Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Blondyna.B wrote:Mi włosy cały czas lecą, odrastają dopiero po tej ciąży styczniowej a po poronieniu cały czas jest wzmożone to wypadanie chociaż już coraz mniej ale kiedyś to prawie w ogóle włosy mi nie wypadały 😔Śnieżka
Aniołek- 10 tc [*] 2019
Aniołek- 7 tc [*]2021
Aniołek- cb 2022
Starania od 08.2016
I dla Nas zaświeci słońce... -
Śnieżka90 wrote:Czytam w Twojej stopce, że nie przyswajasz B12- a jaki masz poziom i jaki powod ?
Muszę się zapisać na gastroskopię, bo dostałam skierowanie. Dostałam też B12 jako lek i po 3 miesiącach mam sprawdzić poziom czy wzrósł -
Blondyna.B wrote:Nie mam pojęcia... Poziom ostatnio miałam 148 pg/ml
Muszę się zapisać na gastroskopię, bo dostałam skierowanie. Dostałam też B12 jako lek i po 3 miesiącach mam sprawdzić poziom czy wzrósł
A dlaczego na gastroskopie?15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Muszę się zapisać na gastroskopię, bo dostałam skierowanie. Dostałam też B12 jako lek i po 3 miesiącach mam sprawdzić poziom czy wzrósł
BWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 12:48
-
Aneta2506 wrote:A dlaczego na gastroskopie?
-
smoothie wrote:Blondyna a Ty próbowałaś suplementować metylowaną B12 ?
Sama homozygota C677T świadczy o problemie z B12.
Nie wiem czemu lekarze dają zwykłą..
Ja biorąc 1000 mcg metylokobalaminy przez 2 miesiące podniosłam wynik z 300 pg/ml na 640 pg/ml.
Teraz mam 1000mg jako lekWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 07:36
-
smoothie wrote:Zerknęłam, że bierzesz neurovit i tam jest sztuczna b12 więc to raczej nie pomoże. Tak wiem, że organizm może przekształcić ją w przyswajalną formę ale mówimy tu o sytuacji gdzie ten mechanizm jest upośledzony.
Lekarze lekceważą ten polimorfizm ale ja widzę po sobie, że odpowiednie dawki suplementów i wszystkie wyniki w normie.Śnieżka
Aniołek- 10 tc [*] 2019
Aniołek- 7 tc [*]2021
Aniołek- cb 2022
Starania od 08.2016
To, że Tobie wzrosło nie znaczy że mi też a poza tym pisałam że brałam 500ng metylowanej pół roku i wzrosło nieznacznie (ok 20 jednostek) więc nie jesteśmy w tej samej sytuacji bo Tobie ładnie podskoczyła.
Druga rzecz to z genetykiem mam przegadaną mutację i w niej najważniejsze żeby nie doprowadzić do hiperhomocysteinemii a nie że trzeba brać tylko metyle.
Mam to samo z kwasem, muszę brać 5mg i nie ma opcji żeby taką dostać w formie metylowanej, ciekawe co na to by powiedzieli ci co mówią żeby brać tylko metylowaną wersję -
Mówię stop porównywaniu - u mnie to zadziałało to Tobie też pomoże. Mój lekarz tak powiedział to inni się mylą...
Doceniam rady ale nie na takiej zasadzie że robisz źle, bo ja zrobiłam tak
Nie mam humoru, żeby wchodzić w takie konwersacje... Jestem pod opieką lekarzy i to jest dla mnie najważniejsze .
Dużo się z forum nauczyłam ale nie tylko tym człowiek żyje, każdy przypadek jest indywidualnyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 09:49
Różowa_90 lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:Blondyna, chciałam pomóc, nigdzie nie napisałam, że robisz źle- ba Ty robisz tak jak zalecają lekarze ale to nie musi być dla Ciebie najlepsze ( tak wiem powinno!).
Rady ogólnie wyglądają, że piszesz co u Ciebie/ co u mnie. Szukasz części wspólnych, testujesz.
Ja po stracie szukałam podobnych historii i teraz jakoś zawsze zasięgam opinii kilku lekarzy.
Smutne trochę ale nie chciałabym już nigdy przeżywać takiego bólu.
Jeśli oczywiście potrzebujesz to zawsze możesz przeszukać to forum i mogę polecić grupę mthfr Polska na facebooku. Teraz może niewiele się na niej dzieje ale jest kopalnią wiedzy.
Wiadomo, że my decydujemy którą ścieżkę wybrać. Nie miałam nic złego na myśli.
Miłego dnia
3 razy przechodziłam i więcej też bym nie chciała ale MTHFR nie ma wpływu na poronienia. -
Ej dziewczyny, mamy zbyt dużo problemów aby tak sobie dogryzać.
Pojde do lekarza to wypytam- zawsze mam listę z pytaniami aby o niczym nie zapomnieć.
Blondyna.B, czarneniebo, Różowa_90 lubią tę wiadomość
Śnieżka
Aniołek- 10 tc [*] 2019
Aniołek- 7 tc [*]2021
Aniołek- cb 2022
Starania od 08.2016
Dziewczyny jesli mam dwie mutacje hetero wystarczy mi ten kwas z pregny plus, czy powinnam się dodatkowo zaopatrzyć w metylowany?3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Blondyna a czy miewasz problemy z trawieniem, gazy, zaparcia, wzdęcia, problemy z wypróżnieniem biegunki na zmianę z zatwardzeniem? Przy SIBO wchłanianie wit B12 jest zaburzone, jeśli miewasz takie problemu to można to zasugerować lekarzowi.
Sylvka sprawdzałas poziom homocysteiny, kwasu foliowego i B12? Jeśli tu wszystko jest w normie nie musisz brać metylowanych, bo mimo mutacji Twój organizm może sobie sam radzić z przyswajaniem, trzeba sprawdzić wtedy będziesz wiedziała jaka opcja będzie lepsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 14:49
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
Dziewczyny, a ja mam do Was takie pytanie, bo wczoraj mnie trochę rozkmina wzięła i nie wiem jak to ugryźć.
Okres powinien pojawić się do około 6, maxymalnie mówi się o 8 tygodniach od poronienia, jak nie przyjdzie trzeba wywoływać.
Co w sytuacji jeśli poroniłam większość tkanek ciążowych wraz z zarodkiem 11.11, a dwa tyg później 25.11 doczyszali mi resztę podczas zabiegu, od kiedy powinnam liczyć ten czas do następnej miesiączki, trochę zgłupiałam przyznam 😳Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
jo_ana wrote:Blondyna a czy miewasz problemy z trawieniem, gazy, zaparcia, wzdęcia, problemy z wypróżnieniem biegunki na zmianę z zatwardzeniem? Przy SIBO wchłanianie wit B12 jest zaburzone, jeśli miewasz takie problemu to można to zasugerować lekarzowi.
Megi_85 lubi tę wiadomość