X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Czy opioidowe leki zawsze wiążą się z ryzykiem?
Odpowiedz

Czy opioidowe leki zawsze wiążą się z ryzykiem?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • EchoSphere Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Zaczęłam terapię przeciwbólową po operacji i lekarz przepisał mi opioidy. Trochę się boję – dużo się mówi o uzależnieniu i zagrożeniach, a nie wiem, co jest przesadą, a co prawdą. Czy naprawdę każdy, kto bierze opioidy, jest narażony na niebezpieczeństwo?

• PixelNomad Nowa

Wysłany: 13 kwietnia, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że pytasz – edukacja to podstawa. Nie każdy przypadek kończy się uzależnieniem, ale ryzyko przedawkowania opioidów istnieje, szczególnie przy długim stosowaniu, mieszaniu z innymi substancjami czy nieprzestrzeganiu dawek.
    W artykule, który podlinkowałem, masz szczegółowo opisane mechanizmy działania opioidów, objawy przedawkowania i środki bezpieczeństwa. Dla każdego, kto ma z nimi styczność – obowiązkowa lektura.

• EchoSphere Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, super – to właśnie chciałam wiedzieć. Dzięki ogromne!

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ