Forum Męskie sprawy Proszę o pomoc - straszne wyniki badanie nasienia
Odpowiedz

Proszę o pomoc - straszne wyniki badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 4 lutego 2015, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniacz wrote:
    Wg urologa (a był chyba to urolog dobry, dr i to polecany w necie) nie budzi to zbytnio zastrzeżeń, bo stwierdził, że inaczej się upłynnia w warunkach laboratoryjnych a inaczej w ciele kobiety. Ja się zdziwiłam, że on to olał, ale jutro zobaczę co powie mój gin, a potem androlog. Dziękuję bardzo za cenne wskazówki. 11.02 mąż ma usg jąder, te wymienione przez Ciebie badania też pewnie zrobimy.
    szczerze troche mnie to dziwi ..bo czas powyzej 60 min zawsze kwalifikuje do IUI ..

    my mimo iz nie mamy plemnikow w nasieniu to pierwsze na co androlog zwrocil uwage .. to po leczeniu ze poprawia sie czas uplynnienie.. najpierw mieslimy 20 min pozniej 30- 40 .. u nas akuart byl to dobry sygnal.. ale jak tylko patrzyl to zwracal uwage na uplynnienie , aglutnacje, lepkosc i ph .. i obj

    trzymam kciuki za wizyte :)

    Kiniacz lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2015, 09:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myśleć o tak dużej formie patologicznej plemników?

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 4 lutego 2015, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1sarenka111 wrote:
    A co myśleć o tak dużej formie patologicznej plemników?
    jesli jest duzo form patologicznych to tak jak pisalam na innym watku.. badania..nic innego tu nie poradzisz.. trzeba najpierw zdiagnozowac
    posiewy, wymazy, usg jader, hormony.. jesli tu bedzie wszytsko ok. to jedyne co to jeszcze geentyka ..
    pozatym jesli to bylo 1 badanie.. to trzeba za jakis czas powtorzyc.. to ze teraz ma 95% patologicznych moze byc wynikiem teogf ze np okolo 3 miesiecy temu byl chory mial duza goraczke... mial infekcje drog moczowych..

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • siasiula13 Koleżanka
    Postów: 33 10

    Wysłany: 4 lutego 2015, 10:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu widzę że masz doświadczenie więc jeśli będziesz tak łaskawa spojrzyj na nasze wyniki bo ręce mi opadły.
    Ilość dni abstynencji płciowej 5 dni
    MAKROSKOPOWO
    Czas upłynnienia: 18 minut
    Objętość: 3,2 ml
    pH: 7,7
    BADANIE MIKROSKOPOWE NASIENIA
    Liczba plemników: 5,7 mln/ml
    Ruchliwość plemników:
    - ruch kategorii A: 18 %
    - ruch kategorii B: 10 %


    Preparat bezpośredni
    - komórki okrągłe: < 1 mln/ml


    Morfologia plemników (wg Kruger-Tygerberg):

    - plemniki o prawidłowej budowie: 16 %
    - plemniki o nieprawidłowej budowie: 84 %

    Poza tym dziś odebrałam wyniki
    FSH - 0,10 - norma 1,50-12,40
    LH - 0,10 - norma 1,70-8,60
    Estradiol - 120,30 - norma 7,63-42,60
    Testosteron - 1500 - norma 280,00-800,00

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 4 lutego 2015, 10:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    za duzy testosteron moze wplywac na uszkodzenie spermatogenezy .. stad mala ilosc.. choc morfologia calkiem niezal 16% :)

    szczegolnie ze FSH i LH .. sa mega niskie.. maz bral jakies leki ??

    tu masz link do hormonow u mezczyzn
    http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badania-hormonalne-u-mezczyzn-normy-hormonow-plciowych-u-mezczyzn_36908.html

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 10:29

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • siasiula13 Koleżanka
    Postów: 33 10

    Wysłany: 4 lutego 2015, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo kochana <3 Myślisz że jest szansa by to podreperować? I szansa na naturalne zapłodnienie?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 4 lutego 2015, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem ci tak..lepiej spr co jest przyczyna wybnikow hormonalnych.. bo jesli jest to cos glebszego to ja bym napwet zamrozila teraz nasienie.. za wysoki test niszczy plemniki..

    szansa na naturalne zawsze jest poki sa plemniki taka jest prawda..ale trzeba patrzec racjonalnie.. i byc "zabezpieczonym"

    niestety wysoki testosteron moze pozniej doprowadzic do braku plemnikow.. i niemowie tego zeby straszyc ale zebyscie zdawali sobiez tego sprawe..

    dwa jak przeczytacsz ten art o hormonach.. wspomnieny jest w I kolejnosci niewyydolnosc przysadki, guz jara..i tu sie zkoncentruje poki co tez zeby zdiagnozowac to, i wykluczcie.

    my w I kolejnosci wykluczalismy nowotwory .. przed podjeciem jakichkolwiek dzialan

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Kiniacz Ekspertka
    Postów: 211 215

    Wysłany: 4 lutego 2015, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 21:17

    20140607580114.png

  • fermonka Debiutantka
    Postów: 10 2

    Wysłany: 4 lutego 2015, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    proszę o interpretację
    całkowita liczba 25 mln >39
    koncentracja plemników 7 mln/ml >15
    ruch całkowity 1% > 40
    prawidłowa budowa 2% > 4
    PH 7,4 >/=7,2
    objętość 3,5 ml >/=1,5
    czas upłynnienia 20 min <60
    obok podaje parametry norm wg laboratorium i co teraz ?????
    lekarz kazał odstawić papierosy i piwo i kazał kupić ANDROVIT ktoś coś wie na ten temat ???

    Patrycja
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 4 lutego 2015, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze parametry są zaniżone. Morfologia przy takiej ilości słaba, ruch naprawdę niski, ilość. Były robione hormony, posiew, usg? Trzeba znaleźć przyczynę. Jeżeli jest coś co szkodzi to sumplementy nie pomogą.
    A alkohol, papierosy-koniecznie na bok.

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 4 lutego 2015, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to widzę, że jesteś z Podkarpacia. Gdzie robiliście badanie? U jakiego lekarza byliście?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 13:33

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • tere85 Koleżanka
    Postów: 44 13

    Wysłany: 21 lutego 2015, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć proszę o interpretację kogoś zaznajomionego w temacie:
    wygląd-prawidłowy
    konsystencja-prawidłowa
    upłynnienie 15min(max 60min)
    obj.-2,5(min1,5)
    liczba plemników w ml-4mln (min15mln)
    całkowita liczba plemników-10mln (min 39)
    ruch postępowy-23% (min 32%)
    ruch niepostępowy-12%
    ruch ogółem-35%( min 40%)
    brak ruchu 65% (max 60%)
    komórki okrągłe-brak
    aglutynacja-brak (norma 1-4)
    morfologia:
    prawidłowych 3% (norma od 4%)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 20:24

    tere85[link=https://www.suwaczki.com/]c55f9n73ok608apy.png[/link]
  • Nadira Autorytet
    Postów: 1160 1049

    Wysłany: 22 lutego 2015, 10:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, macie oligozoospermię, morfologia i ruchliwość też poniżej normy. Musicie zrobić badania diagnostyczne tj FSH, LH, estradiol, testosteron, TSH, ewentualnie posiew nasienia , usg jąder i z tym pakietem badań najlepiej zapisać się na wizytę u androloga. Do tego zdrowy tryb życia, witaminki, rzucenie palenia jeśli mąż pali, luźne portki, zero alkoholu. Wynik nasienia będzie trzeba powtórzyć za około 3 miesiące żeby postawić konkretną diagnozę. Tak też głowa do góry, my mieliśmy +\- podobne wyniki w trakcie leczenia i lekarze zapewniają że ciąża naturalna nie jest wykluczona.

    tere85 lubi tę wiadomość

    ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lutego 2015, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadirka kochana to napewno nie jest tylko oligoospermia ale :oligoastheonteratozoospemia-
    za mało plemników, zbyt duża ich część nie charakteryzuje się prawidłowym ruchem,oraz
    zwiększony odsetek nieprawidłowych plemników


    tak ze jak to krotko mowiac full opcja;)

    tere85 my tez mielismy podobne wyniki na samym poczatku , po pol roku brania suplementow, po zmianie nawykow jest lepiej.Ale tak jak Nadira wspomniała trzeba zrobi hormony i posiew, jesli to było pierwsze badanie to poczekajcie z wizyta u androloga (chyba ze cos nie tak wyjdzie w posiewie czy hormonach to wtedy od razu idzcie)powtorzcie za 2-3 miesiace badanie a puki co proponuje jakas suplementacje, oraz od dnia dzisiejszego zmiana trybu zycia(czyt .w poscie Nadiry)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 12:35

    tere85 lubi tę wiadomość

  • tere85 Koleżanka
    Postów: 44 13

    Wysłany: 22 lutego 2015, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny, można się na Was oprzeć :)
    a zaproponujecie jakąś suplementację?
    Mąż kupił sobie Andrivit plus, nie wiem co mu dorzucic, żeby było ok, a żeby też nie przesadzić.
    Nie pali, od miesiąca nie pił alkoholu, wcześniej często piwo. Zmienił bieliznę na bokserki, ma też zakaz laptopowania na kolanach i trzymania nóg złączonych lub jedna na drugiej( z tym bedzie najwiekszy problem), ehh jednym słowem niewesoło.
    Czyli propozycja badań:
    1. badanie FSH, LH, estradiol, testosteron, TSH
    2.usg jąder
    3.za 2-3 m-ce znów to badanie nasienia + posiew
    z góry dzięki

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 14:20

    tere85[link=https://www.suwaczki.com/]c55f9n73ok608apy.png[/link]
  • Nadira Autorytet
    Postów: 1160 1049

    Wysłany: 22 lutego 2015, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie analizuję skład androvit plus, mój dostaje większą dawkę vit e 2 razy po 300, 200 jest bez recepty. Wit C też w większej dawce 1000. Dodatkowo l karnitynę 1000 , koenzym q10, kwasy omega 3. Wycina też orzechy brazylijskie, dziewczyny na forum zachwalały.

    ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lutego 2015, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj bral tak:
    baaf3db8b8a74b75m.png
    33734c175694d309m.png
    dbec3af8348befb7m.png

    Nadira lubi tę wiadomość

  • Nadira Autorytet
    Postów: 1160 1049

    Wysłany: 22 lutego 2015, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zapewniam że plemniczki Ani męża ładnie się poprawiły, jak mój będzie miał takie to mi sie banan na mordce pojawi! ;-)Aniu kochana, zdecydowałaś się na te paskudne HSG przed IUI ? Bo ja kombinuję jakby to w znieczuleniu zrobić jeśli zrobić.

    ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lutego 2015, 15:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadira wrote:
    I zapewniam że plemniczki Ani męża ładnie się poprawiły, jak mój będzie miał takie to mi sie banan na mordce pojawi! ;-)Aniu kochana, zdecydowałaś się na te paskudne HSG przed IUI ? Bo ja kombinuję jakby to w znieczuleniu zrobić jeśli zrobić.
    kurcze ja to rozdarta jestem czy robić czy nie? u nas nigdzie nie robią w znieczuleniu:( do tego 450 zł:/

  • Nadira Autorytet
    Postów: 1160 1049

    Wysłany: 22 lutego 2015, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też po głowie chodzi czy nie iść w ślepo i zobaczyć co będzie. 4.03 mam wizytę u Łukaszuka i zobaczę co powie. Ostatnio mówił że w Invikcie można zrobić w znieczuleniu ale jestem ciekawa ile zaśpiewają za HSG plus anestezjologa . Ja też dumam nad zasadnością, bo skoro przy gorszym nasieniu szanse są jeszcze mniejsze to wątpię czy podejdziemy drugi czy trzeci raz do tego samego.

    ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego