Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie wróciłam od gina.
W usg wszystko ok, endometrium jednolite (albo jednorodne ) - kamień z serca. Zalecił kontynuację brania kwasu foliowego a dodatkowo mam brać jod, bo nie spodobała mu się moja tarczyca - stwierdził, że wygląda na lekko powiększoną, a wyniki tsh z lipca ocenił na zbyt bliskie dolnej granicy normy. Mogą świadczyć o lekkiej nadczynności...
Dostałam też skierowanie na:
P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO X 1;
Tyroksyna wolna - fT4 X 1;
P.ciała przeciw różyczce IgG X 1;
Hormon tyreotropowy - TSH X 1;
P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG X 1;
Prolaktyna - PRL X 1;
Prolaktyna po teście z metoclopramidem - 1 h X 1;
Toxoplazmoza - panel (IgG, IgM) X 1;
P.ciała przeciw kardiolipinie (IgM i IgG) X 1;
P.ciała przeciw różyczce IgM X 1;
Pytanie do bardziej obeznanych w temacie dziewczyn - wystarczy? Czy radziłybyście jeszcze coś zrobić?
Aaa i mam czekać 2 cykle z kolejnymi staraniami (chyba, że wyniki będą kiepskie - wtedy dłużej). -
Mam z pracy pakiet w medicover. Najlepiej weź sobie na wszelki wypadek listę badań jeśli lekarz sam nic nie zaproponuje i powiedz, że chcesz je zrobić. Trzymam kciuki, żeby Twój lekarz był sensowny. Po swoich ostatnich doświadczeniach wiem, że o to niełatwo niestety...
-
nick nieaktualnyOśmielam się prosić o przekazanie 1% podatku dla córci naszego przyjaciela Hani
Hania Bednarz mieszka w Kraśniku urodziła się 23 grudnia 2009roku w 29 tygodniu ciąży o 11 tyg za wcześnie z wagą 1020 gram. Hania ma siostrę bliźniaczkę Julke która jest w lepszej kondycji zdrowotnej lecz też potrzebuje rehabilitacji. Hania gdy przyszła na świat nie oddychała była reanimowana na sali operacyjnej dwukrotnie podano jej adrenalinę i tym sposobem uratowano jej życie. Niestety nastąpiło niedotlenienie mózgu. Pierwsze badania wykazały wylewy dokomorowe IV najwyższego stopnia przez co nie może rozwijać się teraz prawidłowo. Hania teraz walczy o to by być chociaż troszkę sprawna.
Bartek tata dziewczynek a nasz przyjaciel od podstawówki zarówno mój jak i Czarka jest w trudnej sytuacji mama dziewczynek zostawiła je prawie 3 lata temu ma teraz nową rodzinę i nowe dziecko a dziewczynkami się nie interesuje. Tata dziewczynek z pomocą swoich rodziców stara się jak może ale to nadal za mało nie może podjąć pracy bo jeździ na turnusy rehabilitacyjne dla dziewzynek jest stałym bywalcem centrum zdrowia dziecka w Warszawie
Jeżeli tylko któraś z was może proszę o przekazanie 1% dla Hani będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc dla nich
Bartek, Hania i Julia – tata i dwie córeczki. Rodzina niezwykła i nad wiek doświadczona. Oswojona z niepełnosprawnością, ale prosząca o wsparcie. Bez niego trudno stawić czoła niełatwym dniom i nocom. I zadaniom, do których niezbędna jest determinacja i poświęcenie.
Młody tata jest pełen nadziei, że uda mu się pokonać przeszkody i zapewnić Hani jak najlepszą opiekę rehabilitacyjną. Ci, którzy chcieliby mu w tym pomóc mogą przekazać wsparcie na konto fundacji.
Fundacja Dzieciom „Zdążyć z pomocą” ul. Łomiańska 5, 01-685 Warszawa nr KRS: 0000037904; cel szczegółowy 1% - „12169 Bednarz Hanna”.
a tutaj kilka linków na temat Hani
http://dzieciom.pl/film/hanna-bednarz
http://wczesniak.pl/kontakt/50
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/538604_512527638781710_1483026110_n.jpg zdjęcie Hani
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/992928_598606403507166_1928989673_n.jpg zdjęcie Julki z Bartkiem
Anoolka lubi tę wiadomość
-
Frelka wrote:Właśnie wróciłam od gina.
W usg wszystko ok, endometrium jednolite (albo jednorodne ) - kamień z serca. Zalecił kontynuację brania kwasu foliowego a dodatkowo mam brać jod, bo nie spodobała mu się moja tarczyca - stwierdził, że wygląda na lekko powiększoną, a wyniki tsh z lipca ocenił na zbyt bliskie dolnej granicy normy. Mogą świadczyć o lekkiej nadczynności...
Dostałam też skierowanie na:
P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO X 1;
Tyroksyna wolna - fT4 X 1;
P.ciała przeciw różyczce IgG X 1;
Hormon tyreotropowy - TSH X 1;
P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG X 1;
Prolaktyna - PRL X 1;
Prolaktyna po teście z metoclopramidem - 1 h X 1;
Toxoplazmoza - panel (IgG, IgM) X 1;
P.ciała przeciw kardiolipinie (IgM i IgG) X 1;
P.ciała przeciw różyczce IgM X 1;
Pytanie do bardziej obeznanych w temacie dziewczyn - wystarczy? Czy radziłybyście jeszcze coś zrobić?
Aaa i mam czekać 2 cykle z kolejnymi staraniami (chyba, że wyniki będą kiepskie - wtedy dłużej).
Kochana ja polecam jeszcze antykoagulant tocznia, ANA (przeciwciała przeciwjądrowe), Cytomegalia (IgG, IgM), wymaz na Chlamydiozę, FSH,LH,Progesteron,Estradiol,Testosteron,
I podstawowe z morfologii krwi oraz CRP, APTT, Protrombina, Fibrynogen i D-dimery.
To takie podstawowe. Potem w zależności od wyników robisz albo nie inne bardziej szczegółowe badania
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
nick nieaktualnyMiriam będę pamiętać o tych dzieciaczkach
Ten Bartek to musi być naprawdę świetny facet...większość by uciekła. A o ich matce wypowiadać się nie będę.
Sam Kraśnik dobrze mi się kojarzy bo jak byłam małolatą to poznałam kilku fajnych ludzi stamtąd.To były czasyinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnoolka dziękuje bardzo Bartek z dziewczynkami również
No też podziwiam Bartka stara się jak może chociaż często widać że chłopak nie ma już sił dobrze że ma wspaniałych rodziców którzy mu pomagają w opiece nad dziewczynkami. Co do Marty matki dziewczynek to się nie wypowiadam bo nie chce się złościć po prostu przykro jest nawet myśleć że mieszka nie daleko a mijając dzieci na ulicy traktuje je jak zupełnie obce osoby
O ale Ty piszesz o Kraśniku z woj. Lubelskiego ? Bo ty z Olsztyna jesteś jak dobrze kojarzęinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kochane idę jutro badać prolaktynę jeszcze raz i mam w związku z tym pytanie do Was mądrych głów czy jak dzisiaj polatam po sklepach i po ikei to czy to może wpłynąć na jutrzejszy wynik prolaktyny. Bo czytałam że wysiłek fizyczny może wpłynąć na wynika no ale w sumie wieczorem to ja już będę w domku na kanapie leżeć więc sama nie wiem
inessa lubi tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Pismak wrote:Kochana ja polecam jeszcze antykoagulant tocznia, ANA (przeciwciała przeciwjądrowe), Cytomegalia (IgG, IgM), wymaz na Chlamydiozę, FSH,LH,Progesteron,Estradiol,Testosteron,
I podstawowe z morfologii krwi oraz CRP, APTT, Protrombina, Fibrynogen i D-dimery.
To takie podstawowe. Potem w zależności od wyników robisz albo nie inne bardziej szczegółowe badania
Dzięki Pismak :* Na następnej wizycie poproszę o skierowanie na te badania.
inessa lubi tę wiadomość
-
Miriam bardzo poruszyła mnie ta historia ten Bartek to wspaniały facet i zdecydowałam że przekażemy mu ten 1%, bo i tak jak sie nie wybierze to ten 1% gdzieś trafia przynajniej bede wiedziała gdzie i że to jest pomoc dla tych dziewczynek, a tym bardziej mam do tego sentyment że jestesmy z tego samego województwa i postaram sie też namówić znajomych i rodzine
Anoolka, Miriam, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyw 5 cyklu od zabiegu ale starania zaczęłam od razu 2 tyg po zabiegu nie czekałam tych miesięcy które lekarz zalecał ze względu na to że o poprzednią ciąże staraliśmy się 24 miesiące zakładałam z góry że znów tyle nam zejdzie chociaż liczyłam na szybsze zajście
inessa lubi tę wiadomość
-
Miriam wrote:w 5 cyklu od zabiegu ale starania zaczęłam od razu 2 tyg po zabiegu nie czekałam tych miesięcy które lekarz zalecał ze względu na to że o poprzednią ciąże staraliśmy się 24 miesiące zakładałam z góry że znów tyle nam zejdzie chociaż liczyłam na szybsze zajście
rozumiem w sumie nie dziwie sie ze od razu zaczeliście jak wczesniej tak długo sie staraliście ale fajnie że wam sie teraz szybciutko udałoinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszybko ? mi wydawało się się to wiecznością czego ja nie wyprawiałam żeby szybciej się udało ziółka wiesiołki termometry sex w wybrane dni różne metody bioenergoterapeuci hipnoza psycholog tabletki z buraków masakra jak teraz o tym myśle cud że mąż mnie nie zostawił aż w piątym cyklu pierdzielnełam wszystko i będzie co będzie nawet kwas foliowy przestałam łykać i udało się
Tobie też życzę szybkiego zajścia w którym tyg straciaś maleństwo?inessa lubi tę wiadomość
-
kochana chodziło mi że o wiele szybciej niż sie staraliście o pierwszą ciąże ale w sumie jak zaczeliscie od razu to troche upłynęło. A znam dużo przypadków ze po poronieniu zaszlo wlasnie w 5 cyklu.
Ja straciłam w 8 tc a wg usg było 5,5 tc i własnie tak sie zastanawiam czy po najbliższej @ nie zacząc sie starać bo wątpie zeby od razu sie udałoinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Miriam wrote:ja nie żałuje że zaczeliśmy odrazu a mam tu z forum kilka znajomych dziewczyn które nawet nie dostały @ po poronieniu a już tulą swoje maleństwa
i ja chyba tak postanowie żeby od nastepnego cyklu zacząć bo myslałam żeby jeszcze sie wstrzymać z jeden cykl ale to chyba bardzo nie ma sensu tak czekaćMiriam, inessa lubią tę wiadomość