Prośba-analiza wyników...
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, wiem że jesteście dużo bardziej ogarnięte w temacie, proszę pomóżcie.
Z tego co ja sama potrafię zrozumieć, to wyniki męża są bardzo złe, 0% prawidłowych plemników...
Możecie mi podpowiedzieć co z resztą parametrów ? Już sami nie wiemy co robić...
lepkość <1
pH 7,3
liczba plemników 0,2
ruch postepowy 2 %
- szybki postepowy 0
ruch oscylujący 10
ilosc plemników prawidłowych 0 %
plemniki patologiczne 100 %
-patologia główki 100
-patologia wstawki 98
-patologia witki 89
-plemniki niedojrzałe 4
aglutynacja 10 %
agregacja 10 %
komórki okragłe <5 mln/ml
liczba leukocytów <0,1 mln/ml
liczba komórek spermatogenezy <0,1 mln/ml
VIABILITY (plemniki żywe) 17 %
HOST 10 %
No i w uwagach "Wyraźna atrofia nasienia"
Z tego co wiem to chyba chodzi o zanik?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2015, 23:44
5 lat starań, IO, pcos, niedoczynność tarczycy, hashimoto, hiperprolaktynemia + ALLOmlr 48%(z20), kir AA + oligosperma/azoospermia męża = cztery ciąże biochem.
Starania od czerwca 2014. -
Hej niestety wyniki sa złe i radziłabym jak najszybciej isc do urologa/androloga
Dla pewnosci zrobcie posiew nasienia, usg jader i hormony FSH,LH,testosteron, estradiol, prolaktyna jesli mozecie przy okazji zrobcie markery AFP,PSA,beta Hcg,
Za jakis czas poworzcie badanie nasienia
Jeśli wynik bedzie podobny to zrobcie genetyke kariotyp,mutacje CFTR, delatacje AZF
Zrób z mezem spis chorob lekow jakie przyjmowal moze cos co bierze bral wplynelo na wynik
Zapytaj sie czy nie bral kiedys odżywek, sterydów czy nie mial na tydzien przed gorączki powyzej 37c,
-
Możesz poczytać wątek
https://ovufriend.pl/forum/meskie-sprawy/prosze-madre-glowy-o-interpretacje-badanie-nasienia,7756.html
khalan ma podobna sytuacje
niestety jesli badanie nasienia bedzie takie samo.. to moze wskazywac na wade genetyczna.
najpiej umow meza do urologa/ androloga zapytaj sie czy maja usg zeby od razu zrobic jeslinie to przed wizyta zrobcie je sami plus hormony.. z takim pakietem jak pojdziecie lekarz o wiele szybciej zareaguje..bo tak pojdziecie i da wam zlecenie na zrobienie tych badan
taka podpowiedz jesli robilibyscie nasienie to jesli wyniki beda lepsze to poproscie o mrozenie
jeslibeda takie same lub gorsze to genetyke .. jak ona wyjdzie ok.. to "lepszych" pływaków możecie szukac w jadrach i najadrzach ..
wtedy pisalam z tel i nie mogłam dokładnie napisacWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 08:39
-
No to mamy przeje*ane jednym słowem...
In vitro i tym podobne odpadają, jest gorzej niż źle
A jeszcze się zapytam, lepiej pójść do androloga czy urologa ?5 lat starań, IO, pcos, niedoczynność tarczycy, hashimoto, hiperprolaktynemia + ALLOmlr 48%(z20), kir AA + oligosperma/azoospermia męża = cztery ciąże biochem.
nie wiem z jakiego jestescie miasta... albo chociaz województwa to bym Ci dała kilka namaiarów
najlepszy bylby androlog..
wiesz jeden wynik nie jest diagnoza.. my do pelenj diagnozy braku plemnikow w nasieniu musielismy miec min 3 badania ...
jesli in vitor nie wchodzi w gre i tym podobne.. to mozecie jeszcze poszukac winowajcy w wymazach z cewki na myhoplaste, uroplaste i chlamydie..
ale na pierwszym miejscu USG i hormony oraz markery
widziałam ze udzielas sie w Naprotechnologii - jest jeden naprotechnologg .. androlog.. w Łodzi - Katedra Andrologii i endokrynologii płodnosci - przyjmuja naNFZ . i prywatnie .. polecana jest
Prof. dr hab. med. Jolanta Słowikowska-HilczerWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 09:18
-
.
Przeraża mnie to wszystko
Dziękuję za pomocWiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 17:40
Ania_84 lubi tę wiadomość
5 lat starań, IO, pcos, niedoczynność tarczycy, hashimoto, hiperprolaktynemia + ALLOmlr 48%(z20), kir AA + oligosperma/azoospermia męża = cztery ciąże biochem.
No to jednego kogo moge polecic to dr Woslki z Novum.. z Wawy .. jestnaparwde dorbrym specjalista.. dba zarówno io zdrowie pacjenta jak i oo jego płodnosc.. wiec my sami dojezdzamy do niego 200km w jedna str .. ale warto
drugi lekarz to Kraków - dr Bergier
słyszałam tez dobre opinie o https://plus.google.com/111735712486829818333/about?gl=pl&hl=pl on jest z Rybnika
nie załamuj sie tylko idzcie za ciosem i diagnozujcie..moze to byc cos co jednorazowo wplynelo na wynik.. ja przedstawiam ci te skrajne opcje.. żebyś była przygotowana.. bo sama wiem jak boli rozczarowanie gdy wmawiali nam ze 0 plemnikow jest efektem infekcji .. a później wyszło jak wyszło..
masz szereg badan któe czy tak czy siak musicie zrobic ze wzgledu na zdrowie meza..
jak cos to śmiało pisz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 09:46
-
.
Dzięki za te namiary, będziemy działaćWiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 17:41
Dziełajcie i powodzenia jak bedziesz maila jakies wyniki to spoko pisz może w czyms pomoge i podpowiem
-
Hej, po 3 miesiącach od ostatniego badania i po 1 miesiącu (niestety) brania profertilu, wyniki męża trochę się poprawiły, w środę urolog... I zastanawiam się czy to od profertilu czy po prostu ot tak samo z siebie się poprawiło. Bo parametry nadal kiepskie ale cieszę się że nie gorsze
lepkość <1
pH 7,4
liczba plemników 1,56
ruch postępowy 22 %
- szybki postępowy 10
ruch oscylujący 8
ilosc plemników prawidłowych 1 %
plemniki patologiczne 99 %
-patologia główki 99
-patologia wstawki 87
-patologia witki 69
-plemniki niedojrzałe 4
aglutynacja 10 %
agregacja 20 %
komórki okragłe <5 mln/ml
liczba leukocytów <0,1 mln/ml
liczba komórek spermatogenezy <0,1 mln/ml
VIABILITY (plemniki żywe) 28 %
HOST 10 %Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 20:56
Hej Marrtusia, miło cię widzieć
Dopiero zaczynamy z lekarzami jeśli chodzi o męża, od badań nasienia w sierpniu nie chciał żadnego odwiedzić
;Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 17:41
nick nieaktualnyArturowa, ze tak sie wtrace- ja mysle ze to jeszcze nie poprawa od profertilu, bo "produkcja" nowego plemnika trwa min 3 mce. To jest dopiero drugie badanie twojego partnera? Jesli tak to mysle ze po prostu to pierwsze badanie bylo tym gorszym- bo plemniki u faceta to kalejdoskop i za kazdym razem moga sie znaczaco roznic u nas raz bylo 48 mln, potem 20 mln potem 30 potem 10 i teraz tak oscyluje miedzy 10-20 mln, wiec one sie bardzo wahaja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2015, 20:13
-
sylwiaśta159 wrote:Arturowa, ze tak sie wtrace- ja mysle ze to jeszcze nie poprawa od profertilu, bo "produkcja" nowego plemnika trwa min 3 mce. To jest dopiero drugie badanie twojego partnera? Jesli tak to mysle ze po prostu to pierwsze badanie bylo tym gorszym- bo plemniki u faceta to kalejdoskop i za kazdym razem moga sie znaczaco roznic u nas raz bylo 48 mln, potem 20 mln potem 30 potem 10 i teraz tak oscyluje miedzy 10-20 mln, wiec one sie bardzo wahaja.
No ale chyba dobrze, że to pierwsze badanie było tym gorszym, a nie tym lepszym...2020
2023 -
nick nieaktualny
-
witam, już jakiś zaglądam na forum..i dzisiaj zdecydowałam się o coś zapytać. Otóż mamy problem z nasieniem mojego M. Zrobiliśmy powtórne badania. Pierwsze w czerwcu następnie 3 mce profertilu i zmiany stylu życia. I oto wyniki z października.Pierwszy wynik z czerwca drugi z października.
PH: 8,00 > 8,00
Objętość: 3 ml > 5 ml
Barwa kremowa
Upłynienie po 20 min
Lepkośc prawidlowa
Leukocyty: 1-4 w p.w > 5-10 w p.w
Aglutynacja brak
Ilość w 1 ml > 5 mln > 11,2 mln
ruch szybki 800,000>1,70 mln
progresywnym: 300 000>800 000
drgających w miejscu: 200 000> 700 000
żywotność: 26% > 29 %
ilość martwych: 3,70 mln > 8mln !!!!!
ilość leukocytów w 1mmm3 : 1100>1400
ilość w ejakulacie 15 mln > 56 mln !!!
o prawidłowej bud > 4 % > 3%
o patologicznej 96 %> 97 %
Dlaczego jest tak dużo martych plemników?? czy mają wpływ na to leukocyty obecne w nasieniu?? czy Ph jest właściwe...USG jąder też mamy zrobione i jest ok. jesteśmy umówienie juz do kliniki ale chciałam coś więcej poczytać i zasięgnąć Waszej opinii..z góry dziękuje
-
zrobcie posiew nasienia , ewentualnie dodatkow w badanie w kierunku chlamydii, mycoplasty i uroplasty
ph plus leukocyty aaz sie prosi szkoda ze wam nie zlecili po pierwszych wynikach bo juz wteyd leukocyty byly -
sylwiaśta159 wrote:Arturowa, ze tak sie wtrace- ja mysle ze to jeszcze nie poprawa od profertilu, bo "produkcja" nowego plemnika trwa min 3 mce. To jest dopiero drugie badanie twojego partnera? Jesli tak to mysle ze po prostu to pierwsze badanie bylo tym gorszym- bo plemniki u faceta to kalejdoskop i za kazdym razem moga sie znaczaco roznic u nas raz bylo 48 mln, potem 20 mln potem 30 potem 10 i teraz tak oscyluje miedzy 10-20 mln, wiec one sie bardzo wahaja.
Mąż brał profertil prawie 3 miesiące temu, zaraz po badaniu. A brał tylko 30 dni czyli skończył go brać gdzieś tak na początku września
Lekarz powiedział że w sumie urologicznie jest wszystko ok, skierował nas do znajomego endokrynologa bo podejrzewa co mniej więcej może być problemem.
Mąż ma po prostu trochę za małe jądra i za wysoki estradiol, co przy testosteronie ledwo mieszczącym się w normie może wskazywać na zaburzenia hormonalne które wpływają na takie a nie inne parametry nasienia. Na usg wyszło tylko że pęcherzyki nasienne są puste(?).
Powiedział że to że wyniki się poprawiły to bardzo dobrze rokuje i kazał brać salfazin i jakieś ziołowe "nefrotabs".
Ale tak sobie myślę że jednak kupimy ten profertil i tym razem mąż będzie go brał ile Bóg przykazał, 3 miesiące.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 11:44
Starania od czerwca 2014.