Wnętrostwo obustronne- rokowania
-
Witam. Jestem mamą wspaniałego chłopaka, który urodził się z obustronnym wnętrostwem (jądra w kanale pachwinowym).
Lewe jądro sprowadzone w wieku 1.5 roku, prawe z powodu krótkich powrózek - w dwóch etapach -wieku 2 i 3 lat. Obecnie syn ma 14 lat. Zrobiono USG, Lewe nawet ok - poj.6.7ml, prawe natomiast ma pojemność 3.5ml, czyli prawie o połowę mniejsze.
Zastanawiam się czego możemy się spodziewać...
Naczytałam się, że takie niestąpione jądra, nawet jeśli są sprowadzone to często rakowieją i mam obsesję. Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia? Jakie badania robić i co jaki czas, żeby ewentualnie wykryć raka na początku stadium? Czy USG raz na pół roku wystarczy? Boję się, że syn sam sobie nie wybada jak coś się będzie działo, bo jest jeszcze młody. Druga sprawa to płodność, czy ktoś z Was może się pochwalić ojcostwem po obustronnym niezstąpieniu jąder? Są jakieś szanse ? Bardzo proszę jak znajdziecie chwilkę to opiszcie mi wasze doświadczenia, bo mimo, że jesteśmy pod opieką Poradni, to mam wrażenie, że oni jakoś rutynowo do nas podchodzą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 06:10
-
Zatroskana_Mama wrote:Witam. Jestem mamą wspaniałego chłopaka, który urodził się z obustronnym wnętrostwem (jądra w kanale pachwinowym).
Lewe jądro sprowadzone w wieku 1.5 roku, prawe z powodu krótkich powrózek - w dwóch etapach -wieku 2 i 3 lat. Obecnie syn ma 14 lat. Zrobiono USG, Lewe nawet ok - poj.6.7ml, prawe natomiast ma pojemność 3.5ml, czyli prawie o połowę mniejsze.
Zastanawiam się czego możemy się spodziewać...
Naczytałam się, że takie niestąpione jądra, nawet jeśli są sprowadzone to często rakowieją i mam obsesję. Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia? Jakie badania robić i co jaki czas, żeby ewentualnie wykryć raka na początku stadium? Czy USG raz na pół roku wystarczy? Boję się, że syn sam sobie nie wybada jak coś się będzie działo, bo jest jeszcze młody. Druga sprawa to płodność, czy ktoś z Was może się pochwalić ojcostwem po obustronnym niezstąpieniu jąder? Są jakieś szanse ? Bardzo proszę jak znajdziecie chwilkę to opiszcie mi wasze doświadczenia, bo mimo, że jesteśmy pod opieką Poradni, to mam wrażenie, że oni jakoś rutynowo do nas podchodzą.
Mój mąż w dzieciństwie miał podobny problem tylko, że z jednym jądrem. Miał zabieg jego sprowadzenia który się nie powiódł.
Jeśli chodzi o badanie to urolog kazał raz w roku robić usg.
W kwestii płodności jest duży problem, ponieważ walczymy z obniżoną ilością plemników.
Trzymam w kciuki aby u Twojego synka wszystko było prawidłowo, ale na pewno w życiu dorosłym przed podjęciem decyzji o założeniu rodziny będzie musiał się przebadać i zobaczyć jak ta płodność u niego wygląda.
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana -