Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6753 9029

    Wysłany: 21 listopada 2018, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kontrola zwykle jest zalecana po 3 tygodniach, ale nie musisz jej robić w szpitalu. Lepiej pójść do swojego zaufanego ginekologa. Co do krwawienia to do 10-14 dni może trwać, ale zwykle krew jest przez pierwsze kilka dni po zabiegu a potem już tylko plamienie.

    Możesz spróbować ugrać coś więcej ze względu na wiek. Po 35 roku życia przysługują czasem dodatkowe badania. Pytanie ile będziesz musiała czekać na wizytę u genetyka w ramach NFZ. Jak ja się dowiadywałam w sierpniu o terminy, to były na 2019r :/

    Jakie badania genetyczne w ogóle planujesz zrobić? Z doświadczenia powiem, że nie zawsze warto robić kariotypy (ok 400zł/os). My robiliśmy je przed ivf, bo musieliśmy. Wyszły prawidłowe a i tak czynność serca płodu ustała. Lekarze mówili, że to się zdarza, że pewnie zarodek był chory i nie mamy się martwić. Jak zrobiliśmy badania genetyczne, to wyszło, że synek nie miał żadnej wady w chromosomach. Kolejne badania natomiast wykazały bardzo dużo nieprawidłowości u mnie :/


    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7469 11410

    Wysłany: 21 listopada 2018, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o badanie kariotypow to mam mieszane uczucia, czy jest to badania Ci niezbedne. Oczywiscie jesli uda Ci sie zrobic na nfz to oczywiscie korzystaj, ale choc brzmi to strasznie to jedno poronienie sie zdarza.. nie chce zebys sie poczula dotknieta, ale niestety w Twoim wieku wady genetyczne zarodkow moga sie zdarzac samoistnie. Wynika to z wieku. Tak nas stworzyla natura.
    Zacznij od sprawdzenia rezerwy jajnikowej. W Twoim przypadku to badanie podstawowe bo pozwoli Ci okreslic w jakim stanie jest Twoja plodnosc. Dodatkowo podstawowe badania hormonow - zwlaszcza fsh i lh w 3 dniu cyklu. Zacznij brac metylowane formy kwasu foliowego i acard 150mg - to na wypadek jakis mthfrow i innych cudow. Nie zaszkodzi Ci nawet jesli ich nie masz.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Niusja Autorytet
    Postów: 628 313

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Ja właśnie odebrałam od kuriera paczkę z test dna. Niby po odesłaniu mają być wyniki w ciągu 10 dni roboczych. A Ty gdzie się pytałaś, w diagnostyce?

    Możesz powiedzieć na czym polega ten test ze strony test dna? Pobierasz próbkę śliny?

    Jestem po 2 poronieniu i mam zalecenia, żeby zrobić badania w kierunku zespołu anty-fosfolipidowego. Orientujecie się może, kiedy zrobić te badania? Lekarz wspomniał coś o 6 tygodniach od poronienia. Zastanawiam się, czy ma być 6 tygodni, czy może do 6 tygodni hmm

    Ja 34 lata, M 37 lat (starania od 2016)
    Salve Medica Łódź 2017
    HSG (drożne) XI 2017
    Nasienie super
    Nieregularne i długie cykle + io + nadciśnienie
    29.03.2018 punkcja (2x4AA i 1x3AB)
    03.04.2018 transfer - 8 tydzień (*)
    15.10.2018 ct - 7 tydzień (*)
    03.02.2020 ct - <0,2
    Immunologia: KIR BX i brak 3.
    MTHFR 1298A-C hetero, PAI-1 4G homo, NK 12%
    Histerioskopia 2020
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6753 9029

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niusja wrote:
    Możesz powiedzieć na czym polega ten test ze strony test dna? Pobierasz próbkę śliny?

    Jestem po 2 poronieniu i mam zalecenia, żeby zrobić badania w kierunku zespołu anty-fosfolipidowego. Orientujecie się może, kiedy zrobić te badania? Lekarz wspomniał coś o 6 tygodniach od poronienia. Zastanawiam się, czy ma być 6 tygodni, czy może do 6 tygodni hmm
    Kurier przywozi paczkę, w której masz takie patyczki, dokładną instrukcję jak pobrać wymaz i kopertę zwrotną. Wymaz pozbierasz pocierając patyczkiem o policzek kilkanaście razy, ptoen bierzesz drugi patyczek o powtarzasz z drugim policzkiem :) Pakujesz patyczki z powrotem do folijki, wypełniasz ankietę i wszystko wrzucasz do koperty zwrotnej. Na stornie zamawiasz kuriera i następnego dnia od ciebie odbiera kopertę. Ja za wynikami czekałam koło 10dni i dostałam je na maila (tak wybrałam)

    Co do zespołu antyfosfolipidowego, to ja akurat robiłam 8-9tyg po łyżeczkowaniu. Tan miałam wizytę u hematologa akurat umówioną. Jeśli wyjdzie ci coś dodatnie, to po 12 tyg trzeba tą pozycję powtórzyć. Jeśli znów będzie dodatnie, to dopiero wtedy potwierdzi się zespół antyfosfolipidowy.

    Niusja lubi tę wiadomość

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6753 9029

    Wysłany: 3 grudnia 2018, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i na testdna robisz badania w kierunku trombofili i mutacji, więc nie ma znaczenia kiedy je zrobisz. To są badania genetyczne, a jak wiadomo geny się nie zmieniają :)

    Niusja lubi tę wiadomość

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Niusja Autorytet
    Postów: 628 313

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Aaaa i na testdna robisz badania w kierunku trombofili i mutacji, więc nie ma znaczenia kiedy je zrobisz. To są badania genetyczne, a jak wiadomo geny się nie zmieniają :)

    Dziękuję za wyczerpującą wiadomość :) mam jak na razie zrobić zespół antyfosfolipidowy 6 tygodni od poronienia. Ale tak chodzi mi po głowie, żeby zrobić ten test ze strony.

    Ja 34 lata, M 37 lat (starania od 2016)
    Salve Medica Łódź 2017
    HSG (drożne) XI 2017
    Nasienie super
    Nieregularne i długie cykle + io + nadciśnienie
    29.03.2018 punkcja (2x4AA i 1x3AB)
    03.04.2018 transfer - 8 tydzień (*)
    15.10.2018 ct - 7 tydzień (*)
    03.02.2020 ct - <0,2
    Immunologia: KIR BX i brak 3.
    MTHFR 1298A-C hetero, PAI-1 4G homo, NK 12%
    Histerioskopia 2020
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6753 9029

    Wysłany: 4 grudnia 2018, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niusja wrote:
    Dziękuję za wyczerpującą wiadomość :) mam jak na razie zrobić zespół antyfosfolipidowy 6 tygodni od poronienia. Ale tak chodzi mi po głowie, żeby zrobić ten test ze strony.
    Nie ma sprawy :)
    Jak masz zespół antyfosfolipidowy to leczenie będzie prowadzone tak samo jak w przypadku mutacji i trombofilii, czyli Acard i heparyna. Natomiast na mutację mthfr bierze się kwas metylowany, ale nie wiedząc o mutacjach też można go brać. Jeśli masz wolne fundusze i chciałabyś wiedzieć na pewno, to wartość zrobić te badania :)

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Simons_cat Autorytet
    Postów: 867 661

    Wysłany: 6 grudnia 2018, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja mam pytanie kiedy zrobic badanie komórek nk i ANA. Czy w jakimś konkretnym dniu cyklu? Czy wtedy kiedy zajdę w ciążę? Czy nie ma znaczenia? Choć gdzieś przeczytałam, że nk są zmienne?

    9880641b48023d0f6ffcb9abdc60a006.png

    Starania od września 2017.

    Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
    Ciąża biochemiczna - maj 2018, czerwiec 2018, grudzień 2018

    PCOS, IO
    Szczepienia limfocytami💉
    Dieta Akademii Płodności🥗 + rowerek🚴: kwiecień 2020 72,3 kg -> maj 2020 70,2 kg -> czerwiec 67,8 kg💪
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2061 414

    Wysłany: 16 grudnia 2018, 18:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile czasu od poronienia mozna wykonac jakoe kolwiek badania? Czy to podstawowe czy rozszerzone?

    10.09.2019 Marcel
  • Mildred Autorytet
    Postów: 1392 3120

    Wysłany: 17 grudnia 2018, 15:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem nowa też po dwóch poronieniach ciążę obumarły w 7 tygodniu. Jedna we wrześniu druga wczoraj. Właśnie jestem po zabiegu. Kiedy robić badania czy są jakies które trzeba zrobić od razu po poronieniu ?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 15:44

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6753 9029

    Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Jestem nowa też po dwóch poronieniach ciążę obumarły w 7 tygodniu. Jedna we wrześniu druga wczoraj. Właśnie jestem po zabiegu. Kiedy robić badania czy są jakies które trzeba zrobić od razu po poronieniu ?
    Cześć, przykro mi z powodu Twojej straty. Jeśli jeszcze masz możliwość, to warto zrobić badania genetyczne zarodka. Skoro to jest Twoje drugie poronienie to zrób badania genetyczne w kierunku trombofili wrodzonej oraz badania na zespół antyfosfolipidowy (jest wątek na ten temat)

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Mildred Autorytet
    Postów: 1392 3120

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 06:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie dziś mąż zawozi próbkę do badania do Genesis do Poznania. Będziemy się także starali żeby wydano nam kartę martwego urodzenia potrzebuje tego urlopu macierzysnkiego żeby dojść do siebie po stracie i czasu na zregenerowanie sił i czasu żeby się porządnie przez za przebadać. Dlatego pytam czy jakieś badania trzeba zrobić tuż po poronieniu ?

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6753 9029

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trombofilię możesz w każdej chwili, a teraz zrób sobie zespół antyfosfolipidowy.

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Mildred Autorytet
    Postów: 1392 3120

    Wysłany: 18 grudnia 2018, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do mojej ginekolog dobry specjalista pracuje w szpitalu na Polnej. Powiedziała, że wszystkie badania powinny być robione po 2-3 miesiącach po poronieniu, bo wcześniej mogą być zakłamane przez hormony ciążowe. Stwierdziła, że dobrze ze zrobiliśmy badania genetyczne kosmówki i poleciła wizyte u genetyka jak dostaniemy wyniki. Poczekam te trzy miesiące ale w międzyczasie pójdę do rodzinnego po skierowanie na morfologie krzywą cukrową cholesterol i cokolwiek co będzie chciał mi przepisać. Trzęsą mi się ręce jak jestem głodna a mój ojciec ma cukrzyce a w dodatku wykryto u mnie kiedyś ZZSK chorobe reumatoidalną autoimmunologiczną może to coś też ma wspólnego. Ojciec choruje także na zakrzepice żylaki itd. Wiec pewnie genetycznie mogę być obciążona a po za tym brat męża ma stwardnienie rozsiane następne obciążenie genetyczne. Zobaczymy na pewno się nie podam i będę walczyć aby dowiedzieć się co dzieje się nie tak dlaczego mój organizm nie pozwala się rozwinąć zarodkowi. W moim przypadku obie ciąże nie rozwijały się dobrze od samego początku w pierwszej podejrzenie, że się źle,, druga słabe przyrost behcg 20 % w 5 tyg, różnica usg 5-6 dni w obu ciążach, a test pozytywny mi wyszedł już w 25 dc. I oby dwie ciąże z widocznym dobrym biciem serduszka w 6 tygodniu, a w 7 i kilka dni zatrzymanie rozwoju. Może któraś z was miała podobnie i zna przyczyny ???

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7469 11410

    Wysłany: 20 grudnia 2018, 10:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred z badań które trzeba zrobić po poronieniu to przeciwciała przeciwko antygenom łożyska. Masz na to 6 tygodni.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Paulina12 Znajoma
    Postów: 18 6

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:

    witaj. Ja robiłam takie:

    TSH
    Toksoplazmoza IgG
    Toksoplazmoza IgM
    Wirus różyczki IgG
    Cytomegalowirus IgG
    Cytomegalowirus IgM
    Chlamydia trachomatis
    Ureaplasma Urealyticum
    Neisseria Gonorrhoeae
    wymaz z szyjki macicy

    glukoza na czczo
    p. p/Chlamydia pneumoniae IgG
    p. p/Chlamydia pneumoniae IgM
    Prolaktyna na czczo
    p-ciała przeciw jądrowe ANA wynik dodatni, dlatego musiałam wykonać jeszcze ANA2 i ANA3
    czas kaolinowo-kefalinowy APTT
    Fibrynogen
    Czas prortombinowy PT
    wskaźnik PT
    INR
    D-dimer
    OB
    CRP
    Mutacja Leiden w genie czynnika V
    Antykoagulant tocznia
    p-ciała p/Beta2 glikoproteinie1
    p-ciała p/Beta2 glikoproteinie1
    p-ciała p/Beta2 glikoproteinie1 IgA
    p-ciała p/granulocytarne cANCA
    p-ciała p/granulocytarne pANCA
    p-ciała antyłożyskowe
    p-ciała przeciw kardiolipinie IgG
    p-ciała przeciw kardiolipinie IgM
    p-ciała p/HBs
    antygen HBs
    p-ciała p/tyreoglobulinie ATG
    p-ciała p/peroksydazie tarczycowej
    Mutacja genu protrombiny G20210A
    Mutacja genu MTHFR C677T
    Mutacja genu MTHFR A1298C (wynik: A/C-czynnik ryzyka 1,3)

    prolaktyna po obciążeniu Metclopramidem po 1h i po 2h
    wynik: hiperprolaktynemia czynnościowa

    glukoza na czczo (powtórnie)
    cholesterol całkowity
    USG piersi
    Progesteron
    FT3
    FT4
    TSH (ponownie)

    Po serii badań ostatecznie stwierdzono:
    - obecność przeciwciał przeciwjądrowych ANA,
    - mutację genu MTHFR A1298C -czynnik ryzyka 1,3 (prawdopodobna przyczyna poronienia poprzez niedokrwienie i niedożywienia płodu z powodu wrodzonej zakrzepicy)
    - dodatkowo prolaktynemia czynnościową.

    Kolejna ciąża będzie prowadzona na acardzie i zastrzykach clexane 40. Dodatkowo jeśli nie uda mi się zajść przez dłuższy czas w ciążę dostanę od immunologa sterydy..

    Dziękuję za tak dużo informacji. Moja siostra szukała podobnej odpowiedzi tutaj na forum.

    Szczęśliwа
‹‹ 96 97 98 99 100
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.