Kariotyp
-
Cześć
POtrzebuje pomocy w odczytaniu wyniku mojego kariotypu czy ktoś potrafi odczytac o co w nim chodzi bo nie moge nigdzie nic wyczytac.
to mój wynik
witajcie czy ktos mi pomoze w interpretacjii wyniku kariotypu. nieprawidłowy karioty płci żenskiej
we wszytskich baanych komórkach stwuerdzono wzajnemna zrównoważoną translokacje pomiedzy chromosoami 4 i 10. punkty pekniec okreslono jako 4q21.3 i 10q25.2. -
nick nieaktualnyHej, wydaje mi się, że gdzieś pisałaś że masz kariotyp mozaikowaty? Znalazłam przypadkiem coś takiwgo:
Zespół Turnera – brak jednego z chromosomów X lub jego części u kobiety. Forma prosta, czyli kariotyp 45,X częściej diagnozowany jest u dziewczynek i towarzyszą mu widoczne zmiany fenotypowe, takie jak niski wzrost, płetwiasta szyja i zaburzenia dojrzewania płciowego. U kobiet dorosłych zmagających się z niepłodnością zdarza się rozpoznanie zespołu Turnera, choć zwykle są to jego formy mozaikowe (część komórek ma prawidłowy, a część nieprawidłowy zestaw chromosomów) lub formy z aberracjami strukturalnymi, takimi jak m.in. izochromosomy z ramion chromosomu X.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 15:55
-
Minie Black wrote:Hej, wydaje mi się, że gdzieś pisałaś że masz kariotyp mozaikowaty? Znalazłam przypadkiem coś takiwgo:
Zespół Turnera – brak jednego z chromosomów X lub jego części u kobiety. Forma prosta, czyli kariotyp 45,X częściej diagnozowany jest u dziewczynek i towarzyszą mu widoczne zmiany fenotypowe, takie jak niski wzrost, płetwiasta szyja i zaburzenia dojrzewania płciowego. U kobiet dorosłych zmagających się z niepłodnością zdarza się rozpoznanie zespołu Turnera, choć zwykle są to jego formy mozaikowe (część komórek ma prawidłowy, a część nieprawidłowy zestaw chromosomów) lub formy z aberracjami strukturalnymi, takimi jak m.in. izochromosomy z ramion chromosomu X. -