Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie po in vitro
Odpowiedz

Poronienie po in vitro

Oceń ten wątek:
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena89 wrote:
    Przykro mi, że musiałaś przez to przejść... 😔

Każda z Nas, która przez to przeszła, jest na prawdę silna i dzielna i to nie są łatwe sytuacje i miłe obrazy, które zostają już z Nami na resztę życia 💔 moja siostra mi powiedziała, że ona nie wie jak ja się mogłam zgodzić na to by to przechodzić w domu, że ona by nie mogła, że tylko i wyłącznie szpital i zabieg.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Starania naturalne od 01/2021
    Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔

Starania w klinice od 2023
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em-Mi wrote:
    Cześć, jestem po poronieniu zatrzymanym w 9tc, lekarz od razu zaproponował mi leki poronne lub łyżeczkowanie, nie było nawet mowy o możliwości poronienia naturalnego... Na zabieg czekałam praktycznie tydzień, przez ten czas nie działo się absolutnie nic...
    Mija już ponad 4 tygodnie od pobytu w szpitalu, nadal nie mam miesiączki... Wiem, że mogą to być 4, ale i 6 tygodni, ale przyznam, że bardzo chciałabym już wrócić do normalności.
    Czy mogłybyście się podzielić swoim doświadczeniem?
    I jeszcze inne pytanie: wg Waszej wiedzy, ile cykli należy odczekać przed ponowną potencjalną ciążą?
    Będę mieć transfer IVF prawdopodobnie w lutym/marcu. Czy do tego czasu powinnam się zabezpieczać? Nie mamy stwierdzonego konkretnego powodu niepłodności, więc nic nie wiadomo, a nie chciałabym jeszcze tracić czasu na jakieś komplikacje...

bardzo Ci współczuję :-(
    ja też tego doświadczyłam, dwa dni w szpitalu podawali mi proszki ale nie obyło się bez zabiegu
    okres dostałam po 30 dniach od zabiegu- czyli prawie tak jak przy normalnym cyklu, w miedzy czasie wystąpiła u mnie owulacja. Z racji, że miałam zabieg mój lekarz zalecił mi ponowną histeroskopię- a tam znowu mikropolipy do usunięcia i jeszcze mnie doczyszczali. Dodatkowo pobrali wycinki do biopsji- czekam na wyniki. Jak będą ok to w styczniu ruszamy z krio.
    Ja bym chyba działała do czasu invitro- a nóż się uda :-)
    powodzenia :-)

• Matleena89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie troszkę innej natury... Jak dowiedziałam się o obumarciu ciąży odstawiłam wszystkie leki i suplementy. Jestem cały czas w trakcie poronienia, myślicie, że mogę wrócić do suplementacji czy lepiej poczekać?

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A o jakie suple chodzi ?

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez, inozytol, kwas foliowy, omega-3, wit. E, C i D.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2022, 19:33

age.png

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym brała, tym bardziej, że w ciąży też większość z nich się bierze.

Matleena89 lubi tę wiadomość

🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
  • Em-Mi Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Wam wszystkim za reakcje, dziewczyny!
    Nadal czekam na okres, już ponad 5 tygodni, ale chyba wreszcie się zbliża...
    W następnym cyklu na pewno będziemy robić przerwę, a potem - w zależności od terminu w klinice. Jeśli oczekiwanie będzie długie, to może skusimy się na jakieś naturalne próby ;-)

Co do suplementacji - ja jej nie odstawiłam. Ale po poronieniu przerzuciłam się na suple nieco tańsze i z żelazem, zachowując sobie "lepsze" na czas poprzedzający kolejny transfer.

Zastanawiam się też nad niektórymi suplementami pod względem ilości kwasu foliowego. W badaniach wyszedł mi w lipcu wysoki poziom, więc nie chciałabym go brać za dużo...

👰38
    🤵40
    🛏💕2020
    👩‍⚕️🏥2021
    💊 💉IUI1❌
    💊 💉IUI2❌
    💊 💉IUI3 ❌
    💊 💉🔬 IN VITRO:
    - punkcja & udany świeży transfer: 09/2022 🤰, poronienie zatrzymane 11/2022
    - transfer mrożony: 03/2023 🤰, 17/11/2023: 👶
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam... Można przedawkować kwas foliowy? Jest jakaś górna granica, która może być niebezpieczna?

Ja do transferu będę chciała podejść w kolejnym cyklu. Taka była sugestia lekarza, więc wracam do suplementacji.

Wczoraj byłam na kontroli, niby śluzówka ładna, macica się prawie oczyściła, no ALE przy ujściu jajowodu w macicy jest widoczna zmiana, podejrzenie, że to pozostałości trofoblastu. Dziś zrobiłam betę, czekam na wynik i zobaczymy, co dalej.

age.png

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ