Po wizycie u androloga - co myslicie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Jesteśmy po wizycie u dr Wolskiego. Jak sam stwierdził wszystko jest ok, jedynie niski testosteron ale minimalnie (3,90).
Badania jakie zlecił wykonać to AZF i CFTR i tu moje pytanie do was czy skoro kariotyp wyszedł ok to w/w badania tez powinny wyjść dobrze?
Zestaw leków które dr przepisał mojemu mężowi jest na 6 tygodni:
Agapurin 2x1
Undestor 1x1
Tamoxifen 2x1
Androvit 1x1
ProstiMen 1x1
czy któryś z waszych męzów stosował taki zestaw i jakie były rezultaty?
Ania 84?????
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Zazwyczaj jesli kariotyp wychodzi ok to zleca sie dodatko te dwa badania ..bo one wplywaja na gorsze pearapetry naseinia zawsze sie zsprawdza w genetyce najpierw kariotyp (jesli wychodzi ok ) ..nastepnie szuka sie mozliwej przyczyny w nastepnych badaniach AZF i CFTR
moj Michala bral prawie identyczny zestaw
Agapurin 2x1
Undestor 1x1 -tu mielismy 2 xdziennie / pozniej zmienione na omadren w zastrzykach
Tamoxifen 2x1
Androvit 1x1
dobry zestaw - z tego co wiem najlepszy jelsi chodzi o hormony
u nas undesteron w pierwszych 6 tyg pieknie sie spisyywal niestet przy najsstepnych 6 tyg organizm juz sie nasycil i nie przyjmowal go w tabl..na krotka mete jest dobry na dluzsza takjak u nas.. ( gdzie testpsteronm az bedzie bral do konca zycia a nie tlyko na czas kuracji ) bardziej wygodne sa zastrzyki no ni nie obciazajace watroby
mi jest trudno oceniac bo u nas byl atylko proba przed ewentualna biopsja i jedyne co sie poprawilo to hormony i ogolne samopoczucie meza
ale podobny zestaw miala Paula84 po 8 tyg chyba stosowania wyniki sie poprawily a za jakis czas zaszla w ciaze
prostimen to cos podobnego chyba do prostamol uno - moj maz go brak w jednym miesiacu gdzys pojawily sie komorkiokragle..i dr powiedzial ze dzialaja przeciwazapalnie i poprawia to funkcje prostaty:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 16:24
-
Ania84 dzięki za tak szybką odpowiedź. Bardzo boję się tego że te dwa nowe badania wyjdą źle...jakby tak było to juz na to nie ma żadnego lekarstwa?
Musze zadzwonic gdzie w Rzeszowie można wykonać te badania i czy ginekolog może wystawić na nie skierowanie.
Dodam ze mąż ma alergie i dr stwierdził ze ona tez psuj nasienie -
AZF to mikrodelecja na chromosomu Y sa trzy typy - o ile jakis wyjdzie AZF a ,AZF b , AZF c
Mężczyźni, nosiciele delecji AZFc -podwyższone ryzyko spłodzenia dziecka z zespołem Turnera (45,X) z tego co kojatza AZF (a) jesli wychodzi to wychodzi przy azoospermi i wtedy nawet nei szukaja w jadrach
AZF Bi C w przypadku azoospermi daje szanse na znalezienie plemnikow jednak niesie z asoba wieksze ryzyko wad genetycznych
CFTR - to mutacja mukowiscydozy - generlanie jesli wyjdzie bedzie trzeba spr czy wystepuje ona u ciebie jelsi nie to spokojnie , jelsi tak to wtedy wzrasta ryzyko mukowiscydozy u dziecka
to tak w skrocie.. ale raczej watpie czy u was to wyjdzie
te badania jesli wskazuja to wtedy gdy liczba plemnikow jest naparwde mała ..
AZF i CFTR sa tez czestow promocjach w Invicie badanie ze sliny 199 zl za oba
chyba ze dr kazal wam zrobic duza ilosc mutacji CFTR ?bo ta ze sliny bada tylko dwie najczestsze
http://www.topgenetics.pl/produkt/panel-nieplodnosc-meska/
ginekolog ci nie da..
musicie miec skierowanie do poradni genetycznej- ( jeslichodzi na NFZ)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 20:14
-
my robilismy na nfz w lodzi tyle ze milismy wskazania i odrazu robiono mezowi kariotyp plus azf i cftr a mi tylko kariotyp tyle ze na wyniki czekalismy na nfz 10tyg
a tu macie szybciej ja bym zrobila ten ze sliny
ze sliny badaja cftr 2mutacje
az krwi zrobili nam chyba 86
-
znaczy jest dokladne jak z krwi tyle
azf ni e ma roznicy czy slina czy krew
cftr slina bada tylko 2mur
tacje z krwi bada wiecej
generalnie cftr ma okolo chyba 160u mutacj
te ze sliny badaja te najczestsze
czy jest sens az tyle sprawdzac szczerze nie wiem jesli bylkscie w novum to zadzwon do dr i sie zapytaj poprzez konsultacje tel albo napisz na bocku -
to sprobuj zadzwonic do nich i zapytaj sie tez o genetyka w novum bo jest i wlasnie chyba azf i cftr robia na nfz moze dr mowil o badaniach na nfz u nich
zadzwon w pon i sie podpytaj na rej
bo nie wiem jaki u nich sa kryteria zeby miec na nfz
u nas czekam az dadza mi zgode na histeroskopie a pozniej iui z nasieniem dawcy moze do konca
roku choc raz podejdziemy do iui -
ciekawa87 wrote:Ania pytałam dr na forum bociana to odpisał, ze te badania z krwi
-
mapi z wy z czym dokładnie macie problem? proszę napisz gdzie wykonywaliscie te badania z krwi, bo ja obdzwoniłam całe woj. podkarpackie i niestety tylko w dwóch miejscach wykonuja ale ceny sa kosmiczne...
Ania zawsze mozna na tobie polegac:)
Dzieki wam za wsparcie i informacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 08:06
ma_pi lubi tę wiadomość
-
ciekawa87 wrote:mapi z wy z czym dokładnie macie problem? proszę napisz gdzie wykonywaliscie te badania z krwi, bo ja obdzwoniłam całe woj. podkarpackie i niestety tylko w dwóch miejscach wykonuja ale ceny sa kosmiczne...
Ania zawsze mozna na tobie polegac:)
Dzieki wam za wsparcie i informacje
Ja nie robiłam na NFZ. Nie pomogę w temacie.
Jeśli interesuje Cię prywatnie, to co innego. Można zamówić zestaw do CFTR na stronie Genomedu za 450zl. My akurat nie zamawialiśmy, tylko pobrano Mężowi dwie krople krwi z palca w klinice genetycznej, w której się konsultujemy, ale wiem, że klinika wyśle to do Genomedu.
U nas problemem jest słabe nasienie i kiepskie zarodki podczas IVF.
Leczymy się genetycznie w Krakowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 20:40
-
ciekawa my robilismy w Łodzi ale tam podejrzewam ze jeszcze dluzsze terminuy na watku bezplemnikowcow jest spis poradni albo wejdz na strone nfz koeljki
http://kolejki.nfz.gov.pl/
wybierz poradnie genetyczne tam bedzie przyblizony czas oczekiwania
sprawdz w okolicznych wojewodztwach
a jak nie masz daleko do guncentrum ostrawa w Czechach to wez moze tam bylo by tanieuj bo np IUI jest o wiele ntansze my w za IUIAID mamy placic w Polsce 1350-1500 zl a w Ostrawie 150 euro
gadaja po Polsku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 20:42