proszę o pomoc w interpretacji wyniku-po wstępnej azoospermi w marcu.
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam serdecznie. Bardzo proszę Was o pomoc w interpretacji wyniku.
3 miesiące temu wyszła azoospermia (mąż brał sterydy), dziś jakby coś ruszyło problem tylko taki, że nie bardzo wiem jak interpretować wynik. chciałabym coś o nim wiedzieć zanim udam się na konsultację.
Mile widziane również porady czym dalej suplementować męża. z góry dziękuję za pomoc.
abstynencja: 4 dni
czas upłynnienia: 30 min (<60min)
objętość: 3,5ml (>1,5ml)
pH: 7.9 (>7,2)
kolor: mleczno szary(prawidłowy)
lepkość: tu jest - czyli chyba ok
OCENA MIKROSKOPOWA NASIENIA
liczba komórek okrągłych: <5 (<5mln/ml)
w tym liczba leukocytów: <1 (<1mln/ml)
ocena koncentracji plemników
miliony w ml: 22.42 mln (>15mln/ml)
całkowita liczba w ejakulacie: 78,45mln (>39mln/ejakulat)
plemniki żywe:61,67% "(>58%)
Aglutynacja:brak
ruch postępowy PR (a+b): 31%
ruch niepostępowy NP (c): 24.45%
ruch(a+b+c): 55.46%
nieruchome: 44,54%
OCENA MORFOLOGII PLEMNIKÓW
o prawidłowej budowie: 3% (powyżej >4%)
o nieprawidłowej budowie: 97% (poniżej <96%)
w tym nieprawidłowości w budowie
główki: 96%
wstawki: 36%
witki: 5%
krople cytoplazmatyczne: 6%
idneks teratozospermi 1,47 ( <2,09)
w podsumowaniu pisze: obniżona ruchliwość oraz morfologia plemników. asthenoteratozoospermiaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2014, 12:38
-
Robotko - super ze sie poprawilo bardzo sie ciesze
Mysle ze poki co popracujcie nad witaminkami
i jak cos podchodzcie do inseminacji:) i probujcieRobotka1 lubi tę wiadomość
-
Aniu a myślisz że wyniki są na tyle złe że jest wykluczone naturalne poczęcie?
no i jak myślisz? powinnam udać się do androloga czy może wcześniej do swojego ginekologa?
mój ginekolog zajmuje się między innymi bezpłodnością u par starających się o dzieckoAnia_84 lubi tę wiadomość
-
Robotka a po czym poprawiła się wam tak ilość?
-
Robotka1 wrote:Aniu a myślisz że wyniki są na tyle złe że jest wykluczone naturalne poczęcie?
no i jak myślisz? powinnam udać się do androloga czy może wcześniej do swojego ginekologa?
mój ginekolog zajmuje się między innymi bezpłodnością u par starających się o dziecko -
dobrze Ania czyli najpierw umówię się do mojego ginekologa a następnie do doktora Bergiera:) jakoś poczytałam opinię o nim i chyba spróbuję.
KITI mój mąż brał różne suplementy, do tego pobudziliśmy pracę jąder clostilbegytem i pregnylem.kiti lubi tę wiadomość
-
Robotka prawda jest taka ze przy obniżonych parametrach jest szansa zajść w naturalną ciaże ale czas starań się wydłuża...
ja bym na ruchliwość coś wzieła nie wiem czy wit ale moze kawa cola przed zblizeniem tak na godzine przed...
morfologia bym się aż tak nie przejmowała bo ilość jest super...
no i chyba też bym się zdecydowała na inseminację by kuc żelazo puki gorące ale wiadomo wszystko zależy od Was i od tego ile jeszcze mozecie czekać?17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
bardzo Ci dziękuję Fedra, że się odezwałaś w tym temacie i to jeszcze w tak szybkim czasie. bardzo zależało mi na Twojej opinii.
na pewno pomyślę o wspomagaczach tuż przed stosunkiem.
i co prawda teraz zrobiłam mężowi przerwę w braniu witamin ale wracamy do C,E,kwasl-karnityna,żeńszeń i mamy macę od kilku dni.
ja mam 28 lat a mąż 37 i tak na prawdę nie wiem czy mam się spieszyć z inseminacją czy jeszcze chwilę powalczyć o poprawę parametrów choć wiem że za 3 miesiące mogą się one pogorszyć.
ale dzięki wielkie za wskazówki poczytam o inseminacji bo puki co to jest jedyna opcja jaką biorę pod uwagę.
a Tobie życzę super ciąży:) -
nick nieaktualny
-
Robotka1 wrote:chciałam wam wszystkim powiedzieć że przy tych wynikach zaszłam w ciążę wczoraj się dowiedziałam:)
Lena87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Robotka1 wrote:chciałam wam wszystkim powiedzieć że przy tych wynikach zaszłam w ciążę wczoraj się dowiedziałam:)
-
Robotka ale ci zazdroszcze... Super wiadomość, gratulacje! Jednak leki podzialaly. Na mojego bezplemnikowaca pewnie nie ma szans,ale jestes ogromna nadzieja dla dziewczyn których partnerzy maja kiepska morfologię.3x IUI- ☹️
2016 - syn
11.2020 crio - negatywny
12.2020 crio- negatywny
Cdn... -
Karola my 1.5 roku się staraliśmy
Nadzieja u nas po obliczeniu proporcji wyszło że mamy zaledwie 800tys ruchliwych zdrowych plemnikow.
wg who podobno najniższa udokumentowana ciąża jest z 0.5mln. tak że mogę powiedzieć że jesteśmy w dolnej granicy. -
paaulla84 wrote:Gratuluję i życzę spokojnej, nudnej ciąży! Mój mąż właśnie w czwartek zrobił 2 raz badanie po 3 miesiącach suplementacji, którą podczytałam od Was z forum, w poniedziałek wyniki, bardzo się boimy, ale po takich postach jest większa nadzieja. Jeszcze raz gratuluję.
czekamy na wyniki oby była poprawa
"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II