniki nasienia nie są takie złe ale martwi go ilość martwych plemników, nie zlecił USG jąder tylko właśnie DFI i mam wrażenie że to badanie i tak raczej wyjdzie kiepsko, a jednocześnie nie da żadnych konkretnych informacji.
Co Wy o tym myślicie i czy da się z tego badania coś więcej dowiedzieć?
Hej, nam lekarz zlecił zrobienie DFI po słabym wyniku seminogramu. Powiedziano nam, że w przypadku wysokiego DFI jest od kopa kwalifikacja do in vitro. Więc podejrzewam, że pewnie to badanie jest ważniejsze pod kątem diagnostyki (bo chyba seminogram lubi wychodzić różnie, a to DFI nie jest aż takie płynne?) Ale czy dowiedzieliśmy się czegoś więcej poza tym że mamy małe szanse na ciążę naturalną? Chyba nie. Na pewno będzie pomocne jeśli stoicie przed decyzją in vitro czy nie.
A, no i średni seminogram nie zawsze oznacza wysoką fragmentację💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: wrzesień ➡️ marzec ➡️ maj
koncentracja: 7,76 ➡️ 12,59 ➡️ 18,18 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 ➡️ 41,55 ➡️ 69,08 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% ➡️ 1,4% ➡️ 3,5 %
Plemniki żywe 55% ➡️ 66% ➡️ 70%
Morfologia 2% ➡️ 1% ➡️ 1%
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34%
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅
kariotyp OK ✅
✨rodzę w 2026 🍀 ✨ -
Pustynia wrote:Hej, nam lekarz zlecił zrobienie DFI po słabym wyniku seminogramu. Powiedziano nam, że w przypadku wysokiego DFI jest od kopa kwalifikacja do in vitro. Więc podejrzewam, że pewnie to badanie jest ważniejsze pod kątem diagnostyki (bo chyba seminogram lubi wychodzić różnie, a to DFI nie jest aż takie płynne?) Ale czy dowiedzieliśmy się czegoś więcej poza tym że mamy małe szanse na ciążę naturalną? Chyba nie. Na pewno będzie pomocne jeśli stoicie przed decyzją in vitro czy nie.
A, no i średni seminogram nie zawsze oznacza wysoką fragmentację
To prawda, przy złych wynikach DFI jest bezwarunkowa kwalifikacja do IVF i lekarze z klinik oczywiście na to naciskają, więc dla par, które nie chcą się leczyć i starać naturalnie, tylko interesuje ich od razu zabieg IVF, to nie muszą czekać 1 roku. Gdyby in vitro nie było refundowane, wiele par jednak by było zdeterminowanych by poprawić DFI i byłoby więcej naturalnych ciąż, ale aktualnie kliniki podbijają tylko statystyki IVF i robią biznes.
Moim zdaniem in vitro powinno być proponowane dopiero po zupełnie nieudanych próbach leczenia nasienia, a nie tak od razu jak przy technicznej bezpłodności jak np. brak jąder czy jajników. No chyba, że na życzenie i para sobie sama za to zapłaci.
A niestety tak to jest zrobione, że żadne leczenie nasienia i badania nie są refundowane, tylko słono się za to płaci, więc pary pomimo ogromnych szans na wyleczenie problemu i ciążę naturalną, idą od razu na zabieg. Słabe.
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Alaria wrote:Cześć Dziewczyny, mam do Was pytanie jako do bardziej doświadczonych w tych tematach. Czy Waszym zdaniem jest sens robić badanie fragmentacji DNA przy i tak średnich badaniach nasienia? Co ten wynik mógłby dać? Lekarz stwierdził że wyniki nasienia nie są takie złe ale martwi go ilość martwych plemników, nie zlecił USG jąder tylko właśnie DFI i mam wrażenie że to badanie i tak raczej wyjdzie kiepsko, a jednocześnie nie da żadnych konkretnych informacji.
Co Wy o tym myślicie i czy da się z tego badania coś więcej dowiedzieć?
Alaria, to wydaje mi się trochę dziwne, że lekarz nie zrobił najpierw USG jąder - to podstawowe badanie przy słabym seminogramie, żeby wykluczyć przede wszystkim żylaki, które można usunąć zabiegami mikrochirurgii i przywrócić zdrowe nasienie.
DFI też zawsze warto sprawdzić (zwłaszcza przy słabej morfologii) bo wówczas wiadomo, że trzeba bardziej dedykowane metody poprawy zastosować niż tylko na słaby seminogram tj. walczyć głównie ze stresem oksydacyjnym. I jeśli jest źle z DFI, dobrze wykonać test MUCHA, by sprawdzić czy przyczyną jest jakaś bezobjawowa bakteria - i szczerze oby tak było bo wówczas leczy się to serią antybiotyków i szybciej przywraca zdrowe parametry ☺️
Powodzenia życzę🫶
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 13:33
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pustynia wrote:Hej, nam lekarz zlecił zrobienie DFI po słabym wyniku seminogramu. Powiedziano nam, że w przypadku wysokiego DFI jest od kopa kwalifikacja do in vitro. Więc podejrzewam, że pewnie to badanie jest ważniejsze pod kątem diagnostyki (bo chyba seminogram lubi wychodzić różnie, a to DFI nie jest aż takie płynne?) Ale czy dowiedzieliśmy się czegoś więcej poza tym że mamy małe szanse na ciążę naturalną? Chyba nie. Na pewno będzie pomocne jeśli stoicie przed decyzją in vitro czy nie.
A, no i średni seminogram nie zawsze oznacza wysoką fragmentację
Dziękuję za odpowiedź i utwierdzenie w przekonaniu że to jeszcze nie czas na DFI.
Aktualnie jesteśmy w trakcie diagnozowania niepłodności wyszło kilka zaburzeń więc jest z czym pracować, na razie nie myślimy o IVF. Zdziwiło mnie to że lekarz nawet nie zasugerował USG i wizyty u urologa. Mąż wprowadził miesiąc temu suplementacje i powoli zmienia nawyki więc myślę że powtórzymy seminogram i dopiero w przyszłości zastanowimy się nad DFI bo nic nam to teraz nie da.👩🏻98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'
👩🏻 •PCOS (?)•
AMH -7,24
TESTOSTERON - 1,38 🔺
ANDROSTENDION -1,87 🔺
DHEAS - 467 🔺
LH - 6,72
FSH - 7,27
LH:FSH 0.92 ✅
🧔🏻♂️
05.25r
Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻