Forum Poronienie Nie potrafię sobie poradzić po poronieniu
Odpowiedz

Nie potrafię sobie poradzić po poronieniu

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6754 9029

    Wysłany: 25 listopada 2018, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czczi wrote:
    Dziewczyny, a jak myślicie? Czy 1% prawidłowych plemników męża może być przyczyna poronień?
    Jeśli plemników Jet bardzo dużo to morfologią schodzi na dalszy plan, bo zawsze znajdzie się jakiś siłacz, który zapłodni komórkę. Gorzej jak do słabej morfologii dochodzi jeszcze kiepska ruchliwość i ogólnie mała liczba plemników. Możesz mężowi kupić cynk, Wit D 2000 i Wit C 500. Mój bierze też ACC jak mam okres płodny. Podobno coś tam rozrzedza i plemniki mają łatwiejszy żywot :) U mojego męża też jest 1% prawidłowych ale ich liczba jest taka, że aż androlog był pod wrażeniem :P
    Przy wczesnych poronieniach bardziej bym podejrzewała zbyt aktywny układ immunologiczny albo zaburzenia krzepliwości krwi.

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6754 9029

    Wysłany: 25 listopada 2018, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    Dziewczyny jak sobie radzic z poronieniem. Ja nie mam sił na nic.
    Mi w pierwszych tygodniach pomogło skupienie się na szukaniu przyczyny poronienia. Dzięki temu miałam zajęcie dla myśli. Zrobiłam mnóstwo badań, biegałam po lekarzach i w końcu trafiłam na takiego, który wie jak mnie leczyć.
    Nadal myślę o synku, którego nie było dane mi poznać, jest to nieuniknione. Szczególnie ciężko mi było 1.11 jak zapalałam znicze na grobie. Wiem jednak, że synek patrzy na nas z nieba i czuwa nad namo. Na pewno by chciał żebyśmy z mężem byli szczęśliwi, a nie pogrążali się w żałobie. Staramy się teraz o ziemskie rodzeństwo dla niego.

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • czczi Przyjaciółka
    Postów: 72 34

    Wysłany: 25 listopada 2018, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Jeśli plemników Jet bardzo dużo to morfologią schodzi na dalszy plan, bo zawsze znajdzie się jakiś siłacz, który zapłodni komórkę. Gorzej jak do słabej morfologii dochodzi jeszcze kiepska ruchliwość i ogólnie mała liczba plemników. Możesz mężowi kupić cynk, Wit D 2000 i Wit C 500. Mój bierze też ACC jak mam okres płodny. Podobno coś tam rozrzedza i plemniki mają łatwiejszy żywot :) U mojego męża też jest 1% prawidłowych ale ich liczba jest taka, że aż androlog był pod wrażeniem :P
    Przy wczesnych poronieniach bardziej bym podejrzewała zbyt aktywny układ immunologiczny albo zaburzenia krzepliwości krwi.


    U męża z plemnikami jest lipa. Prawie wszystko poniżej normy.
    Koncentracja plemnika 4,4 mln, a powinno być >15 mln,
    Całkowita liczba 25 mln, norma > 39 mln,
    Ruch postępowy 3%, a powinno być >32%,
    Ruch całkowity 43% - w normie,
    Brak ruchu 57%,
    Żywotność 48%.

    3 dni abstynencji.

    Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6754 9029

    Wysłany: 26 listopada 2018, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czczi wrote:
    U męża z plemnikami jest lipa. Prawie wszystko poniżej normy.
    Koncentracja plemnika 4,4 mln, a powinno być >15 mln,
    Całkowita liczba 25 mln, norma > 39 mln,
    Ruch postępowy 3%, a powinno być >32%,
    Ruch całkowity 43% - w normie,
    Brak ruchu 57%,
    Żywotność 48%.

    3 dni abstynencji.
    Faktycznie nieciekawie to wygląda :/ Lekarz nie zalecił żadnych suplementów na poprawę nasienia albo rozszerzonych badań z fragmentacją? Ma w ogóle jakiś plan leczenia dla Was? Z drugiej strony tak sobie myślę, że skoro nie masz problemów zajściem w ciążę, to chyba plemniki jakoś sobie radzą z zapłodnieniem. Trzeba by ewentualnie wykluczyć jakaś infekcję bakteryjną u męża, która może powodować obniżenie parametrów nasienia i powstawanie słabych zarodków.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 10:38

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • czczi Przyjaciółka
    Postów: 72 34

    Wysłany: 26 listopada 2018, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz na wyniki męża powiedział tylko tyle, ze badania nie są obiektywne bo zachodzę w ciąże.. ale nie potrafił mi odpowiedzieć czy słaba jakość nasienia ma wpływ na poronienie. Jedyne leczenie jaki le nam zalecił to Acard i heparyna.. czyli to co już miałam..nic więcej.. nawet kwas dał zwykły :/ każą tylko zbadać homocysteine - jest w normie. I znów się starać.. tylko ze ja się boje :/ 3 razy pod rząd to według mnie nie jest przypadek.

    Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • czczi Przyjaciółka
    Postów: 72 34

    Wysłany: 26 listopada 2018, 11:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż bierze Parenton, farmaceutka nam poleciła.. tylko tyle.

    Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 6754 9029

    Wysłany: 26 listopada 2018, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po trzech poronieniach, to już Ci się należą badania na NFZ w kierunku trombofili i APS, z tego co kojarzę to kariotypy chyba też można zrobić na fundusz. Warto zagadać do gina, żeby dał skierowanie. A przeciwciał żadnych nie masz? Może układ odpornościowy atakuje zarodek?

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • czczi Przyjaciółka
    Postów: 72 34

    Wysłany: 27 listopada 2018, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te badania miałam robione po drugim poronieniu. Trombofili nie mam, wszystko jest ok z wyjątkiem MTHFR w układzie hetero (A i C), kariotypy moje i męża prawidłowe.. tsh, ft3 i ft4 w normie, zespół antyfosfolipidowy robiłam na własna rękę- nie mam. Nie wiem już gzie szukać..

    Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • Kinga_G Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli jest to bliska Tobie osoba, to powiedz jej prawdę. Doskonale Ciebie rozumiem, też straciłam ciążę, a moja koleżanka, która była w ciąży w tym samym czasie właśnie urodziła i zaprosiła mnie i moje koleżanki w odwiedziny, by poznać dziecko. Ona zna moją sytuację, więc myślę, że zrozumiała, kiedy powiedziałam, że nie dam rady przyjść. Sama ledwie dawałam radę, płakałam prawie codziennie przez pół roku po poronieniu. Teraz też jest ciężko, ale jednak trochę lepiej. Ważne, by mieć wsparcie wśród osób z podobnymi problemami, a tu chyba takie wsparcie można znaleźć.

    38 l., 2,5 roku starań,
    2 cykle IVF:
    1. cykl, 1. transfer ciąża zakończona poronieniem 8 tydz.
    1. cykl, 2. transfer bez ciąży
    2. cykl bez transferu
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.