Wyniki badań....pomoc
-
Zacznę od tego ze razem z partnerem staramy się ok 3 lat ja przez ten czas odwiedziłam mnóstwo lekarzy zrobiłam cały alfabet badań... u mnie jak wskazują wyniki wszystko ok do teraz zaczęliśmy się leczyć na bocianiej pierwsze wyniki partnera z przed roku;
Liczba dni abstynencji;5
Upłynnienie 15min
Objętosc 2,2 1,5-6,0
ph 7,4 >7,2
zabarwienie biało-szare
lepkosc prawidłowa
Aglutynacja -
koncentracja 28,0 >15,0
całkowita ilosc plemników w ejakulacie
61,6 >39,0
Ocena ruchliwosci;
Ruch postepowy;strzałka do dołu 11%
Ruch w miejscu ;20%
Ruch całkowity;strzałka do dołu 31%
Brak ruchu:69%
Ocena mikroskopowa barwionego rozmazu;
Plemniki o budowie prawidłowej strzałka do dołu 2,0%
Nieprawidłowe główki 80,0%
Nieprawidłowe wstawki 16,0%
Nieprawidłowe witki 1,0%
Krople cytoplazmatyczne 1,0%
Koncentracja komórek okrągłych 0,1
Koncentracja leukocytów 0,1
Z tymi wynikami byliśmy u androloga powiedział ze nie są najgorsze dostał protefil na 3miesiące no i działalismy przez następny rok nic........
Kolejne robione w listopadzie 2014
Liczba abstynencji 5 dni
Objętosc 2,4 ml 1,5-6,0
Ph 7,4 >7,2
Zabarwienie biało-szare
Lepkość prawidłowa
Aglutynacja -
Koncentracja Strzałka do dołu 14,0 >15,0
Całkowita ilosc plemników w ejakulacie strzałka do dołu 33,6 >39,0
Ruch postepowy Ruch w miejscu Ruch całkowity pojedyńcze w polu widzenia
Brak ruchu ;wszystkie pozostałe
Plemniki o bud prawidłowej strzałka do dołu 1,0%N
Nieprawidłowe główki 81,0%
Nieprawidłowe wstawki 8,0%
Nieprawidłowe witki 6,0%
Krople cytoplazmatyczne 4,0%
Koncentracja komórek okrągłych 0,8 mln/ml
Koncentracja leukocytów 0,1 mln/mlBunia -
Bylismy z tymi wynikami okazało się ze sam lekarz bardzo się zdziwił że wyniki są tak fatalne dał skierowanie na badania:Prolaktyna Estradiol FSH LH TESTOSTERON BhCG PSA AFP CEA DHEAS plus usg układu moczowo płciowego TRUS.
Oto wyniki jeszcze nie konsultowane z lekarzem:
ESTRADIOL 31 >39,80
FSH 17,56 1,40-18,10
LH 6,20 1,50-9,30
PRL 6,03 2,10-17,70
TESTOSTERON 661,0 241-827
DHEA-S 282,3 34,5-568,9
AFP Strzałka ku górze 11,00 0,0-0,8
CEA 2,8 NIEPALĄCY;<5 PALĄCY;<10
PSA CAŁKOWITY 0,28 <4,00
b-HCG <0,1 <2,6
Na usg jesteśmy zapisani więc nie napisze na razie nic.Czy ktoś miał podobnie?Dlaczego badania się tak zepsuły?Co może być przyczyną?
Bunia -
Hej kochana .
FSH mimo iz w normie jest wysokie.. co wskazuje na jakis defekt jader.
AFP - to marker jader .. jesli ma 11 a przedzial jest do 0,8 no to ma go podwyzszonego .. ale tez nie ma co jednym wynikiem sie sugerowac..
reszta wydaje sie byc ok... jesli chodzi o homorn
co do nasienai.. dziwie sie bardzo ze lekrz po I wyniku nie zareagowal.
rozumiem ze przy I badaniu nie mial robionego USG ?? i nie wykryto zylakow ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 16:11
C lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMój ma podobnie, niektóre parametry min. lepiej lub gorzej. Hormonów jeszcze nie robił, zrobi przed Świętami. Trochę się dziwię, ze wam powiedział że te 1 są ok, bo morfologię miał słabą, tyle, że liczebność dużo lepszą i tym pewnie nadrobił. Szkoda, że po tym profertilu 3 miesiące nie robiliście badań. Nie strersuj się tym co Ci napiszę, bo nie jestem lekarzem, ale dla mnie najbardziej niepokojące jest, że AFP jest podwyższony (bo to jeden z markerów nowotworowych), może to też powodować infekcja, która oczywiste też pogarsza mężowi wyniki. A robiliście posiew nasienia? Może tam jakaś bakteria siedzi co nasienie Wam psuje... tak może być.
C lubi tę wiadomość
-
C wrote:Aniu dziękuje że się odezwałaś nie przy pierwszych robionych badaniach nasienia nie miał zleconego usg dopiero teraz no ale mamy dopiero na 19.grudnia więc czekamy w napięciu.
jak nie badal to zmiencie lekarza ;/
sami mozecie zbadac dotykowo czy nie ma zgrubien i czy moszna z jadrami nie jest ciepla..powinna byc troche chlopdniejsza od reszty ciala
jesli mozeciez to skoczcie przed wizyta na posiew nasienia czeka sie na niego okolo 10 dni.. koszt 60 zl .. a wykluczy wam ewentualne infekcja..
plus wymazy z cewki moczowaej na uroplastem myhoplase i cytomegalie.. z takim kompeltem badan juz bedziecie wiedziec co i jak
i jedyne co wam zostanie to genetyka.. ktorej raczej nie bedziecie robicC lubi tę wiadomość
-
Witaj kita!Zapomniałam napisać posiew był robiony w kierunku bakterii tlenowych beztlenowych i grzybów drożdżopodobnych;staphylococcus epidermidis-wyhodowano pojedyńcze kolonie obecność grzybów brak.Z tym że w novum są zakładane karty par a badania robione własnie tam podpinane są pod te własnie karty i lekarz prawdo podobnie mógł to ominąć a my załamani tym że wyniki są tak złe nie pomyśleliśmy o tym chociąż w jego roli było to by sprawdzic każde nowe badanie dołończone do karty.Co do AFP to się naczytałam i powiem szczerze że strasznie się przestraszyłam nie wiem już co mam mysleć jestem załamana.....
adrenalina lubi tę wiadomość
Bunia -
nick nieaktualnyNie stresuj siebie i męża to też pogarsza plemniki Musisz na spokojnie podejść do tego, wiem że to trudne, bo ja 2 tyg. dochodziłam do siebie po wynikach męża. AFP nie jest dużo podwyższone.. Wiesz co głowa do góry - skoro miał lepsze wyniki - tzn, że może jeszcze do nich wrócić a nawet poprawić na jeszcze lepsze.
A co do bakterii to wklejam linka:
http://eurologia.pl/a/1101,staphylococcus-epidermidis-w-posiewie-nasienia
C lubi tę wiadomość
-
kita Dziękuję bardzo za słowa otuchy...wiem tez sobie tak mówię ale to takie trudne wszystko.Pozostaje czekać na usg zebrać wszystkie wyniki i odwiedzić lekarza wtedy na spokojnie wszystko przedyskutować bo nic innego nam nie pozostaje
Ania_84 lubi tę wiadomość
Bunia -
C. nie denerwuj sie nie raz markery wychodza podwyzszone..mimo iz nie ma to nic wspolnego z nowotworem..
My chodzimy do Novum ..a raczej jezdzimy do dr Wolskiego
mam nadzieje ze wszytsko sie ulozy
C lubi tę wiadomość
-
C wrote:Aniu my również leczymy się u dr Wolskiego.Pozostaje czekać!
a na kiedy macie wizyte u dr ?? bo on od 8do 21 stycznia ma urlop wiec jaesli macie mozliwosc to dzwon i rezerwujjescze na grudzien
Trzymam kciuki i czekam na infoC lubi tę wiadomość
-
Anulka my mamy usg 19 12 w piątek tak jak pisałam wyżej i to jedyny możliwy termin żeby się dostać do lekarza bo on przecież przyjmuje w czwartki i piątki pózniej wypadają swięta i Nowy rok akurat w te dni i pech chciał że jeszcze ten urlop ma pan doktor w tym czasie a wszystkie terminy zajęte.....;-{Wynika z tego że na wizytę mozemy umówic się dopiero po urlopie.SZkoda że tak długo będziemy musieli czekać.Bunia
-
C wrote:Anulka my mamy usg 19 12 w piątek tak jak pisałam wyżej i to jedyny możliwy termin żeby się dostać do lekarza bo on przecież przyjmuje w czwartki i piątki pózniej wypadają swięta i Nowy rok akurat w te dni i pech chciał że jeszcze ten urlop ma pan doktor w tym czasie a wszystkie terminy zajęte.....;-{Wynika z tego że na wizytę mozemy umówic się dopiero po urlopie.SZkoda że tak długo będziemy musieli czekać.
troche sie uspokoicsz trohe
a dwa sprobuj ..bo nie raz dr uruchamia wizyty tez w poniedzialki jak sa takie przerwy ..my tak sie zalapalismy na poniedzialek -
Dziewczyny dostałam wyniki męża mogę was prosić o interpretację
Abstynęcja 3 dni
objętość 3,0ml
pH po pobraniu 7,0
pH po 30 min 8,0
liczba plem. na ml 28,7
całkowita liczba plem. 86,1
ruchliwość kl. a 15% kl. a+b 35% poj. ogniska aglutynacji
zywotność 60%
leukocyty 0,9
Z góry dziękuję za odpowiedz
-
nick nieaktualny
-
kita wrote:Basik122 a masz może morfologię i posiew? Bo leukocyty blisko granicy normy.Jak dla mnie to co napisałaś to w normie chciałabym żeby mój miał tyle
Nie miał robionej morfologi i posiewu. Na powyższym linki jest zdjęcie jego wyników.
Dzięki za odpowiedź -
nick nieaktualny
-