Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Nieprawidłwy kariotyp
Odpowiedz

Nieprawidłwy kariotyp

Oceń ten wątek:
  • Nadzieja1314 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka dopiero teraz mialam robione te badania i wyniki są ok, nie mam zadnych mutacji ani zespołu, jednakże jak jeszcze nie wiedzialam o translokacji to lekarz zalecil acard od 2 ciąży i tak juz zostalo. Praktycznie chwilę przed końcem ciąży przestaję brac a fraxiparyne mialam w 3 ciąży od 20 ktoregos tygodnia aż do 2 tyg po rozwiązaniu ze względu na epizod zakrzepowy. Nie wiadomo tak naprawdę czy zakrzepica była czy nie. Różne opinie z badań ale fizycznie widać bylo że jest niedobrze z nogami. Tym bardziej że od okolo 6tc leżałam aż do porodu. Mialam do tego pończochy samonośne takie medyczne na wymiar. Masakra. I tu niespodzianka bo jestem szczupła i nie mam żylaków. Waga wyjsciowa ok.46kg i do rozwiązania 63kg.

• Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja musisz kliknąć w społeczność i przyjaciółki i chyba tam powinno być. Mila a co u Ciebie wyszło z badan? Jakie masz leczenie? Kiedy zaczynacie starania? Anka super ze badasz immunologii trzeba sprawdzić wszystko, ja biorę folian i zwykłą wit b6 i b12

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka nie wiem jeszcze czy to ma wpływ na decyzje mojego lekarza ale moja mama i siostra miały podobne klopoty co ja oraz to że w najblizszej rodzinie mam osoby ze środowiska ginekologicznego i położniczego i on o tym wie. Jak coś to konsultuję w domu i że tak powiem dzielę się tym z moim lekarzem. To rewelacyjny lekarz, który szkoli się cały czas i nie siedzi w miejscu. Ufam mu, nigdy mnie nie zawiódł. Znamy się od x lat i wiem że nie traktuje mnie po macoszemu.

Anka 32 lubi tę wiadomość

• Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutna byłam u samego Pasnika :-) mówił ze nke jest źle ze może sprobujemy z encortonem i clexane i zobaczymy, zastanawialam się nad tym szczepieniami, może po kolejnym poronieniu pomysljmy znowu nad tym... A Ty jakie badania immunologiczne robilas?

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona wyslalam zaproszenie. W społeczności nic nie miałam.

• Anka 32 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja1314 wrote:
    Anka dopiero teraz mialam robione te badania i wyniki są ok, nie mam zadnych mutacji ani zespołu, jednakże jak jeszcze nie wiedzialam o translokacji to lekarz zalecil acard od 2 ciąży i tak juz zostalo. Praktycznie chwilę przed końcem ciąży przestaję brac a fraxiparyne mialam w 3 ciąży od 20 ktoregos tygodnia aż do 2 tyg po rozwiązaniu ze względu na epizod zakrzepowy. Nie wiadomo tak naprawdę czy zakrzepica była czy nie. Różne opinie z badań ale fizycznie widać bylo że jest niedobrze z nogami. Tym bardziej że od okolo 6tc leżałam aż do porodu. Mialam do tego pończochy samonośne takie medyczne na wymiar. Masakra. I tu niespodzianka bo jestem szczupła i nie mam żylaków. Waga wyjsciowa ok.46kg i do rozwiązania 63kg.

Dziekuje za odpowiedz. Mnie moja immunolog dzisiaj pytala czy biore cos z tych lekow na krew. Dla pewnosci dam jej jutro moje wyniki krwi. Te ponczochy medyczne takze mam poniewaz mam zylaki na nogach. ...

• mila82 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka 32 wrote:
    Mila zdrowia Ci zycze.

Dziękuję Aniu 😘

2xIUI
    styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki :(
    czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA :(-poronienie 8 tydz.
    Transfer blastki 3BB :(
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca :( , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
    Czynnik męski-translokacja (3,7)
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja wyslalam Ci wiadosx zerknkj prosze :-)

Nadzieja1314 lubi tę wiadomość

• mila82 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona ja mam napisane w stopce .jestem po 3 procedurach invitro z badaniami genetycznymi zarodków. Ja jestem okazem zdrowia Ale problem tkwi u mojego M. Ma nieprawidłowy kariotyp i nasze zarodki są wadliwe. Jeden był zdrowy Ale się nie udało. Po tym wszystkim co przeszliśmy nie mam już siły podchodzić do 4 invitro. Decyzja o adopcji zarodka. Teraz czekam na dawczynie z moją grupa krwi .

2xIUI
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila doskonale Cie rozumiem, doszlas do mury i po prostu nie chcesz juz próbować. Mogę wiedzieć ile kosztuje in vitro z przebadaniem zarodków? A można zrobić insemknacje z przebadanym plemnikiem? Jaki koszt? Sa jeszcze jakies metody na ciążę przy złym kariotypie?

• mila82 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona894 wrote:
    Mila doskonale Cie rozumiem, doszlas do mury i po prostu nie chcesz juz próbować. Mogę wiedzieć ile kosztuje in vitro z przebadaniem zarodków? A można zrobić insemknacje z przebadanym plemnikiem? Jaki koszt? Sa jeszcze jakies metody na ciążę przy złym kariotypie?
    Ja lecze się w invimedzie. Koszt badania zarodków to kwota 7800 zł od 1-4 zarodków. Od 5do 9 zarodków to 9800 zł.za procedurę In vitro musisz wydać - 6800 zł za punkcje i procedury embriologiczbe za mrożenie zarodków i przechowywanie roku czasu 1000 zł.plus leki do stymulacji, badania i wizyty to ok.2 lub 3 tyś. Kwota zależy id ilości wizyt i ile musisz brać leków do stymulacji. Nie ma metody którą zbada plemniki i zobaczy czy jest prawidłowy genetycznie. Do in vitro embriolog wybiera najlepszej jakości Ale nie widzi wady genetycznej dlatego robi się badanie Pgs zarodków. Nie ma innej metody przy złym kariotypie albo badasz zarodki albo nie i wtedy ryzykujesz. Albo będzie zdrowy albo poronisz to jest bardzo trudny temat .na to nie ma lekarstwa

2xIUI
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila82 dziewczyny ale słuchajcie skoro jest problem w kariotypie i zarodek ma wadę czyli teoretycznie kobieta powinna poronic to skad biorą się dzieci które urodziły się z wadami? To cuda???

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka, mam taką panią dr hematolog od lat bo mam niedokrwistości i leukopenie i to ona drążyła temat ciążowy pod kątem krwi aby mieć pewność że to tylko kariotyp jest nieprawidłowy lub przy niepomyslnych wynikach od razu wprowadzoc odpowiednie leczenie. Na szczescie to tylko profilaktyka.

Anka 32 lubi tę wiadomość

• mila82 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona894 wrote:
    Mila82 dziewczyny ale słuchajcie skoro jest problem w kariotypie i zarodek ma wadę czyli teoretycznie kobieta powinna poronic to skad biorą się dzieci które urodziły się z wadami? To cuda???

To zależy gdzie jest złamanie w chromosomie .te pierwsze chromosony są najdłuższe i przekazują najwięcej cech zarodkowi. Przykładowo mój m ma złamany i przemieszczony chromoson 3 i 7 I złamanie jest duże .według genetyka zaridek z taką wada albo się nie zagniezdzil albo poroni się wcześnie.u mnie nie było nawet widać zarodka tylko ciałko żółte i doszło do poronienia. Jeśli są złamane te dalsze chromosony to dziecko Może się urodzić z wadami lub poroni się w późniejszym terminie. Naprawdę nie życzę wam tego .

2xIUI
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona894 wrote:
    Mona i cuda które są na tyle silne i waleczne ale też zależy od rodzaju błędu w kariotypie. Przy 21 parze nie ma kłopotu aby dziecko sie urodziło jesli chodzi o zespol downa, ale już pary nawet nie nazwane zadnymi zespolami czy chorobami np.14 ciąża konczy sie źle i to nie zawsze w 1 trymestrze. 13, 18 jak np.zespol patou, edwardsa to są wady letalne czyli i tak predzej czy pozniej dziecko czy płod umrze. Ryzyko przejscia przez 1 trymestr i urodzenia smiertelnie chorego dziecka podawane jest z tego co mi wiadomo na poziomie 1%. Choć uważam osobiscie ze jest to wiecej..
    Poza tym zawsze moze dojsc do blednego podziału i stąd chore dzieci również u zdrowych rodziców.

• Anka 32 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba mi sie znowu nie udalo. :( Mama plamienie i lekki bol podbrzusza :(

• Stanka36 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona894 wrote:

Mona, nie mysl poki co o wadach zarodkow poki nie masz zrobionych kariotypow. Moim zdaniem szkoda sie nakrecac... Byc moze jestescie zdrowi pod tym wzgledem a jest inna przyczyna. Oprocz kariotypu polecam rowniez histeroskopie diagnostyczna (o ile nie mialas) dzieki ktorej sprawdzisz czy poronienia nie sa nastepstwem wad macicy, zrostow, polipow itp. To niestety dosyc czesta przyczyna poronien a tego usg nie pokaze. Warto sie zbadac kompleksowo.

Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
    01.2020 - sis,2x histero, usuniecie przegrody
    Zmiana Vitrolive Szczecin----> Invicta Gdańsk
    On- slabe nasienie, translokacja rob. 45 xy ( 13,14)
    01.06.2020 14 kumulusow-13 MII- IMSI - 8 ❄
    20.06.2020 10 kumulusow - 6 MII - IMSI - 2 ❄
    8 badanych PGS - 5 zdrowych ❄

26.08. - transfer 6.1.1.
    6dpt - bhcg 9, 8 dpt - bhcg 32, 9 dpt - bhcg 56, 12 dpt - bhcg 220, 14dpt - bhcg 600, 17 dpt - bhcg 1867

3.05.2021 ❤ "Dokądkolwiek pójdę poniosę za sobą twój pierwszy krzyk..."
  • Stanka36 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka 32 wrote:
    Dziewczyny chyba mi sie znowu nie udalo. :( Mama plamienie i lekki bol podbrzusza :(

Nawet tak nie mysl Aniu! Doloz sobie wiecej proga i moze jakas nospe...

Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
    01.2020 - sis,2x histero, usuniecie przegrody
    Zmiana Vitrolive Szczecin----> Invicta Gdańsk
    On- slabe nasienie, translokacja rob. 45 xy ( 13,14)
    01.06.2020 14 kumulusow-13 MII- IMSI - 8 ❄
    20.06.2020 10 kumulusow - 6 MII - IMSI - 2 ❄
    8 badanych PGS - 5 zdrowych ❄

26.08. - transfer 6.1.1.
    6dpt - bhcg 9, 8 dpt - bhcg 32, 9 dpt - bhcg 56, 12 dpt - bhcg 220, 14dpt - bhcg 600, 17 dpt - bhcg 1867

3.05.2021 ❤ "Dokądkolwiek pójdę poniosę za sobą twój pierwszy krzyk..."
  • Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka spróbuj się zabezpieczyć duphastonem i luteina plus magnez i nospa i jedź na IP. Który to tydzień?

• mila82 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania nawet nie myśl tak .zwiększ sobie progesteron i napisz do lekarza albo faktycznie na szpital .

2xIUI
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ