Forum Męskie sprawy Wyniki męża: Wysoki testosteron LH i FSH
Odpowiedz

Wyniki męża: Wysoki testosteron LH i FSH

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • joannak20 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 29 marca 2018, 06:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię, zobaczymy co wyjdzie.

  • S&T Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie proszę o interpretację wyników mojego męża i czy da się obniżyć i podwyższyć niektóre parametry i czy jest szansa na dziecko .....
    E2 36.2pg/ml (27.1-52.2)
    Testosteron 4.520 ng/ml (2.490-8.360)
    TSH 1.49 uU/ml (0.30-4.00)
    FSH 15.07 mU/ml (1.50-12.40)
    LH 6.7 mU/ml (1.7-8.6)

    Stwierdzono kryptozospermie

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    S&T wrote:
    Witam serdecznie proszę o interpretację wyników mojego męża i czy da się obniżyć i podwyższyć niektóre parametry i czy jest szansa na dziecko .....
    E2 36.2pg/ml (27.1-52.2)
    Testosteron 4.520 ng/ml (2.490-8.360)
    TSH 1.49 uU/ml (0.30-4.00)
    FSH 15.07 mU/ml (1.50-12.40)
    LH 6.7 mU/ml (1.7-8.6)

    Stwierdzono kryptozospermie

    Dopóki są plemniki zawsze jest szansa na dziecko... Bo czasem jeden plemnik wystarczy. No ale nie będzie to łatwa droga niestety.
    W przypadku kryptozoospermii tylko in vitro wchodzi w grę.
    Natomiast zacząć powinniście od wizyty u dobrego androloga. Skąd jesteście? Ja osobiście polecam dr Wolskiego w nOvum w Warszawie. To jest specjalista od przypadków trudnych jeżeli chodzi o męskie problemy.
    Jeżeli to jest pierwsze badanie nasienia to do potwierdzenia diagnozy trzeba zrobić kolejne, najlepiej z posiewem. Przy takim wyniku nasienia, trzeba poza hormonami zrobić USG jąder, badania genetyczne (kariotyp, AZF, CFTR).
    Ja nie próbowałabym sama leczenia, czy brania suplementów, tylko poszła jak najszybciej do lekarza androloga w klinice leczenia niepłodności. Bo dobrze nie jest i trzeba zacząć działać.
    Powodzenia!

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joannak20 wrote:
    Tak zrobię, zobaczymy co wyjdzie.

    Jak u Ciebie? Robiłaś betę?

  • S&T Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 6 kwietnia 2018, 21:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkamy w wiedniu .....spermiogram 2gi w następny piatek .....do lekarza chodzimy który pracuje w klinice bezpłodności..... dziękuję za wsparcie pozdrawiam

  • ania14 Autorytet
    Postów: 979 455

    Wysłany: 8 grudnia 2019, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam . Zagląda ktoś tu jeszcze ? Szukam przypadku ze partner miał zero plemników . FSH i LH również zero . Czy dało coś się z tym zrobić ?

    2015 corka 😍 po 2 latach starań
    Starania o rodzeństwo od 2016
    Ja wysoka prolaktyna , 2 mutacje
    On brak plemników, wysoka homocysteina , 2 mutacje
  • Patryniak Znajoma
    Postów: 30 5

    Wysłany: 9 grudnia 2019, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy przypadek gdzie FSH na poziomie 44 lh:11 testosteron w normie. Plemniki są ale mało: ilość 3,80ml. 3% morfologi. Dziś maż wyszedł od androloga i dostał leki na jeszcze zwiąkszenie FSH i nic z tego nie rozumiem, czy spotkałyście się z takim leczeniem? Androlog chce sprawdzić czy dzięki temu wytworzy się więcej plemników.

  • joannak20 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 9 grudnia 2019, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryniak: liczba 3,6 mln i 3% morfologii to też nie taki zły wynik.
    Mój mąż miał co prawda niższe FSH niż twój ale plemnikow praktycznie nie miał żadnych.
    Po kuracji lekiem clostilbegyt (czyli też takim który podnosi FSH) i kilkoma innymi specyfikami + zero alkoholu i zero papierosów oraz siłownia 4 razy w tygodniu wczoraj świętowałam roczek naszego synka!
    Kilka miesięcy po skończeniu kuracji udało się. Także trzeba wierzyć że się uda!
    Jeżeli chcesz to wieczorkiem napisze Ci co dokładnie i w jakich ilościach brał mąż dodatkowo oprócz tego leku clostilbegyt.
    Co pomoglo, czy ten lek czy inne suplementy, czy ruch i zmiana trybu życia na zdrowszy, tego nie wiem, ale wiem że trzeba próbować z całych sił.
    Powodzenia i wytrwałości wszystkim!

  • Patryniak Znajoma
    Postów: 30 5

    Wysłany: 9 grudnia 2019, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie to będzie zażywał mój mąż. Oprócz tego przepisał mu coś( nie pamietam nazwy w tym momencie) na lepsze krążenie tętnicze ponieważ ma żylaki powrózka. Dodatkowo zażywał i dalej ma zażywać mace i androvit. A w jakiej wysokości Twój masz miał FSH ??

    joannak20 wrote:
    Patryniak: liczba 3,6 mln i 3% morfologii to też nie taki zły wynik.
    Mój mąż miał co prawda niższe FSH niż twój ale plemnikow praktycznie nie miał żadnych.
    Po kuracji lekiem clostilbegyt (czyli też takim który podnosi FSH) i kilkoma innymi specyfikami + zero alkoholu i zero papierosów oraz siłownia 4 razy w tygodniu wczoraj świętowałam roczek naszego synka!
    Kilka miesięcy po skończeniu kuracji udało się. Także trzeba wierzyć że się uda!
    Jeżeli chcesz to wieczorkiem napisze Ci co dokładnie i w jakich ilościach brał mąż dodatkowo oprócz tego leku clostilbegyt.
    Co pomoglo, czy ten lek czy inne suplementy, czy ruch i zmiana trybu życia na zdrowszy, tego nie wiem, ale wiem że trzeba próbować z całych sił.
    Powodzenia i wytrwałości wszystkim!

  • joannak20 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 9 grudnia 2019, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH miał niewiele ponad normę. Po rozpoczęciu kuracji lekami FSH wyskoczyło bardzo wysoko.
    Mąż brał dokładnie:

    XYVELAM 500mg – 1 tabletka rano przez 1 miesiąc

    Polfilin prolongatum 400mg – 1 tabletka rano i 1 wieczorem przez 3 miesiące

    Clostilbegyt 50 mg – 1 tabletka rano przez 3 miesiące

    androvit plus ( 1 tabletka),

    Pyłek kwiatowy - 2 łyżeczki

    Koenzym Q10 ( 1 tabletka),

    Parenton ( 2 tabletki),

    Witamina C 1000mg

    witamina E 500 mg - 3 razy dziennie.

    Dużo tego, wiem. Ale warto spróbować się pomęczyć te 3 miesiące żeby sprawdzić czy jest jakiś efekt.

    Patryniak lubi tę wiadomość

  • Patryniak Znajoma
    Postów: 30 5

    Wysłany: 10 grudnia 2019, 07:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli ta kuracja ma jakiś sens :) a byłam już przerażona. W takim razie zobaczymy czy na nas również to podziała. Dzięki za listę !
    joannak20 wrote:
    FSH miał niewiele ponad normę. Po rozpoczęciu kuracji lekami FSH wyskoczyło bardzo wysoko.
    Mąż brał dokładnie:

    XYVELAM 500mg – 1 tabletka rano przez 1 miesiąc

    Polfilin prolongatum 400mg – 1 tabletka rano i 1 wieczorem przez 3 miesiące

    Clostilbegyt 50 mg – 1 tabletka rano przez 3 miesiące

    androvit plus ( 1 tabletka),

    Pyłek kwiatowy - 2 łyżeczki

    Koenzym Q10 ( 1 tabletka),

    Parenton ( 2 tabletki),

    Witamina C 1000mg

    witamina E 500 mg - 3 razy dziennie.

    Dużo tego, wiem. Ale warto spróbować się pomęczyć te 3 miesiące żeby sprawdzić czy jest jakiś efekt.

  • An19 Debiutantka
    Postów: 12 1

    Wysłany: 3 lutego, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joannak20 wrote:
    FSH miał niewiele ponad normę. Po rozpoczęciu kuracji lekami FSH wyskoczyło bardzo wysoko.
    Mąż brał dokładnie:

    XYVELAM 500mg – 1 tabletka rano przez 1 miesiąc

    Polfilin prolongatum 400mg – 1 tabletka rano i 1 wieczorem przez 3 miesiące

    Clostilbegyt 50 mg – 1 tabletka rano przez 3 miesiące

    androvit plus ( 1 tabletka),

    Pyłek kwiatowy - 2 łyżeczki

    Koenzym Q10 ( 1 tabletka),

    Parenton ( 2 tabletki),

    Witamina C 1000mg

    witamina E 500 mg - 3 razy dziennie.

    Dużo tego, wiem. Ale warto spróbować się pomęczyć te 3 miesiące żeby sprawdzić czy jest jakiś efekt.
    gratuluje. Moj maz tez dostal od androloga CLO 1/2 tabletki dziennie. do tego zazywa androvit, cynk witamine c, l-karnityne, ACC na rozrzedzenie. Takie ma wyniki. Zastanawiamy sie czy CLO cos moze pomoc a czy nie pogorszy jeszce wyników. Urlog zalecil znow proviron. I mamy dylemat. Robil mąz badanie po zakonczeniu leczenia CLO? po jakim czasie zaszlas w ciaze? od zakonczenia leczenia
    FSH 9.16
    LH 3,8
    testosteron 3,67
    koncentracja 8,3
    calkowita liczba w ejakulacie 21,7
    zywotnosc 84
    ruch postepowy 10%
    morfologia 2%.
    lepkosc 3 (+++)

  • joannak20 Debiutantka
    Postów: 14 2

    Wysłany: 6 lutego, 10:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania były robione w trakcie kuracji i po zakończeniu, ale tylko hormony takie jak LH, FSH i testosteron.

    W trakcie kuracji testosteron poszedł mocno w górę, LH było na podobnym poziomie ale FSH też wystrzeliło w górę.

    Około miesiąca po zakończeniu kuracji testosteron trochę spadł, LH było dalej na podobnym poziomie ale FSH spadło sporo, na tyle że już mieściło się w normie.

    Spermiogram był robiony też około miesiąca po zakończonej kuracji lekami.
    Wyniki wyszły ogólnie słabe, bo liczba plemników w 1ml - 8.00 mln/ml (>15.00) ale to itak niesamowity wynik w porównaniu do badania kilka miesięcy wcześniej, które wykazało pojedyncze plemniki.

    Dwa miesiące później udało się zajść w ciąże :)

    Życze powodzenia i wytrwałości.

  • olik321 Autorytet
    Postów: 3009 3996

    Wysłany: 13 lutego, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też zaczynamy przygode z CLO
    wyniki przed terapią :
    LH 2,7
    FSH 6,6
    testosteron z 250 od grudnia urósł do 400 aktualnie
    od poniedziałku M będzie brało CLO 50mg po 1 tabletce dziennie

    <3 synek 18.08.18
    starania o drugi cud od 04.19
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.