Poród w wodzie
-
WIADOMOŚĆ
-
Po pierwsze: uściślijmy. Chodzi ci o poród w wodzie, czyli spędzenie jednej godziny I fazy w wodzie, czy też poród do wody, czyli II faza w wodzie gdzie dziecko rodzi się do wody?
Ja siedziałam ostatnią godzinę I fazy w wannie i BARDZO polecam. To odpręża, pomaga panować nad oddechem w czasie skurczy i powiększa rozwarcie. Jak wyszłam z wody po tej godzinie miałam już 10cm. -
Zgadzam się z nanu. Ja również ostatnie pół godziny pierwszej fazy spędziłam w wannie i nagle rozwarcie 10 cm, wody odeszły, 5 min i Anna na świecie.
Chciałam poród w wodzie i mój szpital kiedyś je praktykował, jednak później nie praktykowali tego, ze względu na duże ryzyko. Czego ryzyko? Nie wiem, nie dopytywałam, gdyż zależało mi przede wszystkim na pobycie w wodzie w I fazie porodu.AnnaKarolina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja gdzieś ostatnio czytałam, że źle przeprowadzony poród w wodzie (gdy dziecko rodzi się do wody) może być niebezpieczne nie tylko dla dziecka, ale i dla matki. Czytałam też o kobiecie, która rodząc w wodzie, nabawiła się jakiejś choroby przez zaniedbanie sanitarne placówki.
Jak znajdę linki to wrzucę. -
Ja od samego początku ciąży planuje taki poród, najlepiej obie fazy w h2o; jednak wiadomo...porodu do końca nie da się zaplanować. Nasz żeście w UK w Bristolu gdzie będę rodzic wybrany przeze mnie szpital od lat praktykuje taki sposób przyjścia na świat i jeszcze nie słyszałam by jakiejś mamie coś się nie powiodło.
Krysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa tez nie słyszałam poród w wodzie najlepszy karolcia85 wejdź na youtube wpisz poród w wodzie zobaczysz jaka fajna sprawa ) zawsze pamiętaj ze możesz zobaczyć warunki w placówce jakie są i wybrać najlepsze miejsce pozdrawiam cieplo. A poza tym są położne które dzidziusia wyciągają jak juz wychodzi :)pełna opieka zero znieczulenia ewentualnie gaz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 18:53
-
nick nieaktualnyJa mam pytanko do tych bardziej zorientowanych - Nanu, Nalka lub innych mamusiek znających temat
Chciałabym mieć możliwość spędzenia w wodzie części I fazy porodu, II już nie koniecznie. Czy da się to pogodzić z zzo? Czy raczej jedno wyklucza drugie?
-
nick nieaktualnyJa poruszałam, ale okazalo sie ze nikt i nic
Moja kolezanka w Anglii rodzila w wodzie i zachwala. Ja na dniach ( jestem 3 dni po terminie) bede rodzic i wlasnie chcę w wodzie i do wody na Kamieńskiego we wrocławiu. Mam pod tym kątem wszystkie badania porobione i oby tylko porod przeszedł tak zebym mogła -
Ja rodzilam w wodzie i bardzo pozytywnie to wspominam . Nie wiem czy to zasluga wody czy jedynie szczescie, ale nie popekalam mimo ze to byl moj pierwszy porod, a nie masowalam krocza. Jako znieczulenie mialam gas & air. Za 4 tygodnie mam termin drugiego porodu i mam nadzieje na podobne doswiadczenie
Kajtka lubi tę wiadomość
-
ell wrote:Ja rodzilam w wodzie i bardzo pozytywnie to wspominam . Nie wiem czy to zasluga wody czy jedynie szczescie, ale nie popekalam mimo ze to byl moj pierwszy porod, a nie masowalam krocza. Jako znieczulenie mialam gas & air. Za 4 tygodnie mam termin drugiego porodu i mam nadzieje na podobne doswiadczenie
Witam Kolazanke my to sie znamy chyba troszke
Tez sie zastanawiam nad porodem w wodzie i czytalam troche i coraz bardziej mnei to przekonuje
ale nie wiem jak to jest z 'wolna' wanna podczas akcji porodowej.
a powiedz mi Ell, wszystkie etapy w wodzie??ell lubi tę wiadomość
-
Kajtka wrote:Witam Kolazanke my to sie znamy chyba troszke
Tez sie zastanawiam nad porodem w wodzie i czytalam troche i coraz bardziej mnei to przekonuje
ale nie wiem jak to jest z 'wolna' wanna podczas akcji porodowej.
a powiedz mi Ell, wszystkie etapy w wodzie??
Karlaba, ty mieszkasz w Polsce? Bo ja jestem w Anglii i mnie juz kilka razy namawiali na porod domowy, nawet basen i butle z gas&air dostarczyliby w 37 tygodniu, ale to nie dla mnie. Moj synek histeryzuje nawet jak polozna uzywa dopplera, wiec juz widze jak znioslby moj porod Mysle, ze twoj lekarz/polozna powinni pomoc ci z organizacja, ale z tego co czytalam to w Polsce wiaze sie z kosztami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 12:01
-
ell wrote:Hehe... swiat jest maly gratuluje ciazy! Ja weszlam do wody dopiero jak mialam rozwarcie duze, bo wczesniej wolalam chodzic, ale w sumie obie fazy zaliczylam teraz chyba zdecyduje sie wczesniej, bo mnie woda przyniosla wielka ulge. Ja w pierwszej ciazy i w tej tez wybralam midwifery led care, wiec z dostepem do wanny nie ma problemu, bo maja ich wiecej niz typowy hospital unit.
Karlaba, ty mieszkasz w Polsce? Bo ja jestem w Anglii i mnie juz kilka razy namawiali na porod domowy, nawet basen i butle z gas&air dostarczyliby w 37 tygodniu, ale to nie dla mnie. Moj synek histeryzuje nawet jak polozna uzywa dopplera, wiec juz widze jak znioslby moj porod Mysle, ze twoj lekarz/polozna powinni pomoc ci z organizacja, ale z tego co czytalam to w Polsce wiaze sie z kosztami.
Slicznie dziekuje!
Swiat i internety sa naprawde male
Ja juz chyba sama siebie przekonalam, u mnie tez jest specjalne birth centre wiec mam nadzieje, ze z wolnymi wannami nie bedzie problemu ale zapisy tam dopiero od 37 tygodnia
a co do porodu w domu to nigdy bym sie nie zgodzila, a szczegolnie w uk gdzie polozna rekami bada ulozenie dziecka -.-Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 16:32
ell lubi tę wiadomość