Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Kariotyp
Odpowiedz

Kariotyp

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • toyotarav4 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć

POtrzebuje pomocy w odczytaniu wyniku mojego kariotypu czy ktoś potrafi odczytac o co w nim chodzi bo nie moge nigdzie nic wyczytac.

to mój wynik
    witajcie czy ktos mi pomoze w interpretacjii wyniku kariotypu. nieprawidłowy karioty płci żenskiej

we wszytskich baanych komórkach stwuerdzono wzajnemna zrównoważoną translokacje pomiedzy chromosoami 4 i 10. punkty pekniec okreslono jako 4q21.3 i 10q25.2.

thgfcsqvu04h8c8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wydaje mi się, że gdzieś pisałaś że masz kariotyp mozaikowaty? Znalazłam przypadkiem coś takiwgo:

Zespół Turnera – brak jednego z chromosomów X lub jego części u kobiety. Forma prosta, czyli kariotyp 45,X częściej diagnozowany jest u dziewczynek i towarzyszą mu widoczne zmiany fenotypowe, takie jak niski wzrost, płetwiasta szyja i zaburzenia dojrzewania płciowego. U kobiet dorosłych zmagających się z niepłodnością zdarza się rozpoznanie zespołu Turnera, choć zwykle są to jego formy mozaikowe (część komórek ma prawidłowy, a część nieprawidłowy zestaw chromosomów) lub formy z aberracjami strukturalnymi, takimi jak m.in. izochromosomy z ramion chromosomu X.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 15:55

• toyotarav4 Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

minie black mój wynik jest taki

we wszytskich baanych komórkach stwuerdzono wzajnemna zrównoważoną translokacje pomiedzy chromosoami 4 i 10. punkty pekniec okreslono jako 4q21.3 i 10q25.2.

chyba mozaikowaty to nie mój ??? chyba ze zle cos wiem ??

thgfcsqvu04h8c8a.png
  • Barbarossa Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie Black wrote:
    Hej, wydaje mi się, że gdzieś pisałaś że masz kariotyp mozaikowaty? Znalazłam przypadkiem coś takiwgo:

Zespół Turnera – brak jednego z chromosomów X lub jego części u kobiety. Forma prosta, czyli kariotyp 45,X częściej diagnozowany jest u dziewczynek i towarzyszą mu widoczne zmiany fenotypowe, takie jak niski wzrost, płetwiasta szyja i zaburzenia dojrzewania płciowego. U kobiet dorosłych zmagających się z niepłodnością zdarza się rozpoznanie zespołu Turnera, choć zwykle są to jego formy mozaikowe (część komórek ma prawidłowy, a część nieprawidłowy zestaw chromosomów) lub formy z aberracjami strukturalnymi, takimi jak m.in. izochromosomy z ramion chromosomu X.
    Osobiscie nie wydaje mi się zeby ta translokacja ma coś wspólnego z chromosomem X ( czyli płci ). Ta translokacja jest miedzy chromosomami 4 i 10 tzn że doszło do pęknięcia chromosomów w określonych miejscach i 'zamieniły się' te dwa chromosomy tymi fragmentami, a dokładniej 4q21.3 tzn chromosom 4, ramię długie, rejon 2,prążek pierwszy...itd. Mozaikowatość występuje wtedy gdy chromosomy się nie rozdzielą w odpowiednim momencie. Szanse na zdrowe dziecko może ocenić tylko genetyk, tylko on wie z czym związane jest taka translokacja i jakie skutki przyniesie.

• toyotarav4 Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje

thgfcsqvu04h8c8a.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ