🌱 Nowy początek 🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Kacha przy tak niskiej becie zaśniad jest raczej wykluczony. Różnice w wynikach mogą się wahać o 10-20% wiec przy takiej wartości te miejsca po przecinku nie maja wg mnie wartości diagnostycznej dodatkowo tak jak wspomina Cień poniżej 5 nikt już nie uznaje ciąży.
Rozumiem, że miałaś indukcję farmakologiczna? Bez zabiegu? Dość dziwne przy tak wysokiej ciąży 🤔 w każdym razie skoro lekarz Cię zlał wybierz się do innego. Warto skontrolować czy wszystko jest ok. Tutaj nikt nie zdiagnozuje co się dzieje.
kleopatr4, Mq1991, Cień, Jusia92 lubią tę wiadomość
91'
10.2023->07.2024 ❤️Syn 3810g 41+3 SN
07.2025 💔 7+2 (puste jajo)
10.2025 💔 10+1 (chłopiec triploidia)
21.12 ⏸️ 10 dpo
27.12 beta 239,4 mIU/ml || Prog 26,70
29.12 beta 339,0 mIU/ml 💔 || prog 25,64
30.12 Włączone Neoparin + Acard
31.12 beta 569,8 mIU/ml || prog 19,58
02.01.2026 beta 1281,7 mIU/ml 🤯 || prog 18,95
03.01 USG GS: 0,5cm YS: 0,19cm
09.01 beta 11744,7 mIU/ml || prog 22,00
10.01 USG CRL: 4mm FHR: 117bpm
20.01 USG CRL 1,4cm FHR: 153bpm
17.02 🙏🍀

-
Iskiereczko, czy miałaś może jakąś kolejną kontrolę z badaniem obrazowym? Na czym w końcu stanęło z cp? Czy oczyszczasz się sama?
Fox, emciak, julia - jak się czujecie? Który to już tc u Was? Jakieś foreczki macie?
Nie żebym się chwaliła ale mam 100% skuteczności na odczytywanie płci metodą ramziego ze zdjęć 7-9tcWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 21:12
#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Starania o #2
07.25 - 2. cykl po powrocie @; niedobory, nadczynność tarczycy, hiperkalcemia, długie cykle
STOP 08.25 - pierwotna nadczynność przytarczyc; 10.25 wycięcie gruczolaka 🟰wygrałam z nim💪🏼 walczę z osteopenią i anemią makrocytarną (b9)
💔cb 01/26
Co przyniesie 2026? -
Bardzo mi przykro z powodu poronienia 😞Kacha1995 wrote:Hej. Dodałam na forum nowy wątek w sekcji „starając się”, ale nie dostałam żadnej odp … roznosi mnie od środka . Może któraś z was mogłaby mi coś podpowiedzieć
A więc. Cześć. Nie wiem co myśleć i troszkę się martwię . Ciaze poroniłam 12 grudnia - był to początek 13 tygodnia . Serce najprawdopodobniej przestało bić w połowie 11. 4 dni hospitalizacji i potem 3 tygodnie antybiotyku, bo nie mogłam się oczyścić do końca. Dzisiaj juz koniec 7 tygodnia od poronienia a dalej nie dostałam miesiączki. Wczoraj poszłam na betę żeby sprawdzić czy może nie wszystko się jeszcze oczyściło, wynik 2,46 przy normie <1. Dzisiaj powtórzyłam równo po 24h badanie i wynik 2,53. Naczytałam się o zasniadzie itp i trochę się martwię. Krwawić przestałam 2-3 tygodnie temu ,od ok tygodnia do dzisiaj utrzymują się pojedyncze brązowe plamienia. Ginekolog każe czekać do miesiączki i wtedy zgłosić się na wizytę, dosłownie mnie zlał . Czy macie może pomysł czemu tak jest , czemu ta beta minimalnie w ciągu jednego dnia wzrosła ?? Nie sądzę , że tak wychodziłaby ciąża . Ale jej nie wykluczam, bo możliwość była . Pozdrawiam
Tez uważam tak jak dziewczyny, że te wyniki bety to granica błędu laboratoryjnego. Moim zdaniem możesz już traktować ją jako betę ujemną. Ja parę tygodni po poronieniu zrobiłam kilka testów owulacyjnych, żeby zobaczyć czy hormony i jajniki już wróciły do pracy. Pewnie im pozniejsza ciąża, tym wszystko dłużej wraca do normy. Ja w szpitalu usłyszałam, że okres po poronieniu mogę dostać do 8 tygodni, ale jeśli się martwisz to pójdź na kontrolę do innego ginaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 21:28
Cień lubi tę wiadomość
👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 I IVF
-25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08-12.2025 leczenie immunologiczne
-20.12 V FET(Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf) CB 💔
2026 II IVF
-10.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-22.01 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
-XX.02 VI FET ⏳️ -
🌿Kacha Ja tak samo usłyszałam, że miesiączka może wrócić do 8 tygodnia. Ale dla swojego spokoju poszłabym na kontrole do innego lekarza. Słabe podejście do pacjentki. 🫤
🌿Ninia Dziewczyny napisały wszystko, a ja przesyłam uściski i dużo spokoju. ❤️
Cień, Ninia lubią tę wiadomość
32 🙋🏼♀️
👶🏼 2024
01.2026 💔 poronienie zatrzymane
PAI homo
MTHFR homo -
Kacha, ta beta jest ujemna i tyle. Nie przejmowała bym sie nia juz.
Co do miesiączki to powinna przyjsc do 8 tygodni od poronienia, wiec teoretycznie moze wlasnie sie rozkręca skoro plamisz?Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Cześć dziewczyny,
Mam już prawie wszystkie badania jakie mogłam zrobić po poronieniu na miejscu (nie wszystkie dostępne w PL są dostępne tu gdzie mieszkam) i jedyne co wyszło to ANA 1:160 więc czekam teraz na szczegółowy wynik, ale wątpię, że coś tam znajdą. Jedyne co stosują to heparynę i/lub aspirynę w małej dawce 81 mg (produkcji lokalnej). Nie jestem przekonana co do aspiryny, naczytałam się już mnóstwo sprzecznych doniesień, więc szukam alternatywy. W poprzednich dwóch ciążach nie dobiłam do 13 tygodnia, a odradzana jest raczej w 1 trymestrze. Czy któraś z Was stosowała np Zaax? To jakiś standaryzowany wyciąg z pestek pomidora, który podobno działa bardzo podobnie jak aspiryna, ale bez jej skutków ubocznych.
Ewentualnie jest też kora wierzby, ale lekarka była bardzo wzburzona jak o to zapytałam
Sterydów i innych leków jakie stosuje dr Paśnik nie uznają, w ogóle nie mogę zrobić 8 badań zleconych przed wizytą u dr. Paśnika, więc pewnie nawet nie zapiszą nas na wizytę...
Lot do Polski z Azji to wiadomo duży koszt i trudna logistyka, bo dziecko chodzi tu do szkoły...
Będę wdzięczna za jakieś złote myśli 🩷 -
Ja karmię piersią i kiedy lekarz zalecił aspirynę (z jakiegoś tam powodu uznałam że to konieczne) to naturalna bezpieczna opcja okazały się salicylany w formie kory wierzby białej. Nie wiem czy podobnie działa, ale przychodzi mi na myśl też kurkumina. Ja zawsze w pierwszej kolejności biodostepne środki przyjmuję.Plumplum wrote:Cześć dziewczyny,
Mam już prawie wszystkie badania jakie mogłam zrobić po poronieniu na miejscu (nie wszystkie dostępne w PL są dostępne tu gdzie mieszkam) i jedyne co wyszło to ANA 1:160 więc czekam teraz na szczegółowy wynik, ale wątpię, że coś tam znajdą. Jedyne co stosują to heparynę i/lub aspirynę w małej dawce 81 mg (produkcji lokalnej). Nie jestem przekonana co do aspiryny, naczytałam się już mnóstwo sprzecznych doniesień, więc szukam alternatywy. W poprzednich dwóch ciążach nie dobiłam do 13 tygodnia, a odradzana jest raczej w 1 trymestrze. Czy któraś z Was stosowała np Zaax? To jakiś standaryzowany wyciąg z pestek pomidora, który podobno działa bardzo podobnie jak aspiryna, ale bez jej skutków ubocznych.
Ewentualnie jest też kora wierzby, ale lekarka była bardzo wzburzona jak o to zapytałam
Sterydów i innych leków jakie stosuje dr Paśnik nie uznają, w ogóle nie mogę zrobić 8 badań zleconych przed wizytą u dr. Paśnika, więc pewnie nawet nie zapiszą nas na wizytę...
Lot do Polski z Azji to wiadomo duży koszt i trudna logistyka, bo dziecko chodzi tu do szkoły...
Będę wdzięczna za jakieś złote myśli 🩷
Plumplum lubi tę wiadomość
#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Starania o #2
07.25 - 2. cykl po powrocie @; niedobory, nadczynność tarczycy, hiperkalcemia, długie cykle
STOP 08.25 - pierwotna nadczynność przytarczyc; 10.25 wycięcie gruczolaka 🟰wygrałam z nim💪🏼 walczę z osteopenią i anemią makrocytarną (b9)
💔cb 01/26
Co przyniesie 2026? -
🌿Plumplum acard, który tu wiele dziewczyn stosuje to właśnie „aspiryna” tylko w dawce 75mg lub 150mg. Oba leki mają kwas acetylosalicylowy. W takiej dawce ma on tylko działanie antyagregacyjne, nie działa przeciwzapalnie/przeciwgorączkowo tak jak dawki, które stosujemy przy przeziębieniu więc też nie powinien powodować skutków ubocznych. Jest tu masa przypadków gdzie pozwoliło to donosić ciążę po stratach w pierwszym trymestrze więc jeśli masz dostęp to ja bym zastosowała. Nie zaszkodzi, a może pomóc.
Co do salicylanów z kory wierzby to występuje w nich salicyna i działa ona p/zapalnie, p/gorączkowo ale jej działanie antyagregacyjne jest zdecydowanie słabsze (a na nim w tym wypadku tylko nam zależy), do tego nie masz opcji kontroli dawki.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam Twoje wątpliwości
Mq1991, kleopatr4, Laurelli, Plumplum, Jusia92 lubią tę wiadomość
32 🙋🏼♀️
👶🏼 2024
01.2026 💔 poronienie zatrzymane
PAI homo
MTHFR homo -
Dziewczyny, ja się wypisuje z tego testowania jutro. Dziś poleciało więcej, tym razem nie brązowej, a różowej wydzieliny więc zapewne to plamienia przedokresowe, tym bardziej że to już 3 dzień. Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Was 🤞🏻 Trochę popłaczę, później podniosę koronę i będziemy walczyć dalej o nasze marzenia.👩🏼💼’89 👨🏻💻’87
Marzymy o pierwszym bobo ✨
5 cs
06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
09.10 - 💔
10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
12.12.2025 lecimy z nową suplementacją
- Prenacaps multi 1
- Magnez
- Biocardine Omega-3
- Ubiquinol (CoQ10)
- Witamina B12
- Laktoferyna
- powoli kończymy żelazo -
Przepraszam jeśli o tym pisałaś, a ja nie pamiętam, ale czy badałas moze progesteron po owulacji? (pytam w kontekście tych kilkudniowych plamień).Milunia wrote:Dziewczyny, ja się wypisuje z tego testowania jutro. Dziś poleciało więcej, tym razem nie brązowej, a różowej wydzieliny więc zapewne to plamienia przedokresowe, tym bardziej że to już 3 dzień. Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Was 🤞🏻 Trochę popłaczę, później podniosę koronę i będziemy walczyć dalej o nasze marzenia.
Przykro mi, że w tym cyklu nie wyszło;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia, 09:49
👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
2025 I IVF
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-20.12 V FET(Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf) CB 💔
2026 II IVF
-XX.02 VI FET ⏳️ -
@Cień 😘 bardzo bardzo kibicuję, żeby marzec/kwiecień był Twój 🌱
Ja co miesiąc sprawdzam w którym miesiącu moje potencjalne dziecko z potencjalnej ciąży urodzi się w tym cyklu, jaki będzie miało znak zodiaku i charakter, moja wyobraźnia płynie daleko, ciężko to powstrzymać 🫣
@Wixa🌸 gratuluję serduszka 💖 niech maluszek zdrowo rośnie, żeby przyszła mama mogła odetchnąć 🥰
@_Dysia_ oby ta 🐒 jak najszybciej przyszła, narzekanie na forum pomaga 🤞
@Mati01 nasze ciała są niesamowite i potrafią nas zaskoczyć, mam nadzieję, że w lutym wszystko wróci na swoje tory 🍀
@Megmery cieszę się, że znaleźliście trop, zapalenie endo to podstępny gość, oby to był ten brakujący element 🤞
@Ninia podpisuję się pod tym co napisała Cień, przesyłam dużo siły i niech to choróbsko jak najszybciej mija 🍀 przytulam 🫂
@Dziewczyny testujące jutro, trzymam bardzo mocno kciuki 🤞styczeń to miesiąc moich urodzin więc zróbcie mi prezent urodzinowy! 🥰
A mój partner przyniósł z pracy grypę A i ADV 🤧 Walczymy z nimi od wtorku, jest stabilnie ale gorączka i kaszel nie odpuszczają. Od poniedziałku zaczynają mi się dni płodne, oby udało się wrócić do starań (no pressure 😅) 😏🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia, 09:58
Cień, kleopatr4, Megmery, Mati01, Malinka18 lubią tę wiadomość
👧🏼36 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
⚠️ANXA5 M2/N, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2
💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, B9, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, NAC
💉Accofil, Encorton, Estrofem na uparte endo, Duphaston
Jeszcze będzie pięknie ✨️ -
Malinka18 wrote:O kurcze Twoja torbiel była już faktycznie duża, myślisz że mogło to mieć wpływ na poronienie? Moja na ten moment ma 1,8x2,2 więc nie ma tragedii, liczę na to, że sama się wchłonie, choć od wczoraj jakoś bardziej mnie kłuje ten jajnik, oby nie rosła 🙄
Sprawdź sobie później poziom żelaza, po tak długim krwawieniu, życzę Ci dużo zdrówka, oby grypa odpuściła jak najszybciej i cieszę się że beta spada, jeszcze parę dni i się ładnie wyzeruje 😊
@Nina
Cień ma rację, wiele kobiet choruje w ciąży i bierze nawet antybiotyki, a dzieci rodzą się zdrowe, nie myśl tak intensywnie o tym bo zwariujesz, a stres też nie sprzyja niczemu 😕
U mnie były dwie torbiele koło siebie i łącznie miały tyle. Muszę koniecznie zbadać żelazo i ferrytynę, bo wcześniej przy obfitych miesiączkach miałam już z tym problem i lekarz przepisał mi lek z żelazem, więc teraz tym bardziej mogło mi się wszystko obniżyć.28 👩🏼 32 👱🏻♂️ 7 (2018) 👧 z ZD
Starania o drugie dziecko od 09.2024 (17 cs)
12.2025 - CB 💔 (beta maks 5,9)
01.2026 - CB/podejrzenie CP 💔 (beta maks 311)
👩🏼 - brak owulacji, stymulacja clo od 11.2025
👱🏻♂️ - morfologia 0%, bierze suple i czekamy na ponowne testowanie -
kleopatr4 wrote:Iskiereczko, czy miałaś może jakąś kolejną kontrolę z badaniem obrazowym? Na czym w końcu stanęło z cp? Czy oczyszczasz się sama?
Fox, emciak, julia - jak się czujecie? Który to już tc u Was? Jakieś foreczki macie?
Nie żebym się chwaliła ale mam 100% skuteczności na odczytywanie płci metodą ramziego ze zdjęć 7-9tc
Dzisiaj miałam wizytę w klinice niepłodności. Na USG nadal jest zmiana „o wyglądzie ciąży pozamacicznej jajowodowej o średnicy 21mm”. Lekarka powiedziała, że dla niej to obumarła ciąża pozamaciczna (tzw. poronienie trąbkowe) i martwi ją to, że ten „pęcherzyk” się nie zmniejsza.
Nadal mam grube endometrium (7,6mm) i z racji tego, że krwawię już 17 dni to dostałam skierowanie do szpitala na zabieg łyżeczkowania. Co o tym myślicie? Czy to dobry ruch czy lepiej jeszcze czekać?28 👩🏼 32 👱🏻♂️ 7 (2018) 👧 z ZD
Iskierka ✨ wrote:Dzisiaj miałam wizytę w klinice niepłodności. Na USG nadal jest zmiana „o wyglądzie ciąży pozamacicznej jajowodowej o średnicy 21mm”. Lekarka powiedziała, że dla niej to obumarła ciąża pozamaciczna (tzw. poronienie trąbkowe) i martwi ją to, że ten „pęcherzyk” się nie zmniejsza.
Nadal mam grube endometrium (7,6mm) i z racji tego, że krwawię już 17 dni to dostałam skierowanie do szpitala na zabieg łyżeczkowania. Co o tym myślicie? Czy to dobry ruch czy lepiej jeszcze czekać?
Ja bym nie czekała tylko poszła. Na oddziale przy przyjęciu i tak zrobią jeszcze raz USG dla pewności, ale jak coś zalega tyle czasu w jajowodzie to myślę, że samo nie zniknie 🤔 Daj znać
kleopatr4 lubi tę wiadomość
👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
💉 Acard, Duphaston
2026r. ⏳
badanie nasienia ☑️
07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
Testowałam dzisiaj rano (12dpo) i nadal nawet mikro cienia. Nie biorę już leków i czekam na okres. Zapisałam męża na 06.02 na badanie nasienia. Nie wiem czy w przyszłym cyklu wrócę do leków. Może spróbujemy bez i ewentualnie włączę je jeśli wyjdzie pozytyw. Jestem mega rozczarowana 😞👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
💉 Acard, Duphaston
2026r. ⏳
badanie nasienia ☑️
07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
Iskierka ✨ wrote:Dzisiaj miałam wizytę w klinice niepłodności. Na USG nadal jest zmiana „o wyglądzie ciąży pozamacicznej jajowodowej o średnicy 21mm”. Lekarka powiedziała, że dla niej to obumarła ciąża pozamaciczna (tzw. poronienie trąbkowe) i martwi ją to, że ten „pęcherzyk” się nie zmniejsza.
Nadal mam grube endometrium (7,6mm) i z racji tego, że krwawię już 17 dni to dostałam skierowanie do szpitala na zabieg łyżeczkowania. Co o tym myślicie? Czy to dobry ruch czy lepiej jeszcze czekać?
Powinnaś jechać do szpitala, ale ciąży pozamacicznej nie usuwa się łyżeczkowaniem, tylko laparoskopowo.
Chyba, że ja czegoś nie rozumiem.
Trzymaj się, myślami jestem z Tobą.
kleopatr4 lubi tę wiadomość
🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
🔹 Transfery: 5 ET/KET 2-dniowe → ✖
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB
🔹 AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
🧫 CD138: 44 / 1 d.p.w
🧫 CD56: 192 / 1 d.p.w
🏥 Obecnie: Bocian W-wa | Novum (2019–2024) -
Ja bym poszła na Twoim miejscu, takie niezłuszczące się endometrium może się zmienić w stan zapalnyIskierka ✨ wrote:Dzisiaj miałam wizytę w klinice niepłodności. Na USG nadal jest zmiana „o wyglądzie ciąży pozamacicznej jajowodowej o średnicy 21mm”. Lekarka powiedziała, że dla niej to obumarła ciąża pozamaciczna (tzw. poronienie trąbkowe) i martwi ją to, że ten „pęcherzyk” się nie zmniejsza.
Nadal mam grube endometrium (7,6mm) i z racji tego, że krwawię już 17 dni to dostałam skierowanie do szpitala na zabieg łyżeczkowania. Co o tym myślicie? Czy to dobry ruch czy lepiej jeszcze czekać?👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 I IVF
-17.07 IV FET ❌️
2026 II IVF
-XX.02 VI FET ⏳️ -
Jeśli to poronienie trąbkowe, to ciąża obumarła ale mogły pozostać resztki pęcherzyka. To powinno się z czasem wchłonąc, ale bardzo ważne jest sprawdzanie bety czy oby na pewno się wyzerowala. Laparoskopią usuwa się rozwijająca ciążę pozamaciczną.Cień wrote:Powinnaś jechać do szpitala, ale ciąży pozamacicznej nie usuwa się łyżeczkowaniem, tylko laparoskopowo.
Chyba, że ja czegoś nie rozumiem.
Trzymaj się, myślami jestem z Tobą.👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 I IVF
-17.07 IV FET ❌️
2026 II IVF
-XX.02 VI FET ⏳️ -
Mq1991 wrote:Jeśli to poronienie trąbkowe, to ciąża obumarła ale mogły pozostać resztki pęcherzyka. To powinno się z czasem wchłonąc, ale bardzo ważne jest sprawdzanie bety czy oby na pewno się wyzerowala. Laparoskopią usuwa się rozwijająca ciążę pozamaciczną.
Dokładnie tak, łyżeczkować będą endometrium. Ten pęcherzyk niby ma się sam wchłonąć, ale no właśnie lekarkę martwi to, że na razie ani drgnie. Jestem w szpitalu, zobaczę jeszcze co powie anestezjolog w kwestii znieczulenia, bo jestem świeżo po (jeszcze w trakcie) grypy i jeszcze wczoraj nadal gorączkowałam.28 👩🏼 32 👱🏻♂️ 7 (2018) 👧 z ZD
Mq1991 wrote:Jeśli to poronienie trąbkowe, to ciąża obumarła ale mogły pozostać resztki pęcherzyka. To powinno się z czasem wchłonąc, ale bardzo ważne jest sprawdzanie bety czy oby na pewno się wyzerowala. Laparoskopią usuwa się rozwijająca ciążę pozamaciczną.
Dziękuję za wyjaśnienie. Masz bardzo dużą wiedzę medyczną, imponujesz mi swoją kompetencją. Jak czytam Twoje posty, mam wrażenie, że rozmawiam ze specjalistą.
Mogę zapytać, czy pracujesz w ochronie zdrowia?
Mq1991 lubi tę wiadomość
🌸 1982 | 🦋 Hashimoto | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ), niska odpowiedź (często 0 oocytów, max 1 pęcherzyk)
🔹 Transfery: 5 ET/KET 2-dniowe → ✖
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB
🔹 AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
🧫 CD138: 44 / 1 d.p.w
🧫 CD56: 192 / 1 d.p.w
🏥 Obecnie: Bocian W-wa | Novum (2019–2024)