Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 13 września 2018, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Ja już mam prawie wszystkie wyniki. Wszystko wyszło ujemne.
    Na komórki NK jeszcze czekam.

    Myślałam, że dłużej to potrwa, a tu jednak się sprężyli. Powoli będę mogła planować wizytę w klinice.

    MonikA, a może w testdna też szybciej się wyrobią.
    To szybko poszlo u Ciebie :) Z jednej strony dobrze, że wszystko wyszło ujemne, ale z drugiej nadal nie znasz przyczyn poronienia. Masz jakiś plan co dalej jeśli NK wyjdą prawidłowe czy czekasz na to co powie lekarz w klinice?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 14 września 2018, 08:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam już wszystkie wyniki, również na trombofilię i wyszło, że mam mutacje mthfr c677t i a1298C, ale nie stwierdzono czynnika V Leiden. Czy to znaczy, że mogę już wykluczyć trombofilię? Czy mam szukać dalej? Wszystkie wyniki w normie, już nie wiem co jeszcze mogę zrobić :(

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2323 1129

    Wysłany: 14 września 2018, 08:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie. Nadal jestem w kropce. Czy to możliwe, że dwa razy w ciągu roku zdarzyła się sytuacja wadliwego zarodka?
    Domyślam się, że NK też wyjdą w normie.

    Już umówiłam się do klinki na 19.09. Szkoda tracisz czas. Chyba szkoda tracisz czas. Najbardziej mnie teraz boli patrzeć na kobiety z brzuszkami i niemowlętami. Chcę jak najszybciej wrócić po mojego bałwanka.
    Zobaczymy co lekarz powie na te badania. Pewnie to, że niepotrzebnie je robiłam. A jak powie, że takie rzeczy się zdarzają to mnie szlag trafi. Rozumiem, żę można tak powiedzieć po jednym poronieniu, ale nie po dwóch. Wiem, że oni chcą podnieść na duchu, ale to kiepski argument.

    Czekam z niecierpliwością na wizytę. Oby @ nie przyszła do tego czasu. Bo nici z monitoringu i pobrania ewentualnych wymazów.

    oar8skjogtfqrr2n.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Millaa Przyjaciółka
    Postów: 114 26

    Wysłany: 14 września 2018, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was, czy możecie mi napisać jaki jest koszt mniej więcej oczywiście, badań:
    MUTACJA CZYNNIKA V LEIDEN
    MUTACJA GENU PROTROMBINY
    BIAŁKO C
    BIAŁKO S?
    DZIĘKUJE :)

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 14 września 2018, 09:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Millaa wrote:
    Witam Was, czy możecie mi napisać jaki jest koszt mniej więcej oczywiście, badań:
    MUTACJA CZYNNIKA V LEIDEN
    MUTACJA GENU PROTROMBINY
    BIAŁKO C
    BIAŁKO S?
    DZIĘKUJE :)
    Mutacja v leiden jest dość droga, około 200zł. Ja robiłam pakiet trombofilia na test dna za 330zł (korzystniej wychodził)
    "Badanie obe­j­mu­je:
    -mutac­je czyn­nik V Lei­den i genu pro­trom­biny- zwięk­sza­ją ryzyko zakrzepicy, poronień, zahamowa­nia wzros­tu dziec­ka i innych patologii ciąży
    -wari­anty C677T i A1298C MTHFR — mogą powodować zaburzenia przyswa­janie kwa­su foliowego, C677T może przy­czy­ni­ać się do pod­wyżs­zonego poziomu homo­cys­teiny
    -PAI-1/SERPINE1 oraz V R2 — przy­czy­ni­a­ją się do wys­tępowa­nia zakrzepicy i zawału ser­ca"

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 14 września 2018, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    No właśnie. Nadal jestem w kropce. Czy to możliwe, że dwa razy w ciągu roku zdarzyła się sytuacja wadliwego zarodka?
    Domyślam się, że NK też wyjdą w normie.

    Już umówiłam się do klinki na 19.09. Szkoda tracisz czas. Chyba szkoda tracisz czas. Najbardziej mnie teraz boli patrzeć na kobiety z brzuszkami i niemowlętami. Chcę jak najszybciej wrócić po mojego bałwanka.
    Zobaczymy co lekarz powie na te badania. Pewnie to, że niepotrzebnie je robiłam. A jak powie, że takie rzeczy się zdarzają to mnie szlag trafi. Rozumiem, żę można tak powiedzieć po jednym poronieniu, ale nie po dwóch. Wiem, że oni chcą podnieść na duchu, ale to kiepski argument.

    Czekam z niecierpliwością na wizytę. Oby @ nie przyszła do tego czasu. Bo nici z monitoringu i pobrania ewentualnych wymazów.
    Myślę, że badania zawsze warto zrobić dla własnego spokoju. Nawet jeśli nic nie wykażą, to wiesz że chora nie jesteś i że wszystko sprawdziłaś. Ja teraz żałuję, że nie sprawdziłam czy przypadkiem nie mam zakrzepicy przed ciążą, bo może maluch nadal by się rozwijał.
    Kiedy będziesz miała wyniki NK? Zdążą je wysłać przed wizytą?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 14 września 2018, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weszłam właśnie na stronę laboratorium i okazało się, że są moje wyniki. A mówili w poniedziałek że do 14 dni się czeka :P
    ANA nie wykryto, kardiolipiny ujemne, czyli nadal nic nie wiem. Jeszcze czekam na trombofilię z nadzieją że coś wyjaśni...

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 14 września 2018, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo, kardiolipiny ujemne, ANA również, trombofili brak, tylko mutacje które podobno nie mają znaczenia. Już nie wiem co mogę jeszcze zrobić :(

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 14 września 2018, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znasz płeć swoich aniołków? Jeszcze tak sobie myślę, że być może są jakieś przeciwciała atakujące męskie geny...

    Konsultowałaś wyniki badań z jakimś lekarzem?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 09:51

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 14 września 2018, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, ale też chyba nie chciałabym wiedziec. Myślę, że było by mi wtedy ciężej. Jest tyle chorób i badań, że nawet nie wiadomo w co celowac. Myślę żeby zrobić jeszcze białko S, białko C i homocysteine. A robiłaś koagulant toczniowy i przeciwciała przeciw antygenom łożyska?

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 14 września 2018, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Nie wiem, ale też chyba nie chciałabym wiedziec. Myślę, że było by mi wtedy ciężej. Jest tyle chorób i badań, że nawet nie wiadomo w co celowac. Myślę żeby zrobić jeszcze białko S, białko C i homocysteine. A robiłaś koagulant toczniowy i przeciwciała przeciw antygenom łożyska?
    Z tych badań, które wymieniłaś robiłam tylko homocysteinę i wyszła prawidłowa. Te białka na co wpływają, że chcesz je sprawdzić?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6588 5011

    Wysłany: 14 września 2018, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 18:28

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 14 września 2018, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wyczytałam, że to białko ma coś wspólnego z zakrzepami, więc chciałam zrobić, ale skoro nie mam czynnika V Leiden to może faktycznie nie ma sensu. A czynnik V (R2) nie robiłam, nawet nie wiedziałam że jest takie badanie. To też coś z trombofilią?

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6588 5011

    Wysłany: 14 września 2018, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    c.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 18:28

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Paula_071 Autorytet
    Postów: 6342 7046

    Wysłany: 14 września 2018, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam trombofilię, bo mam obniżone biało S, wszystkie inne wyniki są super.

    wff2x1hpqpzjp32o.png
    82doj44j1y4t9kiw.png
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 14 września 2018, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-mbc a pamiętasz może ile płaciłas za badanie PAI-1?

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6588 5011

    Wysłany: 14 września 2018, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 18:28

    atdcl6d8afs9zxzu.png
    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Anna38 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 17 września 2018, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam Was serdecznie
    czy ktoś z Was to rozumie, te wyniki:
    Test IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % 81,0 % 60,0 — 82,0
    Limfocyty B % 9,0 % 7,0 — 23,0
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % ↑ 52,0 % 30,0 — 51,0
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % 24,0 % 19,0 — 39,0
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 2,1 ratio 0,8 — 2,5
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 9,0 % 7,0 — 24,0
    Flow cytometry cross-match (FCXM)
    Odsetek limfocytów T (CD3+) wiążących p/ciała p/limfocytom (CD3+/IgG+) ↓ 1,6 % < 30,0 ujemny > 30,0 dodatni
    czekam na jeszcze jedno badania potem konsultacja, ale jak same wiecie cię żko się czeka. co sądzicie.

    Anna38
  • madlen200 Koleżanka
    Postów: 63 6

    Wysłany: 29 września 2018, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,czy ktoras z Was robila po poronieniu badanie Cytomegalii ? Jestem dwa miesiace po drugim poronieniu,w obydwu klasach sa przeciwciala,po jakim czasie ponowic badania
    Ps.Czy ktos moglby polecic dobrego lekarza w Warszawie?
    Dziekuje za pomoc i wszelkie informacje.

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7653 10882

    Wysłany: 29 września 2018, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlen200 wrote:
    Cześć dziewczyny,czy ktoras z Was robila po poronieniu badanie Cytomegalii ? Jestem dwa miesiace po drugim poronieniu,w obydwu klasach sa przeciwciala,po jakim czasie ponowic badania
    Ps.Czy ktos moglby polecic dobrego lekarza w Warszawie?
    Dziekuje za pomoc i wszelkie informacje.
    Przykro mi z powodu Twojej straty :(
    Ja robiłam cytomegalię przed ivf. Nie wiem czy robi się je w przypadku poronień w ciąży naturalnej. W którym tyg to się stało? Robiłaś badania w kierunku trombofili?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 96 97 98 99 100
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego