Forum Męskie sprawy Od diagnozy do happy endu
Odpowiedz

Od diagnozy do happy endu

Oceń ten wątek:
  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1109 585

    Wysłany: 2 marca 2019, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti. wrote:
    Postanowiłem to sprawdzić w 2017 roku trafiając do jednego z cenionych warszawskich andrologów (celowo nie napisze nazwiska, gdyż jak się za chwilę okaże lekarze nie stanął na wysokości zadania).

    Hej Marti, może jednak podaj nazwisko tego lekarza, żeby każda z nas mogła zostać ostrzeżona?

    rfxggywlo00cjtpm.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI:
    17.04.2020 - Mały Człowiek ma 6,52 cm, serce jak dzwon - 156 uderzeń i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💕
    19.05.2020 - Mały Człowiek ma 13,6 cm, 201 gram i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💗
    23.06.2020 - Mały Człowiek ma 465 g i jest Dziewczynką 🎀🍏❤️️
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 602

    Wysłany: 11 marca 2019, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to i ja napisze :-)
    starania od ponad 2,5 roku. Bez efektów bez nawet cienia na tescie ciazowym.
    Zrobilismy mnostwo badan, okazalo sie za ja mam pcos a moj m na dodtake prawie wcale plemnikow w nasieniu a te co byly miały tragiczna morfologie.
    Pierwszy raz trafiliśmy do kliniki leczenia niepłodności jakos na poczatku 2018 zrobilismy jakies badania ale potem wycofaliśmy sie na rok, mysle ze moj mial jeszcze nadzieje,ze uda sie naturalnie. Zrezygnowani wrocilismy do klinki po niecałym roku czyli w listopadzie 2018 juz ze 100% pewnością ze zaczynamy bo inaczej sie nie da. Kolejne badania w klinice jeszcze bardziej nas podłamaly, inseminacja odpadła ze względu na test wiazania z hialuronianem w nasieniu-31% gdzie powinno byc min 80%. Lekarz stwierdził,ze te plemniki, ktore jeszcze sa nawet nie czują komorki jajowej jak pies kiełbasy.. Ze po prostu przelatuja obok. Musielismy wybrac tylko in vitro ze specjalnym wyselekcjonowaniem plemnikow ktore ,,maja wech". Dodatkowo moje pcos komplikowało sprawę jeśli chodzi o wybór protokołu do ivf-bo długi naraza mnie bardzo na hiperstymulacje.
    Dodatkowo przy jednym badaniu wyszła mi bakteria w szyjce pochwy wiec przepisano mi antybiotyk i globulki. Staran w tym cyklu nie bylo praktycznie wcale, nie liczac ze 2 razy zaraz po @. Bo i po co sie starac jak zaraz ruszamy z ivf.
    No i chwile przed wizyta w klinice robie test tak od niechcenia, oczywiście negatywny, odkładam go zeby wyrzucić a po ok 5 min pojawiła sie cienka druga kreska...
    Beta 27,25 prog 16. :-)
    Cud inaczej nie umiem tego nazwa.

    Ann88ann, Nuch, Wik89, luthienn, Reikja lubią tę wiadomość

    860i3e5edambhnvb.png
  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 587 661

    Wysłany: 11 marca 2019, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula czy dobrze pamiętam , że twój mąż zażywał preparat z diosmina na żylaki ? Czy kontynowaliscie zażywanie tego preparatu ? Czy hba się poprawiło ? Mieliscie bardzo podobne...u nas 36%. Gratuluje!!!! I dziękuję za twój wpis dający nadzieję ;)

    Paula_30 lubi tę wiadomość

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤
    Zostały ❄️❄️
    Prawdopodobnie dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 602

    Wysłany: 11 marca 2019, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann88ann wrote:
    Paula czy dobrze pamiętam , że twój mąż zażywał preparat z diosmina na żylaki ? Czy kontynowaliscie zażywanie tego preparatu ? Czy hba się poprawiło ? Mieliscie bardzo podobne...u nas 36%. Gratuluje!!!! I dziękuję za twój wpis dający nadzieję ;)

    hej, tak brał na żylaki i wtedy tez wyszły nam super wyniki nasienia i nawet zamrozilismy sporo do in vitro. Ale jakos szczegolnie długo nie brał tego. Potem jeszcze przez chwile brał androvit ale ostatecznie przed samym podejscie do in vitro zrezygnoealismy ze wszystkiego bo ja wiedzialam,ze bede stymulowana.
    Wiec w sumie ciezko mi powiedziec co nam pomogło, chyba tylko odpuszczenie :-P

    Ann88ann lubi tę wiadomość

    860i3e5edambhnvb.png
  • megson91 Autorytet
    Postów: 1876 2260

    Wysłany: 16 października 2019, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym się podzielić z Wami naszą historią :)
    Kochane, nie możemy się załamywać, bo cuda się jednak zdarzają.
    Zacznijmy w takim razie od początku :) W sierpniu miałam pierwszy stymulowany cykl, który zakończył się @. Mój ginekolog (za co jestem mu bardzo wdzięczna) stwierdził, że skoro nic z tego nie wyszło, to mój mąż powinien zrobić badanie nasienia, ponieważ nie ma sensu mnie stymulować (mam PCOS oraz IO), skoro zawieść mógł czynnik męski. 30.08 zatem Mąż wybrał się na badanie, natomiast po oddaniu próbki otrzymał informację, że w klinice nie mogą wykonać rozszerzonego seminogramu, ponieważ nie ma z czego.

    Wtedy diagnoza - AZOOSPERMIA - przytłoczyła nas.

    Zaczęliśmy walkę o diagnozę tego stanu rzeczy. Rozszerzone badania krwi oraz wizyta z nimi u wspaniałego androloga/urologa w Krakowie dr Pawła Plicha. Mąż miał również wykonane USG, które było bez zastrzeżeń.

    Wyniki badań krwi:
    (SHBG) 15,6 nmol/l 17,3 — 65,8
    (DHEA-S) 557,9 μg/dl 34,5 — 568,9
    Androstendion 2,74 ng/ml 0,50 — 3,50
    Progesteron ­ 0,362 ng/ml 0,050 — 0,149
    (FSH) 1,4 mIU/ml 1,5 — 12,4
    Estradiol 30,86 pg/ml 7,63 — 42,60
    (LH) 0,1 mIU/ml 1,7 - 8,6 mIU/ml
    Testosteron 3,87 ng/ml 2,41 — 8,27
    Inhibina B 164 ng/ml. 120 - 400 ng/ml

    Mąż dostał:
    -Clostylbegyt: 1 tabletka co drugi dzień
    -Pregnyl 5000: zastrzyk 2x w tygodniu przez miesiąc

    Oprócz tych leków dzięki pomocy niezastąpionej Krąsi z naszego forum, stworzyłam zestaw suplementów, które zaczął łykać:
    - wit. C 1000 mg 1x1
    - pharmaton geriavit 1x1
    - koenzym q10 - 3x1
    - kwasy omega 3 2x1
    - androvit plus 1x1
    - maca 2x3

    Wczoraj mąż był na badaniach kontrolnych, chciał wykonać seminogram rozszerzony i bał się, że w dalszym ciągu nie będzie z czego go wykonać.

    Zdziwił się, ponieważ po oddaniu próbki do badania w recepcji został poproszony o uregulowanie kosztów seminogramu rozszerzonego, a następnie lekarka zaprosiła go do siebie do gabinetu. Była w ogromnym szoku, że po tak krótkim czasie z azoospermii wyszedł na takie wyniki i pytała się po jakich lekach nastąpiła aż taka poprawa.

    Wklejam link do wyniku badań nasienia:
    https://zapodaj.net/af98ebc84cbbe.jpg.html

    Cieszę się jak wariatka! Obydwoje nie możemy w to uwierzyć!
    Pamiętajcie Kochane, nawet Azoospermia, to nie wyrok!

    Podjęliśmy decyzję, że w przyszłym cyklu startujemy ze stymulacją. W końcu czeka nas chyba najprzyjemniejsza część starań <3

    Reikja lubi tę wiadomość

    3jgxvfxmg41ao7pj.png

    20.12 USG widoczny pęcherzyk ciążowy 💜
    07.01 USG jest serduszko💜 CRL 1,07 cm 💜
    24.01 USG Sezamek fika koziołki 💜 CRL 3.31 cm 💜
    11.02 USG genetyczne - Sezamek jest zdrowiutki💜 CRL 6.68 cm💜
    03.03 USG Córeczka 133g 💜💜💜
    14.04 USG Florentynka 466g 💜💜💜
    24.04. USG spóźnione połówkowe 💜 583g i dłuuuugie nogi 💜💜💜
    05.05. USG 4D 💜 666 g 💜💜💜
    17.05-27.05 Pobyt na patologii ciąży - Przedwczesna akcja porodowa w 26 tc + niewydolność ciśnieniowo-szyjkowa. USG 894 g 💜💜💜
    29.05 Kontrola po założeniu pessaru USG 1192 g 💜💜💜
    16.06 USG 1633g 💜💜💜
    03.07 USG 2415 g 💜💜💜 Chyba urodzę małego słonika 💜💜💜

    3 cykl stymulowany: Clostylbegyt 2-6dc + Duphaston 18-27dc
  • boo123 Autorytet
    Postów: 1214 1318

    Wysłany: 8 listopada 2019, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    megson91 wrote:
    Chciałabym się podzielić z Wami naszą historią :)
    Kochane, nie możemy się załamywać, bo cuda się jednak zdarzają.
    Zacznijmy w takim razie od początku :) W sierpniu miałam pierwszy stymulowany cykl, który zakończył się @. Mój ginekolog (za co jestem mu bardzo wdzięczna) stwierdził, że skoro nic z tego nie wyszło, to mój mąż powinien zrobić badanie nasienia, ponieważ nie ma sensu mnie stymulować (mam PCOS oraz IO), skoro zawieść mógł czynnik męski. 30.08 zatem Mąż wybrał się na badanie, natomiast po oddaniu próbki otrzymał informację, że w klinice nie mogą wykonać rozszerzonego seminogramu, ponieważ nie ma z czego.

    Wtedy diagnoza - AZOOSPERMIA - przytłoczyła nas.

    Zaczęliśmy walkę o diagnozę tego stanu rzeczy. Rozszerzone badania krwi oraz wizyta z nimi u wspaniałego androloga/urologa w Krakowie dr Pawła Plicha. Mąż miał również wykonane USG, które było bez zastrzeżeń.

    Wyniki badań krwi:
    (SHBG) 15,6 nmol/l 17,3 — 65,8
    (DHEA-S) 557,9 μg/dl 34,5 — 568,9
    Androstendion 2,74 ng/ml 0,50 — 3,50
    Progesteron ­ 0,362 ng/ml 0,050 — 0,149
    (FSH) 1,4 mIU/ml 1,5 — 12,4
    Estradiol 30,86 pg/ml 7,63 — 42,60
    (LH) 0,1 mIU/ml 1,7 - 8,6 mIU/ml
    Testosteron 3,87 ng/ml 2,41 — 8,27
    Inhibina B 164 ng/ml. 120 - 400 ng/ml

    Mąż dostał:
    -Clostylbegyt: 1 tabletka co drugi dzień
    -Pregnyl 5000: zastrzyk 2x w tygodniu przez miesiąc

    Oprócz tych leków dzięki pomocy niezastąpionej Krąsi z naszego forum, stworzyłam zestaw suplementów, które zaczął łykać:
    - wit. C 1000 mg 1x1
    - pharmaton geriavit 1x1
    - koenzym q10 - 3x1
    - kwasy omega 3 2x1
    - androvit plus 1x1
    - maca 2x3

    Wczoraj mąż był na badaniach kontrolnych, chciał wykonać seminogram rozszerzony i bał się, że w dalszym ciągu nie będzie z czego go wykonać.

    Zdziwił się, ponieważ po oddaniu próbki do badania w recepcji został poproszony o uregulowanie kosztów seminogramu rozszerzonego, a następnie lekarka zaprosiła go do siebie do gabinetu. Była w ogromnym szoku, że po tak krótkim czasie z azoospermii wyszedł na takie wyniki i pytała się po jakich lekach nastąpiła aż taka poprawa.

    Wklejam link do wyniku badań nasienia:
    https://zapodaj.net/af98ebc84cbbe.jpg.html

    Cieszę się jak wariatka! Obydwoje nie możemy w to uwierzyć!
    Pamiętajcie Kochane, nawet Azoospermia, to nie wyrok!

    Podjęliśmy decyzję, że w przyszłym cyklu startujemy ze stymulacją. W końcu czeka nas chyba najprzyjemniejsza część starań <3


    O matko, z nieba mi spadlas i dałaś nadzieję 😀 zaprosiłam Cię do przyjaciółek bo chciałabym podpytać o parę rzeczy. U nas wyniki ostatnio wyszły bliskie azoospermii i przeplakalam kilka dni. Dajesz nadzieję kobieto że to nie wyrok i tak szybko można poprawić wyniki 😀

    megson91 lubi tę wiadomość

    2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

    Starania o rodzeństwo od 05.2018

    05.2020 9tc 💔

    Wznawiamy starania, będzie co ma być.

    Ona: b complex, B12
    On: profertil, Wit. C
  • megson91 Autorytet
    Postów: 1876 2260

    Wysłany: 9 listopada 2019, 22:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    boo123 wrote:
    O matko, z nieba mi spadlas i dałaś nadzieję 😀 zaprosiłam Cię do przyjaciółek bo chciałabym podpytać o parę rzeczy. U nas wyniki ostatnio wyszły bliskie azoospermii i przeplakalam kilka dni. Dajesz nadzieję kobieto że to nie wyrok i tak szybko można poprawić wyniki 😀


    Również Cię dodałam ❤️ Pisz śmiało! 😘

    3jgxvfxmg41ao7pj.png

    20.12 USG widoczny pęcherzyk ciążowy 💜
    07.01 USG jest serduszko💜 CRL 1,07 cm 💜
    24.01 USG Sezamek fika koziołki 💜 CRL 3.31 cm 💜
    11.02 USG genetyczne - Sezamek jest zdrowiutki💜 CRL 6.68 cm💜
    03.03 USG Córeczka 133g 💜💜💜
    14.04 USG Florentynka 466g 💜💜💜
    24.04. USG spóźnione połówkowe 💜 583g i dłuuuugie nogi 💜💜💜
    05.05. USG 4D 💜 666 g 💜💜💜
    17.05-27.05 Pobyt na patologii ciąży - Przedwczesna akcja porodowa w 26 tc + niewydolność ciśnieniowo-szyjkowa. USG 894 g 💜💜💜
    29.05 Kontrola po założeniu pessaru USG 1192 g 💜💜💜
    16.06 USG 1633g 💜💜💜
    03.07 USG 2415 g 💜💜💜 Chyba urodzę małego słonika 💜💜💜

    3 cykl stymulowany: Clostylbegyt 2-6dc + Duphaston 18-27dc
  • megson91 Autorytet
    Postów: 1876 2260

    Wysłany: 9 grudnia 2019, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, udało się! 💜

    77810a8835bacf0d.jpg

    Sarita35, Virginia lubią tę wiadomość

    3jgxvfxmg41ao7pj.png

    20.12 USG widoczny pęcherzyk ciążowy 💜
    07.01 USG jest serduszko💜 CRL 1,07 cm 💜
    24.01 USG Sezamek fika koziołki 💜 CRL 3.31 cm 💜
    11.02 USG genetyczne - Sezamek jest zdrowiutki💜 CRL 6.68 cm💜
    03.03 USG Córeczka 133g 💜💜💜
    14.04 USG Florentynka 466g 💜💜💜
    24.04. USG spóźnione połówkowe 💜 583g i dłuuuugie nogi 💜💜💜
    05.05. USG 4D 💜 666 g 💜💜💜
    17.05-27.05 Pobyt na patologii ciąży - Przedwczesna akcja porodowa w 26 tc + niewydolność ciśnieniowo-szyjkowa. USG 894 g 💜💜💜
    29.05 Kontrola po założeniu pessaru USG 1192 g 💜💜💜
    16.06 USG 1633g 💜💜💜
    03.07 USG 2415 g 💜💜💜 Chyba urodzę małego słonika 💜💜💜

    3 cykl stymulowany: Clostylbegyt 2-6dc + Duphaston 18-27dc
  • Manhattan Koleżanka
    Postów: 68 12

    Wysłany: 16 grudnia 2019, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    Piszę posta, by dać wam nadzieje i pokazać że nie ma rzeczy niemożliwych! Sama pamiętam jakie to jest potrzebne..

    W skrócie:
    Mąż morfologia 0% plus inne odchylenia. Żylaki powrózka nasiennego. Masa badań i leków.
    Diagnoza lekarzy - marne szanse nawet przy in vitro. U nas totalna załamka.

    Rok temu w listopadzie skierowali męża na operacje żylaków, bardziej żeby zapobiec nowotworowi niż pomóc nam doczekać się zapłodnienia. Tydzień po powrocie ze szpitala mąż zaczynał kolejną kurację, w czasie której musieliśmy się zabezpieczać. Wtedy też przypadały dni płodne u mnie.

    W tym właśnie miesiącu nastąpiło kompletne odpuszczenie tematu z mojej strony. Stwierdziłam, że i tak po operacji nie zdążyły się wytworzyć nowe lepsze plemniki, dodatkowo i tak w moje dni płodne mąż będzie przyjmował leki więc nie ma szans za zapłodnienie. I to właśnie w tym tygodniu kochaliśmy się dla przyjemności, wtedy kiedy mieliśmy na to ochotę a nie kiedy "trzeba".

    Wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy to w grudniu zrobiłam test(za namową koleżanki, gdyż uważałam, że to i tak bez sensu) i wynik okazał się pozytywny!!! A ja mając objawy wczesnej ciąży myślałam, że to chyba depresja... Od tego wydarzenia minął rok a my cieszymy się 5 miesięcznym zdrowym synkiem.

    Dziewczyny, za moim przykładem potwierdza się teoria, ze wolna i spokojna głowa jest najważniejsza. Nie znalazłam ani ja ani lekarze innego wyjaśnienia zajścia w ciążę i utrzymania jej. U nas "odpuszczenie tematu" przyniosło cuda. Trzymam ogromnie kciuki, żeby było tak i u Was.

    Ściskam <3

    Ann88ann, Sarita35 lubią tę wiadomość

    Problem męski:

    Nigdy nieleczone wnętrostwo
    Morfologia 0% - 24.09.2018
    Plemniki w ejakulacie 15 mln - 24.09.2018
    Żylaki powrózka nasiennego - operacja 29.10.2018

    18.07.2019 Tadzio <3 <3 <3
  • judysia86 Przyjaciółka
    Postów: 320 76

    Wysłany: 17 grudnia 2019, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manhattan wrote:
    Cześć dziewczyny,

    Piszę posta, by dać wam nadzieje i pokazać że nie ma rzeczy niemożliwych! Sama pamiętam jakie to jest potrzebne..

    W skrócie:
    Mąż morfologia 0% plus inne odchylenia. Żylaki powrózka nasiennego. Masa badań i leków.
    Diagnoza lekarzy - marne szanse nawet przy in vitro. U nas totalna załamka.

    Rok temu w listopadzie skierowali męża na operacje żylaków, bardziej żeby zapobiec nowotworowi niż pomóc nam doczekać się zapłodnienia. Tydzień po powrocie ze szpitala mąż zaczynał kolejną kurację, w czasie której musieliśmy się zabezpieczać. Wtedy też przypadały dni płodne u mnie.

    W tym właśnie miesiącu nastąpiło kompletne odpuszczenie tematu z mojej strony. Stwierdziłam, że i tak po operacji nie zdążyły się wytworzyć nowe lepsze plemniki, dodatkowo i tak w moje dni płodne mąż będzie przyjmował leki więc nie ma szans za zapłodnienie. I to właśnie w tym tygodniu kochaliśmy się dla przyjemności, wtedy kiedy mieliśmy na to ochotę a nie kiedy "trzeba".

    Wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy to w grudniu zrobiłam test(za namową koleżanki, gdyż uważałam, że to i tak bez sensu) i wynik okazał się pozytywny!!! A ja mając objawy wczesnej ciąży myślałam, że to chyba depresja... Od tego wydarzenia minął rok a my cieszymy się 5 miesięcznym zdrowym synkiem.

    Dziewczyny, za moim przykładem potwierdza się teoria, ze wolna i spokojna głowa jest najważniejsza. Nie znalazłam ani ja ani lekarze innego wyjaśnienia zajścia w ciążę i utrzymania jej. U nas "odpuszczenie tematu" przyniosło cuda. Trzymam ogromnie kciuki, żeby było tak i u Was.

    Ściskam <3

    piękna historia, bardzo serdecznie Ci gratuluję, że Wam się udało <3

    "Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba"
  • An19 Debiutantka
    Postów: 13 1

    Wysłany: 22 stycznia, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    megson91 wrote:
    Kochane, udało się! 💜

    77810a8835bacf0d.jpg
    z calego serca gratuluje. Czyli dr Pilch wam pomógł? Moj M tez ma kiepskie wyniki i wlasnie umowilam sie na wizyte. Wysylam ci zaproszenie do przyjaciolek, bo mam kilka pytan.

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.