Forum Poronienie Poronienia a zaburzenia krzepliwości
Odpowiedz

Poronienia a zaburzenia krzepliwości

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 25 września 2018, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam ostatnio wypowiedź prof.Litmanowicza i najnowsze wytyczne Towarzystwa ginekologicznego mówią o badaniach po 2 poronieniach,ale mało kto to powiedział. Cała moja wiedza jest z tego forum,mój lekarz otwarcie mówi, ze genetyka to nie jest coś na czym się zna,ale bardzo mi pomaga.A kolędowanie w poszukiwaniu gina to strata czasu,więc robię badania,mam genetyka i umówiona wizytę u prof.Dębskiego

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 55

    Wysłany: 26 września 2018, 07:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ bardzo dobrze, że jakiś lekarz podszedł do tego poważnie! Ja też ma to szczęście choć chodzenie na nfz i czekanie w kolejkach mnie dobija. Jednak wolę badania hormonalne zrobić na fundusz, a do tego potrzebuję wizytę u lekarza NFZ więc jeszcze muszę jakoś przetrwać kolejny mc :( Potem myślę o wizycie u dr Jerzak w Warszawie... Zobaczymy

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Mikuśka Autorytet
    Postów: 4522 1668

    Wysłany: 26 września 2018, 08:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak straciłam dziecko w 20 tyg usłyszałam tylko "tak sie zdarza" "nie należa sie pani jeszcze żadne badania "
    "urodziła pani jedno zdrowe dziecko na pewno nie jest pani chora nie trzeba badań"
    no i zrobiłam sobie sama i jakie zdziwienie było jak sie okazało ze mam zespół antyfofolipidowy NABYTY
    brak mi słów na niektórych lekarzy i na nasz system

    7b0f9c1e19.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7901 11208

    Wysłany: 26 września 2018, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikuśka wrote:
    jak straciłam dziecko w 20 tyg usłyszałam tylko "tak sie zdarza" "nie należa sie pani jeszcze żadne badania "
    "urodziła pani jedno zdrowe dziecko na pewno nie jest pani chora nie trzeba badań"
    no i zrobiłam sobie sama i jakie zdziwienie było jak sie okazało ze mam zespół antyfofolipidowy NABYTY
    brak mi słów na niektórych lekarzy i na nasz system
    Niestety nasza służba zdrowia jest jaka jest.... :( Dopiero po poronienieniach zaczyna się szukać przyczyn, ale żeby się leczyć na nfz to trzeba poronić 3 razy przed 12 tc, albo 2 razy po 12tc....to jest chore. Ja po pierwszej stracie też sama zaczęłam szukać w necie informacji, robiłam badania i wyszło, że mam mutacje. Jeszcze badania w kierunku tocznia muszę zrobić, bo coraz częściej o nim się słyszy.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 26 września 2018, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na nfz nie chodzę,bo przez konowała z NFZ byłam jedną nogą po drugiej stronie.2 razy do idioty chodziłam w ciągu mca z płomieniem, a ten ze plamienie okołoowulacyjne.Nie zrobił usg mimo moich próśb. W pon. byłam u niego a w środę prędko jechałam na salę operacyjną z krwotokiem do otrzewnej i ciążą pozamaciczną.U mnie albo lekarz ok,ale w gabinecie nie ma usg (paranoja),albo jest usg i konował

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7901 11208

    Wysłany: 26 września 2018, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Ja na nfz nie chodzę,bo przez konowała z NFZ byłam jedną nogą po drugiej stronie.2 razy do idioty chodziłam w ciągu mca z płomieniem, a ten ze plamienie okołoowulacyjne.Nie zrobił usg mimo moich próśb. W pon. byłam u niego a w środę prędko jechałam na salę operacyjną z krwotokiem do otrzewnej i ciążą pozamaciczną.U mnie albo lekarz ok,ale w gabinecie nie ma usg (paranoja),albo jest usg i konował
    To faktycznie nie masz szczęścia do lekarzy :( A prywatnie jak chodzisz to jesteś zadowolona?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 55

    Wysłany: 26 września 2018, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_89! w kierunku tocznia to wystarczy pakiet ANA1, jeśli będzie + to dopiero ANA2. Oprócz samych przeciwciał muszą wystąpić objawy kliniczne. Ja np. mam bóle stawów i mięśni, wciąż powiększone węzły chłonne, chore nerki, zespół Raynolda... ale ich jest wiele jak np. światłowstręt czy "motyl" na twarzy (u mnie widoczny tylko po wyjściu na słońce). Jeśli nie masz objawów to nie masz się czym martwić, ale zalecam zrobienie ANA1 bo jeśli jakieś przeciwciała są to wyjdą. Badanie możesz zrobić o każdej porze, koszt ok 45 zł.
    Ja zastanawiam się nad tymi badaniami MTHFR tylko napiszcie mi proszę "co i jak" - kiedy warto zrobić badania, czy dc jest ważny, pora dnia, jaki koszt?
    :*

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6820 5173

    Wysłany: 26 września 2018, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MTHFR są dostępne na stronie testdna.pl, to jest badanie grnetyczne więc dc, pora dnia etc. nie mają tu nic do rzeczy.
    Ja zamawiałam od razu pakiet z trombofilią koszt 330zł, samo MTHFR chyba 250zł

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7901 11208

    Wysłany: 26 września 2018, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Karola wrote:
    Monika_89! w kierunku tocznia to wystarczy pakiet ANA1, jeśli będzie + to dopiero ANA2. Oprócz samych przeciwciał muszą wystąpić objawy kliniczne. Ja np. mam bóle stawów i mięśni, wciąż powiększone węzły chłonne, chore nerki, zespół Raynolda... ale ich jest wiele jak np. światłowstręt czy "motyl" na twarzy (u mnie widoczny tylko po wyjściu na słońce). Jeśli nie masz objawów to nie masz się czym martwić, ale zalecam zrobienie ANA1 bo jeśli jakieś przeciwciała są to wyjdą. Badanie możesz zrobić o każdej porze, koszt ok 45 zł.
    Ja zastanawiam się nad tymi badaniami MTHFR tylko napiszcie mi proszę "co i jak" - kiedy warto zrobić badania, czy dc jest ważny, pora dnia, jaki koszt?
    :*
    Czyli jak u mnie ANA1 wyszły ujemne, kardiolipiny też to nie drążyć dalej?

    Ja też robiłam pakiet z test dna na trombofilię. Zamawiasz kuriera, który przywozi patyczki wraz z instrukcją i kopertą zwrotną. Przed pobraniem wymazu przez godzinę nic nie można jeść ani pić. Pobierasz wymaz, wkładasz patyczki do koperty zwrotnej i tyle. Potem zamawiasz kuriera, który odbierze od ciebie paczkę i zawiezie do nich z powrotem :) kurier przyjeżdża następnego dnia roboczego jak się go zamówi do 16. Jak ja zamawiałam w piątek to był w poniedziałek u mnie a we wtorek już moje próbki były w Katowicach.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Karolina_Karola Ekspertka
    Postów: 246 55

    Wysłany: 27 września 2018, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia89! jeszcze antykoagulant toczniowy.
    Co do ANA1 to one wykrywają czy jakieś przeciwciała przeciwcytoplazmatyczne, przeciwjądrowe lub przeciwmitochrondrialne są czy nie. Jak jest - to ANA2 i ANA3 nic nie wykażą, a co najlepsze to nawet ich nie przekażą do nich bo najpierw robią i tak ANA1 w każdym z tych kolejnych. Jak nie ma przeciwciał to nie ma co ich określać, a to właśnie jest cel ANA2/ANA3.

    Ja kardiolipidowych nie mam, ale mam ANA2 i antykoagulant toczniowy.
    Jeśli i antykoagulant wyjdzie ujemny to musisz się tylko cieszyć że zespół antyfosfolipidowy Ciebie nie dotyczy - czego ci serdecznie życzę :*

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

    # zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

    Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 27 września 2018, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    To faktycznie nie masz szczęścia do lekarzy :( A prywatnie jak chodzisz to jesteś zadowolona?
    Tak,jest świetnym diagnostą jeśli chodzi o usg i prenatalne,można liczyć na niego w trudnych sytuacjach,ale tak jak pisałam nie bardzo wie,co ze mną począć,do czego otwarcie się przyznaje i dlatego też kieruje mnie do specjalisty.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7901 11208

    Wysłany: 27 września 2018, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Tak,jest świetnym diagnostą jeśli chodzi o usg i prenatalne,można liczyć na niego w trudnych sytuacjach,ale tak jak pisałam nie bardzo wie,co ze mną począć,do czego otwarcie się przyznaje i dlatego też kieruje mnie do specjalisty.
    Dobrsry, że chociaż masz kogoś zaufanego do prowadzącego ciąży :) Teraz tylko trzeba zrobić diagnostykę, żeby szybciutko w nią zajść.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego