X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Obecność przeciwciał przeciw plemnikom ??
Odpowiedz

Obecność przeciwciał przeciw plemnikom ??

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekajcie no, czyli te przeciwciała to jest ten wrogi śluz, który laska produkuje i jest niefajny dla plemników? dobrze kojarzę?

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Shilla Debiutantka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja walczyłam z wrogim śluzem 1,5 roku. Od 6 miesiący o nim wiem a od 11 tygodni noszę pod sercem upragnione dziecię :). Na wrogi śluz nie ma lekarstwa, pozostaje inseminacja domaciczna. U mnie 3cia okazała się skuteczna :) Dziewczyny, nie traćcie wiary, musi się udać..ja miałam takie dni,że nie wychodziłam z łóżka pogrążona w okresowym smutku...

• JaJaga Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shilla, a powiedz mi, czy są jakieś oznaki, podejrzenia, symptomy, że to właśnie o ten wrogi śluz może chodzić? Czy jest to po prostu jedno z badań diagnozujących przyczyny niepłodności?

Starania pod okiem lekarza od lipca 2012
  • Shilla Debiutantka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz, łącząc fakty to np. po stosunku gdy to wszystko wycieka ;) to delikatnie podrażniało mi uda od wewnątrz - taka mała wysypka uczuleniowa. Zanim poznaliśmy przyczynę codziennie obserwowałam śluz i w ciągu cyklu miał on idealne parametry tj . w okolicach dni płodnych i owulacji był ciągliwy, szklisty i było go duuużo. Nic nie wskazywało, że, może on być winowajcą naszej niepłodności. Lekarz skierował mnie na testy MAR pośrednie i bezpośrednie oraz test PCT czyli postkoitalny. Test pct był pozytywny: BRAK RUCHU POSTĘPOWEGO W ŚLUZIE, na szczęście testy mar okazały się negatywne tj. informowały o tym, że nie mam przeciwciał we krwi, bo jeśli takowe by były to nawet in vitro nie pomoże... zarodek zawsze będzie odrzucony. Jeśli masz pytania to śmiało.... ja też drążyłam.....

• JaJaga Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, że z chęcia zapytam :) drążę temat, bo u nas na przestrzeni 3 lat miałam wiele różnych badań i zabiegów i każde z dobrym wynikiem. A takiego badania na przeciwciała nigdy nie miałam. Możesz opisać na czym polegały te testy MAR i PCT? Jutro zajrzę i chętnie się dowiem. Dobrej nocki dziewczyny :)

• Shilla Debiutantka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Historia mi znana... my też kilkakrotnie robiliśmy profile hormonalne i za każdym razem książkowo, przeżyłam hsg tj badanie drożności jajowodów...ból niemiłosierny...+ 3 razy zmiany lekarza( ten pierwszy poklepywał po plecach i po 3 min badań mówił cyt. "cierpliwości, uda się"). Mąż nasienie oddawał do badań co 3 mc. Mieliśmy dość...Wreszcie trafiłam do kobiety gin. specjalistki od niepłodności i zaczął się progres. Jeśli jesteś z wlkp to moge dać Ci jej namiary- sama je otrzymałam od życzliwej koleżanki, która mówiła, że cyt" nie jedną parę z bagna wyciągnęła" i faktycznie ma za sobą liczne sukcesy, a ten największy ma już 11 tygodni :)
    Test MAR – służy do oznaczania przeciwciał przeciwplemnikowych w nasieniu. Z pomocą tego testu można wykryć przeciwciała zarówno klasy IgA jak i IgG. Oznaczenie polega na dodaniu do badanej próbki kuleczek z lateksem, które „przyklejają” się do plemników z przyłączonymi przeciwciałami. Następnie bada się próbkę pod mikroskopem i liczy ilość plemników związanych z lateksem.Do tego badania pobierali mi krew i mojego męża nasienie
    Test PCT- Test po stosunku – ocenie poddawana jest ruchliwość plemników w śluzie szyjki macicy w kilka godzin po stosunku. Nie jest to w ścisłym sensie test na przeciwciała przeciwplemnikowe, jednak jego nieprawidłowy wynik może sugerować ich obecność w śluzie szyjkowym.Po 7 godz. od stosunku jechaliśmy do kliniki na "wyciągnięcie" ze mnie mieszkanki plemnników i śluzu. Sprawdzali czy jest ruch postępowy....no i tu był klops :/
    Badaliśmy także przeciwciała we krwi, test immunofluorescencji pośredniej ( test mar pośredni). badania te umożliwiają wykrycie przeciwciał przeciwplemnikowych u kobiet.
    Pamiętam, żę wykosztowaliśmy się z tymi badaniami bo żadne nie jest refundowane :/ dziadoskie państwo... Na szczęście inseminacje udało się refundować ufff :P

JaJaga lubi tę wiadomość

• JaJaga Ekspertka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm...ja na razie jestem zadowolona z mojej lekarki, jest bardzo rzetelna, zawsze ma czas no i naprawdę widać, że zależy jej tak jak mnie (co chwilkę jakieś badania mi zleca...). Ale namiar możesz wysłać, zawsze można się skonsultować :)

Ja jestem z bliskich okolic Poznania. Czyli jeśli chcielibyśmy takie badania wykonać, trzeba poszukać klinikę, w której takie coś wykonują... No to już coś wiem.... POdpytam też moją gin.

Serdecznie Ci dziękuję!!!

• Dariaa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem z Poznania i tez chętnie się dowiem o tej lekarce, prawie 4 lata wszelkie badania wszystkie dobre i nadal nic :(

2.06.2019 <3 mama Marysi nasz cud :*

phv3n5q.png
  • JaJaga Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama jeszcze nie dostałam :) czekam aż Shilla się tu zjawi :)

• JaJaga Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście dostałam też namiar do dr Paweł Rzymski, który (i to wiem na 100%) pomógł 3 znajomym parom (jedna para po 4 latach zmieniła na niego i po roku leczenia właśnie u pana dr "zaszli"). Na razie nie myślę o zmianie, ale może przyjdzie w końcu taki czas....

• tygrys73 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shilla to ja mam pytanie...Jak jest z kolejnością tych badań? No bo ja myślę o PCT.bo śluzu plodnego nie mam prawie wcale. No ale założmy, że jest ok- to czy wtedy robić kolejne badania, czy dopiero przed inseminacją? (żeby sprawdzić czy ma sens) no i jak przedstawiają się koszta? bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć, a chodzi mi o wartości orientacyjne

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dawno tu nie wchodziłam. A więc tak; sprawa MAR wygląda u mnie tak, że w sumie na razie nic się nie wyjaśniło. Na ostatniej wizycie (było to w marcu) pani doktor poprosiła abym zrobiła badania jeszcze raz ale w innym laboratorium, ponieważ tamten wynik tak na prawdę nie mówi jej nic konkretnego. Badania zrobiłam dopiero dzisiaj i wyniki powinny być po 25.06 (22.06 idę do lekarza). W między czasie zrobiliśmy też badania nasienia męża, u niego chyba wyszło wszystko ok (w poniedziałek pani doktor zweryfikuje) i pewnie będziemy szukały u mnie przyczyny.

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam pytanie do Shilii - jak się Wam udało zrefundować inseminację? Co trzeba zrobić, żeby zostać taką refundację i gdzie to robią?

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ