Wyniki nasienia - niska morfologia i test MAR
-
nick nieaktualnyWitam,
Prosiłabym o pomoc i wskazówki co możemy zrobić na już by poprawić poniższe wyniki. Powiem szczerze, że trochę mnie podłamała morfologia i test MAR. Wiem, że plemników jest dużo, tylko co z tego .
koncentracja plemników - 180 mln/ml
całkowita liczba plemników w ejakulacie 500 mln
ruch postępowy - 24% (norma powyżej 32), mln/ejakulat - 128
ruch niepostępowy - 46%;
brak ruchu - 54%
Plemniki żywe - 48% (norma powyżej 58%); mln/ejakulat- 250
Plemniki o prawidłowej budowie - 1% (norma powyżej 4%); mln/ejakulat - 5
Aglutynacja (stopień) - 1 (norma brak)
Agregacja -obecna (norma brak)
Koncentracja komórek okrągłych - 3,1 mln/ml (poniżej 5)
Koncentracja leukocytów per-dodatnich - 0 (poniżej 1)
Test mar Ig g -30 (gdzie pisze,że 10-39% to wynik wątpliwy sugerujący podejrzenie niepłodność immunologicznej )
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. U mnie są duże problemy, miałam nadzieję, że choć u męża będzie ok, a jednak też pod górę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2020, 07:10
-
Trzeba zrobić posiewy. Leukocyty wskazują na bakterie. Poszukaj na wątku "badanie nasienia". Pozostałe odpowiedzi na wątku "morfologia 0%".ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
nick nieaktualnyKrąsi wrote:Trzeba zrobić posiewy. Leukocyty wskazują na bakterie. Poszukaj na wątku "badanie nasienia". Pozostałe odpowiedzi na wątku "morfologia 0%".
Dziękuję za odpowiedź. Posiew był robiony razem z badaniem, więc za tydzień będziemy mieć wiedzę czy to jakaś dziad bakteria -
Morfologię z powodzeniem poprawicie Mój brał supramen przez co najmniej kwartał i pomogło.
Niestety nie wiem nic o teście MAR. Więc nie pomogę. -