Ciąża na clexan acard duphaston i luteina
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamilka wrote:Hej.
Mi się udało z zestawem
Clexane 0.4
Acard
Duphaston
Luteina
Encorton
Plaquenil
Dodam że miałam trzy poronienia.👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌ -
Mama8latka wrote:Masz jakieś dodatnie ANA lub problemy immunologiczne ? Przez całą ciaze brałaś Plaquenil?? Mój gin nie chce się na niego zgodzić
Tak całą ciążę i połóg.
Zalecil reumatolog ale gin też tak uważała.
Jak wróciłam od reumatologa od razu zapytała co oprócz clexane dał...
Miałam Ana w podwyższonym mianie. A poza tym w wywiadzie "podejrzenie" zespołu antyfosfolipidowego. Nic konkretnego. Chyba białko C lub S trochę poza normą i tyle.
A przebadane chyba wszystko co możliwe...
A jaką dawkę Encortonu bierzesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2020, 00:32
04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Kamilka wrote:Tak całą ciążę i połóg.
Zalecil reumatolog ale gin też tak uważała.
Jak wróciłam od reumatologa od razu zapytała co oprócz clexane dał...
Miałam Ana w podwyższonym mianie. A poza tym w wywiadzie "podejrzenie" zespołu antyfosfolipidowego. Nic konkretnego. Chyba białko C lub S trochę poza normą i tyle.
A przebadane chyba wszystko co możliwe...
A jaką dawkę Encortonu bierzesz?👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Mama8latka wrote:Ja mam 10mg Encortonu , i właśnie reumatolog chce Plaquenil twierdząc ze jest bezpieczny . A mój gin widząc na opakowaniu przekreslona kobiete w ciazy i czaszke to absolutnie nie wyraził zgody. Teraz idę do innej babki to będę się pytać od nowa... ehh
Mi go zatwierdziła ginekolog- pani Profesor która specjalizuje się w trudnych przypadkach.
I mi powiedziała że lepiej wziąć i utrzymać ciążę niż nie brać. I tak jak piszesz jest bezpieczny.
Jego poprzednik (arechin) mógł powodować że dzieci małe się rodziły. A plaquenil jest bezpieczny. Mój 13 miesięczny synek zdrowy. I jest na świecie....
A skąd jesteś?
Bo może warto zmienić lekarza od razu na takiego który wszystkim się zajmie i ogarnie temat?04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Kamilka wrote:Mi go zatwierdziła ginekolog- pani Profesor która specjalizuje się w trudnych przypadkach.
I mi powiedziała że lepiej wziąć i utrzymać ciążę niż nie brać. I tak jak piszesz jest bezpieczny.
Jego poprzednik (arechin) mógł powodować że dzieci małe się rodziły. A plaquenil jest bezpieczny. Mój 13 miesięczny synek zdrowy. I jest na świecie....
A skąd jesteś?
Bo może warto zmienić lekarza od razu na takiego który wszystkim się zajmie i ogarnie temat?
Dajesz nadzieje Zdrowy synek najwiekszym dowodem na to że mozna brac plaquenil👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Mama8latka wrote:Ja jestem z wielkopolski , juz tylu lekarzy odwiedziłam i zaden nie chce sie podjac tego zebym brala plaquenil ... Zobacze jeszcze co mi powie pani z która jestem teraz umówiona w grudniu. Jak ona nie bedzie miała jakiegos konkretnego podejscia to chyba bede szukac lekarza w Poznaniu.
Dajesz nadzieje Zdrowy synek najwiekszym dowodem na to że mozna brac plaquenil
Ja Lublin.
Moja Pani profesor na pewno by Cię przyjęła....04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Kamilka wrote:Ja Lublin.
Moja Pani profesor na pewno by Cię przyjęła....
Z drugiej strony mogłabym sama zacząć brac bo mam wykupione 3 paczki i tak leza i czekają na decyzje, ale odwlekam bo wiadomo jak to jest z braniem na własną rękę. Tylko że Twój przykład i paru innych dziewczyn pokazuje że nie szkodzi ten lek na dziecko.
A powiedz mi po jakim czasie zaszlas od bierzesz Plaquenil?👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Ja brałam tylko w ciąży. Żeby utrzymać tę ciążę. Przed nie brałam wcale. Ale to wynikało też z tego że ta ciąża była dla nas niespodzianką....
Po drugim poronieniu reumatolog kazał mi się "przeleczyć" kilka miesięcy arechinem. Zapisał mi 3 opakowania. Wykupiłam ale nie wzięłam ich bo byłam załamana i było mi wszystko jedno. Więcej ciąż nie planowałam.
A jak tylko się dowiedziałam o ciąży to do reumatologa. Zapisał clexan z refundacją i właśnie plaquenil.
Dodatkowo moja endokrynolog też wysokiej klasy specjalistka pilnowała żebym miała tsh w granicach 0.1-1.00 mimo iż normy są wyższe. W ciąży bardzo skacze tsh i czasem ciężko to kontrolować. Mi w drugiej ciąży urosło na 7.... A przed miałam 2.1. Także też polecam to zweryfikować.
ja bym na twoim miejscu chodziła do reumatologa i brała plaquenil a ginowi nic nie mówiła.... A pani Profesor się nazywa Leszczyńska.
04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Kamilka wrote:Ja brałam tylko w ciąży. Żeby utrzymać tę ciążę. Przed nie brałam wcale. Ale to wynikało też z tego że ta ciąża była dla nas niespodzianką....
Po drugim poronieniu reumatolog kazał mi się "przeleczyć" kilka miesięcy arechinem. Zapisał mi 3 opakowania. Wykupiłam ale nie wzięłam ich bo byłam załamana i było mi wszystko jedno. Więcej ciąż nie planowałam.
A jak tylko się dowiedziałam o ciąży to do reumatologa. Zapisał clexan z refundacją i właśnie plaquenil.
Dodatkowo moja endokrynolog też wysokiej klasy specjalistka pilnowała żebym miała tsh w granicach 0.1-1.00 mimo iż normy są wyższe. W ciąży bardzo skacze tsh i czasem ciężko to kontrolować. Mi w drugiej ciąży urosło na 7.... A przed miałam 2.1. Także też polecam to zweryfikować.
ja bym na twoim miejscu chodziła do reumatologa i brała plaquenil a ginowi nic nie mówiła.... A pani Profesor się nazywa Leszczyńska.
Ja mam powyżej 2 tsh, teraz w poniedzialek jadę skontrolować po ok 3 miesiącu brania Euthyroxu 50 A jak kontrolowalam w ciazy do 9 tyg to też mi skończyło do 3,70 wtedy .
Ja w tym momencie jestem już ponad rok na Encortonie, toczeń mam w remisji jakieś 8 miesięcy żadnych objawów takze ciągle czekam na ta upragnioną kropeczke, też bym chciała taka niespodziankę 😉👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Myślę że poinformowanie gina o tym że musisz brać i to zalecenie od reumatologa jest super rozwiązaniem
Osobiście polecam jeszcze z tarczycą sprawdzić.... ja przerobiłam kilku endokrynologów. I nie wiem czy tarczyca nie była przyczyną jednego z moich poronień.
Moja obecna endokrynolog była wiele lat konsultantem wojewódzkim w sprawie endokrynologii. Także zna się na rzeczy...
04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Mama8latka wrote:Aha no to jeszcze większe nadzieję dajesz ,bo myślałam że teraz będę musiała znowu nie wiadomo ile czekać aż Plaquenil zacznie dzialac. Na poważnie już myślę żeby to brac na własną rękę w porozumieniu z reumatologiem A gince powiem że to jest mus bo to lek na toczeń i zobaczę co powie . Postawie ja przed faktem dokonanym 😋
Ja mam powyżej 2 tsh, teraz w poniedzialek jadę skontrolować po ok 3 miesiącu brania Euthyroxu 50 A jak kontrolowalam w ciazy do 9 tyg to też mi skończyło do 3,70 wtedy .
Ja w tym momencie jestem już ponad rok na Encortonie, toczeń mam w remisji jakieś 8 miesięcy żadnych objawów takze ciągle czekam na ta upragnioną kropeczke, też bym chciała taka niespodziankę 😉14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Janinka wrote:Mama8latka - ginekolog musi być tez świadom, ze masz przeciwciała SS-/Ro52- pod kątem kontroli pracy serca dziecka, toczeń noworodków i te klimaty. Plaquenil ma pomagać przy tych przeciwciałach .
Edit: udało mi się ,mam wizytę we wtorek 👍 ekspresowy termin jak na dzisiejsza sytuację .Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2020, 11:00
👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Super że się umówiłaś.
Ja jak w ciąży byłam z synkiem to mnie profesor położyła na badania do szpitala i kazała zbadać właśnie te SS i Ro żeby sprawdzić czy serduszko trzeba będzie często badać. Wyszło u mnie w normie. A mimo to brałam plaquenil. Także u mnie być może na wyrost było. A może nie na wyrost? Może coś mam nie zbadane? A dzięki temu ssak leży koło mnie i ssie
Jestem pewna że i Ty się doczekasz....
U mnie to trwało trochę (10 lat) hihi
Ale jest!Mama8latka lubi tę wiadomość
04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Kamilka wrote:Super że się umówiłaś.
Ja jak w ciąży byłam z synkiem to mnie profesor położyła na badania do szpitala i kazała zbadać właśnie te SS i Ro żeby sprawdzić czy serduszko trzeba będzie często badać. Wyszło u mnie w normie. A mimo to brałam plaquenil. Także u mnie być może na wyrost było. A może nie na wyrost? Może coś mam nie zbadane? A dzięki temu ssak leży koło mnie i ssie
Ale jest!14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Mama8latka wrote:No właśnie Reumatolog to podkreślil na zaświadczeniu że będą konieczne czeste usg serduszka i przeplywy. Ja Wam powiem tak że zacznę to brac na własną reke, już tyle się naczytalam że są wkoncu badania że Plaquenil jest wskazany do brania przy toczniu o ciazy i w ogóle dziewczyny są żywymi przykładami.... że już się nie boję tego . Muszę się tylko zapisać od nowa na wizytę do reumatologa żeby mi świeże zaświadczenie wystawil.
Edit: udało mi się ,mam wizytę we wtorek 👍 ekspresowy termin jak na dzisiejsza sytuację .Mama8latka lubi tę wiadomość
14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Kamilka wrote:Super że się umówiłaś.
Ale jest!
10 lat ? Osz kurczę faktycznie dlugo! Ale najważniejsze że jest i możesz tulić do siebie 🥰👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Piszę 10 lat bo taka jest różnica między moimi dziećmi. Córka 2009 synek 2019. A w międzyczasie 2 poronienia. Ciąży z synkiem nie planowaliśmy bo już "późno" się zrobiło po pierwsze a po drugie nie chciałam ryzykować kolejnej straty...
Także nie sugeruj się tym moim czasem. Ty młoda ja stara zdążysz jeszcze utulić swojego szkraba!
Ja jeszcze oprócz clexane brałam acard. I to zarówno reumatolog jak i ginekolog zalecał.
I dużo progesteronu brałam. 3 razy dziennie Duphaston i Luteina 100g dwa razy dziennie dopochwowo. I witaminy i letrox na tarczycę i jod. Także rozumiem tę ilość "drażetek" na śniadanie.... Ale warto było!
04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
Kamilka wrote:Piszę 10 lat bo taka jest różnica między moimi dziećmi. Córka 2009 synek 2019. A w międzyczasie 2 poronienia. Ciąży z synkiem nie planowaliśmy bo już "późno" się zrobiło po pierwsze a po drugie nie chciałam ryzykować kolejnej straty...
Także nie sugeruj się tym moim czasem. Ty młoda ja stara zdążysz jeszcze utulić swojego szkraba!
Ja jeszcze oprócz clexane brałam acard. I to zarówno reumatolog jak i ginekolog zalecał.
I dużo progesteronu brałam. 3 razy dziennie Duphaston i Luteina 100g dwa razy dziennie dopochwowo. I witaminy i letrox na tarczycę i jod. Także rozumiem tę ilość "drażetek" na śniadanie.... Ale warto było!
Tak acard mam cały cykl wieczorem i duphaston 2x1 po owulacji ale mam zamiar pogadać z ginka żeby właśnie dolozyc luteine dopochwowo.
Ogólnie mój zestaw na śniadanie to :
Przed śniadaniem Euthyrox 50
Pozniej Encorton 10mg
Vigantoletten 4000j
Miovelia saszetka plus metylowany kwas foliowy
Koenzym Q10
Okresowo Salfazin cynk na poprawę skory i od 3-5dc MioVElia NAC
Olej z wiesiolka do owulacji
Ananas i duphaston po owulacji
Acard cały cykl na noc
I doszedł Plaquenil 200
A po pozytywnym tescie Neoparin 0,4
Tyle już tego jest że nie ma chyba już innych możliwości 🙆♀️🤷♀️ ale bez tego wynika że mogę pomarzyć o ciazy... musi się udac . 🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2020, 22:02
👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Musi się udać!!!
I tego życzę.
Ja nawet nie marzyłam że będę miała tyle szczęścia i urodzę po raz drugi zdrowe dziecko. A tu proszę....
Nie była to łatwa ciąża. Było ciężko i dwa pobyty w szpitalu ale profesor dawała mi poczucie bezpieczeństwa. Wiedziała co robi a ja jej słuchałam. Kazała do szpitala to szłam. Kazała leżeć to leżałam. Kazała wyluzować to próbowałam hehe.
Także zaufanie do lekarza to podstawa wg mnie.04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek