Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Jednorożec89 wrote:U mnie cykl będzie raczej w plecy bo mam infekcję na dole. Zawsze coś
Ważne że o niej wiesz i możesz leczyć 😉
Nie ma co się łamać może jednak nie stracony. -
Susannah wrote:To nie dość, że partnerowi trzeba zrobić rozszerzone badania nasienia to ja bym robiła od razu kariotypy i to u Was obojga. Tam bym w pierwszej kolejności szukała przyczyny.
Ja już nic na własną rękę nie robie niech się poradnia tym zajmie od listopada. Jeśli jest możliwość faktycznie zrobić większość badań za free to jest to dobra opcja przed wydawaniem samemu pieniędzy.Babulka lubi tę wiadomość
-
Babulka czy Ty mogłabyś mi doradzić jaki ten koenzym q10 sumplementować? Bo tak weszłam do apteki internetowej, tam jest tyle rodzai że nawet nie bardzo wiem co miałabym wybrać. 🙈
Kurcze jeśli to torbielka się jednak zrobiła i nie pęknie to znaczy że pecherzyki by mi nie pękały i nie dochodziło do owulacji.. Czytałam że przy wysokiej prolaktynie może się tak dziać, ale ja jednak mam ją w normie. Jeszcze jedynie czytałam że najlepiej sprawdzić prolaktyne po obciążeniu, ale z tego co widziałam to musi być zlecone przez lekarza
Bo że po obciążeniu jak jest wysoka to może utrudniać pęknięcie pęcherzyków i jakby ją zbić to byłoby dobrze.
Miała któraś z was problem z torbielami na jajniku??Minevra Mg. lubi tę wiadomość
-
RudzielecMonia wrote:Babulka czy Ty mogłabyś mi doradzić jaki ten koenzym q10 sumplementować? Bo tak weszłam do apteki internetowej, tam jest tyle rodzai że nawet nie bardzo wiem co miałabym wybrać. 🙈
Kurcze jeśli to torbielka się jednak zrobiła i nie pęknie to znaczy że pecherzyki by mi nie pękały i nie dochodziło do owulacji.. Czytałam że przy wysokiej prolaktynie może się tak dziać, ale ja jednak mam ją w normie. Jeszcze jedynie czytałam że najlepiej sprawdzić prolaktyne po obciążeniu, ale z tego co widziałam to musi być zlecone przez lekarza
Bo że po obciążeniu jak jest wysoka to może utrudniać pęknięcie pęcherzyków i jakby ją zbić to byłoby dobrze.
Miała któraś z was problem z torbielami na jajniku??
Ja mam problem z torbielami. Długo z tym walczę.
Też prolaktyna w normie. Badania też.
Dostaję ovitrelle na pęknięcie a mimo tego czasem nie pękają po stymulacji. Czasem np 2 z 3 pękną a jeden nie. Po owulce mam wtedy duphaston I się ładnie wchłaniają wcześniej jak nie miałam dupka dawał mi Primolut-Nor ale to cykl mialam kolejny w plecy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2022, 08:52
Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
AMH- 3.33, Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
Lipiec 2024 ➡️immunosupresja
05.08.2024 IUI pęcherzyk nie pękł😪
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
➡️zmiana lekarza➡️ivf 2025 -
Patisonek ja miałam długi czas jedna torbiel po tej operacji w marcu 21r. I że i tak nie mogłam zajść w ciążę to dostałam tabletki anty. Wtedy miała jakieś 3.5x4cm.
Ale ona się nie wchłonęła po tych tabletkach. Że chcieliśmy zacząć starania to lekarz odstawił tabletki i byłam bez przez jakieś 3 miesiące aż do kolejnej kontroli. Że nadal miałam te torbiel i miała już 4x4cm to lekarz włączył luteinę na 3 miesiące ale to też nic nie dało. Tak jakby rozłożył ręce i powiedział że albo do usunięcia i że badanie laparoskopowe bo jemu to wygląda na torbiel endometrialą. Po kolejnych 3 miesiącach do niego przyszłam w czerwcu i twierdził że tej torbieli nagle nie ma.
No i teraz co byłam u niego w środę to też twierdził ze nie ma. Ze jest pęcherzyk. Ale to też już wiem że jest konowałem a nie lekarzem, skoro wczoraj będąc na prywatnej wizycie lekarz mi pokazał pęcherzyk i jego wymiary. Zresztą zdjęcia z usg nawet dostałam.
A aktualnie tak mnie ciągnie jajnik że jestem prawie pewna że on nie pęknął i mogę zaliczyć cykl do tych nie udanych. 😐
Mam w domu dupka ale nie chce brać na własną rękę. Muszę doczekać do czwartku i skonsultować sytuację z tym nowym lekarzem.
Jeszcze na moje nieszczęście po tym czwartku idzie na urlop i wraca dopiero 21.10... -
Patisonek 25 wrote:Ja mam problem z torbielami. Długo z tym walczę.
Też prolaktyna w normie. Badania też.
Dostaję ovitrelle na pęknięcie a mimo tego czasem nie pękają po stymulacji. Czasem np 2 z 3 pękną a jeden nie. Po owulce mam wtedy duphaston I się ładnie wchłaniają wcześniej jak nie miałam dupka dawał mi Primolut-Nor ale to cykl mialam kolejny w plecy.
A zapomniałam zapytać.. Miałaś robioną te prolaktyne po obciążeniu??
Słyszałam że lekarze od tego odchodzą i nie chcą robić. A podobno to dużo pomaga. -
RudzielecMonia wrote:A zapomniałam zapytać.. Miałaś robioną te prolaktyne po obciążeniu??
Słyszałam że lekarze od tego odchodzą i nie chcą robić. A podobno to dużo pomaga.
Koenzym w formie Ubiquinol 200mg 2-3x dziennie. W polskim necie wszędzie jest, żeby brać do owulacji ale to nie jest dobra metoda (nie wiem skąd to się wzięło), ten suplement potrzebuje czasu, żeby zadziałać na komórki, więc branie go 2 tyg w miesiącu utrudnia sprawę. Przyjmuje się z posiłkiem, który ma tluszcz W ciąży można odstawić albo ograniczyć do 200mg. Ja odstawiłam.RudzielecMonia lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
RudzielecMonia wrote:Patisonek ja miałam długi czas jedna torbiel po tej operacji w marcu 21r. I że i tak nie mogłam zajść w ciążę to dostałam tabletki anty. Wtedy miała jakieś 3.5x4cm.
Ale ona się nie wchłonęła po tych tabletkach. Że chcieliśmy zacząć starania to lekarz odstawił tabletki i byłam bez przez jakieś 3 miesiące aż do kolejnej kontroli. Że nadal miałam te torbiel i miała już 4x4cm to lekarz włączył luteinę na 3 miesiące ale to też nic nie dało. Tak jakby rozłożył ręce i powiedział że albo do usunięcia i że badanie laparoskopowe bo jemu to wygląda na torbiel endometrialą. Po kolejnych 3 miesiącach do niego przyszłam w czerwcu i twierdził że tej torbieli nagle nie ma.
No i teraz co byłam u niego w środę to też twierdził ze nie ma. Ze jest pęcherzyk. Ale to też już wiem że jest konowałem a nie lekarzem, skoro wczoraj będąc na prywatnej wizycie lekarz mi pokazał pęcherzyk i jego wymiary. Zresztą zdjęcia z usg nawet dostałam.
A aktualnie tak mnie ciągnie jajnik że jestem prawie pewna że on nie pęknął i mogę zaliczyć cykl do tych nie udanych. 😐
Mam w domu dupka ale nie chce brać na własną rękę. Muszę doczekać do czwartku i skonsultować sytuację z tym nowym lekarzem.
Jeszcze na moje nieszczęście po tym czwartku idzie na urlop i wraca dopiero 21.10...
Lekarze zwykle daja tablentki antykoncepcyjne na torbiel albo progesteron. Mi wlaczyl antykoncepcyjne jak nie mialam duphastonu po owulacji bo nie bylo potrzeby ale po 1 poronieniu juz mi włączył dupka po potwierdzonej owulacji monitoringiem. Moim zdaniem zrobiła Ci się torbiel po pęcherzykowa co się zdarza i to dosyć często. Niech włączy lekarz dupka czy luteinę po owulce i problem powinien się rozwiązać z torbielą a na pękanie są zastrzyki więc jeśli dluzej będziesz miała problem to zapewne będą Tobie zapisywać zastrzyk. Mam nadzieję że ten nowy lekarz ogarnie temat.Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
RudzielecMonia wrote:A zapomniałam zapytać.. Miałaś robioną te prolaktyne po obciążeniu??
Słyszałam że lekarze od tego odchodzą i nie chcą robić. A podobno to dużo pomaga.
Nie nie miałam po obciążeniu prolaktyny. Dwukrotnie mi sprawdzal w jakimś odstępie czasowym i w obu przypadkach była w porządku.RudzielecMonia lubi tę wiadomość
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
Babulka dziękuję za info 😚
Patisonek no mam nadzieje że ogarnie temat. Wydaje się być dość zaangażowany i ogarnięty.
On też nie robił mi nadzieji że to jeszcze może pęknąć i dojść do owulacji. Uświadomił mnie że może to być torbiel.
Bo on sprawdzając usg mówił że jest tam coś jakby ciałko żółte w sensie pozostałość po owulacji ale nie było płynu i to na tyle nie wyraźńy obraz był że nie chciał też ze 100% pewnością powiedzieć czy to aby napewno jest ciałko żółte. -
Babulka wrote:Odchodzi się od tego bo to niemiarodajne badanie. Daje fałszywe diagnozy.
Koenzym w formie Ubiquinol 200mg 2-3x dziennie. W polskim necie wszędzie jest, żeby brać do owulacji ale to nie jest dobra metoda (nie wiem skąd to się wzięło), ten suplement potrzebuje czasu, żeby zadziałać na komórki, więc branie go 2 tyg w miesiącu utrudnia sprawę. Przyjmuje się z posiłkiem, który ma tluszcz W ciąży można odstawić albo ograniczyć do 200mg. Ja odstawiłam.
Too?? 🙈
-
Tak ja właśnie ten brałam Jak chcesz to mam jeszcze ledwo napoczete opakowanie na olx wystawione za niższą cenę, mogę policzyć tabletki ale to jak będziesz chciała, bo jestem leniwa 😅2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Dziewczyny czytam sobie tak to co ten lekarz mi opisał. I tak czytam i czytam i pisze Trzon macicy w przodozgięciu.. I mam takie WTF skoro słyszałam od lekarza przed i po operacji w szpitalu że mam macice w tyłozgięciu, co prawda tylko od nich to słyszałam bo nie pamiętam jak to było przy ciąży z córką. Ale raczej nie przypominam sobie żeby ktoś o tyłozgięciu mi mówił.
Wiec to byłby kolejny błąd genialnych ginekologów tutaj szpitalu 🙄
No bo jak dobrze rozumiem macica raczej nie zmienia się z tyłozgięcie w przodozgięcie bo to budowa anatomiczna na którą nie ma się wpływu!? -
RudzielecMonia wrote:Dziewczyny czytam sobie tak to co ten lekarz mi opisał. I tak czytam i czytam i pisze Trzon macicy w przodozgięciu.. I mam takie WTF skoro słyszałam od lekarza przed i po operacji w szpitalu że mam macice w tyłozgięciu, co prawda tylko od nich to słyszałam bo nie pamiętam jak to było przy ciąży z córką. Ale raczej nie przypominam sobie żeby ktoś o tyłozgięciu mi mówił.
Wiec to byłby kolejny błąd genialnych ginekologów tutaj szpitalu 🙄
No bo jak dobrze rozumiem macica raczej nie zmienia się z tyłozgięcie w przodozgięcie bo to budowa anatomiczna na którą nie ma się wpływu!?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Tak ja właśnie ten brałam Jak chcesz to mam jeszcze ledwo napoczete opakowanie na olx wystawione za niższą cenę, mogę policzyć tabletki ale to jak będziesz chciała, bo jestem leniwa 😅
😂😂😂😂
No na oko jesteś w stanie wiedzieć czy masz pół butelki czy ile, raczej liczyć to sensu nie ma. -
Babulka wrote:Lekarz zrobił kopiuj wklej 😅 Też mam tylozgiecie i na połowie jak nie więcej opisow mam wpisane ze przodozgiecie 🤣
Ja się go o to zapytam w czwartek no nie odpuszczę 😂Babulka lubi tę wiadomość
-
RudzielecMonia wrote:Babulka dziękuję za info 😚
Patisonek no mam nadzieje że ogarnie temat. Wydaje się być dość zaangażowany i ogarnięty.
On też nie robił mi nadzieji że to jeszcze może pęknąć i dojść do owulacji. Uświadomił mnie że może to być torbiel.
Bo on sprawdzając usg mówił że jest tam coś jakby ciałko żółte w sensie pozostałość po owulacji ale nie było płynu i to na tyle nie wyraźńy obraz był że nie chciał też ze 100% pewnością powiedzieć czy to aby napewno jest ciałko żółte.
Duży miałaś ten pecherzyk już raczej torbiel I pewnie przerósł tak mi się wydajeStarania od 2021
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
Patisonek 25 wrote:Duży miałaś ten pecherzyk już raczej torbiel I pewnie przerósł tak mi się wydaje
Mnie też. No zobaczymy w czwartek. 😉 -