Forum Męskie sprawy Rozszerzone badania nasienia, fragmentach dna
Odpowiedz

Rozszerzone badania nasienia, fragmentach dna

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Tajka Autorytet
    Postów: 1499 1596

    Wysłany: 6 lutego 2020, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Od kilku mcy staramy się o dziecko. Zrobiliśmy test pct, 0 ruchliwych plemników. Lekarska od razu zleciła rozszerzone badania nasienia, fragmentach dna plemniki, test wiązania z kwasem hialuronowym. Badania kosztują ponad 900 zł.
    Zastanawiam się czy warto robić te badania wszystkie, czy może wystarczy ogólne plus rozszerzone ?

    '90
    12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    12.08.2020 - beta 213, prog 41
    14.08.2020 - beta 385
    22.08.2020 - kropek 1mm💗 pęcherzyk 9mm
    03.09.2020 - 1 cm, ❤ 145/min
    25.09.2020 - 3.5 cm, ❤ 160/min
    Maja 🐝😍
    0d1yskjo9csx40y2.png
  • AgaP83 Ekspertka
    Postów: 404 66

    Wysłany: 6 lutego 2020, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, takie badanie na pewno da pełny obraz. Tylko ja nie wiem czy zrobicie test wiązania z kwasem hialuronowym. Bo muszą być ruchliwe plemniki. U nas się nie dało też mamy 0%. Po suplach skoczył do 5%.

    AgaP83
  • Tajka Autorytet
    Postów: 1499 1596

    Wysłany: 6 lutego 2020, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Na pct było 0 ruchliwych plemników, tonlekarka nie powinna zlecać tego badania ? Pytam bo zastanawiam się czy jest sens tyle płacić, skoro możliwe że nie wyjdą:(

    '90
    12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    12.08.2020 - beta 213, prog 41
    14.08.2020 - beta 385
    22.08.2020 - kropek 1mm💗 pęcherzyk 9mm
    03.09.2020 - 1 cm, ❤ 145/min
    25.09.2020 - 3.5 cm, ❤ 160/min
    Maja 🐝😍
    0d1yskjo9csx40y2.png
  • AgaP83 Ekspertka
    Postów: 404 66

    Wysłany: 7 lutego 2020, 07:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mąż miał robione badanie ogólne nasienia? W rozszerzonym jest jeszcze morfologia.

    AgaP83
  • Tajka Autorytet
    Postów: 1499 1596

    Wysłany: 7 lutego 2020, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miał jeszcze żadnego badania

    PozytywnaAna lubi tę wiadomość

    '90
    12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    12.08.2020 - beta 213, prog 41
    14.08.2020 - beta 385
    22.08.2020 - kropek 1mm💗 pęcherzyk 9mm
    03.09.2020 - 1 cm, ❤ 145/min
    25.09.2020 - 3.5 cm, ❤ 160/min
    Maja 🐝😍
    0d1yskjo9csx40y2.png
  • AgaP83 Ekspertka
    Postów: 404 66

    Wysłany: 7 lutego 2020, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zacznijcie od badania nasienia rozszerzonego. Jak chcecie pełną diagnostykę to jeszcze hba i dna.

    AgaP83
  • Tajka Autorytet
    Postów: 1499 1596

    Wysłany: 7 lutego 2020, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czym jest hba?:)

    '90
    12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    12.08.2020 - beta 213, prog 41
    14.08.2020 - beta 385
    22.08.2020 - kropek 1mm💗 pęcherzyk 9mm
    03.09.2020 - 1 cm, ❤ 145/min
    25.09.2020 - 3.5 cm, ❤ 160/min
    Maja 🐝😍
    0d1yskjo9csx40y2.png
  • Kessi_91 Ekspertka
    Postów: 282 60

    Wysłany: 10 lutego 2020, 14:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli w teście pct było 0% ruchliwych plemników to albo oznacza , że masz tzw. wrogi śluz albo nasienie jest nieprawidłowe. Na pewno musicie zrobić rozszerzone badanie nasienia. Hba to jest zdolność wiązania z kwasem hialuronowym. Jeśli ten parametr jest nieprawidłowy to plemnik nie połączy się z komórką jajową. Więc też warto zrobić. Ja ogólnie proponuję zrobić komplet badań , a więc fragmentację dna również. Choć zależy też ile się staracie jeśli te kilka miesięcy to np. 5 miesięcy to to i tak mało czasu. Tak na prawdę każdy lekarz powie , że do roku to normalne chyba , że w grę chodzi wiek kobiety.

  • Majami Znajoma
    Postów: 20 14

    Wysłany: 25 lutego 2020, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałem na teście PCT jednego zdechlaka, norma 3, 3 lata starań inseminacja, i udało się za pierwszym razem.

    Jest śluz jest impreza.
  • Kuki87 Koleżanka
    Postów: 77 1

    Wysłany: 25 września 2020, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka wrote:
    Hej,
    Od kilku mcy staramy się o dziecko. Zrobiliśmy test pct, 0 ruchliwych plemników. Lekarska od razu zleciła rozszerzone badania nasienia, fragmentach dna plemniki, test wiązania z kwasem hialuronowym. Badania kosztują ponad 900 zł.
    Zastanawiam się czy warto robić te badania wszystkie, czy może wystarczy ogólne plus rozszerzone ?
    Hej widzę że u was też był przy problem z ilością prawidłowych plemników. A jednak udało ci się zajść w ciążę. Czy możesz mi powiedzieć jak u was przebiegało leczenie? Bo my dziś odebraliśmy wyniki nasienia i moim zdaniem nie jest dobrze 😖

    czerwiec 2019- poronienie samoistne/ łyżeczkowanie
    kwiecień 2020- cp/ usunięcie lewego jajowodu
    Czerwiec 2020- leczenie metrotreksatem pozostałości po cp
  • Marita80 Ekspertka
    Postów: 180 67

    Wysłany: 25 września 2020, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Dzisiaj odebraliśmy wyniki z badania nasienia:
    Koncentracja plemnikow 140,10 norma>15mln/ml
    Koncentracja komórek okrągłych 5,52 norma <1mln/ml
    Ruch postępowy 42,11 norma >32%
    Ruch szybki postępowy 24,06 norma >25%
    Plemniki ruchome 51,88 norma >40%
    Żywotność 74 norma >40%
    Plemniki o prawidłowej budowie 2 norma >4%

    Chyba mamy problem. Co sądzicie?

    Ja:
    40 lat
    AMH 0,66
    LH 8,4
    FSH 7,02
    On:
    40 lat
    koncentracja 140 mln
    morfologia 2%
  • anka Autorytet
    Postów: 2030 548

    Wysłany: 25 września 2020, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marita80 wrote:
    Hej Dziewczyny. Dzisiaj odebraliśmy wyniki z badania nasienia:
    Koncentracja plemnikow 140,10 norma>15mln/ml
    Koncentracja komórek okrągłych 5,52 norma <1mln/ml
    Ruch postępowy 42,11 norma >32%
    Ruch szybki postępowy 24,06 norma >25%
    Plemniki ruchome 51,88 norma >40%
    Żywotność 74 norma >40%
    Plemniki o prawidłowej budowie 2 norma >4%

    Chyba mamy problem. Co sądzicie?
    Czemu uważasz że problem?

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    2 cykle z Clo + Ovitrelle -brak ciąży
  • Marita80 Ekspertka
    Postów: 180 67

    Wysłany: 25 września 2020, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Czemu uważasz że problem?

    Plemniki o prawidłowej budowie tylko 2% i koncentracja komórek okrągłych dużo ponad normę.

    Ja:
    40 lat
    AMH 0,66
    LH 8,4
    FSH 7,02
    On:
    40 lat
    koncentracja 140 mln
    morfologia 2%
  • anka Autorytet
    Postów: 2030 548

    Wysłany: 26 września 2020, 07:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marita80 wrote:
    Plemniki o prawidłowej budowie tylko 2% i koncentracja komórek okrągłych dużo ponad normę.
    Morfologia bym się nie przejmowała przy takiej koncentracji

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    2 cykle z Clo + Ovitrelle -brak ciąży
  • Marita80 Ekspertka
    Postów: 180 67

    Wysłany: 26 września 2020, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Morfologia bym się nie przejmowała przy takiej koncentracji

    Dzięki za odpowiedź

    Ja:
    40 lat
    AMH 0,66
    LH 8,4
    FSH 7,02
    On:
    40 lat
    koncentracja 140 mln
    morfologia 2%
  • miska122 Autorytet
    Postów: 647 957

    Wysłany: 27 września 2020, 06:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szukam jakiegoś pocieszenia, historii z happy endem :) mąż robił badania nasienia, ogólnie dobre oprócz morfologii 2%. Zrobiliśmy też fragmentację - tu niestety 38%. Czy którejś udało się z takim wynikiem, czy udało się go znacznie poprawić?

    Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero
    homocysteina we wrześniu 8,5 - w styczniu 6,2 :)
    Letrox50, Glucophage750, B12, Żelazo, Aspirin Acard, Niepokalanek, Progesteron

    On: hipoglikemia reaktywna
    Morfologia 21.09 - 2%, 11.01 - 3%
    DFI 21.09 - 38% , 11.01 - 37% :(
    Fertilman Plus, WitC 1000, czarnuszka, Prostogal, Maca

    10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód

    Starania od 05.19, ponowne od 05.20
  • Salome Autorytet
    Postów: 2445 3626

    Wysłany: 28 września 2020, 07:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska, mój mąż miał 32%, a po trzech miesiącach suplementacji spadło tylko do 28%. Możecie próbować z suplami - trzeba zażywać mnóstwo antyoksydantów. Niektórym się udaje sporo obniżyć wynik, ale z tego, co widzę na forum, to są to rzadkie przypadki. Na Waszym miejscu przygotowywałabym się na in vitro.

    Pierwszy transfer - nieudany
    Został 1 x ❄️
  • miska122 Autorytet
    Postów: 647 957

    Wysłany: 28 września 2020, 07:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria87 wrote:
    Miska, mój mąż miał 32%, a po trzech miesiącach suplementacji spadło tylko do 28%. Możecie próbować z suplami - trzeba zażywać mnóstwo antyoksydantów. Niektórym się udaje sporo obniżyć wynik, ale z tego, co widzę na forum, to są to rzadkie przypadki. Na Waszym miejscu przygotowywałabym się na in vitro.

    Dzięki bardzo za odpowiedź. Ja praktycznie jestem gotowa, gorzej z moim mężem. Może coś się zmieni u niego. Trzymam kciuki za Ciebie ✊

    Salome lubi tę wiadomość

    Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero
    homocysteina we wrześniu 8,5 - w styczniu 6,2 :)
    Letrox50, Glucophage750, B12, Żelazo, Aspirin Acard, Niepokalanek, Progesteron

    On: hipoglikemia reaktywna
    Morfologia 21.09 - 2%, 11.01 - 3%
    DFI 21.09 - 38% , 11.01 - 37% :(
    Fertilman Plus, WitC 1000, czarnuszka, Prostogal, Maca

    10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód

    Starania od 05.19, ponowne od 05.20
  • Reikja Autorytet
    Postów: 287 141

    Wysłany: 28 września 2020, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Dzięki bardzo za odpowiedź. Ja praktycznie jestem gotowa, gorzej z moim mężem. Może coś się zmieni u niego. Trzymam kciuki za Ciebie ✊
    Nam się udało zejść z 32% do 28 %, ale w drugim nasieniu (badanie drugiej spermy) już 18% także im mlodsze plemniczki tym lepsze 😉

    miska122, Salome lubią tę wiadomość

    On: 32 lata, słaba jakość nasienia, 0,4-3,6 miliona/ml, słaba ruchliwość, morfologia 0-3%❌
    Suple: chwilowo odstawione
    Hormony ok
    Żelazo ✔️
    Ferrytyna✔️
    Kariotyp prawidłowy✔️
    AZF i cftr prawidłowy ✔️
    P-ciała przeciwplemnikowe ujemne ✔️
    P-ciała przeciw komórkowy leydiga ujemne ✔️
    Wit. D✅
    cholesterol ✔️
    Podwyższone próby watrobowe❌
    3 st. żylaki powrózka, operacja 24.02❌
    Ona: 30 lat, cykle ponad 30d, PCOS?
    prolaktyna 15 ng/L ✔️
    tsh 1 ✔️
    Hormony 3dc ✔️
    Wit. D ✔️
    żelazo ✔️
    kwas foliowy ✔️ b12 ✔️
    ferrytyna 20 ✔️
    Posiewy ujemne ✔️
    ANA ujemne ✔️
    Jajowody drożne ✔️
    Przeciwciała przeciwplemnikowe ujemne ✔️
    P-ciała przeciwjajnikowe ujemne ✔️
    C-peptyd✔️
    Elektrolity✔️
    Kariotyp ✔️
    MTHFR_677C homo ❌
    Pai hetero ❌
    Wit. D 4000j, letrox 50, omega 3, metformina 2g, magnez, tardyferon fol
  • eska29044 Autorytet
    Postów: 1750 707

    Wysłany: 29 września 2020, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój miał fragmentację 50% teraz powtarzamy badanie po suplemetacji. Nie wiem ale wątpie że coś się poprawiło. Najgorsze, że przy takich wynikach In vitro raczej nie pomorze

    06.11.2020 *IVF *IMSI MACS
    Mamy ❄🙏🙏🙏 :-(
    7.01.2021 naturalny cudzie trwaj ❤️
    1.03.2020 zdrowy chłopiec 🥰

    Immunologia- accofil + intralipid
    AMH 0,89, Insulinooporność - lekka,

    On: DFI 52% HLA-C : C1, Morfologa 1%

    Początek starań 10.2015
    2015 biochemia :-(
    2017 aniołek 11 tydz. :-(

    piu33e3kwdhlkfw6.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego