X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Kryptozoospermia - pomocy
Odpowiedz

Kryptozoospermia - pomocy

Oceń ten wątek:
  • papilotka Debiutantka

Wysłany: 14 września 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NadiaaL wrote:
    Papilotka, trzymam kciuki! Czy u Was też były pojedyncze plemniki? Na jakie leki była tak zła reakcja nasienia?
    Dziękuje :) my startowaliśmy z bodajze kilkunastu- kilkudziesięciu tysięcy i podejście kliniki było takie, ze invitro to ostateczność, szprycujemy lekami zeby poprawić jakość nasienia. Najpierw był tamoxifen i było pogorszenie, potem było clo i spadło do zera. Po clo były takie wyniki nasienia ze przez jakiś czas nic nie było, przy kolejnym po odwirowaniu jeden plemnik ;) dopiero po kolejnych 6 tygodniach jak juz nie brał leków tylko same suplementy - tenfertil, cynk, dieta bogata w ryby, orzechy, zero słodyczy i słodkich napojów to jakość nasienia wróciła do tych paru tysięcy z ktorych udało sie zamrozić i ostatecznie zapłodnić kilka komórek.

• Listek Autorytet

Wysłany: 30 lipca, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odswiezam temat. Powoli wracamy do walki i myslimy nad podejsciem do kolejnej procedury… o ile cos nadal znajdzie sie w materiale. Widze ze wiele z Was mialo zalecone mrozenie materialu. U nas przy pierszych procedurach nikt o tym nie wspominal. Czy po odmrozeniu plemniki nie padaly?
    Obecnie intrnsywnie sie suplementujemy i w ololicach pazdziernika wracamy do kliniki.

🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia

👩‍🦰 AMH ok 2, reszta w normie

*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭

**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
    08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
    10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
    3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel);6dpt: 25 mlU;10 dpt: 166 mlU
    14dpt: 965 mlU
    18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    31dpt:❤️🐻

10.23 FET 1x5.2.2
    6dpt 27mlu
    8tyd brak akcji serca💔

04.24 FET 5.1.1
    5dpt 16,6 mlu;8dpt beta 171mlU;22dpt 745mlU 😢

06.24 FET
    7dpt 6,5 😣
  • nowyyy Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listek wrote:
    Odswiezam temat. Powoli wracamy do walki i myslimy nad podejsciem do kolejnej procedury… o ile cos nadal znajdzie sie w materiale. Widze ze wiele z Was mialo zalecone mrozenie materialu. U nas przy pierszych procedurach nikt o tym nie wspominal. Czy po odmrozeniu plemniki nie padaly?
    Obecnie intrnsywnie sie suplementujemy i w ololicach pazdziernika wracamy do kliniki.
    po pierwszej nieudanej procedurze klinka namawiała na dawce czy mówili o kolejnej ? mi kazał mrozić lekarz ale mówił, ze byłyby użyte te plemniki w ostateczności bo są słabsze niż świeże

kryptozoospermia
    1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
    transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
    28dpt jest serduszko
  • Listek Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowyyy wrote:
    po pierwszej nieudanej procedurze klinka namawiała na dawce czy mówili o kolejnej ? mi kazał mrozić lekarz ale mówił, ze byłyby użyte te plemniki w ostateczności bo są słabsze niż świeże

My od poczatku postawilismy sprawe jasno ze nie chcemy dawcy.
    I na dobre nam to wyszlo bo druga procedura z sukcesem

NadiaaL lubi tę wiadomość

*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭

10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2

10.23 FET 1x5.2.2
    6dpt 27mlu
    8tyd brak akcji serca💔

04.24 FET 5.1.1

06.24 FET
    7dpt 6,5 😣
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowyyy wrote:
    A jak jest u Ciebie masz cały czas plemniki czy jak u mnie ze są i potem znowu azoo i są i ciężko trafic. Jak idę na badanie to są a jak na mrożenie to 0 szału można dostać.

• nowyyy Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w jednym badaniu mi wyszło 0 na 5 badań

kryptozoospermia
    28dpt jest serduszko
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowyyy wrote:
    w jednym badaniu mi wyszło 0 na 5 badań
    U mnie na 7 badań 3 razy wyszło azoo

• NadiaaL Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po kilkumiesięcznej kuracji suplementami, regularnym wysiłku fizycznym, odpowiedniej diecie i zrzuceniu kilku nadprogramowych kg, z kilku żywych plemników udało nam się podnieść wynik do 1,5 mln żołnierzy, z czego zamroziliśmy dwie fiolki. Szału nie ma, wynik daleki od ideału, ale cieszę się z tego co mamy. A więc trzeba próbować!

Listek, wspaniale, że druga próba zakończona powodzeniem, dałaś mi nadzieję że to się może udać.

Chmurka21 lubi tę wiadomość

Ona 33':
    -stwardnienie rozsiane (8 lat leczenia immunomodulącego 😕)
    -niedoczynność tarczycy
    - kariotyp ok ✅

AMH: 3,26

On 34':
    -kryptozoospermia, pojedyncze żywe plemniki 😕
    - kariotyp ok ✅

25.07 start stymulacji
    07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
    ❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Nadia, trzymam kciuki za INV. :)

Wiadomo skąd u Was takie wyniki nasienia? Hormony/usg?

• NadiaaL Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Hej Nadia, trzymam kciuki za INV. :)

Wiadomo skąd u Was takie wyniki nasienia? Hormony/usg?
    Dziękuję Sikoreczka 😊 Przyczyna krypto nieznana - hormony książkowe, kariotyp ok, jądra w porządku 🤷

Ona 33':
    -niedoczynność tarczycy
    - kariotyp ok ✅

On 34':
    - kariotyp ok ✅

25.07 start stymulacji
    07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
    ❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorzej właśnie jak nie ma diagnozy.. U nas niby żylaki III stopnia. Jesteśmy po zabiegu mam nadzieję że coś ruszy bo poza tym jest wszystko ok.

• NadiaaL Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Najgorzej właśnie jak nie ma diagnozy.. U nas niby żylaki III stopnia. Jesteśmy po zabiegu mam nadzieję że coś ruszy bo poza tym jest wszystko ok.
    Trzymam kciuki, napisz proszę jakie są efekty :) podczytuję drugi wątek, ten z happy endem - widziałam że wiele z Was walczy o naturalną ciążę? Baaardzo podziwiam i kibicuję 😊

Wiesz głupio to zabrzmi, ale ja chciałam żeby właśnie wyszły jakieś żylaki u mojego M, przynajmniej mielibyśmy punkt zaczepienia i wiedzielibyśmy że coś się da zrobić. A tak, to od razu zostaliśmy skierowani na ivf, tym bardziej że jestem obciążona chorobowo i nie mogę zbyt długo być bez leczenia.

Ona 33':
    -niedoczynność tarczycy
    - kariotyp ok ✅

On 34':
    - kariotyp ok ✅

25.07 start stymulacji
    07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
    ❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak u nas pierwszy lekarz w ogóle odrazu nas na dawstwo wysyłał. Dopiero drugi trzeci i czwarty wysyłali na zabieg. Myśmy też poczuli ulgę jak coś znaleźli jeszcze takiego do leczenia. Teraz tylko czekać czy będą jakieś efekty.

Ja właśnie ze względu na moje choroby współistniejące póki co bronie się przed INV.. duża dawka hormonów itd. Teraz to tylko czas pokaże co dalej. :)

• Listek Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NadiaaL wrote:
    Dziewczyny, po kilkumiesięcznej kuracji suplementami, regularnym wysiłku fizycznym, odpowiedniej diecie i zrzuceniu kilku nadprogramowych kg, z kilku żywych plemników udało nam się podnieść wynik do 1,5 mln żołnierzy, z czego zamroziliśmy dwie fiolki. Szału nie ma, wynik daleki od ideału, ale cieszę się z tego co mamy. A więc trzeba próbować!

Listek, wspaniale, że druga próba zakończona powodzeniem, dałaś mi nadzieję że to się może udać.

Ogromnie trzymam kciuki, po pierwszej procedurze myslalam ze to koniec, w drugiej sie udalo. Nie wiem co tak naprawde pomoglo. Bo poszlismy za ciosem i zrobilismy druga procedure odrazu.

Moze to szczescie, a moze doswiadczony embriolog, ale z 20 wyselekcjonowanych plemnikow udalo sie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia, 15:28

10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2

10.23 FET 1x5.2.2
    6dpt 27mlu
    8tyd brak akcji serca💔

04.24 FET 5.1.1

06.24 FET
    7dpt 6,5 😣
  • NadiaaL Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Listek wrote:
    Ogromnie trzymam kciuki, po pierwszej procedurze myslalam ze to koniec, w drugiej sie udalo. Nie wiem co tak naprawde pomoglo. Bo poszlismy za ciosem i zrobilismy druga procedure odrazu.

Moze to szczescie, a moze doswiadczony embriolog, ale z 20 wyselekcjonowanych plemnikow udalo sie.
    Dziękuję za kciuki i Twoją historię. Widzę w stopce, że mieliście PICSI zamiast zwykłego ICSI, może to jest klucz do sukcesu w naszej sytuacji? Ja mam zwykłe ICSI, ciekawe co z tego wyjdzie...

Ona 33':
    -niedoczynność tarczycy
    - kariotyp ok ✅

On 34':
    - kariotyp ok ✅

25.07 start stymulacji
    07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
    ❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NadiaaL wrote:
    Trzymam kciuki, napisz proszę jakie są efekty :) podczytuję drugi wątek, ten z happy endem - widziałam że wiele z Was walczy o naturalną ciążę? Baaardzo podziwiam i kibicuję 😊

Wiesz głupio to zabrzmi, ale ja chciałam żeby właśnie wyszły jakieś żylaki u mojego M, przynajmniej mielibyśmy punkt zaczepienia i wiedzielibyśmy że coś się da zrobić. A tak, to od razu zostaliśmy skierowani na ivf, tym bardziej że jestem obciążona chorobowo i nie mogę zbyt długo być bez leczenia.

Moj M miał przez 2 lata bardzo złe wyniki seminogramu i jego rozszerzonych badań (hormony, posiewy oraz USG- OK). Tona supli, dieta, zero alko I wyniki stały w miejscu przez ten czas :/ z wartości to pamiętam, że ilosc na pograniczu normy, żywotność poniżej normy, ruchliwość jedyne 8%, morfologia 3%, hba31%. Byliśmy zrezygnowani- ale usunał zęba ósemkę (podobno powodowala stan zapalny), zaczął pić olej z czarnuszki, soki pomidorowe (duza zawartosc likopenu), dostał bromocorn na lekko podwyzszona prolaktyne i wszystkie wyniki po 2 latach są teraz w normie po wykonaniu w lipcu seminogramu. Lekarz nie dowierzal. Niestety u mnie teraz wyszły różne historie, ale przynajmniej głowę mam spokojniejszą, że u niego juz jest ok.

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari trzymam kciuki żeby i Twoje problemy udało się rozwiązać! :)

Cari09 lubi tę wiadomość

• nowyyy Przyjaciółka

Wysłany: 16 sierpnia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie po kuracji clomid+letrozol wyniki poprawiły się z paru tysięcy do około miliona ale tylko 14% ruchomych, ciekawe czy się coś jeszcze poprawi czy to już max, letrozol od dwóch miesięcy biorę więc pewnie na efekty trzeba poczekać jeszcze miesiąć

kryptozoospermia
    28dpt jest serduszko
  • Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowyy trzymam kciuki!

• NadiaaL Przyjaciółka

Wysłany: 16 sierpnia, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowyy - powodzenia i trzymamy kciuki! ☘️💪

A ja spieszę z małym updatem, dobrze, że zamroziliśmy to, co było przed kilkoma miesiącami, bo teraz w świeżej partii nasienia w dzień mojej punkcji znowu nie było nic... Raz jest 1,5 mln a raz totalna pustka 🤷 Mój M nic nie zmieniał w suplementacji ani w stylu życia, więc to jest wielka tajemnica jaki to czynnik może to powodować...

Ona 33':
    -niedoczynność tarczycy
    - kariotyp ok ✅

On 34':
    - kariotyp ok ✅

25.07 start stymulacji
    07.08 punkcja 🤞 --> 24 🥚
    ❄️4AB, ❄️ 4AB, ❄️4BA
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ