X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • Nikaaa Debiutantka
    Postów: 12 3

    Wysłany: 31 marca, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apka wrote:
    Mozna razem ;) nawet nie slyszalam zeby byly skazania, do robienia tych badan osobno.

    Zastanawiałam się właśnie czy z jednej próbki można wykonać te dwa badania. Jak można zrobić dwa za jednym razem, to nawet lepiej.

  • Daisy90 Ekspertka
    Postów: 148 64

    Wysłany: 31 marca, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apka wrote:
    Mozna razem ;) nawet nie slyszalam zeby byly skazania, do robienia tych badan osobno.
    Ja dzwoniłam do 3 klinik w Katowicach i nie można było zrobić tych badań razem, można fragmentacjalę DNA zrobić z HBA, ale wg uzyskanych informacji badania nasienia nie da się zrobić z fragmentacja ze względu na inne postępowanie z próbką nasienia.

    Justyna2800 lubi tę wiadomość

  • Sesyjka Autorytet
    Postów: 2264 1137

    Wysłany: 31 marca, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy90 wrote:
    Ja dzwoniłam do 3 klinik w Katowicach i nie można było zrobić tych badań razem, można fragmentacjalę DNA zrobić z HBA, ale wg uzyskanych informacji badania nasienia nie da się zrobić z fragmentacja ze względu na inne postępowanie z próbką nasienia.
    My robliśmy razem, więc zależy od kliniki..

    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

    👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    Hormony- ok
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021-sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

    🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    07.2021- w końcu nasienie w normie
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok
    Suplementacja

    10.2022- IUI ❌
  • KateM Autorytet
    Postów: 1901 3160

    Wysłany: 31 marca, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy90 wrote:
    Ja dzwoniłam do 3 klinik w Katowicach i nie można było zrobić tych badań razem, można fragmentacjalę DNA zrobić z HBA, ale wg uzyskanych informacji badania nasienia nie da się zrobić z fragmentacja ze względu na inne postępowanie z próbką nasienia.

    My robilismy tego samego dnia -> fragmentacje, stres oksydacyjny oraz badanie nasienia z morfologią
    Może wszystko zależy od kliniki oraz badań, które wykonują sami, a które przekazują innym labolatorium :)

    31&33
    niedoczynność, hashimoto,Kir AA

    Morfologia 0%,2%
    Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    translokacja zrównoważona (11;22)

    03.2022 pierwsze IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️
    08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1
    05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb

    06.2022 długi protokół IVF …
    04.07 punkcja ✔️Czekają na nas ❄️
    08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤
    09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-
    ..but I am so, so, tired.

    "Uczę się ufać tej podróży, nawet jeśli jej nie rozumiem."
  • LuckyLady Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 11 kwietnia, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszę trochę dla pocieszenie,
    u mojego męża w dwóch badaniach nasienia wyszła morfologia 1% i dla tych dziewczyn, których partnerzy tyle mają, pamiętajcie, że na badania patrzy się całościowo, nie tylko na pojedyncze parametry i jest różnica 1% z 60mln, a 1% z 200ml plemników. Nam androlog/urolog powiedział, że morfologia to parametr, którym nie należy się przejmować jeżeli ilość, żywotność, ruch są okey. Oczywiście zbadać się, zrobić usg, badania krwi, ale jeśli wychodzi wszystko ok to nic tylko działać pomimo tej kiepskiej morfologii. My mamy morfologie 1%, ale 400-600mln plemników w ejakulacie, żywotność około 80% i ruch postępowy ponad 50%.
    Duża lepkość, jeśli ktoś się z nią zmaga jak my, to może być efekt właśnie dużej ilości plemników, a jeśli czas upłynnienia jest w porządku to nie panikować.
    Prawda jest taka, że gdyby większość facetów się badała to z wyników też by im różne kwiatki powychodziły mimo, że mają już dzieci.

  • LuckyLady Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 11 kwietnia, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Dziewczyny,
    3 miesiące temu mój mąż miał wyniki:
    - koncentracja 22mln
    - całkowita liczba 44mln
    - ruch postępowy 26%
    - ruch całkowity 40%
    - morfologia 3%
    - żywotność 79%
    Teraz, po 3 mies. suplementów
    - koncentracja 70mln
    - całkowita liczba 154mln
    - ruch postępowy 36%
    - ruch całkowity 58%
    - żywotność 77%
    I MORFOLOGIA 1%
    czy ten 1% tzn że się pogorszyło? Mimo że reszta parametrów lepsza? Czy to może być błąd? Czy czego kwestia?

    Nam androlog/urolog powiedział, że w badanie nasienia to matematyka, jak plemników jest dużo, są żywe, ruchliwe, to morfologia nie ma aż takiego znaczenia. 1% z 154 to aż 1,54 plemników dobrze zbudowanych, gdzie 3% z 44 mln to 1,32 mln plemników dobrze zbudowanych :) Te wyniki są na prawdę dobre. Ja słyszałam gdzieś nawet, że morfologie chcą wycofać, jako prawidłowe zalicza się plemniki tylko idealne, a te nieidealne również są w stanie zapłodnić i może urodzić się zdrowe dzieciątko. Niestety te wyniki nas stresują, a stres przy staraniach to totalna antykoncepcja.

  • Weronka Debiutantka
    Postów: 12 1

    Wysłany: 15 kwietnia, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was, jestem tu nowa. Rozpoczęliśmy z mężem starania pod koniec zeszłego roku. Kolorowo i bajkowo nie jest, u mnie niedoczynność tarczycy oraz gruczolak przysadki mózgu. Wyniki mam w normie, ginekolog podejrzewa brak owulacji ze względu na dość długie cykle (około 48 dni) i wprowadził stymulację letrozolem, ale tu nie o mnie. :)

    Dostałam zalecenie, aby Mąż zbadał nasienie.
    Badanie zrobione, jednak nie potrafię intepretować wyników, czy możecie mi pomóc?
    Troszkę zmartwiliśmy się lepkością i prawidłową budową plemników, jednak wiele z was pisze, że wyniki należy odczytywać całościowo, więc liczę na to, że z waszą pomocą troszkę podniosę na duchu mojego Męża, który się lekko podłamał, bo do przewidzenia było, że u mnie mogą pojawić się komplikacje, ale nie spodziewaliśmy się ich u męża. :(

    Tak więc:
    I. Badanie makroskopowe
    Czas abstynencji: 4 dni
    Czas upłynnienia: 15 min. (< 60 min.)
    Objętość: 5 ml (>= 1,5)
    pH: 8 (>= 7,2)
    Wygląd - kolor: prawidłowy
    Lepkość: zwiększona (w celu zmniejszenia lepkości ejakulatu zastosowano metodę mechaniczną)

    II. Badanie mikroskopowe
    1. Preparat bezpośredni
    Komórki okrągłe: 0,8 mln/ml (< 5)
    Leukocyty: < 1 mln/ml (< 1)
    2. Ruchliwość plemników
    Ruch postępowy: 59% (> 32)
    Ruch całkowity: 66% (> 40)
    Brak ruchu: 34%
    3. Liczba plemników
    Liczba plemników w mln/ml: 67,3 mln/ml (> 15)
    Liczba plemników w mln/ejakulat: 336,5 mln/ejakulat (> 39)
    4. Żywotność plemników (test eozynowy)
    Plemniki żywe: 70% (> 58)
    Plemniki martwe: 30% (< 30)
    5. Morfologia plemników (wg kryteriów Krugera)
    o prawidłowej budowie: 2% (> 4)

    Czy myślicie, że powinniśmy udać się do specjalisty, aby coś poprawić? Czy jedynie wprowadzić jakąś suplementację i nie stresować Męża dodatkowo?

  • MartaD92 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 17 kwietnia, 00:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy z takimi wynikami można zajsc naturalnie w ciążę?
    Objętość 6.0

    Czas upłynnienia 10

    Ph 7,8

    Wygląd żele

    Wynik HOS testu (%) 76%

    Żywe plemniki 76%

    Koncentracja w ml 48.0

    Koncentracja w ejakulacie 288.0

    Plemniki ruchliwe (P+NP) 75%

    Ruch postępowy 58%

    Ruch niepostepowy 17%

    Morfologia 

    Plemniki prawidłowe 2%

  • Logika Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 20 kwietnia, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Trzecia próba i znowu poro... nie mam już siły.To wszystko nie ma sensu.On ma wyniki dobre oprócz morfologii.Nie wiem co robić.Jedyną opcją jest fragmentacja DNA i po otrzymaniu wyników udanie się na in vitro o ile wyniki będą dobre.Pomocy!!Oszaleje :/

    KateM lubi tę wiadomość

  • KateM Autorytet
    Postów: 1901 3160

    Wysłany: 20 kwietnia, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Logika wrote:
    Cześć dziewczyny. Trzecia próba i znowu poro... nie mam już siły.To wszystko nie ma sensu.On ma wyniki dobre oprócz morfologii.Nie wiem co robić.Jedyną opcją jest fragmentacja DNA i po otrzymaniu wyników udanie się na in vitro o ile wyniki będą dobre.Pomocy!!Oszaleje :/

    Wybacz, że polubiłam. Zróbcie fragmentację może ona dużo wyjaśnić w waszych problemach, ale nie musi + znajdź dobrego lekarza.

    31&33
    niedoczynność, hashimoto,Kir AA

    Morfologia 0%,2%
    Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    translokacja zrównoważona (11;22)

    03.2022 pierwsze IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️
    08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1
    05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb

    06.2022 długi protokół IVF …
    04.07 punkcja ✔️Czekają na nas ❄️
    08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤
    09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-
    ..but I am so, so, tired.

    "Uczę się ufać tej podróży, nawet jeśli jej nie rozumiem."
  • Weronka Debiutantka
    Postów: 12 1

    Wysłany: 27 kwietnia, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaD92 wrote:
    Dziewczyny czy z takimi wynikami można zajsc naturalnie w ciążę?
    Objętość 6.0

    Czas upłynnienia 10

    Ph 7,8

    Wygląd żele

    Wynik HOS testu (%) 76%

    Żywe plemniki 76%

    Koncentracja w ml 48.0

    Koncentracja w ejakulacie 288.0

    Plemniki ruchliwe (P+NP) 75%

    Ruch postępowy 58%

    Ruch niepostepowy 17%

    Morfologia 

    Plemniki prawidłowe 2%


    My konsultowaliśmy nasze wyniki z andrologiem (są wstawione nad Twoim postem). Lekarz powiedział, że wszystko jest w porządku i nie mamy przejmować się niskim procentem morfologii ze względu na to, że ilość plemników jest duża, więc wychodzi na to, że naprawdę na wyniki należy spojrzeć całościowo, a nie na pojedyncze parametry.

    Dla poprawy zalecił witaminki i picie większej ilości wody, ale tak naprawdę nie rozumiał po obejrzeniu wyników w jakim celu mąż umówił się na wizytę... :)

  • m954 Koleżanka
    Postów: 51 12

    Wysłany: 28 kwietnia, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Mam do zrobienia badania azf i cftr, pytanie czy te badania powtarza się co jakiś czas? W przypadku złych wyników są jakieś zalecenia do leczenia?
    Lekarz zlecił mi te badania ale w międzyczasie wynikło ze mam mieć operację żylaków pn. Czy ta operacja może wpłynąć na wyniki? Czy lepiej te badania zrobić po operacji? Mam też powtórzyć badania fragmentacji i msome, jestem po 3 miesięcznej kuracji tabletkami ale mając zapisana operację żylaków, jest sens robić te badania?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 20:25

  • Ala_d Autorytet
    Postów: 405 307

    Wysłany: 29 kwietnia, 07:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m954 odnośnie badania azf i cftr to są to badania genetyczne, więc wynik jest jaki jest i ani aktualne leczenie, ani odczekanie nie spowoduje, że się zmieni.

    m954 lubi tę wiadomość

    Starania od 01.2020

    👱🏻‍♀️ AMH 4,64 (08.2021) ◾️ Euthyrox 25/50 ◾️ MTHFR, PAI-1 4G hetero
    👱🏻 wnętrostwo ◾️ FSH 19,4 (1,5-12,4) ◾️ ciężka oligozoospermia/kryptozoospermia ❌

    🍀 04.2022 start IVF-ICSI 🍀
    16.04 punkcja: 14 komórek, 10 dojrzałych do zapłodnienia, po 2. dobie zostały 3 zarodki
    22.04 mamy 3 blastocysty: 4.1.1❄️ 4.1.1❄️ Kl.2❄️
    16.05 1.FET (N) 4.1.1 + AH 6dpt II, 8dpt: 4,64, 10dpt: 2,1 😥
    10.06 histeroskopia diagnostyczna -> przewlekły stan zapalny endometrium❌ CD138+ 13 plazmocytów / 1 mm2 -> leczenie Tarivid i Metronidazol 20-29.07
    11.08 2.FET (N) 4.1.1 5dpt II, 6dpt: 22, 8dpt: 62, 11dpt: 229, 15dpt: 1297🥰
    05.09 (6w2d) CRL 0,44 cm i bijące ❤️ podejrzenie 2 zarodków
    07.09 (6w4d) CRL 0,60 oraz 0,55 cm i 2 bijące ❤️❤️
    21.09 (8w4d) jest jeden dzidziuś CRL 2,11 cm FHR 162
    06.10 (10w5d) CRL 4,37 cm FHR 160
    20.10 (12w5d) USG I trymestru CRL 7 cm FHR 148
  • heather Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 23 maja, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aby dodać trochę pokrzepienia, chciałabym tylko napisać, że jest naprawdę bardzo dużo panów, którym udaje się w naturalny sposób zostać ojcami, nawet z bardzo złymi wynikami, tylko niewiele osób potem chwali się tutaj, jak już się uda. W zeszłym roku w czerwcu, po miesiącach bezowocnych starań i jednym poronieniu w 7-mym tygodniu, wysłałam męża na badanie nasienia ( morfologia + defragmentacja ) Wyniki okazaly się dla nas ponurym zaskoczeniem: poza tym że była w miarę dobra całkowita liczba (207 mln), koncentracja (83 mln/mL) i żywotność (72%), to morfologia była na poziomie 0% a chromatyna 34%.... Także dramat. Lekarz androlog z tymi wynikami wysłał męża na diagnostykę w kierunku żylaków powrózka... Okazało się, że faktycznie są, aczkolwiek niewielkie. Na początku sierpnia mąż przeszedł zabieg, a na początku września zobaczyliśmy dwie kreski :) Raczej wątpię, że to zabieg tu pomógł, bo z tego co mówią lekarze, pierwsze rezultaty widzi się najwcześniej 3 miesiące później... 1go maja urodził się nasz kochany, zdrowy synek :) . Lekarz androlog podczas wizyt wielkrotnie powtarzał nam, że nawet tak niskie parametry z pewnością nie przekreślają szans na ciążę drogą naturalną, i jak widać, miał rację

  • BuBu90 Autorytet
    Postów: 4892 5707

    Wysłany: 31 maja, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie do dziewczyn których mężowie/partnerzy byli stymulowani clo. Czy po braniu leków najpierw było pogorszenie wyników a później poprawa czy od razu była poprawa? Bo mąż jest po 1.5 miesiąca leczenia i wyniki tragicznie się pogorszyły 😥

    16cs o pierwsze dziecko
    Ja 32l. 👩‍🦰
    Badania
    Fsh ✅LH ✅Testosteron ✅Prolaktyna ✅
    Progesteron ✅ Estradiol ✅TSH ✅Ft 3 ✅Ft4 ✅krzywa insulinowa i glukozowa ✅amh ✅ trombofilia ❌ MTHFR_1298A>C układ heterozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny - acard + heparyna, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    01.22 cb?

    Stymulacja: clo+estrofem+ovitrelle (1 cs ✖️)
    Joga🧘‍♀️, medytacja🧖‍♀️, modlitwa 🙏

    On 32l.👨‍🦱
    Badania nasienia:
    Ilość 😓✖️
    Morfologia ✖️ 1%- >2 %
    Ruchliwość ✅ 73%
    Żywotność ✅ 93%

    Hormony ✅
    USG jąder ❌ żylaki p.n. I st. (Zabieg 15.07.2022)
    Rezonans głowy ✅
    CFTR, AZF, kariotyp - prawidłowe ✅
    Inhibina✅, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    "(...) Moja mama mówiła mi - ostatnia umiera nadzieja"
  • Magdaos87 Znajoma
    Postów: 20 9

    Wysłany: 1 czerwca, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Witam, czy z takimi wynikami męża jest szansa ma powodzenie inseminacji, za tydzień miałam podchodzić ale okazuje się chyba ze nie ma to sensu…ja 35 lat teraz jestem na cleo wszystkie wyniki dobre, jajniki udrożnione owulka potwierdzona
    Badanie msome
    Plemniki klasa 1 ~ 0%
    Plemniki klasa 2~ 4%
    Plemniki klasa 3 ~19%
    Plemniki klasa 4 ~77%
    Dodatkowo fragmentacja 21%
    Muszę szykować się na in vitro …prawda ?

    👩‍🦳35l.
    Amh 10.2021- 1,40
    Tsh✅ Atpo✅
    Progesteron ✅Prolaktyna ✅ FSH 8,81 lU/I LH 4,33 IU/I -4dc ✅
    Testosteron ✅
    SHBG✅ DHEAS ✅ glukoza/insulina/wit d3 ✅
    Sód✅Potas✅
    01.2022 Laparaskopia-rozpoznanie niepłodność pierwotna ❌ udrożnione jajowody już👍 ✅

    Stymulacja Lametta+estrofem+ovitrelle
    Luty.2022❌ Marzec❌ Kwiecień ❌

    🧔🏻‍♂️34l.
    6.2021 podstawowe badania✅
    Żywotność 86%
    Morfologia - liczba o prawidłowej budowie 9%✅
    05.2022 Rozszerzone Msome (Koncentracja 39,5mln/ml
    Ruch postępowy 52%
    Ruch calkowity 54%
    Brak ruchu 46%)✅
    Plemniki klasa 1 ~ 0%❌
    Plemniki klasa 2~ 4%❌
    fragmentacja 21% wynik umiarkowany ❓
    Hba -77% ❓ norma >80

    Gyncentrum
    stymulacja CLO + Ovitrelle
    09.06.2022 1 iui -❌
    07.07.2022 2 iui 🍀✊🏻
  • Betty30 Nowa
    Postów: 5 9

    Wysłany: 1 czerwca, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu90 wrote:
    Hej, mam pytanie do dziewczyn których mężowie/partnerzy byli stymulowani clo. Czy po braniu leków najpierw było pogorszenie wyników a później poprawa czy od razu była poprawa? Bo mąż jest po 1.5 miesiąca leczenia i wyniki tragicznie się pogorszyły 😥

    Po 3 mc CLO z nucleoxem i pentoheksalem poprawiona ilosc oraz HBA, inne parametry bez zmian/gorsze.
    Po tym okresie Zostala zmieniona suplmenetacja.

  • Marieta 1991 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 15 lipca, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie jak wasi partnerzy dbali lub dbają o poprawienie morfologii plemników? Jakie suplementy brali oleje orzechy...
    może macie sprawdzone do polecenia? 🙂

  • Edith 19 Przyjaciółka
    Postów: 144 28

    Wysłany: 15 lipca, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marieta 1991 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie jak wasi partnerzy dbali lub dbają o poprawienie morfologii plemników? Jakie suplementy brali oleje orzechy...
    może macie sprawdzone do polecenia? 🙂


    Cześć mój mąż brał od listopada do marca nucleox , od marca i obecnie tenfertil on . Morfologia się poprawiła z 0% w listopadzie, później na 1% (badanie w marcu) na 4 % (badanie w czerwcu), oprócz tego bierze d3 4000 j. Od czasu do czasu pije sok pomidorowy i w sumie tyle . Niestety ciąży jeszcze nie ma ale wierzymy że będzie w końcu 🙏

  • Domiiii Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 29 lipca, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Właśnie dostaliśmy wyniki badania i mój maz jest załamany. Co prawda dopiero będziemy zaczynać starać się o dziecko ale maz chciał zrobić od razu badanie ponieważ endokrynolog zdiagnozował hipogonadyzm wtórny. Testosteron był poniżej normy a LH i FSH w dolnej normie. Usg jąder nic nie wykazało. Od tego czasu przyjmuje clostilbegyt dzięki któremu testosteron LH i FSH wskoczyły na wysoki poziom. Ponadto doszła również insulinoopornosc wiec przyjmuje metformine. Poniżej wrzucam wyniki nasienia.
    https://ibb.co/Y7KMLM2
    https://ibb.co/j8RCcrh
    Czy myślicie ze jest szansa na naturalna ciąże z takimi wynikami? Wydaje się ze poza morfologia wszystkie parametry są dobre. Dziwne dla mnie jest że 100 przebadanych plemników wpływa na ocenę pozostałych 200 mln- jeżeli źle to rozumiem wyprowadźcie mnie z błędu 😊

‹‹ 304 305 306 307 308
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ