Kryptozoospermia - pomocy
-
WIADOMOŚĆ
-
NadiaaL wrote:Papilotka, trzymam kciuki! Czy u Was też były pojedyncze plemniki? Na jakie leki była tak zła reakcja nasienia?
-
Odswiezam temat. Powoli wracamy do walki i myslimy nad podejsciem do kolejnej procedury… o ile cos nadal znajdzie sie w materiale. Widze ze wiele z Was mialo zalecone mrozenie materialu. U nas przy pierszych procedurach nikt o tym nie wspominal. Czy po odmrozeniu plemniki nie padaly?
Obecnie intrnsywnie sie suplementujemy i w ololicach pazdziernika wracamy do kliniki.
🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia
👩🦰 AMH ok 2, reszta w normie
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel);6dpt: 25 mlU;10 dpt: 166 mlU
14dpt: 965 mlU
18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
31dpt:❤️🐻
10.23 FET 1x5.2.2
6dpt 27mlu
8tyd brak akcji serca💔
04.24 FET 5.1.1
5dpt 16,6 mlu;8dpt beta 171mlU;22dpt 745mlU 😢
06.24 FET
7dpt 6,5 😣 -
Listek wrote:Odswiezam temat. Powoli wracamy do walki i myslimy nad podejsciem do kolejnej procedury… o ile cos nadal znajdzie sie w materiale. Widze ze wiele z Was mialo zalecone mrozenie materialu. U nas przy pierszych procedurach nikt o tym nie wspominal. Czy po odmrozeniu plemniki nie padaly?
Obecnie intrnsywnie sie suplementujemy i w ololicach pazdziernika wracamy do kliniki.kryptozoospermia
1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
28dpt jest serduszko -
nowyyy wrote:po pierwszej nieudanej procedurze klinka namawiała na dawce czy mówili o kolejnej ? mi kazał mrozić lekarz ale mówił, ze byłyby użyte te plemniki w ostateczności bo są słabsze niż świeże
My od poczatku postawilismy sprawe jasno ze nie chcemy dawcy.
I na dobre nam to wyszlo bo druga procedura z sukcesemNadiaaL lubi tę wiadomość
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
10.23 FET 1x5.2.2
6dpt 27mlu
8tyd brak akcji serca💔
04.24 FET 5.1.1
06.24 FET
7dpt 6,5 😣 -
nowyyy wrote:po pierwszej nieudanej procedurze klinka namawiała na dawce czy mówili o kolejnej ? mi kazał mrozić lekarz ale mówił, ze byłyby użyte te plemniki w ostateczności bo są słabsze niż świeże
-
Dziewczyny, po kilkumiesięcznej kuracji suplementami, regularnym wysiłku fizycznym, odpowiedniej diecie i zrzuceniu kilku nadprogramowych kg, z kilku żywych plemników udało nam się podnieść wynik do 1,5 mln żołnierzy, z czego zamroziliśmy dwie fiolki. Szału nie ma, wynik daleki od ideału, ale cieszę się z tego co mamy. A więc trzeba próbować!
Listek, wspaniale, że druga próba zakończona powodzeniem, dałaś mi nadzieję że to się może udać.Chmurka21 lubi tę wiadomość
Ona 33':
-stwardnienie rozsiane (8 lat leczenia immunomodulącego 😕)
-niedoczynność tarczycy
- kariotyp ok ✅
AMH: 3,26
On 34':
-kryptozoospermia, pojedyncze żywe plemniki 😕
- kariotyp ok ✅
25.07 start stymulacji
07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA -
Sikoreczkaaa wrote:Hej Nadia, trzymam kciuki za INV.
Wiadomo skąd u Was takie wyniki nasienia? Hormony/usg?Ona 33':
-niedoczynność tarczycy
- kariotyp ok ✅
On 34':
- kariotyp ok ✅
25.07 start stymulacji
07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA -
Sikoreczkaaa wrote:Najgorzej właśnie jak nie ma diagnozy.. U nas niby żylaki III stopnia. Jesteśmy po zabiegu mam nadzieję że coś ruszy bo poza tym jest wszystko ok.
Wiesz głupio to zabrzmi, ale ja chciałam żeby właśnie wyszły jakieś żylaki u mojego M, przynajmniej mielibyśmy punkt zaczepienia i wiedzielibyśmy że coś się da zrobić. A tak, to od razu zostaliśmy skierowani na ivf, tym bardziej że jestem obciążona chorobowo i nie mogę zbyt długo być bez leczenia.Ona 33':
-niedoczynność tarczycy
- kariotyp ok ✅
On 34':
- kariotyp ok ✅
25.07 start stymulacji
07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA -
Taak u nas pierwszy lekarz w ogóle odrazu nas na dawstwo wysyłał. Dopiero drugi trzeci i czwarty wysyłali na zabieg. Myśmy też poczuli ulgę jak coś znaleźli jeszcze takiego do leczenia. Teraz tylko czekać czy będą jakieś efekty.
Ja właśnie ze względu na moje choroby współistniejące póki co bronie się przed INV.. duża dawka hormonów itd. Teraz to tylko czas pokaże co dalej.NadiaaL lubi tę wiadomość
-
NadiaaL wrote:Dziewczyny, po kilkumiesięcznej kuracji suplementami, regularnym wysiłku fizycznym, odpowiedniej diecie i zrzuceniu kilku nadprogramowych kg, z kilku żywych plemników udało nam się podnieść wynik do 1,5 mln żołnierzy, z czego zamroziliśmy dwie fiolki. Szału nie ma, wynik daleki od ideału, ale cieszę się z tego co mamy. A więc trzeba próbować!
Listek, wspaniale, że druga próba zakończona powodzeniem, dałaś mi nadzieję że to się może udać.
Ogromnie trzymam kciuki, po pierwszej procedurze myslalam ze to koniec, w drugiej sie udalo. Nie wiem co tak naprawde pomoglo. Bo poszlismy za ciosem i zrobilismy druga procedure odrazu.
Moze to szczescie, a moze doswiadczony embriolog, ale z 20 wyselekcjonowanych plemnikow udalo sie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia, 15:28
NadiaaL lubi tę wiadomość
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
10.23 FET 1x5.2.2
6dpt 27mlu
8tyd brak akcji serca💔
04.24 FET 5.1.1
06.24 FET
7dpt 6,5 😣 -
Listek wrote:Ogromnie trzymam kciuki, po pierwszej procedurze myslalam ze to koniec, w drugiej sie udalo. Nie wiem co tak naprawde pomoglo. Bo poszlismy za ciosem i zrobilismy druga procedure odrazu.
Moze to szczescie, a moze doswiadczony embriolog, ale z 20 wyselekcjonowanych plemnikow udalo sie.Ona 33':
-niedoczynność tarczycy
- kariotyp ok ✅
On 34':
- kariotyp ok ✅
25.07 start stymulacji
07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA -
NadiaaL wrote:Trzymam kciuki, napisz proszę jakie są efekty podczytuję drugi wątek, ten z happy endem - widziałam że wiele z Was walczy o naturalną ciążę? Baaardzo podziwiam i kibicuję 😊
Wiesz głupio to zabrzmi, ale ja chciałam żeby właśnie wyszły jakieś żylaki u mojego M, przynajmniej mielibyśmy punkt zaczepienia i wiedzielibyśmy że coś się da zrobić. A tak, to od razu zostaliśmy skierowani na ivf, tym bardziej że jestem obciążona chorobowo i nie mogę zbyt długo być bez leczenia.
Moj M miał przez 2 lata bardzo złe wyniki seminogramu i jego rozszerzonych badań (hormony, posiewy oraz USG- OK). Tona supli, dieta, zero alko I wyniki stały w miejscu przez ten czas z wartości to pamiętam, że ilosc na pograniczu normy, żywotność poniżej normy, ruchliwość jedyne 8%, morfologia 3%, hba31%. Byliśmy zrezygnowani- ale usunał zęba ósemkę (podobno powodowala stan zapalny), zaczął pić olej z czarnuszki, soki pomidorowe (duza zawartosc likopenu), dostał bromocorn na lekko podwyzszona prolaktyne i wszystkie wyniki po 2 latach są teraz w normie po wykonaniu w lipcu seminogramu. Lekarz nie dowierzal. Niestety u mnie teraz wyszły różne historie, ale przynajmniej głowę mam spokojniejszą, że u niego juz jest ok. -
u mnie po kuracji clomid+letrozol wyniki poprawiły się z paru tysięcy do około miliona ale tylko 14% ruchomych, ciekawe czy się coś jeszcze poprawi czy to już max, letrozol od dwóch miesięcy biorę więc pewnie na efekty trzeba poczekać jeszcze miesiąćkryptozoospermia
1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
28dpt jest serduszko -
Nowyy - powodzenia i trzymamy kciuki! ☘️💪
A ja spieszę z małym updatem, dobrze, że zamroziliśmy to, co było przed kilkoma miesiącami, bo teraz w świeżej partii nasienia w dzień mojej punkcji znowu nie było nic... Raz jest 1,5 mln a raz totalna pustka 🤷 Mój M nic nie zmieniał w suplementacji ani w stylu życia, więc to jest wielka tajemnica jaki to czynnik może to powodować...Ona 33':
-niedoczynność tarczycy
- kariotyp ok ✅
On 34':
- kariotyp ok ✅
25.07 start stymulacji
07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA